Μέτρα για παραμονή ΕΠΟΠ πέραν 50ου έτους ηλικίας με σκοπό τη συμπλήρωση πλήρους συντάξιμης υπηρεσίας

Μέτρα για παραμονή ΕΠΟΠ πέραν 50ου έτους ηλικίας με σκοπό τη συμπλήρωση πλήρους συντάξιμης υπηρεσίας

Ερώτηση (7493/19-09-2022) προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων ζητώντας μέτρα για πλήρη συντάξιμη υπηρεσία των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση, αναφέρεται:

Σύμφωνα με το άρθρο 39 του Νομοθετικού Διατάγματος 445/10 Ιούν 1974 οι Υπαξιωματικοί αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα με τη συμπλήρωση του πεντηκοστού (50ου) έτους της ηλικίας τους. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία (ν.2936/2001) εξελίσσονται μέχρι τον βαθμό του Αρχιλοχία (και αντιστοίχων), δηλαδή τον τελευταίο βαθμό εξέλιξης των Υπαξιωματικών.

Σήμερα υπηρετούν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων Επαγγελματίες Οπλίτες, οι οποίοι κατετάγησαν σε ηλικία είκοσι οκτώ (28) ετών και στα επόμενα δύο (2) χρόνια, θα αποστρατευτούν από τις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού θα καταληφθούν από το ως άνω όριο ηλικίας των πενήντα (50) ετών.

Το γεγονός ότι τα χρόνια υπηρεσίας αντικειμενικά είναι περιορισμένα, έχει ως αποτέλεσμα, η χορηγούμενη μέχρι σήμερα σύνταξη σ’ αυτούς να είναι κυριολεκτικά ψίχουλα, δημιουργώντας προβλήματα τόσο στους δικαιούχους ΕΠ.ΟΠ. όσο και στις οικογένειες τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Προς επίλυση το Βαθμολογικό-Συνταξιοδοτικό ΕΠΟΠ: Εντός Οκτωβρίου κατατίθεται νομοσχέδιο από ΥΠΕΘΑ

Η εφαρμοζόμενη σ’ αυτό τον τομέα πολιτική της κυβέρνησης, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, αγνοώντας κατάφωρα τις προτάσεις των συνδικαλιστικών σωματείων των εν ενεργεία στρατιωτικών, δεν πήρε κανένα μέτρο προκειμένου να διασφαλίσει μια αξιοπρεπή συνέχεια υπηρεσιακής ζωής στους εν λόγω ΕΠ.ΟΠ. ή ενός αξιοπρεπούς συντάξιμου βίου.

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για να εξασφαλίσει την παραμονή των ΕΠ.ΟΠ. πέραν του πεντηκοστού (50) έτους της ηλικίας τους στις Ένοπλες Δυνάμεις, με σκοπό τη συμπλήρωση πλήρους συντάξιμης υπηρεσίας.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλήρη συντάξιμη υπηρεσία των Επαγγελματιών Οπλιτών;

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Με αυτή την κυβέρνηση με τίποτα αρχίστε να στέλνετε βιογραφικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνάδελφοι ΕΠΟΠ. Στείλτε τους στο ταμείο ανεργίας πρώτοι πριν σας στείλουν αυτοί. Ξεσκίστε τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλα βαίνουν καλώς για τις ηγεσίες,που ένας απαρχαιωμένος νόμος,που πατούσε σε εντελώς διαφορετικά δεδομένα, βολεύει τα μέγιστα,μόνο που δεν ισχύει για μεγαλόβαθμους. Τότε,θα άλλαζαν άρδην, δραματικά κι ακαριαία τα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή