«Μάχιμη πενταετία» για όλα τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ: Το πλήρες κείμενο της διάταξης στο ν/σ-Πώς θα γίνει η εξαγορά-Πόσο αυξάνονται οι συντάξεις (ΠΙΝΑΚΑΣ)

«ΜΑΧΙΜΗ 5ΕΤΙΑ» ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ - ΟΦΕΛΟΣ: Δυνατότητα για μεγαλύτερη σύνταξη με χαμηλό κόστος εξαγοράς του έξτρα χρόνου. Έρχεται μίνι ασφαλιστικό Πέντε μάχιμα έτη σε όλες τις μονάδες και υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων Επεκτείνεται ο διπλάσιος χρόνος σε ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό, Πυροσβεστική Πώς θα γίνει η εξαγορά με κόστος έως 3.000€ για όλα τα χρόνια Πόσο αυξάνονται οι συντάξιμες αποδοχές

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 01/10/2022 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Πέντε χρόνια «μπόνους» σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία ασκούν τα καθήκοντά τους με την ανάλογη -πρόσθετη αύξηση σύνταξης δικαιούνται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, είτε πρόκειται για μόνιμα στελέχη είτε επί θητεία.

Σύμφωνα με σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, η λεγόμενη «μάχιμη 5ετία» επεκτείνεται στα μόνιμα και επί θητεία στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία και αν ασκούν τα καθήκοντά τους.

Το κόστος εξαγοράς για τις κατηγορίες που επεκτείνεται η 5ετία είναι ίσο με το 20% της αποζημίωσης για εργασία εκτός πενθημέρου και βγαίνει περίπου στις 2.500 με 3.000 ευρώ συνολικά για τα 5 έτη.

Τα ποσά

Η αύξηση στις συντάξεις από τα 5 έξτρα χρόνια, ενδεικτικά, φτάνει στα 222 ευρώ το μήνα για όσους έχουν 35 έτη με συντάξιμο μισθό 1.750 ευρώ και θα συνταξιοδοτηθούν σαν να είχαν 40 έτη, με τον επιπλέον χρόνο της 5ετίας.

Με λιγότερα έτη (π.χ. 31) και μικρότερες συντάξιμες αποδοχές (998 ευρώ) η αύξηση είναι της τάξης των 114 ευρώ στη μηνιαία σύνταξη.

Στο πλήρες κείμενο της διάταξης που εξασφάλισε και αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος», αντικαθίσταται όλη η παράγραφος 5 του άρθρου 40 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (Π.Δ 169/2007) για τη μάχιμη 5ετία και παύουν να ισχύουν οι εξαιρέσεις που προβλέπονταν αρχικά.

Ειδικά, δε, για τις Ένοπλες Δυνάμεις η νέα διάταξη δεν μιλά για μονάδες εκστρατείας ούτε για υπηρεσίες που εξαιρούνται και η νέα διατύπωση αναφέρει ότι υπολογίζεται στο διπλάσιο «ο χρόνος που διανύθηκε ή διανύεται σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από τους εν ενεργεία μονίμους ή επί θητεία στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ουσιαστικά με την επέκταση της μάχιμης 5ετίας σε όλες τις υπηρεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας, παύουν να ισχύουν και οι όποιες εξαιρέσεις υπήρχαν στις Ένοπλες Δυνάμεις (π.χ. υπηρεσία σε παροπλισμένα πολεμικά πλοία) και πλέον ο διπλάσιος αυτός χρόνος θα μπορεί να αξιοποιείται από όλα τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ.

Προϋπόθεση

Η βασική προϋπόθεση για τον έξτρα χρόνο που υπολογίζεται στο διπλάσιο και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 έτη παραμένει η ίδια, δηλαδή να έχει προηγηθεί πραγματική 25ετής υπηρεσία, ώστε από εκεί και πάνω να προστεθούν τα 5 επιπλέον έτη για τη συνταξιοδότηση.

Για παράδειγμα, αξιωματικός της Αστυνομίας που έχει διανύσει ήδη 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας μπορεί να προσθέσει και έξτρα χρόνο 5 ετών για να συνταξιοδοτηθεί με 40 έτη χωρίς όριο ηλικίας.

Αξιωματικός που έχει 27 έτη μπορεί να ζητήσει να του προστεθούν άλλα 5 έτη και να φτάσει στα 32, οπότε έχει άλλα επτά για να βγει στη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας με 40 έτη ή να βγει με όριο ηλικίας μετά τα 60, εφόσον συμπληρώσει 35 έτη.

Τα 5 επιπλέον έτη προστίθενται ως συντάξιμα στη συνολική υπηρεσία των ενστόλων και αυξάνουν σημαντικά το ποσό της σύνταξης.

Για παράδειγμα:

Αξιωματικός της Αστυνομίας με 33 έτη πραγματικής υπηρεσίας και συντάξιμο μισθό (μέσος όρος 2002 έως 2022) 1.448 ευρώ, αν βγει με 33 έτη, θα πάρει 852 ευρώ σύνταξη, ενώ με τα 5 επιπλέον χρόνια θα πάρει τη σύνταξη των 38 ετών με ποσό 1.034 ευρώ, δηλαδή παίρνει αύξηση 182 ευρώ.

Αξιωματικός της Πυροσβεστικής με 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας και συντάξιμο μισθό (μέσος όρος 2002 ως 2022) 1.598 ευρώ, αν βγει με 35 έτη, θα πάρει 980 ευρώ σύνταξη, ενώ με τα 5 επιπλέον χρόνια θα πάρει τη σύνταξη των 40 ετών με ποσό 1.183 ευρώ, δηλαδή παίρνει αύξηση 203 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συντάξεις στελεχών EΔ-ΣA: Ποιοι κερδίζουν από τα νέα πλασματικά («Μάχιμη πενταετία»)-Παραδείγματα

Η τελική διάταξη που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο

Η ΔΙΑΤΑΞΗ για την επέκταση της μάχιμης 5ετίας που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.», αναφέρει τα εξής:

1. Η παρ. 5 του άρθρου 40 του Π.Δ. 169/2007 «Κώδικας Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων» (Α' 210) περί υπολογισμού χρόνου υπηρεσίας στο διπλάσιο αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Επίσης λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο και ως τέτοιος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας ο χρόνος υπηρεσίας που διανύθηκε ή διανύεται:

α) σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από τους εν ενεργεία μόνιμους ή επί θητεία στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων,

β) σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία ή στα Αρχηγεία της πρώην Χωροφυλακής, της πρωην Αστυνομίας Πόλεων και της Ελληνικής Αστυνομίας από τα εν ενεργεία μόνιμα ή επί θητεία στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας,

γ) σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία ή στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος από τα εν ενεργεία μόνιμα ή επί θητεία ή επί συμβάσει στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος,

δ) σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία ή στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής από τα εν ενεργεία μόνιμα στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Tι αλλάζει στα όρια ηλικίας για αποστρατεία σε Στρατό-EΛ.AΣ. - Τι ισχύει με τις εξαγορές «διπλών ετών» (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Ο παραπάνω διπλασιασμός δεν ισχύει, εφόσον η έξοδος από την υπηρεσία γίνεται με αίτηση του ενδιαφερομένου πριν από τη συμπλήρωση είκοσι πέντε (25) ετών πραγματικής υπηρεσίας, ανεξαρτήτως φύλου.

Ο διπλασιασμός του χρόνου υπηρεσίας που προβλέπεται στην παρούσα δεν μπορεί να υπερβεί τα πέντε (5) έτη στο σύνολο».

2. Η παρ. 3 του άρθρου 22 του Ν. 3865/2010 (Α’ 120) αντικαθίσταται ως εξής: «Για τα εν ενεργεία μόνιμα ή επί θητεία ή επί συμβάσει στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο χρόνος υπηρεσίας των πέντε (5) ετών που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο αναγνωρίζεται ως συντάξιμος ή ως χρόνος πραγματικής ασφάλισης με καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη (σ.σ. 20%) από τους ενδιαφερομένους. Οι εισφορές υπολογίζονται επί της εκάστοτε αποζημίωσης που λαμβάνουν για εργασία πέραν του πενθημέρου και παρακρατούνται κατά το χρόνο καταβολής της αποζημίωσης, κατ’ ανώτατο όριο για μία πενταετία. Για στελέχη τα οποία δεν λαμβάνουν αποζημίωση για εργασία πέραν του πενθημέρου, οι εισφορές υπολογίζονται επί της εκάστοτε αποζημίωσης που αυτοί θα ελάμβαναν, εάν παρείχαν εργασία πέραν του πενθημέρου».

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

9 Σχόλια

  1. Με την παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 4609/19 (Α΄ 67), καθορίσθηκε ότι:
    «Για την εφαρμογή των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 20 του ν. 3865/2010 (Α΄ 120) και της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 3883/2010, πέραν των μονάδων και υπηρεσιών της παρ. 5 του άρθρου 40 του π.δ. 169/2007 (Α΄ 210), προσμετράται αυξημένος στο διπλάσιο ή τριπλάσιο μέχρι πέντε (5) έτη και ο χρόνος υπηρεσίας σε μονάδες και υπηρεσίες, ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού, στις οποίες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν υπηρετήσει ασκώντας καθήκοντα της ειδικότητάς τους». Για ποιο λόγο δεν εφαρμόστηκε ποτέ ο παραπάνω νόμος? Τι επιπλέον φέρνει η νέα διάταξη σε σχέση με την υπάρχουσα και μη εφαρμοσθείσα? Τίποτα απολύτως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα τι σχόλια είναι αυτά;;; Άσχετε έ άσχετε που είσαι και ΑΠΟΛΥΤΟΣ. Να διαβάζεις πρώτα καλά το άρθρο και μετά να σχολιάζεις. Αφού σου λέει η παρ. 5 του άρθρου 40 του Π.Δ. 169/2007 «Κώδικας Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων» (Α' 210) περί υπολογισμού χρόνου υπηρεσίας στο διπλάσιο αντικαθίσταται ως εξής: "....σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων", "....σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία ή στα Αρχηγεία της πρώην Χωροφυλακής, της πρωην Αστυνομίας Πόλεων και της Ελληνικής Αστυνομίας", "...σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία ή στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος", "...σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία ή στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής", δηλ. ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ (ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕ ΠΑΛΙΑ). Επίσης στην παρ. 3 του άρθρου 22 του Ν. 3865/2010 (Α’ 120) η αλλαγή είναι: "...αναγνωρίζεται ως συντάξιμος ή ως χρόνος πραγματικής ασφάλισης με καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη (σ.σ. 20%) από τους ενδιαφερομένους. Οι εισφορές υπολογίζονται επί της εκάστοτε αποζημίωσης που λαμβάνουν για εργασία πέραν του πενθημέρου και παρακρατούνται κατά το χρόνο καταβολής της αποζημίωσης, κατ’ ανώτατο όριο για μία πενταετία. Για στελέχη τα οποία δεν λαμβάνουν αποζημίωση για εργασία πέραν του πενθημέρου, οι εισφορές υπολογίζονται επί της εκάστοτε αποζημίωσης που αυτοί θα ελάμβαναν, εάν παρείχαν εργασία πέραν του πενθημέρου". ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΠΕΤΑΤΕ ΚΟΤΣΑΝΕΣ!!!!

      Διαγραφή
  2. εγω οπου ειμαι εντελωs ασχετοs με τα οικονομικα και τα ασφαλιστικα,σκευτομαι τα εξηs: προσωπικα δεν τα πολυπιστευω ολα αυτα για εξηs λογουs...ειμαστε σε μια χωρα (μπανανια) δυστυχωs πολλεs φορεs οπου πολλοι υποσχονται πολλα και διαφορα αλλα ελαχιστοι τα πρατουν....
    και να ισχυσουν λοιπον ολα αυτα..... ποιοs μου λεει οτι η διαφορα που προκυπτει στην συνταξη με την εξαγορα τηs μαχιμηs 5 ετιαs,, δεν θα ερθει μεθαυριο η οποια παλι κυβερνηση και δεν θα την μειωσει?? εκτοs αυτου θεωρω και κοροιδια,,να δωσω ζεστο μαζεμενο χρημα για να εξαγορασω..... τι παει να πει να εξαγορασω? ειμαι καναs ανυποτακτοs η οτι αλλο και χρωσταω στα καλα καθουμενα στο κρατοs η στο στρατευμα και πρεπει να πληρωσω? τοσα χρονια μονιμοτηταs δηλαδη ετσι και αλλιωs κρατησειs δεν κανουν στον καθενα? αυτο το θεωρω λοιπον μια καλη παπατζα να πεφτει χρημα στα ταμεια.,στα οποια ταμεια!!!! (ΜΙΚΕ- ΠΕΙΡΑΙΑΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υποτίθεται οτι την εξαγορα την κανεις οχι τοσο για να αυξηθει η συνταξη σου, αλλα για να βγεις 5 χρονια νωρίτερα στη συνταξη, χωρις την εξαγορα θα πρέπει να κλεισεις 40 ετη πραγματικά για να σου καταβοηθει στην τσεπη συνταξη, γραφε 60 ετων και βαλε, με την εξαγορα ξεκινας να λαμβανεις συνταξη 5 χρονια νωρίτερα.

      Διαγραφή
  3. Το ότι είπε ο φίλος ποιο πάνω δεν είδαμε κάτι καινουριο είναι γεγονός το ότι θα δοθεί στον αστυνομικό στον πυροσβεστη η ότι θα δοθεί σε όλο το προσωπικό ανεξαρτητως μονάδων και τόπο δεν το λες και κατορθωμα. Καλώς ή επεκταση της 5ετίας αλλά θεωρω ότι στον στρατιωτικό δοκαιο είναι να.δοθεί επιπλέον 5ετια έστω και επί πληρωμης σε λογικά πλαίσια. είναι χρονιά δουλεμενα με.κόπο από νησιά Εβρο υπηρεσίες ασκήσεις συμβολή σε πλημμυρες αποχιονισεις σεισμους πυρκαγιες πυρασφαλειες μεταναστευτικο χωρίς καν αποζημιωσεις οικονομικες. Δεν θέλω να συγκρίνω τα.σώματα. ασφαλείας ,αλλα άλλο να.δουλεύεις. 24 ώρες την ημέρα οταν έχεις υπηρεσία και άλλο να.περνει. 2 ρεπό με δουλεμενο το προβλεπομενο ωραριο και χωρίς μεταθεσεις ασκήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πιεση Και για δεύτερη 5ετΊα . Δεν είναι χάρη είναι υποχρέωση τη κυβέρνησης. Αναρωτιέμαι δεν είναι ένας τρόπος πληρωμής των υπηρεσιών για παράδειγμα, και όλων των απλήρωτων ημερων ωρων περαν του ωραριου τους βγάζεις και από την δύσκολη κονομικη θέση.Και μην μου κάνεις για το τι γίνεται στον ιδιωτικό τομέα η στο δημόσιο, αυτή ήταν η επιλογή τους . Και το άλλο πάλι βγείκε κάποιος 2, 3 φορές 《ΒΟΛΕΥΤΗΣ》ΠΕΡΝΕΙ ΣΎΝΤΑΞΗ τι παραπανω κάνουν οι κουρ ..δες που έχουν ισοπεδοσει τη χώρα από που να το ποια σεις και να τ'αφησεις, και μου περνούν μέσα σε μια δεκαπενταετια σύνταξη αυτοί και η της τοπικής αυτοδιοίκησης και από ένα στρατιωτικό που τρέχει σε όλη την Ελλάδα με την οικογένεια του να μην δικαιούται να πληρώνεται ούτε τις υπηρεσίες η να έχει το δικαίωμα συνταξης τουλάχιστον στα 30 αφού ούτως ή άλλως μάχημος μετά τα 50 δεν μπορεί να είσαι (και αυτό φενεται ολοένα και περισσότεροι Ε.Υ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η μαχιμη πενταετια θα πρεπει να αφορά και τους απόστρατους

    ΑπάντησηΔιαγραφή