Το έντονο παρασκήνιο πίσω από τις αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις

Το έντονο παρασκήνιο πίσω από τις αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις

Πανίσχυρος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος για ακόμα ένα χρόνο

του ΚΩΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΗΓΗ: ΒτΚ 21/01/2023 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Το νέο τοπίο στις Ένοπλες Δυνάμεις που προέκυψε μετά την ανανέωση της θητείας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και τις αλλαγές στην ηγεσία του Στρατού και του Ναυτικού, βρήκε τον στρατηγό Φλώρο κυρίαρχο του παιχνιδιού. Τα νέα πρόσωπα που επιλέχθηκαν για την ηγεσία του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού είναι πρόσωπα της απόλυτου εμπιστοσύνης του κ. Φλώρου, και, σύμφωνα με συνομιλητές του που μίλησαν στη «Βραδυνή της Κυριακής», «θα υπάρχει πολύ καλύτερη συνεννόηση και συναντίληψη για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και το αξιόμαχό τους».

Παράλληλα όμως, τόσο ο νέος αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δρυμούσης όσο και ο νέος αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χουδελούδης είναι εξαιρετικοί αξιωματικοί και δικαίως επελέγησαν για την ηγεσία των κλάδων τους, κάτι με το οποίο συμφωνούν κορυφαίοι στρατιωτικοί όπως ο ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης, που έπλεξε το εγκώμιό τους.

«Επιλέξαμε τους καλύτερους, μεταξύ των αρίστων», επισήμανε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνομιλητή του, ο οποίος, παράλληλα, τόνισε ότι οι αλλαγές έγιναν με γνώμονα την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του δυναμικού των ανωτάτων αξιωματικών, και μοιραία αποστρατεύτηκαν επίσης πολύ καλοί αξιωματικοί.

Η αποστρατεία των αρχηγών του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού ήρθε ως φυσικό απότοκο της εξάντλησης της θητείας τους, από τη στιγμή που η κυβέρνηση ανανέωσε την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του κ. Φλώρου. Το παρασκήνιο ήταν πολύ έντονο γύρω από τις αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις, και τις τελευταίες ημέρες το κλίμα στο Πεντάγωνο ήταν τοξικό ύστερα από σειρά δημοσιευμάτων κατά του κ. Φλώρου, και προς τούτο η κυβέρνηση θέλησε να επισπεύσει τις κρίσεις.

Τα νέα πρόσωπα στην ηγεσία του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού

Η τοποθέτηση του κ. Χουδελούδη στην ηγεσία του ΓΕΣ, παρέσυρε σε αποστρατεία τους αντιστρατήγους Τσιτσικώστα, Φλάρη και Δεμέστιχα, οι οποίοι δεν αναφέρθηκαν σε ανακοινώσεις του υπουργείου. Αποστρατεύτηκε, επίσης, ο αντιστράτηγος Κέλλης, ο οποίος θεωρείται εξαιρετικός αξιωματικός, αλλά, όπως ανέφερε στη «ΒτΚ» στέλεχος του Υπ. Αμ., «έπρεπε να γίνει με βαριά καρδιά η επιλογή μεταξύ αρίστων, γιατί αρχηγός γίνεται μόνο ένας από αυτούς».

Επίσης, πηγές αναφέρουν ότι κάθε φορά στις κρίσεις των ανωτάτων συμβαίνει αυτό, αφού για να εξαντλήσουν την ιεραρχία στο βαθμό του αντιστράτηγου, σημαίνει ότι κρίθηκαν επαρκέστατοι καθ’ όλη την πολυετή θητεία τους.

Πάντως, εντύπωση προκάλεσε η αποστρατεία του κ. Τσιτσικώστα, ο οποίος ήταν προσωπική επιλογή του κ. Φλώρου για την ηγεσία της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, ως ο πρώτος διοικητής της ΔΕΠ, και θεωρούνταν πουλέν του Α/ΓΕΕΘΑ. Έτσι, τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι αντιστράτηγοι Τσιόπλος (Στρατιά), Δ. Σπανός (ΓΕΠΣ), Δ. Χούπης (ΔΕΠ), Δημ. Κωνσταντάκος (Δ’ Σ.Σ.), Σ. Κωστάκογλου (ΑΣΔΕΝ), Σπ. Αλφαντάκης (ΣΕΘΑ), και Α. Κορωνάκης (υπαρχηγός ΓΕΣ).

Στο Πολεμικό Ναυτικό έγιναν αλλαγές προβλέψιμες. Η αποστρατεία του αρχηγού Στόλου αντιναυάρχου Λυμπέρη, καθώς και του υπαρχηγού του ΓΕΝ αντιναυάρχου Καμπουράκη ήταν εντός των αναμενομένων, εάν λάβει κανείς υπόψη του το κλίμα των προηγούμενων εβδομάδων και τα δημοσιεύματα, αλλά κυρίως τις σχέσεις μεταξύ του ΓΕΝ και του ΓΕΕΘΑ. Ο αντιναύαρχος Κατάρας, που τοποθετήθηκε αρχηγός Στόλου, ήταν έκπληξη αφού θεωρούνταν προσκείμενος στον πρώην Α/ΓΕΝ Στ. Πετράκη. Κάτι που, όπως λένε συνομιλητές του κ. Φλώρου, δείχνει ότι οι κρίσεις έγιναν με αξιοκρατικά κριτήρια.

Ο κ. Κατάρας θεωρείται εξαιρετικός αξιωματικός και ιδανικός για τη διαδοχή του κ. Λυμπέρη, ενώ ο συμμαθητής του αντιναύαρχος Λελούδας (ο Κατάρας ήταν αρχηγός της τάξης τους), τοποθετήθηκε υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ. Μία θέση που προϋποθέτει την άμεση συναντίληψη με τον αρχηγό.

Στο Πολεμικό Ναυτικό η συζήτηση αφορά, πλέον, το μέλλον του προγράμματος των κορβετών, το οποίο έχει ήδη προχωρήσει. Πηγές της «ΒτΚ» αναφέρουν ότι δύσκολα θα αλλάξει κάτι, και η ιταλική πρόταση, στην οποία συμμετέχουν και οι Αμερικανοί, φαίνεται να προκρίνεται, αφού απομένει μία συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη και Μελόνι για να κλείσει το θέμα.

Πάντως, οι τελευταίες προτάσεις των ΗΠΑ στόχευαν στις ποσοτικές ανάγκες του Π.Ν. με τον εκσυγχρονισμό τεσσάρων ΜΕΚΟ, την παραχώρηση τεσσάρων LCS και δύο HF2, σε μία τιμή 2-2,5 δισ. ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. ΧΑΧΑΧΑΧΑ Ναι, εμπιστοσύνη μέχρι να τους παρακολουθήσουν κι αυτούς... ρεζιλίκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Επιλέξαμε τους καλύτερους, μεταξύ των αρίστων» είπε κάποιος με το γνωστό ύφος του φουκαρά. Μα τι λέτε ρε ο κακομοίρηδες, τέσσερα χρόνια και δεν έχετε καταλάβει ακόμη τι γίνεται εκεί μέσα. Γι'αυτό καλύτερα να βγάζουν σελφις με τα σκυλιά τους στα πατώματα, παρά να ασχολούνται με θέματα που δεν τα κατέχουν, ούτε πρόκειται. Άντε μετά τις εκλογές να βρουν καμμία δουλειά κανονική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να δω άριστο να ενδιαφερθεί μια φορά για το προσωπικό του...... Ντροπή μόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή