Υπ. Εργασίας: Το συνταξιοδοτικό ΕΠΟΠ διέπεται από τις διατάξεις για ομοιόβαθμους Μον. Υπξκους μη Παραγωγικών Σχολών (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Υπ. Εργασίας: Το συνταξιοδοτικό ΕΠΟΠ διέπεται από τις διατάξεις για ομοιόβαθμους Μον. Υπξκους μη Παραγωγικών Σχολών (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Το συνταξιοδοτικό καθεστώς των Επαγγελματιών Οπλιτών διέπεται από τις εκάστοτε ισχύουσες συνταξιοδοτικές διατάξεις για τους ομοιόβαθμους Μονίμους Υπαξιωματικούς μη Παραγωγικών Σχολών
Οι Υπαξιωματικοί που συμπληρώνουν το 50ο έτος της ηλικίας τους αποστρατεύονται χωρίς προηγούμενη κρίση, με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Κλάδου, εντός μηνός από την κατάληψη του ορίου ηλικίας
Τα στελέχη των Ε.Δ, που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015 και μετά, δικαιούνται σύνταξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό (60ό) έτος της ηλικίας τους ή σαράντα (40) έτη συντάξιμης υπηρεσίας
Η διαγραφή από τις τάξεις των ΕΔ δεν συνεπάγεται και υποχρεωτική συνταξιοδότηση

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

ΘΕΜΑ: Αίτημα εναρμόνισης του συνταξιοδοτικού πλαισίου που αφορά στους Επαγγελματίες Οπλίτες με αυτό των υπολοίπων στρατιωτικών.

ΣΧΕΤ: Η με αρ. πρωτ. 888/17-11-2022 ΕΡΩΤΗΣΗ

Σε απάντηση της παραπάνω Ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή από τη Βουλευτή κα Α. Αδαμοπούλου, σχετικά με το αίτημα εναρμόνισης του συνταξιοδοτικού πλαισίου που αφορά στους Επαγγελματίες Οπλίτες με το αντίστοιχο των υπολοίπων στρατιωτικών και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου μας, σας πληροφορούμε

τα εξής:

Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 11 του ν. 2936/2001 το συνταξιοδοτικό καθεστώς των Επαγγελματιών Οπλιτών διέπεται από τις εκάστοτε ισχύουσες συνταξιοδοτικές διατάξεις για τους ομοιόβαθμους Μονίμους Υπαξιωματικούς μη Παραγωγικών Σχολών.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από τον συνδυασμό των διατάξεων του άρθρου 8 και της παρ. 2α του άρθρου 39 του Ν.Δ. 445/1974, οι Υπαξιωματικοί που συμπληρώνουν το 50ο έτος της ηλικίας τους αποστρατεύονται χωρίς προηγούμενη κρίση, με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Κλάδου, εντός μηνός από την κατάληψη του ορίου ηλικίας. Επίσης, με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 20 του ν. 3865/2010 προβλέπεται ότι τα στελέχη των Ε.Δ, που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015 και μετά, δικαιούνται σύνταξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό (60ό) έτος της ηλικίας τους ή σαράντα (40) έτη συντάξιμης υπηρεσίας.

Σημειώνεται ότι το θιγόμενο στη σχετική Ερώτηση θέμα της αυτεπάγγελτης αποστρατείας, αφορά την διαγραφή από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων των στρατιωτικών έπειτα από την συμπλήρωση του προβλεπόμενου ηλικιακού ορίου αποστρατείας και ρυθμίζεται σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις της νομοθεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Αντίθετα, η συνταξιοδότηση κάθε ασφαλισμένου, η οποία αποτελεί θεμελιώδες και απαράγραπτο συνταγματικό δικαίωμα, ασκείται με αίτηση του ίδιου και ικανοποιείται εφόσον συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις. Ως εκ τούτου, η διαγραφή από τις τάξεις των ΕΔ δεν συνεπάγεται και υποχρεωτική συνταξιοδότηση, αλλά μόνον εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της ισχύουσας συνταξιοδοτικής νομοθεσίας.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω αναφερόμενα, το θέμα της δυνατότητας παράτασης παραμονής στις Ένοπλες Δυνάμεις των Επαγγελματιών Οπλιτών και μετά τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας αποστρατείας ή η τυχόν αύξηση του ηλικιακού ορίου της αυτεπάγγελτης αποστρατείας, προκειμένου αυτό να προσαρμοσθεί στα ισχύοντα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για την εν λόγω κατηγορία ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ, δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ούτε αφορά στην συνταξιοδοτική νομοθεσία, αφού όλα τα θέματα που σχετίζονται με το καθεστώς εισόδου και αποστρατείας από τις τάξεις των ΕΔ ρυθμίζονται από το συνερωτώμενο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ
Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

13 Σχόλια

  1. Όταν έμπαιναν 28χρονων δε τα ήξεραν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι γιατι οταν μπηκαμε οι προκηρυξεις για την προσληψη λεγανε αλλα..καλο θα ηταν να γνωρίζουμε καποια πραγματα κ να πριν προβουμε σε τέτοιους σχολιασμους και εξυπναδες.

      Διαγραφή
    2. Προς τον κύριο που σχολίασε το: Όταν έμπαιναν 28 χρονών δεν το ήξεραν??? Λοιπόν άκου φίλε μου να δεις πως έχουν τα πράγματα: Όταν μπήκαν οι πρώτες σειρές ΕΠΟΠ και στα 3 Όπλα ήταν οι χρονιές 2002-2005!!! Ακόμη και η πρώτη σειρά που μπήκαν το 2002 και ήταν ας υποθέσουμε 18 ετών θα αποστρατευτούν το 2034 σε ηλικία 50 ετών!!! Με βάση ότι ίσχυε αυτοί που μπήκαν τόσο μικροί σε ηλικία θα είχαν 32 έτη πραγματικής υπηρεσίας+ 5 έτη πλασματικά συνολικά 37 έτη υπηρεσίας οπότε θα έβγαιναν με μια αξιοπρεπή σύνταξη!!! Τώρα με βάση αυτά που ισχύουν με τον νέο ασφαλιστικό νόμο και τον ΕΦΚΑ δεν θα δικαιούνται καθόλου σύνταξη και θα πρέπει να δουλέψουν άλλα 3 χρόνια και αφού πληρώσουν και τα ένσημα να έχουν το δικαίωμα σύνταξης!!!Κατάλαβες τώρα φίλε μου ότι πόσοι συνάνθρωποι σου που έχουν δουλέψει μια ολόκληρη ζωή και έχουν δώσει το αίμα τους για την Πατρίδα θα μείνουν στο δρόμο αυτοί και οι οικογένειές τους!!! Από αυτό το σχόλιο σου και μόνο καταλαβαίνω τι άνθρωπος είσαι, πόσο μίσος και κακία έχεις μέσα στην ψυχή σου για τους στρατιωτικούς και είμαι σίγουρος ότι είσαι από τους βολεμένους του συστήματος!!!ΑΙΣΧΟΣ!!! ΝΤΡΟΠΉ ΣΟΥ!!!

      Διαγραφή
  2. Όχι ρε δεν το ξέραμε. Ξέραμε ότι θα μείνουμε στον στρατό 150 χρόνια. Να πάτε όλοι στα τσακίδια τομάρια. Θα τα πούμε στις εκλογές. Και είμαστε πάρα πάρα πολλοί. Παρεμπιπτόντως μήπως είδατε το πολυνομοσχέδιο γιατί έμαθα το τραβούσαν δύο σκύλοι. Έχετε να φάτε μαύρο που θα βάλετε και στις τσέπες σας. Κοροιδεψτε τώρα που μπορείτε. Μετά θα είναι η δική μας η σειρά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ζήσεις ΧΙΛΙΑ χρόνια ρε σειρούρα όποια και να είσαι !!! Σχόλιο to the point, ένα προς ένα , βαράτε εκεί που πονάει !!!

      Διαγραφή
  3. Προς τον πρώτο κύριο όταν μπήκα ήμουν 28 ναι αυτοί δεν ήξεραν την ηλικία μας γιατί μας πήραν. Στις εκλογές όλοι οι ΕΠΟΠ ξέρετε γιατί και οι υπόλοιποι έρχονται 25, 26,27. Μην αφήσετε την ΝΔ στην κυβέρνηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν μπορώ να καταλάβω,δεν το χωρά ο νους μου,πως κάποιος επιλέγει να Μπει ΕΠΟΠ ειδικά αν δεν είναι από Έβρο η Νησιά του ανατολικού Αιγαίου!!!!! Χίλιες φορές ρε παιδιά να δουλεύατε σε σούπερ μάρκετ στα μέρη σας....με 4ωρη εργασία τα λεφτά θα ήταν τα ίδια από ότι να δουλεύετε στο στρατό με 100ωρες εργασίας και βάλε την εβδομάδα στον Έβρο και στα νησιά. Μια ζωή ενοίκιο, μεταθέσεις, ταλαιπωρία, άγχος, εξαθλίωση, φτώχεια και στο τέλος θα σας πετάξουνε στα 50 χωρίς σύνταξη με εκατοντάδες υποχρεώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μη μου λες την αλήθεια. Πονάει όταν την ακούω.

      Διαγραφή
  5. Να ενημερώσει κάποιος αυτόν τον τύπο που λέγεται υπουργός εργασίας κ δίνει κ απάντηση με έγγραφο, ότι ισχύει μέχρι ένα σημείο, ναι το καθεστώς τον ΕΠΟΠ ισχύει ότι ισχύει για τους μόνιμους υπαξιωματικούς μη παραγωγικών σχολών...ΔΗΛΑΔΗ???? τον ΕΜΘ ΥΠΟΥΡΓΕ να σε ενημέρωση όμως κάποιος ότι τα ηλικιακά όρια των ΕΜΘ Έχουν καταργηθεί με νόμο του κράτους...το γνωρίζεις αυτό ΥΠΟΥΡΓΕ η τζάμπα πληρώνεσαι...κ πρέπει να φύγεις αυτεπάγγελτα κ να πάρεις σύνταξη στα 67!!!εεε τι λες???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για εμάς έχει ακουστεί κάτι; Θα μονιμοποιηθούμε; Όλοι με τους ΕΠΟΠ ασχολούνται τους προνομιούχους, όλη την δουλειά εμείς την βγάζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στα σχετικά της εγκυκλίου, με την οποία τουλάχιστον εγώ μπήκα, δεν ανέφερε πουθενα τον Ν. 445/1979 και μας έβαλαν να υπογράψουμε ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ για παραμονή 35 χρόνων. Άρα ή αυτοί που έφτιαξαν την εγκυκλιο ήταν άσχετοι ή υπήρχε δολος επειδή εμείς τότε δε γνωρίζαμε Νόμους και ΠαΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι δουλειά έχει το υπουργείο εργασίας? Θα εναρμονιστει με αυτό που θα διατάξει το υπουργείο εθνικής αμύνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή