Ο Ερντογάν και οι S-400: Αγνοεί επιδεικτικά και τις ΗΠΑ και τη Ρωσία

Ο Ερντογάν και οι S-400: Αγνοεί επιδεικτικά και τις ΗΠΑ και τη Ρωσία

Το State Department προειδοποιεί την Τουρκία με νέες κυρώσεις για το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΤΑΣΟΥΛΗ - ΠΗΓΗ: POLITICAL 25/11/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να έρθει προς συζήτηση στην αμερικανική Γερουσία η τροπολογία που αφορά την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Τα μηνύματα που λαμβάνει η Άγκυρα από τους Αμερικανούς δεν είναι καθόλου καλά.

Το State Department ζήτησε από την Τουρκία να εγκαταλείψει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 και να μην το χρησιμοποιήσει, στον απόηχο των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Xουλουσί Ακάρ ότι η χώρα του θα προβεί σε χρήση των S-400 «εάν υπάρξει απειλή».

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε νέα συναλλαγή με τη ρωσική αμυντική βιομηχανία ενέχει τον κίνδυνο της επιβολής πρόσθετων κυρώσεων CAATSA. «Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η απόκτηση των S-400 έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016 στη Βαρσοβία για τη μείωση των εξαρτήσεων από τον ρωσικό εξοπλισμό», συμπλήρωσε, προειδοποιώντας την Τουρκία και όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ να αποφύγουν μελλοντικές αγορές ρωσικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων S-400.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, οποιεσδήποτε τέτοιες συναλλαγές θα μπορούσαν να φέρουν νέες κυρώσεις, επιπλέον αυτών που έχουν ήδη επιβληθεί.

Την ίδια ώρα, με tweet του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ τράβηξε για άλλη μια φορά το αυτί στον Ερντογάν. «Οι αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας στο Ιράκ και τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων κατά των δυνάμεων εταίρων των ΗΠΑ στις SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις), έχουν ήδη σκοτώσει αμάχους και καταστρέψει κρίσιμες αστικές υποδομές, ενώ απειλούν να υπονομεύσουν τη μάχη κατά του ISIS. Αυτές δεν είναι ενέργειες συμμάχου», ανέφερε στο tweet του.

Σε αυτό το κλίμα ο Νίκος Δένδιας θα βρεθεί στον ίδιο χώρο με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Βουκουρέστι για τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν έχει οριστεί καμία διμερής συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου και όλα δείχνουν ότι οι όποιες επαφές θα είναι και πάλι τυπικές.

Δεν ακούει ούτε τους Ρώσους

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες, ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να απαντά σε επιθέσεις από τη Βόρεια Συρία.

Ο Ακάρ είπε στον Σοϊγκού ότι «προτεραιότητα της Τουρκίας είναι να αποτρέψει αμετάκλητα την τρομοκρατική απειλή (από τη Βόρεια Συρία)», σημειώνοντας ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι προηγούμενες συμφωνίες για αυτό το θέμα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια