Τριπλή απειλή από την Αγκυρα για το Αιγαίο

Τριπλή απειλή από την Αγκυρα για το Αιγαίο

ΦΩΤΟ: Νέος γύρος απειλών της Τουρκίας όσον αφορά την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια αλλά και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από άσκηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο

Στον χορό των ανοιχτών προκλήσεων μπήκε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπολύοντας βολές για 12 μίλια, γκρίζες ζώνες και αποστρατιωτικοποίηση νησιών

ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ - ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 03/11/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Ούτε βήμα πίσω στη ρητορική της έντασης δεν είναι διατεθειμένη να κάνει η Τουρκία, με τις επιθέσεις στην Ελλάδα να παγιώνονται στην ατζέντα των δηλώσεων των υπουργών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Άγκυρα δείχνει να επιμένει εμφατικά στην πολεμική της απέναντι στην Αθήνα και εν όψει εκλογών, στη σκιά και αποφάσεων και δηλώσεων που καταγγέλλουν την προσπάθειά της για επιβολή τετελεσμένων μέσω παράνομων συμφωνιών, όπως τα τουρκολιβυκά μνημόνια. Κινήσεις οι οποίες στηλιτεύθηκαν από τον ΟΗΕ και καταγγέλθηκαν από τις ΗΠΑ και όχι μόνο. Οι απειλές που αφορούν το Αιγαίο, δε, εστιάζουν σε όλο το φάσμα των τουρκικών διεκδικήσεων και εκφράζονται στη γραμμή Ερντογάν τόσο από τον τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσο και από τον ΥΠΑΜ, Χουλουσί Ακάρ. Ο Τσαβούσογλου, απαντώντας στον ισχυρισμό ότι δήθεν η Ελλάδα «ετοιμάζει επίθεση στην Τουρκία», υποστήριξε πως η Αθήνα «γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να εναντιώνεται στην Άγκυρα».

Στην επίθεση εφ' όλης της ύλης που εξαπέλυσε ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει όχι επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια, αλλά ούτε ένα μίλι πάνω από τα έξι. Υποστήριξε δε ότι η Τουρκία με την απόφαση του 1995, περί casus belli, «δεν απειλεί με πόλεμο», αλλά διακηρύττει την αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί με κάθε κόστος τα «συμφέροντά» της στο Αιγαίο, για να προσθέσει ότι αυτό δεν θα γίνει ελληνική λίμνη.

Απειλές

Η Άγκυρα επιμένει στις απειλές της και σε σχέση με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, με τον Τσαβούσογλου να υπογραμμίζει ότι η «στρατιωτικοποίηση αποτελεί απειλή για την Τουρκία». Στο ζήτημα επέμεινε και ο Ακάρ, καλώντας την Αθήνα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά και να ευθυγραμμίσει τον εναέριο χώρο της με τα χωρικά ύδατα στα έξι ναυτικά μίλια προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος. Επισήμανε δε ότι η Άγκυρα παρακολουθεί και το θέμα της Αλεξανδρούπολης.

Στην ατζέντα η Άγκυρα βάζει και το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών», με τον τούρκο ΥΠΕΞ να επικαλείται αυτά που η Τουρκία θεωρεί τετελεσμένα μετά την κρίση των Ιμίων, κάνοντας λόγο για νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που δεν παραχωρήθηκαν ξεκάθαρα με τις συνθήκες. Προειδοποιεί δε πως όταν έρθει η μέρα αυτά θα ενταχθούν στα νομικά επιχειρήματα της Τουρκίας.

Στη ρητορική των προκλήσεων επανήλθε και ο Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε στην δοκιμή του Tayfun ως τον «πύραυλο που τρέλανε τους Έλληνες», υποσχόμενος ότι θα τον βελτιώσει.

Στην τριπλή απειλή Τσαβούσογλου απάντησε ο Νίκος Δένδιας από τον Νίγηρα όπου βρέθηκε για επίσκεψη, κάνοντας λόγο για τουρκικό εκνευρισμό μετά την τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «όσον αφορά το τουρκολιβυκό "μνημόνιο" και την εγκυρότητά του».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια