Εκτέλεση 24ωρων Υπηρεσιών-Νέα πρόταση: Χορήγηση απαλλαγής μίας εργάσιμης ημέρας για κάθε 8 ώρες εργασίας

Εκτέλεση 24ωρων Υπηρεσιών-Νέα πρόταση: Χορήγηση απαλλαγής μίας εργάσιμης ημέρας για κάθε 8 ώρες εργασίας

Ωράριο Εργασίας Στρατιωτικών και εκτέλεση 24 ωρων υπηρεσιών: Νεα πρόταση-Απάντηση στον ΥΕΘΑ της ΕΣΠΕΗΠ προς ΠΟΜΕΝΣ και ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΘΕΜΑ: Ωράριο εργασίας Στρατιωτικών - Εκτέλεση 24 ωρων υπηρεσιών

Αξιότιμοι Κύριοι και Κυρίες Βουλευτές , συνάδελφοι της Ομοσπονδίας μας και όλων των πρωτοβάθμιων Ενώσεων.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 υποβάλαμε με το (β) σχετικό έγγραφό μας πρότασή μας για το θέμα της υπερωριακής απασχόλησης και ειδικά για την εκτέλεση 24ωρων υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Στρατιωτικοί συμπεριλαμβάνονται στους ελάχιστους εργαζόμενους που συνεχίζουν να εκτελούν τέτοιας μορφής υπηρεσίες. Συγκεκριμένα ζητήσαμε λαμβάνοντας υπόψη όπως προαναφέραμε την μορφή αυτών των υπηρεσιών σε συνάρτηση με την επίπτωση στην υγεία των Στρατιωτικών, να υπάρξει μέριμνα, ώστε η εκτέλεση υπηρεσιών 24ωρης διάρκειας να γίνεται αυστηρά μέχρι τα 30 έτη υπηρεσίας για όλες τις κατηγορίες των Στρατιωτικών (Ανώτερους Αξκούς ,Κατώτεροι Αξκοί, Ανθστές και Υπξκοί).

Η επιστολή μας κατατέθηκε με την από 7 Οκτ 22 αναφορά του βουλευτή κ. Χρήστο Γκόκα στην Βουλή των Ελλήνων με αριθμό πρωτοκόλλου 44/2022.

Με μεγάλη μας απογοήτευση διαβάσαμε την απάντηση του κυρίου υπουργού Αμύνης στην επιστολή μας καθώς δεν δίνει λύση στην εκτέλεση 24ωρων υπηρεσιών η οποία κατά αυτόν θα συνεχίζεται μέχρι το τέλος του εργασιακού βίου των Στρατιωτικών με την δικαιολογία ότι δίνεται 1 ημέρα απαλλαγή για κάθε 24ωρη υπηρεσία που εκτελείται το οποίο όμως ως γεγονός προκαλεί σοβαρή υπέρβαση του εβδομαδιαίου και ημερήσιου προβλεπόμενου ωραρίου εργασίας διότι δίνεται απαλλαγή ως αντιστάθμισμα για μέρους της 24ωρης υπηρεσίας. Συγκεκριμένα για εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίας τις καθημερινές δίνεται 8 ώρες απαλλαγή για 16 ώρες υπερωριακή εκτέλεση υπηρεσίας, ενώ τις αργίες δίνεται 8 ώρες απαλλαγή για 24 ώρες υπερωριακή απασχόληση. Να τονίσουμε εδώ ότι οι Έλληνες Στρατιωτικοί συγκαταλέγονται στους ελάχιστους αν όχι και μόνους εργαζομένους που συνεχίζουν να εκτελούν 24ωρες υπηρεσίες και μάλιστα με αυξημένες ευθύνες και ιδιαιτέρες συνθήκες που συνεπάγεται η φύση των υπηρεσιών αυτών.

Ως στρατιωτικοί έχουμε ορκιστεί υπακοή στο Σύνταγμα, τους Νόμους και τα ψηφίσματα του κράτους και ουδέποτε αμφισβητήσαμε την υποχρέωση μας ως προς δραστηριότητες και εργασίες που επιβάλλουν οι νόμοι και οι στρατιωτικοί κανονισμοί. Ουδέποτε αμφισβητήσαμε την υποχρέωση μας στην εκτέλεση οποιασδήποτε αποστολής που μας ανατέθηκε βάση των ισχυουσών νόμων και στρατιωτικών κανονισμών και διαταγών.

Όμως οι Στρατιωτικοί είμαστε και άνθρωποι και έχουμε και όρια στις αντοχές μας.

Εκείνο που εδώ και πολύ καιρό επισημαίνουμε είναι πως όλες οι δραστηριότητες και εργασίες που νομίμως εκτελούμε πρέπει να διεξάγονται εντός του νομοθετημένου χρόνου εργασίας των 40 ωρών της εβδομάδας, κάτι που δυστυχώς δεν γίνεται. Όσο αφορά την νομοθεσία για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, η εν λόγω νομοθεσία δεν τροποποιεί το άρθρο 1 του νόμου 1157/81 αλλά ορίζει οδηγίες ως προς τον καταμερισμό του νομοθετημένου χρόνου εργασίας με σκοπό την προστασία του εργαζομένου. Δίχως αυτή την νομοθεσία θα μπορούσε ο εργοδότης να απασχολεί το προσωπικό του 40 ώρες συνεχόμενα. Πουθενά δεν βρήκαμε νομοθεσία η οποία να επιτρέπει στην διοίκηση την απασχόληση πέραν του 40ώρου για τις δραστηριότητες που ο κύριος υπουργός αναφέρει. Ως τούτου ο συνολικός χρόνος απασχόλησης για οποιαδήποτε εργασία είναι στο σύνολο αυτών, 40 ώρες την εβδομάδα.

Μετά την απάντηση του υπουργείου, παρακαλούμε για τις ενέργειες σας με σκοπό την τροποποίηση του άρθρου 7 της Φ.400/32/82424/Σ.343ΦΕΚΒ’ 1139/2011 ως εξής:

«Άρθρο 7» Απαλλαγές του στρατιωτικού προσωπικού:

Οι στρατιωτικοί που εργάσθηκαν για οποιαδήποτε αιτία πέραν του εβδομαδιαίου χρόνου όπως αυτός ορίζεται από την παράγραφο 5 του άρθρου 1 του νόμου 1157/1981 ΦΕΚ Α’ 126, δικαιούνται απαλλαγής για όλες τις επιπλέον ώρες ως παρακάτω:

«Για εκτέλεση υπηρεσιών μετά την 23:00, όταν η επόμενη μέρα είναι εργάσιμη ημέρα, απαλλαγή της επόμενης της υπηρεσίας ημέρα, υπολογιζόμενη αυτή ως 8 ώρες εργασίας. Εάν η επόμενη της υπηρεσίας είναι μη εργάσιμη ημέρα, απαλλαγή μία εργάσιμη ημέρα εντός της επόμενης εβδομάδας υπολογιζόμενη αυτή ως 8 ώρες εργασίας.

Οι ώρες που υπολείπονται από την εκτέλεση 24ωρων η άλλων υπηρεσιών πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου εργασίας, μετά την χορήγηση ημερών της ανωτέρω παραγράφου, χορηγούνται υποχρεωτικά σε διάστημα το πολύ μηνός, με χορήγηση απαλλαγής μίας εργάσιμης ημέρας για κάθε 8 ώρες εργασίας. Είναι δυνατή η χορήγηση των παραπάνω απαλλαγών συγκεντρωτικά.»

Δημοσίευση σχολίου

10 Σχόλια

  1. Οι εκλογές είναι κοντά. Θα φάτε καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 24 ώρες υπηρεσία.Πω! πω!επιβάρυνση της υγείας......Απο κρουασάν σε πιτογυρα και μετά κινητο.Μιλαμε για εξουθενωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν σε είδα όμως να μην παίρνεις την απαλλαγή σου την επομένη? Ξέρεις εσύ! Αυτή την μια που σου αντιστοιχεί κάθε μήνα γιατί μάλλον για να μην σε νοιάζει μια η καμιά δεν θα κάνεις...

      Διαγραφή
    2. Εξαρταται που ειναι η 24 υπηρεσια και ποια τα καθηκοντα, ας μην τα τσουβαλιαζουμε ολα... Επισης ιατρικως εχει πλεον επιβεβαιωθει πως τα συχνα ξενυχτια επιβαρυνουν την καρδιακη λειτουργια. Α ς παμε τωρα να δουμε και την ηλικια του στρατευματος και των αριθμο υπηρεσιων αυτων των ανθρωπων + τα νυχτερινα και ασκησεις. Μαλλον περασατε και δεν ακουμπησατε για να εχετε τοσο μονοπλευρη αποψη. Καλη σας συνεχεια

      Διαγραφή
    3. Χαχαχααχα .Τι αστείοι που είναι μερικοί,αλλά που αν τους κόβανε το ρεπό της επομένης μετά την υπηρεσία(κάτι που οι ίδιοι περιγελάνε) θα φέρνανε τον κόσμο τούμπα.

      Διαγραφή
    4. Προς ανώνυμο 01 Δεκ 2022 11:26 μ.μ.: Χαχανούλη, δεν είμαστε όλοι τυχεροί να παίρνουμε απαλλαγή την επόμενη ημέρα. Μάθε πόσες απαλλαγές έχουν χαθεί ένεκα ''υπηρεσιακών'' αναγκών και μετά λες την μπαρούφα σου.

      Διαγραφή
    5. Ωραίος συνάδελφος είσαι εσύ μεγάλε.Μαλλον μιλάς και κοροϊδεύεις εκ του ασφαλούς.

      Διαγραφή
  3. Μια είναι η λύση,ξεθαψτε ότι υπερηλικους μπάρμπαδες,πεθερους,πεθερές,θείους, θείες, πατεράδες κλπ που οι 9 στους 10 έχουν αναπηρία λόγω μεγάλης ηλικίας και πάρτε επιμέλεια να σωθείτε!!!! Αφού βλέπετε ότι η ηγεσία, στρατιωτική και πολιτική μας αντιμετωπίζει σαν ζώα, χειρότερα και από κάθε λογής Αφροασιατη εισβολέα.Δεν τους ενδιαφέρει ούτε πόσες ώρες δουλεύουμε,ούτε πως τα βγάζουμε πέρα,ούτε πως καθε τρείς και λίγο,όσα χρόνια και να έχουμε(30,31,32,33) περνούμε μεταθέσεις ταλαιπωρώντας την οικογένεια μας, ούτε τίποτα.Υπουργε ακούς!!!!Αλλά τι σε νοιάζει τα δικά σου προβλήματα τα έχεις λύσει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απευθύνομαι στον πρόεδρο της ΠΟΜΕΝΣ και ρωτώ το εξής.Γιατι κ Ρώτα δεν απευθύνεστε,έστω στέλνοντας μια επιστολη,κατευθείαν στον Μητσοτάκη;Αφού βλέπετε την άρνηση του ΥΕΘΑ και της στρατιωτικής ηγεσίας σε οποιοδήποτε αίτημα, ακόμη και στο πιο φυσιολογικό,όπως είναι η εφαρμογή του 40ωρου, που εφαρμόζεται παντού εκτός από τον ΕΣ.
    Κύριοι της ΠΟΜΕΝΣ η στρατιωτική ηγεσία δεν υπάρχει περίπτωση να νιώσει τα προβλήματα των στελεχών,όλοι αυτοί,από τα 27-28 χρόνια υπηρεσίας, με το που γίνονται Σχες, τελειώνουν με τα 2 μεγαλύτερα προβλήματα,που βασανίζουν όλους τους υπόλοιπους μέχρι το τέλος της 35ετιας,και είναι οι μεταθέσεις και οι υπηρεσίες!!!Ο μόνο δρόμος λοιπόν είναι συνάντηση με τον Πρωθυπουργό!!!Και πιστεύω ότι με τα σωστά επιχειρήματα θα μας άκουσει και θα μας βοηθήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή