Αντιπρόεδρος ΕΑΑΣ: Η κράτηση ν.4093/12 σχεδιάζεται να δοθεί αναδρομικά από 1/1/2022 και όχι από Ιαν 2021!

Αντιπρόεδρος ΕΑΑΣ: Η κράτηση ν.4093/12 σχεδιάζεται να δοθεί αναδρομικά από 1/1/2022 και όχι από Ιαν 2021!

Γράφει ο Υπτγος ε.α. Δεβούρος Ιωάννης, Αντιπρόεδρος Ε.Α.Α.Σ. - ΠΗΓΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΗΧΩ Νοέμβριος 2022

Η διακοπή της κράτησης του ν. 4093/2012 στα μερίσματα των Μ/Τ των ΕΔ θα υλοποιηθεί, πλην όμως σχεδιάζεται να δοθεί αναδρομικά στους δικαιούχους από 1/1/2022 και όχι από τον Ιανουάριο του 2021, όπως είχε αρχικά καθοριστεί

Η χρονική παράταση του πολέμου στην Ουκρανία, έχει παράγει σημαντικές παράπλευρες απώλειες, χωρίς βέβαια να αποτελεί τον μοναδικό γενεσιουργό παράγοντα αρνητικών οικονομικών δεδομένων. Στην χώρα μας η δυσκολία κάλυψης των δαπανών διαβίωσης δεν αφορά μόνο τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας, αλλά περίπου το ένα τρίτο (1/3) του συνόλου των νοικοκυριών, αφού το 40% των ΜΗ φτωχών δηλώνει δυσκολία κάλυψης των αναγκαίων δαπανών, ήτοι πληρωμή ΔΕΚΟ, καταναλωτικά δάνεια, εφορία κ.α

Οι αξιοπρεπείς και έντιμες ελληνικές οικογένειες συνταξιούχων τα τελευταία χρόνια έχουν πληγεί οικονομικά με αποτέλεσμα από την μια μεριά να έχει συρρικνωθεί σημαντικά το μηνιαίο εισόδημα τους και από την άλλη να καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές των Μεγάλων Αγορών (super market) και των υγρών καυσίμων, σκηνικό που δημιουργεί κίνδυνο φτωχοποίησης τους, με ταυτόχρονη αύξηση της οικονομικής ανισότητας μεταξύ των πολιτών.

Η Πολιτεία μέσω των αρμόδιων και υπευθύνων θα πρέπει πάνω απ όλα να αντιμετωπίσει το υπαρκτό αυτό πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας. Η φτώχεια δεν κάνει διακρίσεις μας αφορά όλους ! Η ποιότητα ζωής του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη εξακολουθεί να είναι ζητούμενο.

Αγαπητοί συνάδελφοι γνωρίζετε ότι μετά από πολλές γενόμενες προσπάθειες του ΜΤΣ και της ΕΑΑΣ αναμενόταν μέχρι τέλος Ιουλίου 2022, να έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, στο οποίο μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονταν τα παρακάτω σοβαρά θέματα που αφορούν στους αποστράτους:

Η κατάργηση της συνδρομής των εν αποστρατεία στρατιωτικών υπέρ Στρατιωτικών Λεσχών (Τροποποίηση του ν. 4361/2026) Η διακοπή της κράτησης του ν. 4093/2012, στα μερίσματα των Μετοχικών Ταμείων (ΜΤ) των ΕΔ

Η πρόταση νόμου με εισηγητική έκθεση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού για δυνατότητα χορήγησης ενός (1) επιπλέον μερίσματος στους μερισματούχους του Ταμείου.

Η πρόταση του ΜΤΣ εναρμόνισης της νομοθεσίας του ΜΤΣ με τις διατάξεις του ν. 4472/2017 (Νέο Μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων) Μέρισμα Ταξιάρχου – Αρχιλοχία

Η ψήφιση του νομοσχεδίου πήρε αλλεπάλληλες παρατάσεις, χωρίς να έχει ψηφιστεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

Είναι γεγονός ότι ο κ. Υπουργός και οι στενοί συνεργάτες του, υπο το βάρος των υψηλών και δύσκολων καθηκόντων που έχουν και λόγω του καθημερινού φόρτου εργασίας, δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν τον χρονικό πίνακα ενεργειών, που οι ίδιοι κάθε φορά καθόριζαν, αλλά παράλληλα δεν καταδέχονται να ενημερώσουν την μεγάλη κοινωνική ομάδα των αποστράτων για το σοβαρότατο αυτό θέμα.

Το πολυνομοσχέδιο αφού πέρασε από συμπληγάδες πέτρες και υπέστη τις αναμενόμενες απώλειες (έχω ήδη αναφερθεί στο παρελθόν), μετά από προσπάθειες και άσκηση πίεσης άρχισε και πάλι να κινείται. Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στις αρχές Δεκεμβρίου 2022.

Οι απώλειες του σχεδίου νόμου που αναφέρω παραπάνω εκτιμώ ότι είναι:

Αφαιρέθηκε από το νομοσχέδιο το άρθρο που αφορά στην πρόταση εναρμόνισης της νομοθεσίας του ΜΤΣ, με τις διατάξεις του ν.4472/2017 (Νέο Ειδικό Μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων) μέρισμα Ταξιάρχου – Αρχιλοχία. (Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, Προστασίας του Πολίτη)

Η διακοπή της κράτησης του ν. 4093/2012 στα μερίσματα των Μ/Τ των ΕΔ θα υλοποιηθεί, πλην όμως σχεδιάζεται να δοθεί αναδρομικά στους δικαιούχους από 1/1/2022 και όχι από τον Ιανουάριο του 2021, όπως είχε αρχικά καθοριστεί. (Υπουργείο Οικονομικών)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μαύρα μαντάτα για απόστρατους από ν/σ υπ. Εργασίας–Κατατίθεται η κατάργηση ν.4093/12–Το ΥΠΟΙΚ πιέζει για αναδρομική ισχύ από Ιαν 22

Το αναφερόμενο παραπάνω πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας, για την μέριμνα του Προσωπικού, θα προωθηθεί σε δημόσια διαβούλευση, στην οποία θα συμμετέχουν φορείς και φυσικά πρόσωπα, εκφράζοντας την άποψή τους. Είναι σημαντικό να συμμετέχουμε μαζικά.

Επίσης η Ένωση Αποστράτων Αξκων Στρατού (ΕΑΑΣ) διαχρονικά διεκδικεί την δίκαιη αναλογική κατανομή των προερχομένων από τα εξοπλιστικά προγράμματα, πόρων ύψους 4% υπερ των Μετοχικών Ταμείων (Μ.Τ). Επί του σημαντικού αυτού θέματος για τους συναδέλφους, έχουν γίνει βήματα και υπάρχουν εξελίξεις. Σύντομα θα σας ενημερώσω για τις σημαντικές πτυχές του θέματος δεν είμαι όμως ιδιαίτερα αισιόδοξος.

Η παραπάνω κράτηση 4% έχει θεσμοθετηθεί ως αντιστάθμισμα στην ανύπαρκτη εργοδοτική εισφορά που για όλους τους άλλους υπαλλήλους και τους δημόσιους λειτουργούς, ακόμη και για τους αστυνομικούς υπαλλήλους, πλην των στρατιωτικών ανέρχεται σε 3%.

Οι στρατιωτικοί είναι οι μόνοι δημόσιοι λειτουργοί που ΔΕΝ έχουν επίσημη επικουρική ασφάλιση και οι μόνοι για τους οποίους δεν καταβάλλει η πολιτεία εργοδοτική εισφορά.

«Επικουρικό Ταμείο είναι αυτό που παίρνει εργοδοτική εισφορά από το κράτος, δηλαδή το κράτος εγγυάται την επιπλέον χρηματοδότηση του , πέραν από τις εισφορές των ανθρώπων που ανήκουν στο επικουρικό αυτό ταμείο»

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να βλέπουμε και να αξιολογούμε τα γεγονότα και τις καταστάσεις, όπως ακριβώς είναι και όχι όπως θα θέλαμε εμείς να είναι. Σε επίπεδο εφαρμοσμένης στρατηγικής και έμπρακτης διπλωματίας, δεν πρέπει να παραβιάζεται ο βασικός κανόνας της εμμονής στην επιτυχία του ΑΝΣΚ με τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε συνδυασμό με την εξασφάλιση συνενώσεων και στρατηγικών συμμαχιών με τους περισσότερους, αν όχι με όλους τους συνεμπλεκόμενουςφορείς και ΟΧΙ να τους βάζουμε ΟΛΟΥΣ απέναντί μας.

Η παραβίαση των παραπάνω κανόνων και μεθόδων ορθολογικής προσέγγισης αποτελεί ασφαλή μέθοδο ακριβώς για την ανατροπή της επιτυχίας του ΑΝΣΚ και την δικαίωση των «κακώς κειμένων» όπως άλλωστε γίνεται στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες.

Τα Μετοχικά Ταμεία (ΜΤ) των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), χορηγούν μηνιαίο μέρισμα στους απόστρατους στρατιωτικούς και αποτελούν τον δεύτερο άξονα στήριξης του συνταξιοδοτικού συστήματος, σε αντιστοιχία με τα υπάρχοντα επικουρικά ταμεία του Ιδιωτικού και λοιπού Δημόσιου Τομέα.

Βασική αρχή κάθε ασφαλιστικού συστήματος, είναι η ανταποδοτικότητα των κρατήσεων, δηλαδή για τις ίδιες κρατήσεις να καταβάλλεται ανάλογο μέρισμα. Η εμμονή κάποιων, συναδέλφων ε.ε και όχι μόνο, για κατάργηση της κράτησης της ειδικής εισφοράς (1%) του άρθρου 38 του ν.3986/2011, άρθρο 38 ,παραγρ.2β, που γίνεται από το 2011 στα εν ενεργεία στελέχη των ΕΔ, προς όφελος των ΜΤ κινείται σε ΛΑΘΟΣ κατεύθυνση και θεωρώ ότι είναι και άδικο να μην την λάβουν όσοι συνταξιοδοτηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, συνάδελφοι οι οποίοι πλήρωναν την αναφερόμενη κράτηση, επι σειρά ετών.

Η επιτομή του διανεμητικού συστήματος των Μετοχικών μας Ταμείων στους μερισματούχους τους καταστρατηγείται.

Τα έσοδα των Ταμείων μειώνονται σημαντικά, άνευ λόγου και αιτίας και υποβαθμίζεται η κοινωνική τους αποστολή με την επικείμενη κατάργηση της παραπάνω αναφερόμενης Ειδικής Εισφοράς, άρθρο 38 του προς ψήφιση νομοσχεδίου. Ιδιαίτερη δε σημασία αποκτούν τα αναφερόμενα παραπάνω, για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ). Έχω ήδη αναρτήσει στην ιστοσελίδα της Ένωσης σχετικό άρθρο, εδώ και πολλές ημέρες.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται πλέον το επάγγελμα του στρατιωτικού απαξιώνεται και αυτό δεν προκύπτει μόνο από το θέμα που προέκυψε με τα ΜΤ, στο προς ψήφιση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Εξορθολογισμός Ασφαλιστικής και Συνταξιοδοτικής Νομοθεσίας, Ενίσχυση Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων και άλλες διατάξεις».

[ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ: ΤΕΛΙΚΑ η κράτησης της ειδικής εισφοράς (1%) καταργήθηκε με το άρθρο 84 του Ν.4997/2022 (ΦΕΚ Α' 219) στις 25.11.2022 - ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ]

Μετά από πρόσκληση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η Ένωση συμμετείχε διαδικτυακά στην συνεδρίαση της επιτροπής, το μεσημέρι της Δευτέρας 21 Νοε 2022 και υπέβαλε τις προτάσεις – παρεμβάσεις της, για την τροποποίηση συγκεκριμένων άρθρων του αναφερόμενου παραπάνω νομοσχέδιο τα οποία αφορούν τους Αποστράτους.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα η ΕΑΑΣ είχε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της συγκεκριμένης επιτροπής επι των προτάσεων της Ένωσης, επ΄ ωφελεία των αποστράτων συναδέλφων, προσπάθεια η οποία συνεχίζεται, το καλάθι όμως που κρατώ, είναι για μία ακόμη φορά μικρό!

Δημοσίευση σχολίου

16 Σχόλια

  1. Κανονικά από το 2017 πρέπει να δώσουν αναδρομικά την κράτηση και το οποίο θα γίνει αφού προσφύγουμε στα δικαστήρια. Κατά τα λοιπά η ΕΑΑΣ αγρόν αγοράζει και σε καμπίνα ενέργεια δεν προβαίνει. Έρχονται γιορτές εθιμοτυπική επίσκεψη στον υπουργό, μελομακάρονα κονιάκ φωτό για το αρχείο μας ευχές και όλα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλη μέρα είναι στις λέσχες πάραυτα τους ενοχλεί η συνδρομή,να καταργηθεί για αυτούς που δε κάνουν καμία χρήση. Ναι υπάρχουν κ αυτοί που δε πατάνε πόδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΡΧΕΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ.......ΑΥΡΙΟ..ΜΕΘΑΥΡΙΟ .ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ...ΤΟ 2023;;; ΤΟ 2024;;; ΚΙ ΕΝΑ ΕΤΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΜΕΝΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καθυστέρυση στήν καθυστέριση γιά Χριστούγεννα/Πρωτοχρονιά μέ μία από τά ίδια.Μπάβο στ άλλα ΜΤ πού δίνουν επιπλέον μέρισμα .Ασ περιμένουμε τόν ιανουάριο μέ τιs παχυλέs αυξήσειs.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν εύχομαι να γίνει κάτι τέτοιο. Αλλά εφόσον κατορθώσει ο υπουργός και το πετύχει θα είναι άξιος της μοίρας του, για την παράταξή του. Τα στελέχη των ΕΝ.ΔΥΝ. Και απόστρατοι στις εκλογές δεν θα το συγχωρήσουν και τα αποτελέσματα θα τα τα δούμε……..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η κρατηση 1% ψηφιστηκε και η αντισυνταγματικη απο το ΣτΕ κρατηση Ν4093/2012 απο μερισματα οσω αποστρατευθηκαν πριν το 2018 θα ψηφιστει να καταργηθει αρχες Δεκ 2022 .Ειναι λογικο τα ταμεια να εχουν ελλλειμα δεδομενου της μειωσης 4% εξοπλιστικων στο 1% για τα ΜΤ.Ολα οδηγουν η Πολιτεια να καταβαλλει εργοδοτικες εισφορες 3% που δινει σε ολους τους εργαζομενους Δημοσιου και Ιδιωτικου τομεα πλην των στρατιωτικων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είτε δώσουν ένα χρόνο είτε δύο, όταν θα βγουν οι αγωγές που έγιναν για τον 4093 από τα δικαστήρια τότε θα καταβληθούν τα υπόλοιπα από τα αναδρομικά και μάλιστα με τόκο, που θα αποφασίσουν. Όπως έγινε άλλωστε και με το υπόλοιπο εφάπαξ που το πήραμε, όσοι προσέφυγαν στα δικαστήρια, με υψηλό επιτόκιο. Γι'αυτό ας κάνει η νέα δικτατορία ότι θέλει, άλλωστε οι εκλογές έρχονται σύντομα. Επίσης μην ξεχάσουμε οι αυξήσεις στις συντάξεις να γίνουν πριν τις εκλογές και όχι μετά, για να πράξουμε ανάλογα με την ψήφο μας στην κάλπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η ΕΑΑΣ κανει προσπαθειες..... Θα καταλαβει ομως οτι η υπ' αριθμον ενα προτεραιοτητα ειναι ο διαχωρισμος του ΜΤΣ απο τους αστυνομικους? Γιατι? Γιατι οι μηνιαιες απωλειες που εχουν οι του στρατου ξηρας απο το μερισμα ειναι τετοιου υψους που δεν συγκρινονται με καμμια αλλη απωλεια οπως πχ αυτη του 4039.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ,ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Α.Α.Σ,ΜΗΝ ΤΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ,ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΡΙΑ(3) ΧΡΟΝΙΑ ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ;;ΜΟΝΟ ΦΡΟΥ ΦΡΟΥ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΟΥΔΑΚΙΑ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ.;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ωχου χίλιες φορές είπαμε ότι δεν υπάρχει ευθεία αναλογικότητα εισφορών - παροχών κάποιοι δεν θέλουν να το καταλάβουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ποιόs είναι ό λόγοs πού δέν έχει κατατεθεί ακόμα στήν βουλή αφού εγκρίθηκε από τό υπ οικονομικών όπωs σέ παλαιώτερη ανάρτηση ενημερωθήκαμε;; Ούτε καν στό διαδίκτυο αναρτητέο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΙ, ΠΑΡΑΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΛΠ ΚΛΠ, ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αχ αυτές οι επιτομές του διανεμητικού συστήματος... Αχ το 13ο μέρισμα καημός αβάσταχτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Για 13ο μερισμα δυσκολο.Προτεινω εναλλακτικα τον 13ο πολεμιστη.Ωραια ταινια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οικονομίκη στενότηs εεεεεε;;;,εκεί πού θέλουν δίνουν απλόχερα...Στούs δικαιούμενουs τα νόμιμα κόβουν κίολαs....Tήν Μεγαλη εβδομάδα είπατε θά καταθέσετε τό νομοσχέδιο;; η αύτην ;; δέν κατάλαβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή