Το μεγάλο ατόπημα του ΜΤΣ επί 6,5 χρόνια για το Ν. 4093/12

Το μεγάλο ατόπημα του ΜΤΣ επί 6,5 χρόνια για το Ν. 4093/12

Νίκος Καρδούλας*: Το μεγάλο ατόπημα του ΜΤΣ επί 6,5 χρόνια για το Ν. 4093/12 και οι προτεινόμενες λύσεις

Στο υπό δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση νομοσχέδιο με τίτλο «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων», αναφέρεται ότι από την 1.1.2022 καταργούνται οι μειώσεις που επιβάλλονται, σύμφωνα με το ν. 4093/2012, στα μερίσματα και στην οικονομική ενίσχυση που καταβάλλουν στους μερισματούχους τους τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, για όσους αποστρατεύθηκαν πριν τις 13.5.2016.

Αν και στην ανάλυση των συνεπειών της ρύθμισης του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι: «Οι διατάξεις αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με τις υπ’ αρ. 2287-2288/2015 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Εντούτοις, τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας και οι οικείοι Ειδικοί Κλάδοι εξακολουθούν να επιβάλλουν τις υπόψη μειώσεις στα μερίσματα και στην οικονομική ενίσχυση που καταβάλλουν.», τότε θα έπρεπε τα αναδρομικά να δοθούν από τις 13 Μαΐου του 2016 που τέθηκε σε εφαρμογή ο ν.4387/2016, δηλαδή για 6,5 χρόνια αναδρομικά. Αντί αυτού τα αναδρομικά θα δοθούν σύμφωνα με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο από 1/1/2022 (για ένα χρόνο) και όχι από 14/5/2016 (για 6,5 χρόνια).

Σε ανακοίνωση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), με τίτλο «Ενημέρωση για Κρατήσεις Ν.4093/2012 στα Μερίσματα ΜΤΣ και ΕΚΟΕΜΣ» στις 5 Μαρτίου 2021 (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), που απεικονίζεται παρακάτω, αναφέρεται:

«Από γραπτή ενημέρωση του ΜΤΣ προκύπτει ότι όντως υπάρχει διαφορά στις κρατήσεις του μερίσματος μεταξύ αυτών που συνταξιοδοτήθηκαν προ της 13-5-2016 και αυτών που συνταξιοδοτήθηκαν μετά από αυτή την ημερομηνία. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Ν.4093/2012 γίνονται κρατήσεις στο μέρισμά μας (προβλέπονται συγκεκριμένα ποσοστά που δεν κρίνεται σκόπιμο να αναφερθούν στο παρόν). Οι νέοι συνταξιούχοι, μετά την 13-5-2016, οπότε ψηφίστηκε ο Ν.4387/16, δεν υποβάλλονται σε αυτές τις κρατήσεις. Επίσης κρατήσεις δεν επιβάλλονται στους αποστρατευθέντες πριν το ν.4387/2016, των οποίων το άθροισμα συντάξεων και μερισμάτων, όπως ορίζεται από τη σχετική νομοθεσία, είναι κάτω από 1.000 ευρώ.

Οι κρατήσεις που γίνονται στο μέρισμά μας επιστρέφουν σαν έσοδο στο ΜΤΣ, μέσω ΗΔΙΚΑ, και στην πράξη αναδιανέμονται την επομένη χρονιά σε όλους αδιακρίτως τους μερισματούχους, αλλά και για κάλυψη λοιπών υποχρεώσεων του Ταμείου.

Ο μέχρι τώρα διαχωρισμός των μερισματούχων σε υπόχρεους δύο ταχυτήτων μας βρίσκει αντίθετους, όπως και κάθε προσπάθεια διαγραφής των κρατήσεων που παρανόμως έχουν παρακρατηθεί μέχρι την 31/12/20.».

Προκύπτουν λοιπόν τα παρακάτω εύλογα ερωτήματα:

Επί 6,5 χρόνια από τις 13/5/2016 μέχρι σήμερα, δεν αναρωτήθηκε κανείς από τους συμμετέχοντες στο ΔΣ του ΜΤΣ (Πρόεδρος ΜΤΣ, ΓΕΠΣ-Υ/ΓΕΣ, Δντής ΓΕΣ/ΔΓΚ, Αξκός Οικονομικού, Αξκός Νομικού, Εκπρόσωπος ΕΛ.ΑΣ, Πρόεδρος ΕΑΑΣ, Εκπρόσωπος Δ.Ε.Ε.Ε. Υπουργείου Οικονομικών και ο Γενικός Διευθυντής του ΜΤΣ ο οποίος παρίσταται στις συνεδριάσεις του ΔΣ ως εισηγητής, χωρίς δικαίωμα ψήφου), από που προκύπτουν αυτά τα χρήματα που επιστρέφονται από την ΗΔΙΚΑ στο ΜΤΣ για τις κρατήσεις του Ν. 4093/12 και σε ποιους έπρεπε να αποδοθούν;

Ήταν δίκαιο που τα χρήματα από τις κρατήσεις ενός μέρους των μερισματούχων, μοιράζονταν αδιακρίτως σε όλους τους μερισματούχους του ΜΤΣ, ακόμα και σε αυτούς που δεν πλήρωναν τις εν λόγω κρατήσεις;

Μήπως θα ήταν δίκαιο όλα αυτά τα χρόνια, μέχρι να γίνει η σημερινή νομοθετική ρύθμιση, να υπήρχαν δύο διαφορετικά μερίδια, ένα για αυτούς που αποστρατεύθηκαν πριν τις 13/5/2016 και ένα για όσους αποστρατεύθηκαν μετά τις 13/5/2016;

Η ευθύνη για τη μη απονομή ισονομίας στους μερισματούχους του ΜΤΣ όλα αυτά τα 6,5 χρόνια, μήπως ανήκει εξ ολοκλήρου στις διοικήσεις του ΜΤΣ και στους Προέδρους της ΕΑΑΣ που συμμετείχαν στο ΔΣ του ΜΤΣ;

Προτεινόμενες λύσεις

Εφόσον τα αναδρομικά με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο δίνονται από 1/1/2022, υπολείπονται περίπου ακόμη αναδρομικά 5,5 χρόνων, ώστε να ικανοποιηθούν οι μερισματούχοι που αδικήθηκαν και τα οποία ανέρχονται στα 45 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις.

Προτείνονται λοιπόν οι παρακάτω λύσεις ώστε να επιστραφούν όλα τα αναδρομικά από 13/5/2016 μέχρι και 31.12.2021 (για τα υπόλοιπα 5,5 χρόνια):

1η ΛΥΣΗ: Επειδή όπως πληροφορούμαι το ΜΤΣ δεν έχει την οικονομική ευχέρεια να δώσει εφάπαξ όλα τα αναδρομικά σήμερα, προτείνεται αυτά να δοθούν με δόσεις στα επόμενα 5 χρόνια (60 δόσεις), δόσεις που θα καταβάλλονται στα μηνιαία μερίσματα όσων αποστρατεύθηκαν πριν τις 13/5/2016. Το κόστος ανά χρόνο είναι 9 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

2η ΛΥΣΗ: Εάν το ΜΤΣ δεν έχει ούτε την οικονομική ευχέρεια να καταβάλει τα αναδρομικά σε 5 χρόνια, να αιτηθεί από την κυβέρνηση τα εν λόγω χρήματα, υπό μορφή οικονομικής ενίσχυσης προς το ΜΤΣ.

3η ΛΥΣΗ: Εάν η 2η λύση δεν ευοδωθεί από την Κυβέρνηση, να υπάρξουν δύο διαφορετικά μερίδια στα επόμενα 5 χρόνια, ένα για αυτούς που αποστρατεύθηκαν πριν τις 13/5/2016 και ένα για όσους αποστρατεύθηκαν μετά τις 13/5/2016.

Συμπεραίνοντας:

Εάν δεν προκύψει καμία λύση ώστε να αποδοθούν στους δικαιούχους όλες οι παράνομες κρατήσεις, θα πρόκειται για διοικητική αδυναμία, η οποία θα πρέπει να επιλυθεί αρμοδίως.

Αφήνω εκτός συζήτησης την πιθανή έντοκη επιστροφή των παράνομων κρατήσεων.

_____________________
* Ο Νίκος Καρδούλας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συνταγματάρχης ε.α.

ΠΗΓΗ: militaire.gr

Δημοσίευση σχολίου

24 Σχόλια

  1. Τώρα περιμένετε μέχρι 13ο μέρισμα είπε ο υπουργός στην Τρεμη 5 μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Ντροπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 4η λύση να μην πάρετε τίποτα αρκετά ξεζουμισατε το ΜΤΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο κος Αγρονόμος τοπογράφος "μηχανικός"-στα χαρτιά- (παγκόσμια βαλκανική πρωτοτυπία, όπως οι αρχιτέκτονες "μηχανικοί", αφού όλοι γνωρίζουν ότι διαχωριστηκαν προσωρινά από τους πολ.μηχ. για την ανασύσταση της χώρας) τελος πάντων, επί του προκειμένου, αφού αραδιασε και ζάλισε τόσες λέξεις, χωρίς κάποιος να βγάζει νόημα, αυτό που θέλει να πει ο ποιητής είναι ότι κουτσοί στραβοί στον Αγ. Παντελεήμωνα, δλδ οι περισσότεροι προ του 2016 που έχουν παραιτηθεί με τα 25+ καλώς τους γίνονταν οι κρατήσεις διότι πολύ απλά όπως και οι άλλοι καρπώνονται το μέρισμα του ΕΚΟΕΜΣ με τα χρόνια του ΜΤΣ, και στην προκειμένη με πλήρη 35ετία. Όλα τα άλλα είναι να είχαμε να λέγαμε. Περισσότερα δεν χρειάζονται αφού έχουν πολλάκις αναλυθεί από συναδέλφους, είτε ε.ε. είτε ε.α. που με επιχειρήματα τέθηκαν κατά της κράτησης.
    Καλά Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο (μικρός) μπορεί να είσαι; Σίγουρα ήσουν και (κάποιος τρανός;). Καλά Χριστούγεννα.

      Διαγραφή
    2. για τον ανώνυμο Παρασκευή, Δεκεμβρίου 23, 2022 9:00:00 π.μ.
      Από τις πρώτες σου αράδες, που ουδεμία σχέση έχουν με το άρθρο, δηλώνεις πόσο ζηλόφθονος & σκ@τόψυχος είσαι, προφανώς γιατί δεν σε έπαιζαν τα άλλα παιδιά!

      Διαγραφή
    3. Διόρθωση - Το πιο πάνω σχόλιο μου "Σάββατο, Δεκεμβρίου 24, 2022 6:53:00 π.μ." είναι για τον ανώνυμο "Πέμπτη, Δεκεμβρίου 22, 2022 4:41:00 μ.μ."

      Διαγραφή
  4. Δεν φθάνει που έχετε φύγει με 25 χρόνια υπηρεσίας κάποιοι, θέλετε κ αναδρομικά! Ντροπή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες τα άνθρωπε μου ,τα λέω κ με κράζουν.Μιλανε οι ξεκούραστοι

      Διαγραφή
  5. ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΕΡΙΔΙΩΝ. ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ.ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΜΟΥ ΟΜΩΣ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΩ ΛΙΓΟ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ. ΔΥΟ ΤΙΜΕΣ ΜΕΡΙΔΙΟΥ.ΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΞ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ.ΟΜΟΡΦΑ,ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΕΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ηρεμήστε κύριοι συνάδελφοι, μέρες που είναι!!!! Ντροπή ο ένας γι' αυτό..... ντροπή ο άλλος για το άλλο. ΝΤΡΟΠΗ είναι όταν άνθρωποι που έφεραν την τιμημένη στολή του Έλληνα Στρατιωτικού ή της πρώην Χωροφυλακής, ασχολούνται με 5ευρα και 10ευρα το μήνα, που στο κάτω -κάτω της γραφής στο Ταμείο τους πήγαιναν. Τώρα αν κάποιος πήρε κάτι παραπάνω δεν χάλασε και ο κόσμος. Φυσικά και ήταν άδικο αυτό που τώρα αποκαθίσταται. ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ & ΕΥΤΥΧΕΣ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι παλιοί ασφαλισμένοι έως και το 2010 έπαιρναν το 60% έναντι εφάπαξ. Τώρα γίνεται σφαγή για 2-3 ψωροχιλιαρικα έναντι εφάπαξ και πάντα χορηγούνται στα βύσματα. Οι αποκλεισμένοι μη βυσματουχοι αναμένουν για την επόμενη χρονιά μήπως μπουν στην λίστα με τα ψίχουλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγω που παραιτηθηκα συναδελφοι το 2009 με 35 χρονια ,πληρωσα περιπου 4000 ευρω για να παρω ταχα μερισμα υποστρατηγου ,τους πιστεψα και τα εχασα.Το 1983 που παντρευτηκα πληρωσα στο ΜΤΣ ενα σκασμο λεφτα για να αναγνωρισει τον γαμο ,τιμωρηθηκα κι ολας με 20 μερες φυλακη ,τα΄χασα κι αυτα και τωρα παιρνω μερισμα υποδεκανεα .Τι μας λετε τωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΑΑΑ >Αν και στην ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΡΥΘΜΙΣΗΣ αναφέρεται ρητά ότι οι κρατήσεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το 2015, με τις υπ’ αρ. 2287-2288/2015 αποφάσεις της Ολομέλειάς του, η συμμόρφωση της πολιτείας για την κατάργηση γίνεται 6 χρόνια μετά, από 1-1-2022.
    Σταθερή θέση της ΕΑΑΑ, η οποία εκφράζει το αίτημα των χιλιάδων μελών της, και θα διατυπωθεί και στη δημόσια διαβούλευση, είναι ότι η πολιτεία έχει υποχρέωση να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣΤΕ και να δοθούν αναδρομικά όλα τα ποσά από τον Μάιο του 2016 που τέθηκε σε εφαρμογή ο ν.4387/2016.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπράβο στον κύριο Καρδούλα για τά γραφόμενα του. Οι κεφαλές των διοικούντων κοιμούνται όρθιοι. Σέ λίγο καιρό θα μας ζητήσουν να τους ψηφίσουμε για να μην κάνουν τίποτα για τους παρακάτω όπως δεν έκαναν και όταν φορούσαν την στολή τους. Μόνο για την πάρτη τους μία ζωή. Ας μου πει ένας ανώτατος εν ενεργεία τί καλό έκανε για αυτούς που τόν βοήθησαν (εννοώ χαμηλοβαθμους) να γίνει ανώτατος. (Ήμουν ένας χαμηλοβαθμους με μεγάλη υπομονή).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θα αποφασίσει αυτός που δεν έχει πληρώσει πεντάρα τσακιστη για τις κρατήσεις αυτών που πληρώνουν. Πάλι ξεχνάμε τους μετόχους και κατηγορουμε το ΔΣ οι αποφάσεις του οποίου για να εγκριθούν πρέπει να είναι σύμφωνες με την γνώμη του υπουργού. Σενάριο λογικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να ήταν ένα μόνο το ατόπημα του ΜΤΣ θα ήμαστε όλοι ευχαριστημένοι αλλά είναι δυστυχώς πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Eιναι δυνατον καποιος να ειναι μετοχος 25 χρονια και μερισματουχος 35 ή και πιο πολλα ζωη να εχει. Κανεις δεν ασχολιοταν με το προβλημα την εποχη των παχεων αγαλαδων. Τωρα που ηλθαν οι ισχνες φυσικα λυση δεν υπαρχει απο το να επιβαρυνονται ολοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Για τον ανώνυμο "αγροφύλακα μηχανικό" του Σάββατου,24 Δεκεμβρίου 2022 6:53:00 π.μ. άσε μας ρε,πήγαινε άλλου να γλείφεις προεκλογικά γιατί σας ξέρουμε και σας έχουμε μάθει όλους, με 25+ χρόνια μου θέλεις και μέρισμα αρχηγού, ρε άντε να πεις τα κάλαντα μπας και συνέλθεις λίγο από την τσίμπλα του "μηχανικού" στο μάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενώ εσύ δεν το θέλεις του αρχηγού, ή μήπως είσαι υπαξ. βλέπω επίσης ότι έχεις εμπειρία από κάλαντα.

      Διαγραφή
  15. Οι ''απαραδεκτες εκφρασεις'' που καποιοι γραφουν για να απαντησουν σε αλλα σχολια, ωχριουν μπροστα στους χαρακτηρισμους που χρησιμοποιυν για μας οι αστυνομικοι οταν μας βλεπουν να ξεκατινιαζομαστε μεταξυ μας για το ΜΤΣ. Μου τα μετεφερε ενας φιλος: ''Οι τυποι (δηλαδη {εμεις} του στρατου) δεν παιζονται. Δεν θα τους περασει τιποτε. Θα τους αρμεγουμε στο ΜΤΣ για παντα.''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς αυτό ο συγκεκριμένος κυριος, μέρες που είναι κάνει προεκλογική εκστρατεία για όσους ξέρουν. Για το μεγάλο "ατόπημα" που είναι η "στρειδοκολλητικη" συμπεριφορά και αφαίμαξη του ΜΤΣ από την χωροφυλακή ούτε ΛΕΞΗ δεν βρήκε ο κατά τα άλλα λαλιστατος κος συνταξιούχος στρατιωτικός που μας αραδιαζει και τα προσόντα του, λες και εμείς δεν έχουμε ή εάν τα αραδιάσει σαν τον άλλο τον κακομοίρη χωροφύλακα που δηλώνει στρατηγός, νομικός , δικηγόρος, και πολλά, η αποψη του θα αποκτήσει άλλη βαρύτητα. Λυπάμαι πολύ για όλα όμως! Καλά Χριστούγεννα!

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμε, Σάββατο, Δεκεμβρίου 24, 2022 1:13:00 μ.μ, Ε.. αφού τα 'χει γιατί να μην τα αραδιάσει; Αράδιασε τα και συ δεν είναι ντροπή, ξέρεις τώρα, για να μην σου προσάψουν το "όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια"

      Διαγραφή
  16. @24 Δεκ. 12:08 και 24 Δεκ. 1:13: Τα λέτε πολύ σωστά! Καλα Χριστούγεννα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Νικόλα μη μασάς, τα βλαχαδερά του θεσσαλικού κάμπου, οι συντοπίτες σου, έπεσαν να σε φάνε αντί να γράψουν ένα χρόνια πολλά μέρες που είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή