Τι αλλάζει στις ΕΔ με το νέο σχέδιο νόμου ΥΠΕΘΑ–Πότε θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή

Τι αλλάζει στις ΕΔ με το νέο σχέδιο νόμου ΥΠΕΘΑ–Πότε θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή

Ρυθμίζονται ζητήματα οικονομικής φύσης, σταδιοδρομίας και εξέλιξης των στελεχών - Αναβαθμίζεται ο θεσμός της Εθνοφυλακής - Μέριμνες και για τους απόστρατους

του Γιώργου Διονυσόπουλου - gdioniso@hotmail.com - ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 24/12/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Στην κατάθεση του πρώτου, έπειτα από αρκετά χρόνια, νομοσχεδίου που επανακαθορίζει, βελτιώνει και συνάμα τακτοποιεί μια σειρά από ζητήματα που αφορούν το μόνιμο στρατιωτικό αλλά και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων προχωρά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Παράλληλα, μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου εισάγονται μια σειρά από μέριμνες που αφορούν τους απόστρατους αξιωματικούς των Ε.Δ., αλλά και νέα δεδομένα σε σχέση με ειδικές κατηγορίες στρατευσίμων, όπως οι αντιρρησίες συνείδησης, ενώ προωθείται και η αναβάθμιση του θεσμού της Εθνοφυλακής προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερος και να συμβάλει στην αμυντική θωράκιση της χώρας.

Το σχέδιο νόμου φέρει τον τίτλο «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις», βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής στις αρχές του νέου έτους.

Ταμείο Αλληλοβοήθειας

Με βάση τις σχετικές διατάξεις, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχωρά στη σύσταση ενός Ειδικού Λογαριασμού Πρόνοιας στον Στρατό Ξηράς (ΕΛΠΣΞ) και στην Πολεμική Αεροπορία (ΕΛΠΠΑ), την τελική εποπτεία του οποίου θα έχει ο εκάστοτε υπουργός. Ο συγκεκριμένος Ειδικός Λογαριασμός θα έχει ως σκοπό την παροχή αλληλοβοήθειας στο προσωπικό του Στρατού Ξηράς και της Αεροπορίας για την κάλυψη αναγκών όπως κατασκηνώσεις, έξοδα κηδειών, έκτακτα περιστατικά υγείας και δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης κ.τ.λ. Να σημειώσουμε πως ο λογαριασμός αυτός θα έχει τη δυνατότητα, σε έκτακτες περιπτώσεις, να χορηγεί στους δικαιούχους του ακόμη και άτοκα δάνεια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ ΥΠΕΘΑ-Περιλαμβάνει παύση κρατήσεων ν.4093/12 από 1.1.22-ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ [ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ]

Τόσο ο ΕΛΠΣΞ όσο και ο ΕΛΠΠΑ θα χρηματοδοτηθούν από ίδιους πόρους, και συγκεκριμένα μέσω μηνιαίας παρακράτησης ποσού που θα αντιστοιχεί στο 0,3% επί του μισθού των δικαιούχων του, της επιβολής κρατήσεων ποσοστού έως 3% επί της καταβαλλόμενης ημερήσιας αποζημίωσης εξωτερικού, καθώς και επί του επιδόματος αλλοδαπής στους στρατιωτικούς που υπηρετούν σε θέσεις εκτός συνόρων, από τη διαχείριση των χρηματικών διαθεσίμων του Ειδικού Λογαριασμού και έσοδα από διάφορες επενδύσεις.

Με βάση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, οι υπαξιωματικοί και οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) του Στρατού Ξηράς που υπηρετούν σε φρουρές στις οποίες λειτουργούν στρατιωτικές λέσχες θα μπορούν πλέον να κάνουν χρήση των υπηρεσιών των λεσχών ως μέλη τους. Παράλληλα, θεσπίζεται διάταξη ώστε το βοήθημα των 1.500 ευρώ που δίνεται λόγω θανάτου εν αποστρατεία μετόχων του ΜΤΝ, σε περίπτωση που δεν υφίσταται σύζυγος ή τέκνα, να καταβάλλεται σε αυτόν που επωμίστηκε τα έξοδα κηδείας.

Μέριμνα για απόστρατους

Να προσθέσουμε σε ό,τι αφορά τη μέριμνα για τους απόστρατους και τα Μετοχικά Ταμεία των Ε.Δ. πως προβλέπεται:

Αύξηση αριθμού μεριδίων σε διατελέσαντες αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΕΛ.ΑΣ., γενικούς επιθεωρητές Στρατού, διοικητές Στρατιάς και ανώτατους αξιωματικούς που εξήλθαν πριν από την 1η Ιανουαρίου του 2017 στην αποστρατεία, προκειμένου να λαμβάνουν ίδιο αριθμό μεριδίων με μεταγενέστερους.

Ειδικότερα, η αύξηση μεριδίων στους παραπάνω διατελέσαντες προβλέπεται ως εξής: στους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ κατά 10 μερίδια, στους αρχηγούς ΓΕΣ, πρώην Χωροφυλακής και ΕΛ.ΑΣ. κατά 9 μερίδια, στους γενικούς επιθεωρητές Στρατού και Διοικητές Στρατιάς και αντίστοιχους πρώην Χωροφυλακής και ΕΛ.ΑΣ. κατά 8 μερίδια. Επίσης, στους αποστρατευόμενους με τον αποστρατευτικό βαθμό του αντιστράτηγου κατά 6 μερίδια, του υποστράτηγου κατά 5 μερίδια και του ταξιάρχου κατά 4 μερίδια.

Ενσωμάτωση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα Μετοχικά Ταμεία και τους ειδικούς λογαριασμούς. Με βάση τη σχετική διάταξη καταργούνται, αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου του 2022, οι μειώσεις του νόμου 4093/11 στα μερίσματα και την οικονομική ενίσχυση που καταβάλλουν στους μερισματούχους τους τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και οι Ειδικοί Κλάδοι Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας.

Αλλαγές σε προαγωγές

Στο πλαίσιο των διατάξεων του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, το ΥΠΕΘΑ προωθεί και μια σειρά από αλλαγές που αφορούν την προαγωγική διαδικασία σε ορισμένες κατηγορίες και βαθμούς στελεχών των Ε.Δ. Ειδικότερα:

Επιμηκύνεται από τα δύο στα τέσσερα έτη ο μέγιστος δυνατός χρόνος παραμονής στον βαθμό του αρχιπλοιάρχου και των αντίστοιχων βαθμών σε Στρατό Ξηράς (ταξίαρχος) και Πολεμική Αεροπορία και από τα δύο στα τρία χρόνια η παραμονή στον βαθμό του υποναυάρχου, υποστρατήγου και υποπτεράρχου.

Καθορίζεται ως καταληκτικός βαθμός για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) αυτός του ανθυποπλοιάρχου (και αντιστοίχων) και αποστρατευτικός του υποπλοιάρχου (και αντιστοίχων).

Οι Αξιωματικοί Εκτός Οργανικών Θέσεων (ΕΟΘ) θα κρίνονται πλέον κάθε χρόνο στις τακτικές κρίσεις, ως διατηρητέοι ή μη διατηρητέοι. Εφόσον κριθούν μη διατηρητέοι, θα αποστρατεύονται.

Στρατεύσιμοι

Παράλληλα, μέσω του νομοσχεδίου, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έρχεται να εκσυγχρονίσει περαιτέρω μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τους στρατεύσιμους με βάση και τις νέες ανάγκες που έχουν προκύψει τόσο στο στράτευμα όσο και στην κοινωνία. Συγκεκριμένα, η κατάταξη των στρατευσίμων θα γίνεται πλέον αποκλειστικά με χρήση ηλεκτρονικών μεθόδων και δικτυακών υποδομών, ενώ παρελθόν πρόκειται να αποτελέσει η αποστολή σημειωμάτων κατάταξης μέσω αστυνομικών αρχών, η οποία από την επόμενη ΕΣΣΟ θα γίνεται κατ’ εξαίρεση και μόνο εφόσον συντρέχουν σημαντικοί λόγοι.

Επίσης, και σε ό,τι αφορά τις μηχανογραφικές εφαρμογές εφεδρείας, η εγγραφή σε αυτές θα αποτελεί υποχρέωση για τον έφεδρο, ο οποίος οφείλει επίσης να παραλαμβάνει και τα σχετικά στρατιωτικά έγγραφα. Στο ενδεχόμενο που δεν υπάρξει συμμόρφωση σύμφωνα με το παραπάνω, θα επιβάλλεται σχετικό πρόστιμο.

Ως προς τους αντιρρησίες συνείδησης, αποφασίστηκε ότι στη σύνθεση της Επιτροπής Εξέτασης του αιτήματος απαλλαγής από τη στράτευση οι περισσότεροι θα είναι πλέον στρατιωτικοί. Ειδικότερα, ως προς τη σύνθεσή της μειώνεται ο αριθμός καθηγητών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και αυξάνονται οι ανώτεροι αξιωματικοί.

Το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου ΥΠΕΘΑ:

Δημοσίευση σχολίου

50 Σχόλια

  1. Έκανε μια τρύπα στο νερό ο ανύπαρκτος υπουργός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που αφορά εμάς των Τάξεων 1993,1994 και 1995 επιτέλους έγινε πραγματικότητα. Άρθρο 53.Ζητωωωωωωω. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη. Οσονούπω Ταγματάρχες. Ανώτεροι Αξιωματικοι και τα σκυλιά δεμένα. Για όσους κακοπροαιρετους που έβαζαν τρικλοποδιές, προτείνω ξυδακι τοπ. Θέλανε κάποιοι να μην γίνουμε αλλά σε πείσμα σας θα μας δείτε με τα χρυσά και τις κλαρες, και Ταγματάρχες και Αντισυνταγματαρχες για πολλά πολλά χρόνια. Όπως έλεγε και ένας Λοχαγός από ΣΜΥ όταν τον είχαμε στην Σχολή και τον τσιγκλουσαν ΕΊΤΕ ΤΟ ΘΈΛΟΥΝΕ ΕΊΤΕ ΌΧΙ ΕΊΜΑΙ ΛΟΧΑΓΟΣ, ΈΛΕΓΕ..... και σε συνέχεια αυτών που έλεγε θα πω εγώ ΕΊΤΕ ΤΟ ΘΈΛΕΤΕ ΕΊΤΕ ΌΧΙ ΓΙΝΌΜΑΣΤΕ ΤΑΓΜΑΤΆΡΧΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΆ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΕΣ, πρώτα ξαναλέω ο Θεός. Με υγεία σε όλο τον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εμείς οι ΕΜΘ δικαιωθηκαμε!! Άρθρο 47.Είτε το θέλετε, είτε όχι θα γίνουμε Λοχαγαρες!Αν σας πειράζει εσάς από τις ΑΣΣΥ, θα πιείτε λίγο ξυδακι και θα σας περάσει το ζόρι.Αλλα έχουμε και τις εθελοντριες ζοριζονται! χαχαχα!Τις εθελοντριες που δεν έχουν ρίξει πενια στον Greek army.Και μπορεί και με κάνα δυο χρόνια να γίνουμε και Ταγματάρχες.Ο αγώνας συνεχίζεται!!

      Διαγραφή
    2. Δευτέρα, Δεκεμβρίου 26, 2022 11:00:00 μ.μ. Θα πέθαινα να δω δκτη λόχου εμθαρά παραδοσιακό. Με τέτοιες αντιλήψεις δεν πάει μπροστά τίποτα.

      Διαγραφή
    3. Θα κατεβάσω μια αναφορά για μετάθεση στον τόπο συμφερόντων λόγω τελευταίων ετών στην υπηρεσία,κι όλα καλά.

      Διαγραφή
    4. Φτάσαμε να γίνει ο μπάρμπας 50 χρονών Ταγματάρχης κ ο ΕΜΘ Λοχαγός.Ευελπίδων σου λέει.Όλοι κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα. GREEK ARMY ίδρυμα.

      Διαγραφή
    5. προς ανώνυμο 26 Δεκεμβρίου 2022 11:15:00 μ.μ. Μην πεθαίνεις γιατί θα τον δεις και θα σου αρέσει.Θα χώνουν τους ΕΜΘ δκτες Λόχων στις μονάδες, να τραβούν και όλο το ζόρι και οι κουκουρουκου τεμπέληδες θα είναι από δω και από κει.Θα περνούν σχολεία να επιμορφωνονται,αποσπάσεις και λούφα γενικώς.

      Διαγραφή
    6. Για τους εμδ το μόνο που θέλουμε και απαιτούμε να μην τους βάλει στο β κλιμάκιο . Για τους βαθμούς δεν ασχολούμαστε ιδιαίτερα, σε λίγα χρόνια έτσι και αλλιώς ο θεσμός θα είναι παρελθόν.

      Διαγραφή

    7. 27 δεκ 2022 7:36:00πμ Και στο β κλιμάκιο θα μας δεις και Ταγματάρχες με άλλο νομοσχέδιο!Ξυδακι,Ξυδακι μπόλικο.Ξυδακι για να σας περάσει.Την απαίτηση τη δική σας οι κυβερνώντες την γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια.Καθως και εσάς εκεί σας έχουν γραμμένους.

      Διαγραφή
    8. Γιατί ρε ταβερνιάρη δεν σε έβαλαν στο β κλιμάκιο από τώρα ;

      Διαγραφή
    9. 27 Δεκεμβρίου 2022 07:15:00μμ Αν εγώ είμαι ταβερνιάρης εσύ τι είσαι,γελαδαρης; Στο β κλιμάκιο δεν με έβαλαν για να ρωτάς εσύ.

      Διαγραφή
  3. Μάλιστα... Οι ανώτατοι μερίσματα 16, 15 το έτος οι υπόλοιποι 12 κι αυτά κουτσουρεμενα.... Ωραία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ταφόπλακα του Μητσοτάκη αυτό το νομοσχέδιο,95 % των συναδέλφων στη δημόσια διαβούλευση έχουν εκφραστεί αρνητικά !!!!!Δεν λύνει κανένα μα κανένα απολύτως πρόβλημα αντιθέτως δημιουργεί πολλά περισσότερα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάλι το συνταξιοδοτικό των ΕΠΟΠ απέξω ενώ πάνε για τετραετία κρίσιμη που γινόμαστε 50 χρονών.Θα σε εξηγήσω το όνειρο εγώ από εδώ και πέρα και στις εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ψηφαλάκια και Άγιος ο θεός...Αν βρείτε σε άλλο κράτος Στρατό με δομή παρόμοια με αυτή του Ε.Σ. τηλεφωνήστε μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οσο αφορα τις στρατιωτικες σχολες μονιμων υπαξιωματικων αναβαθμιστηκαν σε τριετους φοιτησεως και ακαδημαικης εκπαιδευσεως σπουδαστων αποφοιτων Λυκειων που ειχαν πανεπιστημιακα μορια και διαλλεξαν τον δυσκολο δρομο.Οι σχολες μπορει να αναβαθμιστηκαν αλλα οι αποφοιτοι τους δεν αναβαθμιστηκαν ουτε μισθολογικα ουτε βαθμολογικα.Προκειται για την πραγματικη ραχοκοκαλια του στρατευματος που οταν γινονται ανθυπολοχαγοι εχουν ηδη 19 ετη στο στρατευμα σε αντιθεση με τους αποφοιτους των σχολων αξιωματικων τετραετους φοιτησεως.Πρεπει ολοι τους ανεξαιρετως να φθανουν εως τον βαθμο του συνταγματαρχη και να γινονται ανθυπασπιστες μετα απο 9 ετη απο την αποφοιτηση τους.κι οχι μετα απο 12 ετη.Πρεπει επισης ως αξιωματικοι να υπαγονται στην Α μισθολογικη κατηγορια. Ολα αυτα ειναι δικαια που πρεπει να γινουν πραξη για τους τριετους φοιτησης αποφοιτους ΑΣΣΥ.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ολα τα δικαια αιτηματα της τριτης και τεταρτης μισθολογικης κατηγοριας και βαθμολογικης εξελιξης στρατιωτικων θα ικανοποιηθουν κι οσο αφορα εκεινους της δευτερης κατηγοριας...μια απο τα ιδια διοτι και επι Καμμενου και επι Κουβελη και επι Μητσοτακη εξακολουθει να υπαρχει ο ιδιος ειδικος πρωτοσυμβουλος που ευθυς εξ αρχης ειχε προτεινει και την καταργηση των ΑΣΣΥ και να ισχυσει οτι ισχυει στο σωμα Αμερικανων υπαξιωματικων που δεν γινονται ποτε αξιωματικοι.Η ιστορια του συγκεκριμενου στρατιωτικου πρωτοσυμβουλου των εκαστοτε κυβερνωντων ειναι προβληματικη μονο σε οτι αφορα τους αποφοιτους ΑΣΣΥ κι αυτο γεννα μονο ρητορικα ερωτηματα που δεν τον κολακευουν καθολου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ειδικός πρωτοσυμβουλος έχει βλέψεις για περιφερειάρχης. Καλό θα ήτανε οι υπαξιωματικοί να ξέρουνε που θα ρίξουν την ψήφο τους.

      Διαγραφή
  9. Καμια αναφορα στην προαγωγικη διαδικασια αποφοιτων ΑΣΣΥ αρχης γενομενης απο την τριετους φοιτησης ταξη του 2018 και εντευθεν...αν και οι προηγουμενοι και οι τωρινοι κυβερνωντες τους ειχαν υποσχεθει οτι θα ειχαν καλυτερη βαθμολογικη εξελιξη και με εναν επιπλεον αποστρατευτικο βαθμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κάτι λιγότερο από ΕΜΘ Ταξίαρχος είναι σκάνδαλο!!!!!Να έχει ο Ε.Σ. Ταξίαρχο στο ένα χέρι ο φρέντο και στο άλλο το κουπόνι από το στοίχημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για ποια μεριμνα προσωπικου αναφερονται οταν ουτε οι πυροτεχνουργοι και μαλιστα οι ΕΟD δεν θα λαμβανουν μηνιαιο επιδομα επικινδυνοτητας κι οσοι στρατιωτικοι πρεπει να υπαγονται σε βαρεα και ανθυγιεινα δεν θα υπαγονται επειδη ειναι στρατιωτικοι και οταν οι στρατιωτικοι χρησιμοποιουνται για υπηρεσιες που δεν εχουν σχεση με το αντικειμενο τους? Οσο αφορα την αποζημιωση νυχτερινης απασχολησης θα ισχυει μονο για οσους μονιμους εκτελουν 24ωρες υπηρεσιες και οι υπολοιποι νυχτερινοι θα εξακολουθησουν να υπαγονται στην απληρωτη νυχτερινη απασχοληση.Οι δε 24ωροι...προνομιουχοι δεν θα αμοιβονται καθε φορα για οκτω ωρες νυχτερινης υπηρεσιας αλλα μονο για πεντε.Εαν ολα αυτα ειναι μεριμνα προσωπικου τοτε πως ειναι η απαξιωση του?Μπορει ο γιος μου να ειναι ρομαντικος στρατιωτικος νομαδας αλλα εγω ξηλωνομαι καθε μηνα για να τα φερει βολτα και εχω καταλαβει πως καλυτερα να δουλευε σε σουπερ μαρκετ της γειτονιας μας για να μην πληρωνει ενοικια λογαριασμους και μετακινησεις και να ειναι με την οικογενεια του και να μπορει να καθεται αργιες και εορτες και να γινοταν προισταμενος η διευθυντης στην εργασιακη του πορεια.Του τα ελεγα αυτα αλλα εκεινος το βιολι του που το ειχε βαλει αμετι μουχαμετι να γινει στρατιωτικος και τελικα τα καταφερε με το σπαθι του να ειναι μακρια απο την οικογενεια του να εργαζεται οταν οι αλλοι δημοσιοι υπαλληλοι ειναι στα σπιτια τους και να δυσκολευεται καθε μηνα να τα φερνει βολτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θά κατατεθεί γιά ψήφιση μέs τόν Ιανουάριο τό νομοσχέδιο ή θά έχουμε...παλινδρομήσειs ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νέο χαράτσι - εισφορά 1% επί των κυρίων συντάξεων υπέρ ΝΙΜΤΣ για να νοσηλεύονται πολίτες γιατί οι απόστρατοι όλης της Ελλάδος πλην Αττικής δεν ξέρουν που είναι το ΝΙΜΙΤΣ. Κατήργησαν την εισφορά αλληλεγγύης σε όλους και βάζουν νέα εισφορά στους απόστρατους ώστε να πληρώνουν 7% τον μήνα για υγιεινομική περίθαλψη αντί του 6% που ισχύει για όλους τους Έλληνες! Είναι αίσχος και ντροπή και θα τα πούμε στις κάλπες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΑΝΏΝΥΜΟΣ
    Δευτέρα, Δεκεμβρίου 26, 2022 11:15:00 μ.μ Διοικητής Λόχου μάλλον δεν θα υπηρέτησες σε Μονάδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο συνάδελφος απλά είναι τραγικός και ξεφτιλίζει τους υπόλοιπους. Βγές απο το λαγούμι σου (ΚΑΑΥ, Πρατήριο. Λέσχη η κάπου κρυμμένος σε επιτελείο απο Μόνιμος Λοχίας) και δές γύρω σου τι γίνεται. Οι ΕΜΘ έχουν αναλάβει Δκτές Υπομονάδων εδώ και πάρα πολύ καιρό. Τι δεν καταλαβαίνεις?

      Διαγραφή
  15. Δόξα τω Θεώ θα μας αφήσει εμάς τους ΕΠΟΠ να πάμε σπίτια μας και εύχομαι να μην μας αγγίξει.
    Τσακωθείτε μεταξύ σας παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε, έχουν ρίξει το τυράκι του ΥΠΟΙΚ περί μη συνταξιοδότησης και έχουν τσιμπήσει οι περισσότεροι δυστυχώς.
      Ζούμε σε ένα κράτος που θρέφει τον πανικό στους πολίτες του και με τη σειρά του τρέφεται απ' αυτόν.
      Να μείνουν τα πράγματα ως έχουν να σηκωθούμε να φύγουμε στις 31/12 του 50ου έτους της ηλικίας μας (υγεία να έχουμε) και όσοι θέλουν να παραμείνουν, ας το ζητήσουν με προσωπική τους αναφορά.
      Ζήτημα να επιθυμεί την παραμονή του ένα 5-10% επί του συνόλου,λόγω καλών συνθηκών εργασίας (νοσοκόμοι κλπ).
      Με τα σημερινά δεδομένα οποίος δούλευε από τα 19 του, με καταβολή εισφορών υπέρ ΕΦΚΑ για 5ετία και στρατιωτική θητεία, η σύνταξη που του αναλογεί στα 50 του (κυρία και μερίσματα) είναι περίπου 1150€ όταν με 35 πραγματικά (στην καλύτερη στα 54 του) δεν ξεπερνά τα 1350€.
      Όσοι δεν γνωρίζετε ρωτήστε να μάθετε από αυτούς που γνωρίζουν ή ακόμα καλύτερα διαβάστε για να μη σας κοροϊδεύουν οι από μηχανής Θεοί - σωτήρες σας...

      Διαγραφή
    2. Αυτό θέλω φίλε. Έχω πάρει ποπ κορν και παρακολουθώ σχόλια. Είχαν καλομάθει οι περισσότεροι με τους ΕΠΟΠ. Ε όχι, ήρθε η στιγμή να πάμε σπίτια μας. Αφήστε μας ν'αγιάσουμε επιτέλους.

      Διαγραφή
    3. Είμαι το '81 γεννηθείς και μπήκα στο θεσμό των ΕΠΟΠ 15/04/2002.... Αυτά. Θέλω να πάω σπίτι μου σε εννέα χρονάκια, να πάρω την σύνταξη μου, να πάω στην καλύβα μου με τον λύκο μου και γειά σας. Συνεχίστε να τσακώνεστε

      Διαγραφή
  16. Από τα έγγραφα αποδεικνύεται ότι το Μ.Τ.Α. εδώ και πολλά χρόνια είχε και μπορούσε να κάνει το σταμάτημα των εν λόγω κρατήσεων, αλλά ΔΕΝ υπήρχε η Πολιτική Βούληση …….,να δοθουν οπως το ΣτΕ διαταζει απο 2016 οχι μονο 2022. Τα ποσοστά εσόδων που απέδιδαν οι εν λόγω κρατήσεις μηδαμινό!!!! <> ……και χωρίς αυτά τα έσοδα το Μετοχικό και πάλι θα ήταν Πλεονασματικό !!! Όμως τα 60 -70 -80-100 μηνιαίως για τον Απόστρατο είναι ολόκληρη περιουσία. Απαράδεκτο!!! Υποσχόταν εγγράφως στη Βουλή (δύο (2) χρόνια ΥΕΘΑ & ΥΦΕΘΑ) ότι θα επιστρέψουν τις κρατήσεις ν. 4093/12 από 1/1/2021 αλλά επιστρέφουν μόνο για το τρέχον έτος.- Οι μερισματούχοι των Μετοχικών Ταμείων Στρατού και Αεροπορίας υφίστανται 6% κρατήσεις για περίθαλψη, όπως όλος ο Δημόσιος τομέας και καλούνται σήμερα σε επί πλέον αντισυνταγματική διπλή εισφορά υπέρ ΝΙΜΤΣ με ποσοστό έως 1% εκ της μηνιαίας βασικής σύνταξης πέραν του 3% εκ του μερίσματος. Στην πράξη το άρθρο 16 του σχεδίου νόμου, έρχεται να τροποποιήσει το άρθρο 10 του ν 1137/1946 και να επαναφέρει την εισφορά 1% εκ της βασικής σύνταξης για αμφότερους τους μερισματούχους ΜΤΣ και ΜΤΑ, μη απαλλασσομένου του 3%, με το αιτιολογικό ότι το ΔΣ του ΝΙΜΤΣ είναι αυτό που αποφασίζει και εισηγείται το ύψος της εισφοράς στον κ ΥΕΘΑ. Πέραν αυτών το 70% που επισκέπτονται το ΝΙΜΤΣ είναι μη δικαιούχοι χωρίς εισφορά. Ζητω την κατάργηση της διπλής αντισυνταγματικής εισφοράς των μερισματούχων, την ελεύθερη είσοδο αυτών ως δικαιούχων καθώς και την απόδοση των εισφορών υπέρ των Μετοχικών Ταμείων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Οι ΕΜΘ θα σας στείλουν στην αντιπολίτευση κύριοι, όποιος κατάλαβε κατάλαβε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι εκλογές δεν λύνουν κάποιο πρόβλημα,αν αυτό εννοείς συνάδελφε.

      Διαγραφή
  18. Να και ο 11:26 εμφανίστηκε και ένας γαλαζοαιματος επιτέλους κατέβηκε από τον θρόνο του και ασχολείται με πληβείους. Ευχαριστούμε βασιλιά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τρομάρα σας για τους βαθμούς τσακώνεστε την κατάντια που σας περιμένει σαν απόστρατοι δεν την βλέπετε(ΝΙΜΙΤΣ-ΜΤΣ ΚΛΠ). Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί ρε φίλε έχουμε κατάντια οι απόστρατοι; Παίρνουμε ένα μισθό δημοσίου υπαλλήλου, στο μαξιλάρι χωρίς δουλειά και αν χρειάζεσαι παραπάνω χρήματα, πάς και δουλεύεις;

      Διαγραφή
  20. Η αύξηση μεριδίων (άρθρο 30) στο ΜΤΣ να γίνει σε όλες τις μισθολογικές βαθμίδες και ΟΧΙ σ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΈΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Όσο και να χτυπιέστε τουλάχιστον για τώρα μόνο οι Τάξεις 93,94 και 95 θα γίνουμε Ταγματάρχες. Οι υπόλοιποι να κάνετε αγώνα, υπομονή και να μην περιμένετε μαζί με εμάς να κάνουν και εσάς. Ότι και να γράφεται στα σχόλια της διαβούλευσης το θέμα έχει κλειδώσει και δεν το λέω απλά για να το πω αλλά επιτρέψτε μου κάτι να ξέρω παραπάνω. Εμείς ως Ταξη 93 αλλά πιστεύω και η 94 θα γίνουμε ταυτόχρονα τον προσεχή Μάρτιο Ταγματάρχες, εμείς αναδρομικά από Οκτώβριο 2021 και η 94 αναδρομικά από Οκτώβριο 2022. Η ταξη 1995 θα γίνει τον Οκτώβριο 2023 κανονικά. Λογικά μετά game over. Θα κάθεστε Λοχαγοι 6 χρόνια και άλλα τόσα Ταγματάρχες, εκτός και αν κινηθείτε και εσείς και δεν τα περιμένετε ουρανόκατεβατά και πάλι είναι πολύ πολύ δύσκολα να ξαναψηφιστει τέτοιο νομοσχέδιο. Προσωπικά το αποκλείω. Καλή χρονιά σε όλους. Για τις τρεις τάξεις ιδιαίτερα πήραμε το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο. Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ να καταθέσεις εδώ στο σαητ το απολυτήριο λυκείου. Έχεις;;;; αμφιβάλλουμε. Θες και ταγματάρχης. με αποφοιτηριο α' λυκείου.

      Διαγραφή
    2. Δεν στα είπανε σωστά κύριε συνάδελφε....πριν πανηγυρίσεις διάβασε καλύτερα τους νόμους γιατί θα βρεθείς προ εκπλήξεων.....στις λεπτομέρειες, λένε οι Αμερικανοί, κρύβεται ο διάβολος....

      Διαγραφή
  22. Πανε καλα οι άνθρωποι; θα επιβληθεί 1%επιπλέον κράτηση για περίθαλψη ; θα πάνε απο εκει που ήρθαν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιβάλουν κράτηση για περίθαλψη σε όλους τους συνταξιούχους για να πηγαίνουν οι ανασφαλιστοι κ διάφοροι άλλοι ομιχλώδους καταγωγής..

      Διαγραφή
  23. Προς 27 Δεκεμβρίου 2022 4.19.00
    Συγχαρητήρια συνάδελφε υπολογε !Εύχομαι με τους βαθμούς πού σου χαρίσανε να αναλάβεις και αντίστοιχα καθήκοντα, τάγμα (αρχηγός), σύνταγμα (αρχηγός) με τις ανάλογες ευθύνες για να αποδείξεις ότι το άξιζες και όχι υπεύθυνος γκαζόν όπως συνηθίζεται έως τώρα...κρίμα να ξεφτιλιζεται ο βαθμός που κερδηθηκε με τόσο αγώνα......Όσο για το υπολόγος μην παραξηγιεσαι με τα νέα σου καθήκοντα και ΥΠΟΧΡΕΏΣΕΙΣ θα είναι μια γλυκιά ανάμνηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τσίπρα ακούς!!!!!!!το έχω ξαναγράψει και θα το γράφω μέχρι τις εκλογές μήπως και βρεθεί κάποιος να σε ενημερώσει.....Αν δεσμευτείς δημόσια να εφαρμόσεις το ν.4609/19 για 2η πενταετία από μονάδες εκστρατείας θα πάρεις ψήφους από δεκάδες χιλιάδες στελέχη και τις οικογένειές τους!!! Το 90% των στελεχών θέλει να φύγει μια ώρα νωρίτερα γιατί πολύ απλά οι συνθήκες εργασίας δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με αυτές που επικρατούν στα Σ.Α και στο υπόλοιπο δημόσιο και δεν αντέχονται 40 χρόνια ούτε καν 25.(Μεταθέσεις, υπηρεσίες, υπερωρίες, διαλυμένες οικογένειες, προβληματικά παιδιά, ψυχολογικά προβλήματα,σπίτια τρογλες, φτώχεια και κακομοιριά κλπ κλπ κλπ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πραγματικά ο πιο αξιολύπητος κλάδος εργαζομένων το στράτευμα. Από τη μια σκέφτομαι πόσο άβουλη είναι η ηγεσία σας (και των τριών κλάδων) και από την άλλη ότι δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσετε συνδικαλισμό. ένα βάσανο μια ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Χρόνια πολλά, συνάδελφοι!
    Αποτινάξτε το σαράκι της φυλής μας, τον διχασμό!
    Ο Αριστοτέλης μίλησε για "Κατά αξία απονομή της δικαιοσύνης=αξιοκρατία".
    Μην μπερδεύεστε, λοιπόν! Οι απολαβές πρέπει να είναι ανάλογες με την κατάταξη στις ομάδες που ανήκουν και την παρακάτω σειρά: Απόφοιτοι ΑΣΕΙ, ΑΣΣΥ, ΕΜΘ, ΕΠΟΠ. Εκτός αν είστε σοφότεροι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. 26 1100. Λοχαγαρα θα γίνεις στον ύπνο σου και μόνο εν αποστρατεια. Ανώτερος Αξιωματικός με δάφνες και χρυσά δεν θα γίνεις ΠΟΤΈ. Ούτε ξίφος πρόκειται να πάρεις. Το πολύ πολύ καμία σφεντόνα να σε δώσουν Ουαααχαχαχαχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Για τους ΕΜΘ. Κατώτεροι Αξιωματικοι φθανετε. Και αν υπήρχε η σωστή ορολογία για εσάς θα ήταν υποκατωτεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή