Τι γίνεται με αρνητική προσωπική διαφορά και Αναδρομικά ΕΑΣ–Πού θα υπολογιστεί η αύξηση 2023 στις συντάξεις

Τι γίνεται με αρνητική προσωπική διαφορά και Αναδρομικά ΕΑΣ–Πού θα υπολογιστεί η αύξηση 2023 στις συντάξεις

Δείτε απαντήσεις σε ερωτήσεις αναγνωστών

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 31/10/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

1. Τι γίνεται με την αρνητική προσωπική διαφορά

Είμαι συνταξιούχος και έχω διαβάσει πολλές φορές άρθρα σας για τους συνταξιούχους. Σε αρκετά από αυτά αναφέρεστε στην προσωπική διαφορά και εννοείτε τη θετική προσωπική διαφορά που σημαίνει μείωση της σύνταξης και δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. Υπάρχει, όμως, και η αρνητική διαφορά, που σημαίνει αύξηση. Μάλιστα υπάρχουν δύο αρνητικές διαφορές, μία του νόμου 4387/2016 που ξεκίνησε από 1ης/1/2019 και μία του νόμου 4670/2020 που ξεκίνησε την 1 η/10/2019 με περίοδο απόσβεσης την πενταετία αντίστοιχα. Όπως καταλαβαίνετε όσοι έχουν θετική προσωπική διαφορά θα συμψηφιστεί με τις αυξήσεις που έρχονται. Με την αρνητική διαφορά που σημαίνει αύξηση τι θα γίνει; Σας ευχαριστώ Κων. I.

Απ.: Η ερώτησή σας αφορά τους παλαιούς -πριν τον Μάιο του 2016- συνταξιούχους. Στην περίπτωση συνταξιούχου ο οποίος έχει ήδη αρνητική προσωπική διαφορά από τον πρώτο επανυπολογισμό τού 2019 (με το νόμο 4387/2016) και ταυτόχρονα διεύρυνε την αρνητική προσωπική διαφορά με τον δεύτερο επανυπολογισμό τού 2021 (με το νόμο 4670/2020), θα έχει λαμβάνειν από 1ης/1/2023 την 5η και τελευταία δόση της αύξησης που δικαιούται από την αρνητική προσωπική διαφορά που προέκυψε στον πρώτο επανυπολογισμό, και εν συνεχεία την αύξηση από την 4η δόση της αρνητικής προσωπικής διαφοράς που προέκυψε στον δεύτερο επανυπολογισμό. Αφού περαστούν στο ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης οι δύο δόσεις από την αρνητική προσωπική διαφορά, στη συνέχεια θα πάρει και την αύξηση του 2023.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τα «ψιλά γράμματα» στα νέα ενημερωτικά σημειώματα αποστράτων και οι κρυφές ανατροπές στις κρατήσεις συντάξεων

2. Τα αναδρομικά από μειώσεις ΕΑΣ και επικουρικής

Είμαι συνταξιούχος του Δημοσίου και έχω περικοπές που τα δικαστήρια τις έβγαλαν αντισυνταγματικές. Ακούμε ότι αυτοί που προσέφυγαν στα δικαστήρια, και μάλιστα μέχρι 31 Ιουλίου του 2020, θα δικαιωθούν. Είμαι ένας από αυτούς, αλλά δεν έχω δει να μου επιστρέφονται αναδρομικά από μειώσεις της ΕΑΣ, ούτε από μειώσεις στην επικουρική μου σύνταξη. Πότε θα μου επιστραφούν; Ευχαριστώ Δ. Νικ.

Απ.: Έχετε δίκιο να ρωτάτε, καθώς η Πολιτεία οφείλει να εφαρμόζει τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Στην περίπτωσή σας, όπως και εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, θα πρέπει είτε να εκδοθούν με επίσπευση οι αποφάσεις των Διοικητικών Πρωτοδικείων ώστε να σας αποδοθούν τα αναδρομικά είτε να υιοθετηθεί από την πλευρά τής κυβέρνησης μια συνολική ρύθμιση που θα καλύπτει όσους έχουν κάνει προσφυγή για να πάρουν αυτά που νομίμως διεκδικούν και δικαιούνται.

Η εμπειρία δείχνει ότι τα πράγματα θα οδηγηθούν στη δεύτερη εκδοχή, δηλαδή σε μια ρύθμιση για όσους προσέφυγαν.

3. Οι αυξήσεις του 2023 στις συντάξεις

Είμαι συνταξιούχος και θέλω να ρωτήσω για τις αυξήσεις στις συντάξεις. Θα γίνουν το 2023 με ποσοστά 7%-8% όπως έχω διαβάσει στην εφημερίδα σας. Η ερώτησή μου είναι πού θα υπολογιστεί η αύξηση του 2023. Στη σύνταξη πριν τις μνημονιακές μειώσεις ή μετά; Η ΕΑΣ θα αλλάξει με την αύξηση και εγώ τι θα παίρνω στα καθαρά μου; Ευχαριστώ Ν. Δημ.

Απ.: Η αύξηση θα υπολογιστεί στο ποσό της εθνικής και της ανταποδοτικής σύνταξης που λαμβάνετε. Δεν θα υπολογιστεί καμία αύξηση στην προσωπική διαφορά που τυχόν σας καταβάλλεται. Αν η προσωπική διαφορά είναι μεγαλύτερη του ποσού αύξησης, τότε θα την απορροφήσει χωρίς να δείτε βελτίωση στη σύνταξη. Αν η αύξηση είναι μεγαλύτερη, τότε θα έχετε κέρδος, γιατί θα μηδενιστεί η προσωπική διαφορά λόγω της αύξησης.

Η κράτηση ΕΑΣ υπολογίζεται από τα 1.400 ευρώ σύνταξης και άνω, με βάση το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής. Αν τώρα έχετε κάτω από 1.400 ευρώ και με την αύξηση τα ξεπεράσετε, τότε θα έχετε και την κράτηση ΕΑΣ. Η κράτηση για υγειονομική περίθαλψη μένει με το ίδιο ποσοστό (6%), αλλά μετά την αύξηση θα υπολογίζεται σε υψηλότερη σύνταξη.

Τα καθαρά σας θα είναι η εθνική και ανταποδοτική σύνταξη μετά τις κρατήσεις ΕΑΣ και ασθένειας, ενώ για να βγει ο φόρος προσθέτουμε και την προσωπική διαφορά.

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Εγω τελικά δεν κατάλαβα! Τα αναδρομικά απο την ΕΑΣ θα τα δώσουν και ποτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα τα δώσουν του Αγίου μαμα ανήμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπως και στο καλάθι της ξεφτίλας των σούπερ μάρκετ έτσι και στις συντάξεις ,Αρ.....α καπαμά. Απατεώνες πολιτικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην τσέπη δεν θα μπει τίποτα απολύτως κατά την ταπεινή μου γνώμη.καλο κουράγιο συνάδερφοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή