Απάντηση Αθήνας στις «κραυγές» Ερντογάν: «Θα έρθουμε νύχτα» από τη Λέσβο με μεγάλη νυχτερινή άσκηση

Απάντηση Αθήνας στις «κραυγές» Ερντογάν: «Θα έρθουμε νύχτα» από τη Λέσβο με μεγάλη νυχτερινή άσκηση

Το νησί των «Ιπποτών», το πιο ισχυρό «φρούριο» του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και συγκεκριμένα το πεδίο βολής Κατταβιάς αναμένεται να σειστεί την ερχόμενη Παρασκευή

Κώστας Σαρικάς

Με δύο μεγάλες ασκήσεις χερσαίων δυνάμεων σε Ρόδο και Λέσβο, με άσκηση Έρευνας και Διάσωσης κοντά στο Καστελόριζο αλλά και έξοδο του Στόλου για μία ακόμη «ΑΣΤΡΑΠΗ» απαντούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στις νέες απειλές Ερντογάν ενώ ταυτόχρονα διατηρούν σε απόλυτη ετοιμότητα τους φρουρούς του Αιγαίου για κάθε ενδεχόμενο.

Το νησί των «Ιπποτών», το πιο ισχυρό «φρούριο» του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και συγκεκριμένα το πεδίο βολής Κατταβιάς αναμένεται να σειστεί την ερχόμενη Παρασκευή. Οι Μονάδες της πανίσχυρης 95 ΑΔΤΕ θα δώσουν «δείγμα γραφής» και θα επιβεβαιώσουν τόσο την συνεχή τους εγρήγορση όσο και την ισχύ πυρός που διαθέτουν σε περίπτωση που κληθούν να αντιμετωπίσουν κάθε επίδοξο εισβολέα. Η μεγάλη άσκηση «ΚΟΛΟΣΣΟΣ 22» αφορά σενάριο αντεπίθεσης και εξάλειψης αεροπρογεφυρώματος του εχθρού έπειτα από αεροαποβατική ενέργεια. Λαμβάνουν μέρος άρματα μάχης M-48 Molf και μηχανοκίνητο πεζικό με υποστήριξη στο έδαφος από βαρύ πυροβολικό μάχης αλλά και εγγύς αεροπορική υποστήριξη στη γραμμή επαφής από επιθετικά ελικόπτερα Apache και μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για την άσκηση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι με την επωνυμία «ΚΟΛΟΣΣΟΣ 21» την οποία είχε σχεδιάσει και εκτελέσει ο τότε Δκτης ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης νυν Γενικός Επιθεωρητής Στρατού και επαναλαμβάνει φέτος ο επιτυχημένος διάδοχος του Αντιστράτηγος  Δημήτριος Χούπης. Έξι χρόνια είχε να πραγματοποιηθεί στη Ρόδο ανάλογη άσκηση η οποία πλέον αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού σχεδιασμού στο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου.

Νωρίτερα στο άλλο μεγάλο «κάστρο» του Αιγαίου, στην ακριτική Λέσβο οι φρουροί του νησιού θα δώσουν τη δική τους απάντηση στις Τουρκικές απειλές «θα έρθουμε ξαφνικά νύχτα». Οι Μονάδες της 98 ΑΔΤΕ θα μετατρέψουν με τα πυρά τους τη νύχτα σε μέρα και θα δηλώσουν ετοιμοπόλεμες 24 ώρες το 24ωρο ακόμα και μέσα στο βαθύ σκοτάδι. Η άσκηση θα έχει την συμβολική ονομασία «ΒΕΛΛΕΡΟΦΟΝΤΗΣ» του ήρωα της μυθολογίας που σύμφωνα με τον Όμηρο είχε καταφέρει να δαμάσει τον Πήγασο και να σκοτώσει τη Χίμαιρα.

Όμως τα μηνύματα ετοιμότητας που στέλνουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν περιορίζονται στις δύο μεγάλες χερσαίες ασκήσεις σε Ρόδο και Λέσβο αφού στον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ περιλαμβάνονται μια σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες έως το τέλος του 2022.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια