Οι Γάλλοι στην καρδιά του Αιγαίου, τα F-16 της 340 Μοίρας «Αλεπού» στον Γαλλικό «Ηνίοχο»

ΦΩΤΟ: Ελληνικό F-16 Block 52 plus της 340 Μοίρας «Αλεπού» ενώ τροχοδρομεί στην αεροπορική βάση του Μοντ Ντε Μαρσάν. Πηγή: Twitter Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας

Με το τύπου Mistral ελικοπτεροφόρο«Tonnerre» να βρίσκεται στην καρδιά του Αιγαίου, περιστοιχισμένο από μονάδες επιφανείας και υποβρύχια του Ελληνικού στόλου, το Marine Nationale κάνει την δική του προβολή ισχύος, τασσόμενο δίπλα στα πλοία του Ελληνικού στόλου και εκπέμποντας ισχυρά «ναυτικά σήματα» συμμαχικής αποτροπής.

Και αυτό το σημείο είναι που πονά ιδιαίτερα την Άγκυρα, η οποία σε μια προσπάθεια αντίδρασης για την άσκηση «Αργώ», που έχει φέρει το Γαλλικό πλοίο Διοίκησης Αμφίβιων Επιχειρήσεων στην καρδιά του Αιγαίου, έστειλε το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας ATR-7 να κατασκοπεύσει την Ελληνογαλλική αρμάδα πετώντας κοντά στην Σκύρο.

Παράλληλα την ώρα που η Τουρκία δείχνει τα δόντια της απειλώντας για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή τη Μεσόγειο και θέτει στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας πρώτο στην ατζέντα το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των Ελληνικών νησιών, το Παρίσι εκπέμπει απόλυτα μηνύματα στήριξης των Ελληνικών θέσεων και δικαίων.

Η 340 Μοίρα «Αλεπού» στον Γαλλικό Ηνίοχο

Την ίδια στιγμή οι «Αλεπούδες» της 340 Μοίρας πετούν ήδη από την αεροπορική βάση του Μοντ Ντε Μαρσάν, εκεί που χτυπά η καρδιά της αεροναυτικής Γαλλικής άσκησης «VOLFA», δηλαδή στον «Ηνίοχο» της συμμαχικής χώρας.

Και μάλιστα τα «μπλε φτερά» βρίσκονται σε μια άσκηση η οποία εμπεριέχει όλα τα Νατοϊκά standard κι από την οποία, όπως και σε τόσες άλλες η Άγκυρα δηλώνει απούσα.

Επτά διαφορετικές χώρες, με περισσότερα από 60 αεροσκάφη και 640 ιπταμένους, αναπτύσσουν την διαλειτουργικότητα των συμμάχων. Στην «VOLFA» σχεδιάζονται κάτι παραπάνω από είκοσι αεροπορικά σενάρια τα οποία γίνονται ημέρα και νύχτα όπου ιπτάμενοι και πλατφόρμες καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν ότι χρειαστεί και πολλές φορές σε διπλούς ρόλους, κρούσης και αναχαίτισης.

Σύμφωνα με Επιτελείς το γεγονός πως η 340 Μοίρα «Αλεπού», με τέσσερα F-16 Block 52 plus εκπροσωπεί την Ελληνική Αεροπορία, μια από τις ισχυρότερες στην Γηραιά Ήπειρο, όπως έχουν δηλώσει οι σύμμαχοι, είναι σημαντικό καθώς αποκτάται η επιπλέον εμπειρία που χρειάζονται τα «γεράκια» κυρίως σ’ ότι έχει να κάνει με το νέο τύπου μαχητικού που έχει εισέλθει στην φαρέτρα του Ελληνικού αεροπορικού οπλοστασίου.

Η εμπειρία των μελών της Ελληνικής αποστολής, έρχεται λίγες μόνο μέρες πριν ξεκινήσει ο λεγόμενος «Εθνικός Ηνίοχος» της Πολεμικής Αεροπορίας όπου εκεί μηχανικοί και αεροπόροι θα δοκιμαστούν σε όλες τις συνθήκες και σε κατάσταση υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Για την Ελλάδα πάντως, αυτή είναι η δεύτερη συμμετοχή στη Γαλλική άσκηση, καθώς το 2020, τα φτερά της 347 Μοίρας «Περσέας» είχαν πλαισιώσει τα Γαλλικά Rafale, μεταφέροντας τότε μια εικόνα του Ελληνικού μέλλοντος.

Είχαν περάσει μόλις λίγοι μήνες μετά την απόφαση την προμήθειας των αεροσκαφών 4,5 γενιάς και παράλληλα εκκινούσε η ενίσχυση της αμυντικής διπλωματίας ανάμεσα στις δυο χώρες, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που είχαν δώσει τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Μάλιστα ο τότε Α/ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης είχε πετάξει με τα Rafale, με τους Γάλλους ιπταμένους να μυούν τον κατ’ εξοχήν «F-16αρη» Έλληνα Αρχηγό, στα μυστικά της «ριπής ανέμου».

Και μετά από δυο χρόνια, πλέον τα πρώτα Rafale«φορούν» περήφανα την γαλανόλευκη και ήδη τα μαχητικά 4,5 γενιάς πετούν σε μεγάλους σχηματισμούς με τα Ελληνικά F-16, Phantom&Mirage 2000-5.

ΠΗΓΗ: hellasjournal.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια