Τι ζήτησε-τόνισε ο Πρόεδρος Συντονιστικού 3ΕΑΑ στην Συνάντηση Πρωθυπουργού με Ομοσπονδίες Συνταξιούχων

Τι ζήτησε-τόνισε ο Πρόεδρος Συντονιστικού 3ΕΑΑ στην Συνάντηση Πρωθυπουργού με Ομοσπονδίες Συνταξιούχων

Ανακοίνωση Συντονιστικού ΕΑΑ για την Συνάντηση του Πρωθυπουργού με Ομοσπονδίες Συνταξιούχων

Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, με αφορμή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας για συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη με τους επικεφαλείς των Ομοσπονδιών Συνταξιούχων όπου για πρώτη φορά προσκλήθηκε και συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΕΑΑΝ και του Συντονιστικού των τριών ΕΑΑ ΕΔ, Αντιναύαρχος εα Θ. Γερούκης ΠΝ. Στην συνάντηση επίσης συμμετείχαν και ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Σκέρτσος, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Μπρατάκος, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Τσακλόγλου και η ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Καρασιώτου.

Ο Πρόεδρος αφού ευχαρίστησε τον κ. Πρωθυπουργό για την πρόσκληση, είχε την ευκαιρία να τον ενημερώσει στο υψηλότερο επίπεδο για τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους 100.000 απόστρατους συνταξιούχους και ορφανικές οικογένειες Σ.Ξ., Π.Ν./Λ.Σ. & Ε.Α.. Τόνισε ότι οι όποιες προσπάθειες του Συντονιστικού και των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών για συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, ώστε να τους εκθέσουμε τα ιδιαίτερα προβλήματα του κλάδου μας, ΔΕΝ έχουν αποδώσει μέχρι σήμερα, ΠΛΗΝ μίας διαδικτυακής συσκέψεως του συντονιστικού με τον κ. Τσακάλογλου στις 9 Απριλίου 2021.

Αναφερόμενος στην πρόσκληση τόνισε ότι τα περισσότερα θέματα που απασχολούν τους αποστράτους και είναι της παρούσης συναντήσεως, αφορούν σε οικονομικά/εργασιακά θέματα όπως:

Η μη εφαρμογή των ακυρωτικών αποφάσεων υπ’ αριθμ: 2192/2014 και 1128/2016 της Ολομέλειας του ΣτΕ, αναφορικά με την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων των νόμων 4093/12 & 4307/2014 για επιστροφή των ΣΥΝΤΑΞΙΜΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ των αποστράτων στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 και η μη ισότιμη αντιμετώπιση, καθώς σε καμία άλλη κατηγορία συνταξιούχων δεν μειωθήκαν οι συντάξιμες αποδοχές, από τις οι οποίες βάσει των ποσοστών αναπλήρωσης ενός εκάστου, υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη.

Την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στους συνταξιούχους.

Την πλήρη εφαρμογή της αποφάσεως του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την απόδοση αναδρομικών 23 μηνών (ΦΕΒ. 2017 – ΔΕΚ. 2018) σε όλους τους δικαιούχους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ προσφυγής καθώς ως γνωστόν, υπουργός ως κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβερνήσεως, παρότρυνε τους συνταξιούχους «να μην προχωρήσουν σε προσφυγές και δεν χρειάζεται να τρέχουν σε δικηγόρους».

Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για μείωση των κρατήσεων 4%, επί των δαπανών των εξοπλιστικών προγραμμάτων των ΕΔ για την άμυνα, τα οποία αποδίδονται στα Μετοχικά Ταμεία των ΕΔ. Οι πόροι των ταμείων πέρα των άλλων εσόδων (εισφορές μετόχων, τόκοι, εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας) είναι και το 4% επί των δαπανών για την άμυνα ως ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΗΣΜΑ της ΜΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ 3% που καταβάλλει η πολιτεία στα αντίστοιχα επικουρικά ταμεία των υπολοίπων συνταξιούχων. Ζητάμε από την κυβέρνηση να διατηρηθεί το 4% των κρατήσεων επί των δαπανών των εξοπλιστικών προγραμμάτων των ΕΔ, ως ελάχιστο αντιστάθμισμα της πολιτείας για την μη ύπαρξη εργοδοτικής εισφοράς 3%.

Επίσης ο Πρόεδρος ζήτησε από τον πρωθυπουργό την άδεια και παρέδωσε στους κ. Υπουργούς φάκελο με το σύνολο των προβλημάτων, ανεξαρτήτως θεματολογίας της συναντήσεως, αναλυτικά, με προτεινόμενες λύσεις και αριθμό πρωτοκόλλου για να έχουμε την έγγραφη απάντηση τους κατόπιν της συναντήσεως, σε υψηλότερο των αρμοδίων υπουργών επίπεδο.

Πέρα των ανωτέρω ο Πρόεδρος του Συντονιστικού τόνισε στον κ. Πρωθυπουργό, ότι οι Ενώσεις των Αποστράτων είναι μια «ανεκμετάλλευτη» δεξαμενή επιστημόνων οι οποίοι μπορούν να συμμετέχουν ΑΝΕΥ ΑΜΟΙΒΗΣ στις προετοιμασίες νομοσχεδίων που αφορούν στους αποστράτους, ώστε να σταματήσει πλέον η άδικη ταλαιπωρία μας, τρέχοντας σε δικηγόρους, και εν τέλει να δικαιωνόμαστε στο ΣτΕ ή στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αποτέλεσμα της μη ικανοποιητικής αντιμετώπισης της πολιτείας είναι η δυσκολία κατανόησης από τους αρμόδιους της ιδιαιτερότητας του στρατιωτικού λειτουργήματος, οι ειδικές συνθήκες εργασίας των στρατιωτικών, οι οποίες συνεπάγονται αυξημένους κινδύνους για τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα και την αναγνώριση της σημασίας της αποστολής που επιτελούν. Τα παραπάνω έχουν άμεση επίδραση στην ψυχολογία και των εν ενεργεία στελεχών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές παραιτήσεις ΝΕΩΝ στρατιωτικών, τα οποία μεγεθύνονται λόγω και του σοβαρού οικονομικού προβλήματος, τονίζοντας ότι οι απόστρατοι πρέπει να αντιμετωπιστούν ξεχωριστά ως ενιαίος φορέας με τα εν ενεργεία στελέχη των Ε.Δ., όπως ίσχυε στο παρελθόν πριν την ένταξη των συνταξιούχων στρατιωτικών στον e-ΕΦΚΑ.

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Πείτε και τι απάντηση πήρε ο Πρόεδρος Συντονιστικού 3ΕΑΑ από τον Πρωθυπουργό.
    Φωνή βοώντος εν τη ερήμω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την απαντηση του δεν μας ειπατε...θα οπως παντα και χτυπημα στην πλατη....χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από πού προκύπτει κύριοι του ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ότι η κράτηση 4% επί των δαπανών αποτελεί ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΜΑ για την μη ύπαρξη εργοδοτικής εισφοράς 3%;;;;;;; Και αν είναι έτσι γιατί δεν ζητήσατε και την κατανομή των πόρων από την κράτηση 4% στους τρείς Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων ανάλογα με τη δύναμη των μετοχομερισματούχων τους ;;;;; Καθώς επίσης και τη μή συμμετοχή των μερισματούχων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού που προέρχονται απο την ΕΛ-ΑΣ στο προιόν των πόρων αυτών καθόσον οι μερισματούχοι αυτοί έχουν επικουριή σύνταξη και η πολιτεία έχει καταβάλει σε αυτούς εισφορά 3%;;;;(Δύο λογαριασμοί δηλαδή στο ΜΤΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή