Αναδρομικά συντάξεων: Τέλος προθεσμίας για δήλωση των ποσών στην Εφορία–Ποια έτη αφορούν

Αναδρομικά συντάξεων: Τέλος προθεσμίας για δήλωση των ποσών στην Εφορία–Ποια έτη αφορούν

ΤΕΛΟΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΛΩΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ - H δυνατότητα των δόσεων και οι υπόλοιπες εναλλακτικές - Πώς πρέπει να γίνει η δήλωση, να αποδοθεί και να πληρωθεί ο φόρος

ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 22/12/2022 - ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Η κλεψύδρα αδειάζει για τους συνταξιούχους που εισέπραξαν μέσα στο 2021 αναδρομικά ποσά για την περίοδο 2015-2020, καθώς θα πρέπει να τα εμφανίσουν στην Εφορία πριν από την εκπνοή του 2022. Η δήλωση των αναδρομικών γίνεται με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022, ενώ ο φόρος που θα βεβαιωθεί θα πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2023.

Οι συνταξιούχοι που δυσκολεύονται να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό του φόρου έχουν τη δυνατότητα έπειτα από αίτηση στην ΑΑΔΕ να τον καταβάλουν σε 2 έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση.

Ποια έτη αφορούν

Οι τροποποιητικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά τα οποία εισπράχθηκαν το 2021. Αυτό σημαίνει ότι για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων που καταβλήθηκαν το 2020 και τα οποία αφορούν το έτος 2019 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιλέξουν ως έτος υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης το έτος 2020. Με την υποβολή της κάθε τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου.

Όσοι έχουν εισπράξει αναδρομικά θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Οι τροποποιητικές δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται στη ΔΟΥ.

Δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φυσικού προσώπου εφόσον το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή είναι έως 100 ευρώ.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην ΑΑΔΕ, μηνιαίου ή ετήσιου, από τον εργοδότη/αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, όπως και σε κάθε περίπτωση εκπρόθεσμης έκδοσης, διόρθωσης και χορήγησης βεβαίωσης από υπόχρεο φορέα, όταν αυτή είναι απαραίτητη για τη συμπλήρωση και την υποβολή δήλωσης, θεωρούνται εμπρόθεσμες εφόσον υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους που εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις.

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Γ. Χρέη μετά το 2014

    Η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για την είσπραξη των φόρων και λοιπών εσόδων του που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 4174/2013, για τα οποία η Φορολογική Διοίκηση αποκτά εκτελεστό τίτλο από 1-1-2014 και εφεξής, ορίζεται πενταετής (5 έτη).

    Η προθεσμία αυτή αρχίζει από τη λήξη του έτους, εντός του οποίου αποκτήθηκε ο νόμιμος τίτλος εκτέλεσης μπορεί κάποιος να το ανάλυση ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα αναδρομικα αφορούν τα έτη 2014,2015 , καταβλήθηκαν όμως στους δικαιούχους το έτος 2016 και έπρεπε να δηλωθού στην εφορία μέχρι 31-12-2017. Άρα η παραγραφή αρχίζει από 1-1 2018 και λήγει στις 31-12-2022..

      Διαγραφή