Τι αλλάζει στους μισθούς στελεχών ΕΔ-ΣΑ – Διευθετούνται πάγια μισθολογικά αιτήματα Στρατιωτικών

Τι αλλάζει στους μισθούς στελεχών ΕΔ-ΣΑ – Διευθετούνται πάγια μισθολογικά αιτήματα Στρατιωτικών

Γιώργος Παππούς

Το 2023 είναι η χρονιά που «ξεπαγώνουν» επί της ουσίας- έστω εμμέσως- οι μισθολογικές αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. Ωστόσο, το 2024 είναι η χρονιά των ριζικών αλλαγών.  

Ξεκινώντας από τη φετινή χρονιά, η έμμεση μισθολογική αύξηση, η οποία “τρέχει” εδώ και δύο χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, ισχύει από την Πρωτοχρονιά και στο Δημόσιο. Πρόκειται για τη μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία αφορά σε περίπου 500.000 δημοσίους υπαλλήλους κι έχει δημοσιονομικό κόστος 202 εκατ. ευρώ.   

Πρακτικά το όφελος ξεκινάει από 22 ευρώ και ξεπερνάει ακόμη και τα 676 ευρώ τον χρόνο. Για παράδειγμα, στα χαμηλότερα μισθολογικά- βαθμολογικά κλιμάκια, για εισόδημα 18.000 ευρώ ή 1.500 ευρώ τον μήνα το ετήσιο κέρδος θα είναι 132 ευρώ και το μηνιαίο 11 ευρώ, για εισόδημα 20.000 ευρώ ή αποδοχές 1.666 ευρώ το όφελος ανέρχεται σε 176 ευρώ και 14,6 ευρώ αντιστοίχως.     

Πέρα από την έμμεση αύξηση μέσω εισφοράς αλληλεγγύης, “τρέχει” και η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Το μέτρο αυτό καλύπτει 600.000 υπαλλήλους, οι οποίοι ωφελούνται με περίπου 50 εκατ ευρώ.  

Ως προάγγελος του τι μέλλει γενέσθαι από τη νέα χρονιά στα Ειδικά Μισθολόγια, μπορεί να χαρακτηριστεί η διπλή παρέμβαση στους ένστολους και στους γιατρούς του ΕΣΥ.

Ειδικότερα:

από την 1η Ιανουαρίου “τρέχει” η αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του Ε.Σ.Υ., με αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης. Η μεσο-σταθμική αύξηση εκτιμάται στο 10% και το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 53 εκατ. ευρώ.

• διευθέτηση παγίων μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, με συνολικό κόστος 50 εκ ευρώ:

1. Η μισθολογική εξέλιξη εθελοντών μακράς θητείας και οπλιτών βραχείας ανακατάταξης.  
2. Η επέκταση της μάχιμης πενταετίας ένστολων και σε λοιπές κατηγορίες προσωπικού.  
3. Η έκδοση απόφασης για καταβολής της ειδικής αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.  
4. Η ειδική πρόσθετη αμοιβή για πληρώματα πολεμικών πλοίων.   

Το νέο Μισθολόγιο

Το μεγάλο στοίχημα είναι η αναμόρφωση του Ενιαίου Μισθολογίου, με έμφαση στους χαμηλόμισθους και όσους έχουν θέσεις ευθύνης, από την 1η Ιανουαρίου 2024. Πρόκειται για παρέμβαση που αφορά σε περίπου 600.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου και ενδεικτικό της έκτασης και του βάθους της αναμόρφωσης είναι ότι το κόστος σε ετήσια βάση, υπολογίζεται σε 500 εκ ευρώ.  

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, δεν μιλάμε για “μπαλώματα” στο υφιστάμενο Μισθολόγιο αλλά για μια τελείως διαφορετική προσέγγιση, που στόχο έχει να διορθώσει μισθολογικές αδικίες, να ενισχύσει τους εισαγωγικούς μισθούς και να εισαγάγει κίνητρα απόδοσης, όχι με βάση την παλιά και οριζόντια λογική, αλλά με βάση στοχοθεσία και διαφοροποίηση ανάλογα με τη θέση ευθύνης. Σε πρώτη φάση θα καταβληθεί φέτος Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων σε υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει για υπαλλήλους που επιφορτίστηκαν με την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων, ενώ πρώτη η ΑΑΔΕ ήταν εκείνη που συνέδεσε θέσεις ευθύνης και κίνητρα απόδοσης, λειτουργώντας ως “πιλότος”.

Οι σημερινοί εισαγωγικοί μισθοί

Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης: 780 ευρώ
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: 858 ευρώ
Τεχνολογικής Εκπαίδευσης: 1.037 ευρώ  
Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης: 1.092 ευρώ  

Η τεχνική δουλειά για το νέο Μισθολόγιο, που θα αφορά και σε όλα τα Ειδικά Μισθολόγια, δηλαδή δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, ενστόλους κ.λ.π., έχει ξεκινήσει αλλά θα απαιτηθούν 6 με 9 μήνες για να πάρει τη μορφή νομοσχεδίου.

Πηγή: iefimerida.gr

Δημοσίευση σχολίου

36 Σχόλια

  1. Αύριο στις 16:00 ξεκινάει η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ. Στις 30 η 31 το αργότερο θα έχει γίνει νόμος του κράτους. Το άρθρο 53 που μας αφορά για τους 91,92,93 δεν έχει ουδεμία αλλαγή. Συνεπώς μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν καταρτιστεί οι πίνακες κρίσεων που μας αφορά για την προαγωγή μας ως Ανώτερους Αξιωματικούς στον βαθμό του Ταγματάρχη. Ο βαθμός αυτός κάθε αυτός θα μας δοθεί το αργότερο μέχρι τέλος Απριλίου και φυσικά αναδρομικά από Οκτώβριο 2020 για την Τάξη 93 και από Οκτώβριο 2021 για την Τάξη 94. Η ταξη 95 που είναι και η τελευταία που μπαίνει για την ώρα στον νόμο 2439/1996, θα προαχθεί τον Δεκέμβριο 2023, αναδρομικά από Οκτώβριο 2023. Κάποια ανθρωπάκια που παρακαλούσαν σε προηγούμενα άρθρα του "σταρατα λογια" να μην μπούμε στον νόμο κρυφτηκαν στις τρύπες τους. Θα μας δείτε συντομότατα ως Ταγματάρχες ΑΝΩΤΕΡΟΥΣ Αξιωματικούς με χρυσες φλόγες, χρυσά αστέρια και κλαρες. Και εν συνεχεία σε δύο χρόνια ως Αντισυνταγματαρχες και εν συνεχεία, πάλι θέλετε δεν θέλετε ορισμένοι ως Συνταγματαρχες εν αποστρατεια. Αυτό προβλέπει ο νόμος 2439 /1996 και αυτό θα πάρουμε. Πρώτα βέβαια και πάνω από όλα ο Θεός. Καλή χωνεψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε εχεις προβλημα κοιταξε το...

      Διαγραφή
    2. Πες μας ρε μεγάλε με τίποτα άλλο ασχολείσαι εσύ και οι όμοιοι σου? Μόνο τα χρυσά και οι κλάρες σε απασχολούν? Μήπως λέω, μήπως μας έχετε διογκώσει τα μέζεα?

      Διαγραφή
    3. Στο σούπερ μάρκετ όταν θα πας, να πληρώσεις με χρυσές φλόγες, χρυσά αστέρια και κλάρες. Οι τάξεις του 91-93, μπήκατε στη σχολή υπαξιωματικών μεταξύ 89 και 91 με έναν τενεκέ λάδι και θέλετε να γίνετε και ανώτεροι αξιωματικοί, ενώ δεν ξέρετε πού πάνε τα τέσσερα στις ΕΔ. Πέρα από το G3, το κατσαβίδι και το ματσακόνι, που ούτε αυτά θέλετε να πιάσετε πια γιατί "μεγαλώσατε και κουραστήκατε", δεν έχετε ιδέα ούτε από διοίκηση προσωπικού, ούτε από επιτελικό έργο ούτε, γενικά, από το πώς λειτουργεί ο Κλάδος σας. Τι θα προσφέρετε ως ανώτεροι, μπορείς να μας πεις; Πώς θα δικαιολογείτε τον μισθό σας; Μήπως αποφεύγοντας οποιαδήποτε εργασία που αρμόζει στον βαθμό σας με την απίστευτη δικαιολογία "αυτό είναι δουλειά αξιωματικού"; Μήπως επιβαλλόμενοι άτσαλα και φορτώνοντας τη δουλειά στους πρώην ομοίους σας, αφού "έλα μωρέ, υπαξιωματικοί είναι, τι θα πάθουν"; Μήπως η όλη ιστορία είναι ότι θέλετε αργομισθία για το υπόλοιπο του εργασιακού βίου σας, αιθανόμενοι ότι η Υπηρεσία σάς χρωστάει επειδή τα πρώτα χρόνια σας έβαλε να κάνετε τη δουλειά για την οποία προσληφθήκατε; Αν τέλειωσες την πρόβα με τις κλάρες και τα χρυσά, περιμένω απάντηση.

      Διαγραφή
    4. Δεν γνωρίζω τι προέλευσης είσαι πάντως σίγουρα όχι αυτής που θέλεις να πιστέψουμε. Ο καθένας αξίζει αυτό που αξίζει και δεν χρειάζονται εσωτερικά χτυπήματα, αρκούν τα χτυπήματα εκτός κλάδου.

      Διαγραφή
  2. Είμαστε στην χειρότερη θέση που ήμασταν ποτέ, ο μισθός δεν φτάνει ούτε για 15 μέρες, ευχαριστούμε για το τίποτα, τα υπόλοιπα στην κάλπη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να λέμε τα πράγματα όπως είναι ,από τις 3 εισφορές αλληλεγγύης οι 2 καταργήθηκαν οι χαμηλότερες ,η άλλη παραμένει η ΚΥΑ για τα νυχτερινά είναι απαράδεκτη δεν καλύπτει όλα τα στελέχη ,άρα κατάργηση εισφοράς ,όχι έμμεση αυξηση .Και το επίδομα για τα στελέχη του ναυτικού ,δεν έχει ακόμα δοθεί απλώς ανακοινώθηκε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΘΗΤΕΙΑΣ ΟΧΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΒΟΔΙΑ Ε ΒΟΔΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ο εμπαιγμός σε όλο του το μεγαλείο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα σας διευθετήσουμε και εμείς στην κάλπη,ε ρε τι έχετε να πάθετε το βράδυ των εκλογών εκεί στην κυβέρνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Που είναι η δγη για τά νυκτερινά... βγήκε η ΚΥΑ αλλά χαρτί στις μονάδες δεν ήρθε ακόμη....το ΓΕΣ ως συνήθως κοιμάται τόν ύπνο του δικαίου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα φάτε μεγάλη πίκρα ορισμένοι κακομαθημένοι και κακοπροαιρετοι ευελπιδες. Από εκεί που θέλατε οι εξ ΑΣΣΥ να γίνονται μέχρι Ανθυπασπιστες, με το πολυνομοσχέδιο σήμερα θα δείτε και τους ΕΜΘ Λοχαγαρες και γιατί όχι και Ταγματαρχαρες από την στιγμή που οι γυναίκες εθελόντριες έχουν γίνει και Αντισυνταγματαρχαρες. Πικραααααααα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό, δηλαδή, το θεωρείς επίτευγμα; Επειδή έγιναν αντισυνταγματάρχες οι στριμένες και κακότροπες εθελόντριες απόφοιτες Λυκείου, πρέπει αντίστοιχα να γίνουν λοχαγοί και οι ΕΜΘ; Για δουλειές υπαξιωματικού προσλήφθηκαν και οι μεν και δε, με αντίστοιχα χαμηλά προσόντα. Οι πελατειακές σχέσεις και η μούγκα της στρατιωτικής ηγεσίας επέτρεψαν και επιτρέπουν αυτή την στρέβλωση, γεμίζοντας την επετηρίδα και τις μονάδες με αξιωματικούς που, στην πλειονότητά τους, δεν ξέρουν και δεν θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους. Η πλάκα είναι ότι δεν μπορείτε να αντιληφθείτε ότι η δουλειά παραμένει ίδια και το ίδιο προσωπικό θα κληθεί να την φέρει εις πέρας, είτε φοράει γαλόνια ανθυπασπιστή είτε λοχαγού. Αν σας αρέσει να κατεβάζετε κινητήρα, ή να κάνετε δασοπερίπολο ή συσσιτιάρχες με γαλόνια υπολοχαγού στον ώμο, ουδέν σχόλιο. Η αξιοπρέπεια και η συνείδηση έτσι κι αλλιώς έχουν πάει περίπατο στη χώρα, από καιρό.

      Διαγραφή
    2. άλλος με κόμπλεξ, αυτή τη φορά ε.μ.δ. είστε παντού και πολλοί τελικά

      Διαγραφή
    3. Φιλαράκι μια συμβουλή:απέκτησε ζωή (αγγλιστί:get a life).

      Διαγραφή
    4. Όταν μιλάς για Ευέλπιδες, σου συνιστώ να:
      α. Είσαι κόσμιος, ως στρατιωτικός, γιατί αυτοί σε διοικούν!
      β. Θυμάσαι ότι την πίκρα την κουβαλάς εσύ, από τότε που είδες τους βαθμούς σου στις πανελλαδικές!

      Διαγραφή
    5. @ 25 Ιαν. 9:03 και 25 Ιαν. 3:32: Aπόλυτα σωστοί!!!

      Διαγραφή
    6. Ενω ολες οι αλλες κατηγοριες στελεχων ειναι καλομαθημενοι και καλοπροαίρετοι.....

      Σε ποιον πλάνητη ζεις ?

      Διαγραφή
  9. Ευτυχώς και δοξάζω το Θεό που αφήσατε ήσυχους εμάς τους ΕΠΟΠ και θα πάμε σπίτια μας. Συνεχίστε με τις κλάρες σας και τις φλόγες σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγω σαν εθελοντης του '79 εδωσα γραπτες εξετασεις να περασω ,εσυ ταγαρι για να πας ΕΜΘ ,μπηκες με ενα τενεκε τυρι .Οσο αν εχουν δικιο οι ευελπιδες σε πληροφορω εχουν περα για περα .Υπηρετησα στη Σχολη Ευελπιδων σαν βοηθος γραμματεα της σχολης με βαθμο Ανθυπασπιστη και σε πληροφορω το επιπεδο τους ηταν 10 φορες ανωτερο απο το δικο μας ,ασχετα αν δεν μας αρεσε.Ακομα και οι μαθητες της ΣΜΥ ειχαν επιπεδα πανω απο κατι ΕΜΘ που τους προλαβα τρομαρα τους που τους ειχαμε τοτε για καθηκοντα στρατιωτη.Θελετε ταγαρια να γινετε και ανωτεροι Αξιωματικοι τρομαρα σας που μερικοι απο εσας δεν ξερατε να γραφετε το ονομα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ πρέπει να ντρέπεσαι με αυτά που γράφεις.Θα σου έλεγα τι εξετάσεις δώσατε εσείς οι εθελοντές του νδ 445/74.Για πες μας τι εξετάσεις έδωσες; Τι μαθήματα; Τι εκπαίδευση καλύτερη από τους ΕΜΘ; Σε κεντρο εκπαίδευσης δεν εκπαιδευτηκες;Απλώς ήσασταν λίγοι και ήσασταν τυχεροί και με το παραθυράκι που είχε ο νόμος.Και κοντά σε εσάς και οι γριές.Που δεν ήξεραν τίποτα και δεν ήθελαν να μάθουν τίποτα από το στρατό.Και είσαι μεγάλος ψεύτης που λες για τους ΕΜΘ ότι δεν ήξεραν να γράφουν το όνομα τους.Οι ΕΜΘ κρατούσαν τα περισσότερα γραφεία, διαχειρησεις κλπ στις μονάδες.Και όσο για τα οπλικά συστήματα ήταν οι καλύτεροι χειριστές.Εσεις τι ήσασταν!

      Διαγραφή
    2. Τετάρτη, Ιανουαρίου 25, 2023 3:56:00 μ.μ. ρε αρχηγέ,δε τη σώζεις με τίποτα τη φόλα που σου 'ριξε.Τους βαθμούς,για τους εμθ εννοώ,τους αποζητούσαν μόνο κάτι πικραμένοι(κυριολεκτικά,όχι μτφρκα),που ήθελαν να περηφανευτούν για κάτι στη ζωή τους.Όσοι το αποδεχόντουσαν και συνέχιζαν χωρίς κομπασμούς αυτοπαινέματα οτι τους είχε ανατεθεί,ήταν οι πιο εμπιστεύσιμοι.

      Διαγραφή
    3. Προς ανώνυμο 02:56:00μμ Ρε μεγιστε τι ιστορίες μου λες τώρα για φολες και πράσινα άλογα;;Οι ΕΜΘ άξιζαν να γίνουν Αξκοι και έγιναν, αυτό σου λέω μόνο.Τωρα αν ήταν ένα μικρό ποσοστό που δεν άξιζε, αυτό συμβαίνει σε όλες τις προελεύσεις.Οταν εμείς είχαμε επ ώμου και τα ποιο πολλά χρόνια τα γραφεία στις μονάδες,τις διαχειρησεις, προσωπικά είχα και επιτελικό γραφείο, άλλοι από άλλες προελεύσεις κάνανε τουρισμό.Τωρα εδώ μέσα ας γράψει ο καθένας ότι θέλει.Ας δείξει όλο το μίσος και τη χολή του.Παντως σε αυτή τη ζωή δεν χρειάζεται και τόση κακία.Και όσο αυτό που γράφεις θέλουν κάποιοι να δείξουν τι έκαναν στη ζωή τους είναι μεγάλη μλκ@@@@.Ο καθένας άνθρωπος φίλε έχει την προσωπικότητα του.Εχει την οικογένεια του, έχει τις δουλειές του,την περιουσία του,τον κύκλο του.Αυτο δεν πάει με την προέλευση.Ξυπνα.

      Διαγραφή
    4. Τράβα σπίτι σου να κλaψεις βρε αδερφέ.Αυτά τα "αξίζουν" και "δικαιούνται" κτλ κτλ τα προσέχει από νωρίς κάποιος.Όχι απ' όταν κατάλαβε μετά από 15 χρόνια οτι συσχετίζεται με τις γυναίκες εθελοντές.Και οι εποπ τώρα τα ίδια κάνουν,αλλά καταλαβαίνουν τη θέση τους.

      Διαγραφή
  11. Αν δεν αλλάξει το ΑΡΘΡΟ 53 η Κυβέρνηση για εμένα είναι τελειωμένη. Τελειωμένη όχι γιατί αφήνει εκτός ρύθμισης Σειρές με κοντά 30 χρόνια στο στράτευμα αλλά επιμένει να αγνοεί ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ, αγνοεί ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ, αγνοεί τα χιλιάδες σχόλια επί του άρθρου 53. ΑΔΙΑΦΟΡΩ ΠΛΗΡΩΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εγώ κύριοι είμαι γυναίκα στρατιωτικού , και ντρέπομαι για το επίπεδο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυρία μου λυπάμαι πραγματικά κι σας ζητώ συγγνώμη, με θλίβει κι εμένα αυτό το κατάντημα. Ειλικρινά, πενθώ που οι παιδικές μου μνήμες με συνδέουν μ'αυτον τον τόπο κι έναν λαό που έχει επιλέξει την κατάντια του, έχοντας κάνει εδώ και δεκαετίες τώρα τον κύκλο του.

      Διαγραφή
    2. Εχετε δικιο, αλλα κι ο ΕΣ ειναι μια μικρογραφία της κοινωνίας......
      Οτι σπειρει κανεις, αυτο και θεριζει....

      Διαγραφή
  13. Οι στρατιωτικοι πρεπει να πληρωνονται κανονικα οπως ολοι οι υπολοιποι δημοσιοι υπαλληλοι και ειδικα οι χαμηλοβαθμοι νομαδες που ειναι η ραχοκοκαλια του στρατευματος να μην δυσκολευονται να τα φερουν βολτα και να παρανομουν για να επιβιωσουν οικογενειακα κανοντας και δευτερη απασχοληση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οι αυξήσεις και βελτιώσεις στους Αξιωματικούς και απόστρατους είναι επείγον αίτημα........Το να διεκδικείς και να αγωνιάς γι'αυτό το καταλαβαίνω...... Αυτό που δεν ανέχομαι είναι η χυδαιότητα.Οι αξιωματικοί δεν είναι αλήτες........ είναι η άμυνα και η ανεξαρτησία της χώρας μας!!!!!!!!!!!!!💙💙💙💙💙💙

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουτε εγω το ανεχομαι (τη χυδαιότητα), αλλα να βαλουμε αρχη οχι μονον απο το ιστολόγιο αλλα κι απο αλλου....
      Ο νοων νοείτω....

      Διαγραφή
  15. Μια πράξη δεν καθίσταται νόμιμη όταν φέρει τα εξωτερικά στοιχεία της νόμιμης πράξης αλλά παραβιάζει το Σύνταγμα και τον νόμο, στερείται αιτιολογίας και δεν σέβεται την αρχή της αναλογικότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τα σταρατα λόγια επιλέγουν και δημοσιοποιούν σχόλια όποια θέλουν! Χθες το βράδυ απέστειλα σχόλιο και δεν το έχετε δημοσιοποιήσει.Θελετε να μην ξαναμπώ στην ιστοσελίδα σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Βεβαια να μην αναφερουμε οτι η ΚΥΑ για τα νυχτερινα ειναι μια ντροπη και εργασιακος μεσαιωνας. Γελανε και οι πετρες με την κοροιδια που υφιστανται τα στελεχη και οι οικογενειες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή