Αντιπρόεδρος ΕΑΑΣ: Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% κινείται σε ΛΑΘΟΣ κατεύθυνση

Αντιπρόεδρος ΕΑΑΣ: Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% κινείται σε ΛΑΘΟΣ κατεύθυνση

Γράφει ο Υπτγος ε.α. Δεβούρος Ιωάννης, Αντιπρόεδρος Ε.Α.Α.Σ. - ΠΗΓΗ: fb

Τα Μετοχικά Ταμεία (ΜΤ) των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), χορηγούν μηνιαίο μέρισμα στους απόστρατους στρατιωτικούς και αποτελούν τον δεύτερο άξονα στήριξης του συνταξιοδοτικού συστήματος, σε αντιστοιχία με τα υπάρχοντα επικουρικά ταμεία του Ιδιωτικού και λοιπού Δημόσιου Τομέα.

Υπογραμμίζεται ότι τα ΜΤ των Κλαδων των ΕΔ, ΔΕΝ είναι επικουρικά, διότι ΔΕΝ επιδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Βασική αρχή κάθε ασφαλιστικού συστήματος, είναι η ανταποδοτικότητα των κρατήσεων, δηλαδή για τις ίδιες κρατήσεις να καταβάλλεται ανάλογο μέρισμα. Η εμμονή κάποιων, συναδέλφων ε.ε και όχι μόνο (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), για κατάργηση της κράτησης της ειδικής εισφοράς (1%) του άρθρου 38 του ν.3986/2011, άρθρο 38, παραγρ.2β, που γίνεται από το 2011 στα εν ενεργεία στελέχη των ΕΔ, προς όφελος των ΜΤ κινείται σε ΛΑΘΟΣ κατεύθυνση και θεωρώ ότι είναι και άδικο να μην την λάβουν όσοι συνταξιοδοτηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, συνάδελφοι οι οποίοι πλήρωναν την αναφερόμενη κράτηση, επί σειρά ετών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μαύρα μαντάτα για απόστρατους από ν/σ υπ. Εργασίας–Κατατίθεται η κατάργηση ν.4093/12–Το ΥΠΟΙΚ πιέζει για αναδρομική ισχύ από Ιαν 22

Η επιτομή του διανεμητικού συστήματος των Μετοχικών μας Ταμείων στους μερισματούχους τους καταστρατηγείται.

Τα έσοδα των Ταμείων μειώνονται σημαντικά, άνευ λόγου και αιτίας και υποβαθμίζεται η κοινωνική τους αποστολή. Ιδιαίτερη δε σημασία αποκτούν τα αναφερόμενα παραπάνω, για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ).

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται πλέον το επάγγελμα του στρατιωτικού απαξιώνεται και αυτό δεν προκύπτει μόνο από το θέμα που προέκυψε με τα ΜΤ, στο προς ψήφιση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Εξορθολογισμός Ασφαλιστικής και Συνταξιοδοτικής Νομοθεσίας, Ενίσχυση Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων και άλλες διατάξεις».

Δημοσίευση σχολίου

22 Σχόλια

  1. Επειδή είμαι χαζός και δεν καταλαβαίνω να κάνω μια ερώτηση; Η ΕΑΑΣ και το προεδρείο που μαζευόσαστε, πέρα από το να πίνετε φτηνό καφέ για να μην πάτε έξω και χαλάσετε κανένα ευρώ , τι έχετε κάνει επι του θέματος ; Την Δευτέρα στη γιορτή μας που θα δείτε τον υπουργό θα τον γλύψετε να βγάλει καμία φωτό μαζί σας και όλα ωραία και καλά ή θα του γυρίσετε την πλάτη και θα φύγετε Διαμαρτυρόμενοι; Πλησιάζουν και οι εκλογές και μάλλον θέλετε να ξανά βγείτε όποτε μάλλον ωραίες φωτό θα βγάλετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλήθεια; στο άρθρο δεν προσδιορίζει ότι προγραμματιζόταν αύξηση των μερισμάτων μέχρι τον βαθμό του Ταξίαρχου και παρακάτω το απόλυτο 0
    Αυτό μάλλον δεν είναι η επιτομή του αναδιανεμητικού συστήματος
    Ας επικεντρώσουν τις προσπάθεια τους να μην μειωθούν οι κρατήσεις στα εξοπλιστικά υπέρ ΜΤΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όσοι συνάδελφοι έχουν καταταγεί μετά το 2016 όπως βλέπετε ο καθένας κοιτάει την πάρτη του ζητήστε ατομικό κουμπαρά γιατί στο τέλος δεν θα πάρετε τίποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κ. αντιπρόεδρε, στη θέση σας (ως ΕΑΑΣ εννοείται προσωπικά δεν σας ξέρω) θα κοιτούσα να εντείνω τις προσπάθειες διαχωρισμού του ΜΤΣ και αφήστε τις επιτομές του αναδιανεμητικού, γιατί δεν πείθετε ούτε τον εαυτό σας. Δεν μπορεί τα ΜΤ να καταγράφουν υπερπλεονάσματα σε βάρος του ελλείματος του εε προσωπικού. Δεν μπορεί τα ΜΤ να δίνουν έκτακτα μερίσματα σε βάρος του εε προσωπικού. Προφανώς θα σας διαφεύγει, ότι οι του ΣΞ καταβάλλουμε εισφορές υπέρ ΜΤΣ σε ποσοστό 4,3% έναντι του 3,4% του ΠΝ και ΠΑ. Δεν σας αρκεί αυτό? Τουλάχιστον μην εκθέτετε τον Πρόεδρο της ΕΑΑΣ με τις δήθεν αδικίες, όταν ξεκάθαρος στόχος και καημός ήταν το έκτακτο μέρισμα.(βλ. https://www.staratalogia.gr/2022/10/10-22-22.html)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι Διοικήσεις (ΔΣ/ΜΤ), υποχρεούται κατ’ άρθρο 95 παρ. 5 του Συντάγματος να συμμορφωθουν προς τα διαληφθέντα με τις 2287-90/2015 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που ελήφθησαν σε συνεδρίαση πιλοτικής δίκης και που αποφασίστηκε ότι όλες οι μειώσεις, κρατήσεις, εκ των νόμων 4051/12, 4093/12, των κύριων και επικουρικών συντάξεων είναι αντισυνταγματικές.
    Επίσης με την απόφαση 1277/2018 του Ελεγκτικού Συνεδρίου και με την απόφαση 1-4/18 του Ειδικού Δικαστηρίου (του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος) πάλι αποφασίστηκε ότι όλες οι μειώσεις, κρατήσεις, εκ των νόμων 4051/12 και 4093/12, των κύριων και επικουρικών συντάξεων είναι αντισυνταγματικές.
    Επίσης η Ολομέλεια του ΣτΕ που συνεδρίασε την 4-10-2019 σε πιλοτική δίκη, με την απόφαση 1891/2019 αναφέρεται στην αντισυνταγματικότητα της εν λόγω κράτησης που συνεχίστηκε και μετά το ν.4387/2016 στα επικουρικά ταμεία και κατά συνέπεια και στα μετοχικά ταμεία των ΕΔ.
    Σημειωτέον ότι ο ν.4093/12 με την δημοσίευση του ν.4387/16 (επανυπολογισμός συντάξεων) έπαψε να ισχύει.
    Οι Ν 4024,Ν 4051,Ν 4093 έχουν καταργηθεί στις νέες και στις επανυπολογισμένες συντάξεις δηλ απο 2018 και ανω,για ΓΝΩΣΤΟ λογο.
    Το παράδοξο είναι ότι οι «χακί συνδικαλιστές»με παρεμβάσεις τους συνδράμουν στην κατάργηση της ειδικής εισφοράς (1%) του άρθρου 38 του ν. 3986/2011 από τα εν ενεργεία στελέχη και θα επιφέρει για τα ΜΤ επιπλέον σημαντικές μειώσεις βαζοντας αυτογκολ.
    Ειτε να συνεχισει να αποδίδεται η κράτηση 4 % επί των εξοπλιστικών προγραμμάτων. τα οποία πληρώνει ο προμηθευτής και όχι το Ελληνικό Δημόσιο, υπέρ των Μετοχικών Ταμείων."
    Ειτε η Πολιτεια να καταβάλλει την εργοδοτική εισφορά ύψους 3 % οπως κανει για όλους τους άλλους υπαλλήλους και τους δημόσιους λειτουργούς, ακόμη και για τους αστυνομικούς υπαλλήλους, >πλην των στρατιωτικών<,, ανέρχεται σε 3 %.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πώς συνδέεται η παύση της υπόψη ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με την μείωση της τιμής του μεριδίου που δίνει το ΜΤΣ στους μερισματουχους? Δεν αυξήθηκε
    η τιμή του μεριδίου μέσα στο 2022? Οπότε και πάει καλά το ΜΤΣ για να δίνει αύξηση? Δηλαδή το ΕΚΟΕΜΣ δεν φτιάχτηκε στη βάση αντίληψης να χρηματοδοτούν οι εν ενεργεία τους εν αποστρατεία? Οι εν αποστρατεία συνάδελφοι ας επικεντρωθούν, όπως και οι εν ενεργεία συνάδελφοι στην αντιμετώπιση της προσπάθειας που γίνεται από το υπουργείο οικονομικών στην μείωση ή παύση της κράτησης 4 % στα εξοπλιστικά προγράμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. με την ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ πότε θα υπογραφτεί η νέα σύμβαση ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για να μην χάσουν οι απόστρατοι τα μερίσματα..πήραν παχυλά εφάπαξ μερίσματα κτλ.... εμείς στο μέλλον τι θα πάρουμε; Το τρίτο το καλύτερο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. και πάνω που είπαμε ότι σοβαρεύτηκε η ΕΑΑΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αλήθεια μήπως φροντίσατε να ενημερωθείτε κ. Αντιπρόεδρε (καθόσον οι διατυπωθείσες απόψεις δεν θεωρώ ότι εκφράζουν την ΕΑΑΣ και ειδικά τον κ. Κουτρή) τι ποσό από την εν λόγω εισφορά προέρχονταν από τους μετόχους του ΣΞ και τι ποσό από τους αντίστοιχους της ΕΛΑΣ? Και πως διανέμονταν τελικά μεταξύ μερισματούχων ΣΞ και ΕΛΑΣ? Σας έπιασε τώρα ο καημός και οι επιτομές του διανεμητικού συστήματος? Προφανώς είστε υπέρμαχος να συνεισφέρουν οι μέτοχοι του ΣΞ για να απολαμβάνουν διανεμητικά οι μερισματούχοι της ΕΛΑΣ. Σαν δε ντρεπόμαστε λέω εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όπως καταλάβατε-με όλοι πλέον ο κοινωνικός αυτοματισμός μεταξύ των στελεχών των ΕΔ είτε ε.ε. είτε ε.α. έχει βρει τον στόχο του. Σε αυτό έχει συμβάλει τα μέγιστα και άμεσα και ο πιο ασχετοάσχετος, ο πιο αχρηστοαχρηστότερος ΥΕΘΑ όλων των εποχών μετά την μεταπολίτευση. Βέβαια μόνος του δεν είναι ικανός για να σκεφτεί τέτοιο σχέδιο καθότι δεν μπορεί να σκεφθεί κάτι σοβαρό και ουσιαστικό, ρωτήστε και στην "γκαβάλα". Το ετούτο του, απλώς είναι ακατοίκητο χρόνια τώρα, αλλά τι μπορεί κάποιος να περιμένει από κάποιον που βγάζει σελφις στο πάτωμα ανάσκελα γλείφοντας σκύλους; Οπότε στις εκλογές ξέρουμε πολύ καλά τι θα κάνουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. οι παροιμίες κρύβουν μεγάλη λαϊκή σοφία. λέει λοιπόν μία...τον κώ..ο βάλεις μάγειρα σκ..τά θα μαγειρέψει. Ταιριάζει απόλυτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. πρέπει να γνωρίζουν ορισμένοι ..... ότι αρκετοί συνταξιούχοι πληρώνουν κάθε μήνα ΕΑΣ υπέρ των επόμενων γενεών (μελλοντικών συνταξιούχων, δηλαδή γι' αυτούς που εργάζονται τώρα) και μάλιστα ορισμένοι αρκετά χρήματα τους κρατάνε κάθε μήνα πάνω από 50 ευρώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. εκλογές η ΕΑΑΣ πότε έχει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. κ. Αντιπρόεδρε γράφετε, ότι βασική αρχή κάθε ασφαλιστικού συστήματος, είναι η ανταποδοτικότητα των κρατήσεων, δηλαδή για τις ίδιες κρατήσεις να καταβάλλεται ανάλογο μέρισμα. Που τα διαβάσατε αυτά ή ποιος σας τα είπε? Μην @@@@@ με πράγματα που δεν κατέχετε. Είναι δηλ. οι εισφορές υπέρ ΜΤ ανταποδοτικές? Η απάντηση είναι ΟΧΙ είναι χαρακτηρισμένες ως κοινωνικοί πόροι. Πέραν, όμως, αυτού δεν κατοχυρώνεται συνταγματικώς στην κοινωνική ασφάλιση η ευθεία αναλογία (αμιγής ανταποδοτικότητα) μεταξύ ασφαλιστικών εισφορών και ασφαλιστικών παροχών, περί αυτού, έχουν εκδοθεί πλείστες αποφάσεις του ΣτΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι παντελώς άσχετος και προβοκατορικός "βλαξ με περικεφαλαία", οι "πλείστες" και το "αμιγής ανταποδοτικότητα" σου μάρανε! Άραγε ξέρεις τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις; Όχι γιατί προφανώς αυτά στα έδωσε κάποιος εκεί στο γραφείο των αρουραίων που γράφεις για τα 0,60€, αλλά τόσο στούρνος που είσαι τα αντέγραψες και λάθος. Πίσω στην τρύπα σου σιχαμερέ αρουραίε.

      Διαγραφή
  16. Διαβάστε κύριοι για να μην εκτίθεστε και κυρίως για να μην εκθέτετε τον Πρόεδρο της ΕΑΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Βασικός στόχος κάποιων τέτοιων αναρτήσεων κρύβουν παρασκήνιο το οποίο είναι γνωστό. Ο καημός μας όλος τα έκτακτα μερίσματα και τα παχυλά ΕΦΑΠΑΞ. Σαν δεν ντρέπεστε λέω εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τελικά η κατάργηση περιλήφθηκε άρθρο 72 του νομοσχεδίου εργασίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. να καταργηθεί ταυτόχρονα και η κράτηση ΕΑΣ που επιβάλλεται στις συντάξεις για τις επόμενους συνταξιούχους .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πεστε του Αντιπρόεδρου να κανουν σωστη διαχειρηση και ας αφησουν τις εισφορες .Τοσα εσοδα εχει το ταμειο απο τα εξοπλιστικα ,τις εισφορες των ΕΠΥ που σε μια νυχτα ονομάστηκαν ποροι και πληρωθηκαν 2 φορες ,τις αναγνωρισεις γαμου , τεκνων ,τις κρατήσεις στα φυλλα πορειας ,τους τοκους απο τα δανεια.
    Φτανει πια να πληρωνουμε εκτακτες εισφορες που γίνανε μονιμες εισφορες εδω και 10 χρονια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή