Άρνηση ΥΕΘΑ να τεθεί όριο (μέχρι τα 30 έτη υπηρεσίας) στην εκτέλεση 24 ωρων υπηρεσιών (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Άρνηση ΥΕΘΑ να τεθεί όριο (μέχρι τα 30 έτη υπηρεσίας) στην εκτέλεση 24 ωρων υπηρεσιών (ΕΓΓΡΑΦΟ)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΕΘΑ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΣΠΕΗΠ: Η Εκτέλεση 24ωρων Υπηρεσιών να γίνεται αυστηρά μέχρι τα 30 έτη υπηρεσίας για όλες τις κατηγορίες Στρατιωτικών:

Σε απάντηση της σχετικής Αναφοράς, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Χρήστος Γκόκας, με θέμα «Μέριμνα για το Στρατιωτικό Προσωπικό κατά την εκτέλεση 24ωρων υπηρεσιών», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Η εκτέλεση 24ωρων υπηρεσιών αποτελεί αυτοτελή και ειδική υποχρέωση του συνόλου του στρατιωτικού προσωπικού, πλην των ρητά εξαιρουμένων, η οποία απορρέει από την ιδιότητα και την επιτακτική ανάγκη ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) σε 24ωρη βάση, και ως εκ τούτου, δεν συνιστά μια απλή μορφή υπερωριακής απασχόλησης. Για το λόγο αυτό κατοχυρώνεται θεσμικά το δικαίωμα λήψης μίας ημέρας απαλλαγής, ήτοι απουσίας του στελέχους από την εργασία του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 7 της Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ) Φ.400/32/82424/Σ.343/2011 (Β΄1139), οι στρατιωτικοί που εκτελούν 24ωρη υπηρεσία διανυκτερεύσεως τις καθημερινές δικαιούνται απαλλαγής την επόμενη εργάσιμη ημέρα, ενώ εκείνοι που εκτελούν την ως άνω υπηρεσία Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και επίσημες αργίες δικαιούνται απαλλαγής οποιασδήποτε ημέρας εντός της επόμενης εβδομάδας. Στο δε άρθρο 2 της εν λόγω ΥΑ απαριθμούνται ρητά και κατά τρόπο περιοριστικό οι κατηγορίες στρατιωτικού προσωπικού που εκτελούν υπηρεσίες που δεν απαιτούν διανυκτέρευση.

Η κατανομή του στρατιωτικού προσωπικού στις υπηρεσίες πραγματοποιείται με πνεύμα ισονομίας και δικαίου σε συνδυασμό με τις εκάστοτε υπηρεσιακές απαιτήσεις, χωρίς διακριτικές εξαιρέσεις, πέραν από τις θεσμικά επιβεβλημένες, όπως είναι ο βαθμός και η αρχαιότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Διοικήσεις όλων των Κλιμακίων, έχοντας ως βασικό γνώμονα τις αρχές της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης, εφαρμόζουν απαρέγκλιτα το ανωτέρω θεσμικό πλαίσιο που αφορά, αφενός στο ωράριο εργασίας, και αφετέρου στη χορήγηση απαλλαγών μετά από εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίας, χωρίς όμως να συγχέονται αμφότερα μεταξύ τους.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

15 Σχόλια

  1. Κατι τετοιες ......κιες λέτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ..... Κιες δεν λέμε. Θα έρθει η στιγμή της....... Ψη......... Φου και εκεί θα τους............ Ησουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αριθμητική Β' Δημοτικού: Οι 24 ώρες ισούται με τρία οκτάωρα. Εάν αφαιρέσουμε το ένα οκτάωρο τις καθημερινές, χρωστούμενα μένουν 2 οκτάωρα ήτοι 2 ημέρες απαλλαγής, ήτοι απουσίας του στελέχους και αυτά θα έπρεπε να δικαιούται. Εάν τώρα πρόκειται για αργία ΣΚ ή επίσημη δηλαδή 3 οκτάωρα, έπρεπε να δικαιούνται απαλλαγής οποιασδήποτε 3 ημέρες εντός της επόμενης εβδομάδας. Για να είμαστε δίκαιοι. Διαφορετικά να τις πληρώνει. Κανονικά όμως, όχι δεκαρικάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια ακόμη καταπληκτική απάντηση από τον κ υπουργό. Δεν περίμενα κάτι άλλο, θα απαντήσω όταν έρθει η ώρα. Έχω 33 χρόνια που κάνω 24ωρες υπηρεσίες και ξέρω ποιοι κάνουν και ποιοι όχι δεν χρειάζεται να μου το εξηγήσει κανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωχ;; Πάλι θυμωμένος ο κ. υπουργός;;;;;
    Πάλι ρε παιδιά του κάνετε ερωτήσεις και τον αναγκάζετε να απαντάει για ζητήματα που δηλώνει διαρκώς (μέσω άλλων απαντήσεων) αναρμόδιος;;;
    Δεν τον λυπάστε τον καημένο μέρες που είναι.. εκλογές έρχονται, βουλευτικι δεν πρόκειται να ξαναδεί, είναι μέσα στην στενοχώρια..
    Λυπηθείτε τον..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαχαχαχ τόσα όχι σε όλα τα αιτήματα θέματα,θα τρίζουν τα κόκκαλα του Μεταξά!!!!! γελά καλά οποίος γελάει τελευταίος.....θα δείτε και σεις ένα ΟΧΙ
    Σαν το μέγεθος της σελήνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν απάντησε αυτός,οι Στρατηγοί που έχει από κάτω απαντάνε σε όλες τις προτάσεις που γίνονται για την καλυτέρευση της ζωής των στρατιωτικών.Ολα τα σώματα ασφαλείας τα έχουν λύσει αυτά τα προβλήματα εδώ και χρόνια πλην από εμάς.οι Ανώτατοι αξιωματικοί που διοικούν το στράτευμα μισούν το προσωπικό και κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να δυσκολέψουν τη ζωή των στελεχών.Δεν φταίνε οι πολιτικοί,αύτο δεν λέμε να καταλάβουμε τόσα χρόνια.Αν ήθελε ο ΑΓΕΣ θα έλυνε όλα τα προβλήματα σε ένα βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν φταίει ο υπουργός,δεν έχετε καταλάβει τόσα χρόνια γιατί κανένας πολιτικός δεν μπόρεσε να λύσει ούτε ένα απλό θέμα που απασχολεί το σύνολο του προσωπικού.Δεν τον αφήνουν τα επιτελεία,του παρουσιάζουν ότι θα έρθει η καταστροφή αν βοηθήσει τα στελέχη δίνοντας τους π.χ 2 απαλλαγές αντί για μία, σταματώντας τις μεταθέσεις μετά απο 30 χρόνια κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι στρατιωτικοι υποχρεωνονται μια φορα την εβδομαδα σε 24ωρη απασχοληση χωρις να πληρωνονται υπερωριες μετα την παρελευση του 8ωρου.Αφου λοιπον πληρωνονται ενα μεροκαματο 8ωρης απασχολησης για 24ωρη υπηρεσια...ας εχουν εστω δυο συνεχομενα ρεπο.Αυτο ειναι το δικαιο που πρεπει να γινει πραξη με πληρωμη 16ωρης υπεραπασχολησης η με δυο ρεπο.Αυτα βεβαια δεν γινονται στην Ελλαδα που οι στρατιωτικοι ειναι δημοσιοι υπαλληλοι που εχουν μονο υποχρεωσεις για απληρωτη εργασια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άρνηση εσείς κ. υπουργέ;;;
    Άρνηση και εμείς κ. υπουργέ..
    Άρνηση να σας ψηφίσουμε εσάς και το κόμμα που πολιτευτικατε.
    Εκλογές έρχονται..
    Έχετε να φάτε μαύρο που ούτε ο μαυρογιαλουρος δεν θα το περίμενε..
    Επίσης θα έρθουν και αγωγές και μηνύσεις γιατί ενώ δεν θα πληρώνετε υπηρεσίες, θα ορίζετε το προσωπικό να τις εκτελεί (αφού δεν τις κόβετε).
    Ετοιμαστείτε οι πολιτικοί παράγοντες για αγωγές και να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσεπουλα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συνάδελφοι ενωθείτε. Μας οδηγούν σε αφανισμό. Στις εκλογές στείλτε τους το μήνυμα να την ακούσουν στερεοφωνικά. Φυσικά δεν απευθύνομαι στα τρωκτικά, τις βδέλλες και του γυμνοσαλιαγκες που φτάνουν ψηλά ερπωντας και γλειφωντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μην γκρινιάζετε...δεν είναι έτος μέριμνας προσωπικού. Αν ήταν θα είχαν λυθέι όλα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συναντηση με τον ιδιο να μας πει πόσες ωρες εργαζεται ο Στρατιωτικος τη βδομαδα αφου κανει τον ανήξερο και που παει το ενα το 8ωρο ?γιατι δεν πληρώνεται ?γιατι δεν προσμετράτε συντάξιμο? (2ερη πενταετια η τουλαχιστον 3ετια ουτως η αλως δουλεμενη και οχι πλασματικη χρονια τωρα) τους θανατους συναδελφον που εχει γινει πλεον καθημερινο φενομενο το βλεπει? το οτι ο στρατος ειναι γιρασμένος δεν το βλέπει οτι η πιεση και οι πολλες καθημερινες δραστηριοτητες και ασχολειες περαν του ωραριου φερνουν ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ δεν πρεπει να ασχοληθουν σοβαρα πλεον και οι διοικησεις για τους ΘΑΝΑΤΟΥΣ δεν βλεπουν οτι ειναι 45 και πανω οι περισοτεροι ?ΝΑΙ 30 ΚΑΙ περα οχι υπηρεσια κ. υπουργε που ειναι το προβλημα σας γιατι δεν πέρνετε νεο προσωπικό ?δισεκατωμύρια ξοδεύεται και καλώς για εξοπλισμους ΠΟΙΟΣ ομως θα τα χειρηστει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή