Νωρίτερα στη σύνταξη όλα τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ με εξαγορά πλασματικών χρόνων–Πότε δεν ισχύει

Νωρίτερα στη σύνταξη όλα τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ με εξαγορά πλασματικών χρόνων–Πότε δεν ισχύει

Επεκτείνεται σε όλα τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ το δικαίωμα της «μάχιμης πενταετίας», δηλαδή της αναγνώρισης έως και πέντε επιπλέον ετών ασφάλισης, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές

Αλεξάνδρα Κλειδαρά

Από την 1/1/2023 το σύνολο των στελεχών ΕΔ-ΣΑ θα μπορεί να εξαγοράσει ως 5 πλασματικά έτη τα οποία και θα αναγνωρίζονται ως πραγματικά για να χρησιμοποιηθούν για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και την προσαύξηση της σύνταξης. Η λεγόμενη μάχιμη 5ετία που μέχρι σήμερα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από περιορισμένο αριθμό ασφαλισμένων - στελεχών των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων θα μπορεί πλέον να εξαγοραστεί από όλους με κόστος 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών τη στιγμή υποβολής της σχετικής αίτησης. Έτσι ένα στέλεχος ΕΔ-ΣΑ που έχει 35 έτη υπηρεσίας θα μπορεί με την προσθήκη 5 πλασματικών ετών να συμπληρώσει την απαιτούμενη 40ετία και να συνταξιοδοτηθεί χωρίς όριο ηλικίας.

Ειδικότερα επεκτείνεται σε όλα τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ το δικαίωμα της «μάχιμης πενταετίας», δηλαδή της αναγνώρισης έως και πέντε επιπλέον ετών ασφάλισης, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές. Όσα στελέχη ΕΔ-ΣΑ εξαιρούνταν (π.χ. ορισμένες κατηγορίες πυροσβεστών, λιμενικών, αστυνομικών και υπηρετούντων στην αεροπορία) από τη σχετική ρύθμιση αποκτούν πλέον το δικαίωμα αυτό, ανεξαρτήτως μονάδας υπηρεσίας, αν είναι παλαιοί ή νέοι ασφαλισμένοι (προ ή μετά το 2011) και ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας με την οποία υπηρετούν (μόνιμοι και μη).

Με την επέκταση της «μάχιμης πενταετίας» διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των στελεχών ΕΔ-ΣΑ (στρατός ξηράς, ναυτικό, αεροπορία, αστυνομία, λιμενικό, πυροσβεστική). Επιπρόσθετα, εξασφαλίζεται η καλύτερη λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς δεν διαταράσσεται ο εσωτερικός σχεδιασμός για την πλήρωση των αναγκών των διαφορετικών μονάδων από αιτήματα για μεταθέσεις σε μονάδες που δικαιολογούσαν την αναγνώριση «μάχιμης πενταετίας».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΓΕΣ: Οδηγίες για την Αναγνώριση Χρόνου Υπηρεσίας στο Διπλάσιο ως Συντάξιμη Υπηρεσία (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Σύμφωνα με τη διάταξη (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο και ως τέτοιος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας ο χρόνος υπηρεσίας που διανύθηκε ή διανύεται:

α) σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από τους εν ενεργεία μονίμους ή επί θητεία στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων.

β) σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία ή στα Αρχηγεία της πρώην Χωροφυλακής, της πρώην Αστυνομίας Πόλεων και της Ελληνικής Αστυνομίας από τα εν ενεργεία μόνιμα ή επί θητεία στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

γ) σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία ή στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος από τα εν ενεργεία μόνιμα ή επί θητεία ή επί συμβάσει στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος.

δ) σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία ή στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής από τα εν ενεργεία μόνιμα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΓΕΑ: Οδηγίες για την Αναγνώριση 5ετίας ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Ο χρόνος υπηρεσίας καθενός στις παραπάνω μονάδες και υπηρεσίες, καθώς και τα χρονικά διαστήματα, για τα οποία κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου υπηρεσίας χορηγήθηκε κανονική ή αναρρωτική άδεια ή διανύθηκε υπηρεσία σε νοσηλεία, βεβαιώνονται από την αρμόδια υπηρεσία του οικείου Υπουργείου. Για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου, χρόνος υπηρεσίας λογίζεται και το χρονικό διάστημα της κανονικής άδειας που έλαβε ο εργαζόμενος και ο χρόνος αναρρωτικής άδειας ή νοσηλείας μέχρι ένα (1) μήνα ανά έτος. Δεν θεωρείται χρόνος υπηρεσίας το χρονικό διάστημα διαθεσιμότητας ή αργίας ή πρόσκαιρης παύσης.

Πότε δεν ισχύει

Ο παραπάνω διπλασιασμός δεν ισχύει, εφόσον η έξοδος από την υπηρεσία γίνεται με αίτηση του ενδιαφερομένου πριν από τη συμπλήρωση είκοσι πέντε (25) ετών πραγματικής υπηρεσίας, ανεξαρτήτως φύλου. Αυτό εφαρμόζεται και στους εν ενεργεία μονίμους ή επί θητεία στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και στα εν ενεργεία μόνιμα ή επί θητεία ή επί συμβάσει στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που υπάγονται στην ασφάλιση των λοιπών ενταχθέντων στον e-Ε.Φ.Κ.Α. πρώην φορέων, κλάδων, τομέων και λογαριασμών.

Για τους ασφαλισμένους αυτούς ο χρόνος υπηρεσίας που υπολογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο σύμφωνα με την παρούσα λογίζεται ως χρόνος πραγματικής ασφάλισης. Ο διπλασιασμός του χρόνου υπηρεσίας που προβλέπεται δεν μπορεί να υπερβεί τα πέντε έτη στο σύνολο.

ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr

Δημοσίευση σχολίου

10 Σχόλια

  1. H Μαχιμη πενταετια ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ!!!
    Πλασματικά είναι συνήθως :
    α. Στρατιωτική θητεία ασφαλισμένου
    β. Γονική άδεια
    γ. Εκπαιδευτική άδεια
    δ. Στρατιωτική θητεία υποψήφιου συνταξιούχου
    ε.Χρόνος σπουδών........
    Η μαχιμη πενταετια ειναι μερος της συνολικης συνταξιμης στρατιωτικης υπηρεσιας και με διαφορετικες προυποθεσεις, διαρκεια και ονομασιες διδεται και σε αλλες κατηγοριες εργαζομενων μη στρατιωτικων, οπως τα βαρεα και ανθυγεινα, εναεριτες κ.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γράφει η συντάκτρια και μεταφέρεται με bold "θα μπορεί πλέον να εξαγοραστεί από όλους με κόστος 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών τη στιγμή υποβολής της σχετικής αίτησης" νομίζω πως δεν ισχύει το "επί των συντάξιμων αποδοχών τη στιγμή υποβολής της αίτησης"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. όλες οι κοπριες που πήγαν μέχρι τον άγιο Στέφανο Αττικής ως την πιο μακρινή μετάθεση, πήραν και την 5ετια. οι υπόλοιποι ,η πλειοψηφια στελεχων των πζ τθ πβ που τρώμε ανά 3ετια ξερονησια κ βόρειο εβρο είμαστε μακακες εεεε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ 12:41:00 έχεις δίκιο αλλά που να το βρεις? Το πιο δίκαιο θα ήταν όλοι αυτοί που αναφέρεις να δικαιούνται άλλη μία πενταετία, η οποία ως πιθανόν γνωρίζεις, έχει ψηφιστεί με τον Ν.4609/19 άρθρο 11, όμως ουδέποτε εφαρμόσθηκε και έτσι όπως πάει θα χαθεί μεταξύ Υπ.Εργασίας-ΥΠΕΘΑ και των Ενώσεων, που δεν πίεσαν όσο χρειαζόταν.

      Διαγραφή
  4. Προυπόθεση για την καταβολή της σύνταξης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η συμπλήρωση 40 συνταξίμων ετών ή η συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας τους.. Άρα δεν έχουν κανένα λόγο να αναγνωρίσουν πλασματικά καθόσον ουδείς μπορεί να τους αποστρατεύση χωρίς να συντρέχει μία από τις παραπάνω προυποθέσεις. Όσοι για δικούς τους λόγους θέλουν να φύγουν νωρίτερα με αναγνώριση πλασματικών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η σύνταξη μαζί με το μέρισμα και το βοήθημα ανέρχεται στο 60% των αποδοχών ενέργειας. Επίσης θα πρέπει να ζητήσουν διευκρινίσεις σχετικά με το ποιες αποδοχές της πενταετίας θα ληφθούν υπόψη για τον προσδιορισμό του μέσου όρου των συνταξίμων αποδοχών του συνολικού υπηρεσιακού τους βίου,αυτές επί των οποίων εφαρμόσθηκε το ποσοστό 6,67%για να προσδιοριστεί το ποσο της εξαγοράς ή αυτές που αντιστοιχούν στο ποσό της εξαγοράς.Παράδειγμα αν κάποιος έχει μηνιαίες αποδοχές 2000 το ποσο εξαγοράς ανέρχεται σε 133,40 ευρώ (2000χ6,67%) ,ενώ οι αποδοχές που αναλογούν σε 133,40 ευρώ ανέρχονται σε 667 ευρώ (133,40/0,20) . Ήτοι ο ΕΦΚΑ θα εισπράξει 133,40 ευρώ και το πιθανότερο είναι να υπολογίσει μηνιαίες αποδοχές 667 ευρώ και όχι 2000 για τον προσδιορισμό του μέσου όρου. ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν μήπως πρόκειται για εξαπάτηση!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποια μάχιμη πενταετία βρε ταγαρια!!!!!!όλο το δημόσιο εδώ και δεκαετίες παίρνει πλασματικά χρόνια για να κατοχυρώσει σύνταξη και με λιγότερες εισφορές από τους στρατιωτικούς.Και ο Απατεώνας ο Παναγιωτόπουλος το ονομάζει μέριμνα . Άμεσα 2η πενταετία από μάχιμες Μονάδες Έβρου και νησιών, αυτό μάλιστα!!!θα ήταν μέριμνα υπέρ του προσωπικού.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για όσους αποστράτευσαν με 31 χρόνια χωρίς να το θέλουν δεν είναι αδικία;;;; να τα λέμε κι αυτά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εγω θα σας πω το απλο... ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ ΟΛΟΙ, αυτοι η δουλειά δεν αλλαζει, ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ απλα... οσο η ιεραρχία σας εχει γραμμενους γιατι δεν εκτίθεται, δεν θα αλλαξει ποτε τιποτα... σας θεωρουν δεδόμενους γι αυτο και δεν σας δινουν τιποτα ποτε... απλα φύγετε, υπάρχει ζωη και εκτός στρατού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κάθε άσχετος γράφει και ένα άρθρο . κα. Αλεξάνδρα Κλειδαρά ενημερωθείτε και μετα γράψτε. Για βοήθεια σας λεω οτι οτι ισχύει για τα Σ.Α. δεν ισχύει για τις Ε.Δ. στον υπόψη νόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή