Πώς «πνίγηκε» στο Θερμαϊκό η προσωπική διαφορά-Οι 3 κατηγορίες συνταξιούχων που δημιουργούνται

Πώς «πνίγηκε» στο Θερμαϊκό η προσωπική διαφορά-Οι 3 κατηγορίες συνταξιούχων που δημιουργούνται

Άνω του 60% των συνταξιούχων δεν θα δουν ούτε σεντς αύξηση στις συντάξεις

Γράφει ο Χρήστος Μέγας - ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr

Μάλλον απογοητευμένοι θα πρέπει να νιώθουν οι συνταξιούχοι από τις εξαγγελίες στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), καθώς η πλειονότητα τους θα μείνει χωρίς εισοδηματική αναπροσαρμογή και το 2023.

Οι αυξήσεις για το 2023, όποιος και εάν θεσμοθέτησε τον σχετικό νόμο, έρχονται πολύ αργά, μετά από 16 μηνών ακραίας ακρίβειας (από τον Σεπτέμβριο του 2021) και αφορά πολύ λίγους.

Η απόδοση του 50% του πληθωρισμού και του μισού ΑΕΠ, δηλαδή μια αναπροσαρμογή πέριξ του 6%-6,5% αφορά, ουσιαστικά, 1 στους 3 συνταξιούχο (λιγότερους από 900.00). Οι οποίο συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 1/1/2019 και ορισμένοι από τις 13/5/2016. Για τους λοιπούς υπάρχει η λεγόμενη «προσωπική διαφορά» η οποία αφομοιώνει (είτε ακυρώνει είτε ψαλιδίζει) τις όποιες αναπροσαρμογές…

Άρα, άνω του 60% των συνταξιούχων δεν θα δουν ούτε σεντς αύξηση (ορισμένοι θα λάβουν μικροποσά, ίσως και κάτω των 10 ευρώ μηνιαίως…), από τον επόμενο… Απρίλιο. (Περίοδο κατά την οποία τοποθετούνται οι αναπροσαρμογές στους λίγους… τυχερούς, αφού προηγουμένως βγει το ποσοστό του ΑΕΠ και ο πληθωρισμός του τρέχοντος έτους, στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2023).

Ουδείς πρότεινε, ειδικά φέτος λόγω ακραίας ακρίβειας, την αναστολή της «προσωπικής διαφοράς» ώστε όλοι οι συνταξιούχοι να λάβουν την αναπροσαρμογή (σημειωτέον κάτω του πληθωρισμού που τρέχει με διψήφιο ποσοστό…).

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε την απόδοση, σε τρεις ετήσιες δόσεις, των αναδρομικών (Δώρα και διορθώσεις επί των επικουρικών), ποσό που υπολογίζεται κοντά στα 830 εκ. για το επόμενο έτος. (Η κυβέρνηση επιμένει ότι θα δοθούν μόνο σε όσους εκ των 350.000 έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη και δικαιωθούν, αφού υποβληθούν σε δικαστικά έξοδα...) Να σημειωθεί ότι δικαιούχοι είναι περισσότεροι από 2,5 εκ. συνταξιούχοι.

Ωστόσο το κονδύλι για την αναπροσαρμογή των συντάξεων το 2023, πέραν των αναδρομικών, περιορίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ (περιέργως πώς;) στα 600 εκ., κάτι που παραπέμπει σε μέση αύξηση περίπου 2% (29 δις η ετήσια συνολική δαπάνη για συντάξεις)... Ίσως συνυπολογίζονται και τα αναδρομικά σαν… αυξήσεις.

Η προσωπική διαφορά, μετά τις αυξήσεις που θα γίνουν την 1η Ιανουαρίου, δημιουργεί τρεις κατηγορίες συνταξιούχων

ΠΗΓΗ: sofokleousin.gr

Στους 850.000 υπολογίζονται οι συνταξιούχοι που αποκλείονται από τις αυξήσεις των συντάξεων, που θα πραγματοποιηθούν από 1 Ιανουαρίου 2023 και θα είναι ίσως και πάνω από το 6%. Ο αποκλεισμός τους είναι έμμεσος και έχει ως αποκλειστική αιτία την υψηλή προσωπική διαφορά που έχουν στη σύνταξή τους, που επί της ουσίας θα εξαϋλώσει κάθε αύξηση.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία των συνταξιούχων, που αποτελούν ισχυρή μειοψηφία, οι αυξήσεις θα είναι μόνο λογιστικές, αλλά δεν θα προσμετρούνται επί της ουσίας στις μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές. Επί της ουσίας δηλαδή, εξαιτίας της προσωπική διαφοράς, δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω, από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Η προσωπική διαφορά αποτελεί το κλειδί που διαμορφώνει νέες ισορροπίες αναφορικά με τις αποδοχές των συνταξιούχων και δημιουργεί τρεις κατηγορίες:

Η πρώτη, όπως προαναφέρθηκε είναι οι 850.000 που δεν θα λάβουν αύξηση. Ανάμεσα σ’ αυτούς, μάλιστα, είναι ένας και ένας σημαντικός αριθμό χαμηλοσυνταξιούχων οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ και εξαιτίας της υψηλής προσωπικής διαφοράς που διατηρούν, δεν θα πάρουν δουν αυξήσεις.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν περίπου 300.000 συνταξιούχοι, που εξαιτίας πάλι της προσωπικής διαφοράς θα λάβουν μικρές αυξήσεις που δεν θα ξεπερνούν τα 10 ευρώ τον μήνα.

Η τρίτη κατηγορία όπου περιλαμβάνονται περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι, που έχουν μηδενική ή πολύ μικρή προσωπική διαφορά και ως εκ τούτου η αύξηση που θα τελεστεί στις συντάξεις, την 1/1/2023, θα έχει ισχυρότερη επιρροή και απόδοση στις συντάξιμες αποδοχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανεπηρέαστοι από την προσωπική διαφορά και τον αντίκτυπο που έχει τις αυξήσεις, είναι οι νέοι συνταξιούχοι, όσοι αποχώρησαν από την εργασίας τους μετά το 2019.

Επίσης από τον Ιανουάριο του 2023 θα καταργηθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους, γεγονός που αναμφίβολα έχει θετικό πρόσημο για τους τελευταίους.

Παραδείγματα

Παράδειγμα 1: Συνταξιούχος χωρίς προσωπική διαφορά που σήμερα λαμβάνει 750 ευρώ στη τσέπη τον μήνα, από 1/1/2023 και με αύξηση της τάξεως του 6%, η σύνταξη του αυξάνεται κατά 45 ευρώ τον μήνα φτάνοντας στα 795 ευρώ. Ετήσιο όφελος 540 ευρώ.

Σε περίπτωση που η αύξηση ανέλθει στο 6,5%, η σύνταξη του αυξάνεται 49 ευρώ τον μήνα φτάνοντας στα 799 ευρώ. Ετήσιο όφελος 588 ευρώ.

Σε περίπτωση που η αύξηση είναι στο 7,5%, η σύνταξη του αυξάνεται κατά 56 ευρώ τον μήνα φτάνοντας στα 806 ευρώ. Ετήσιο όφελος 672 ευρώ.

Παράδειγμα 2:

Συνταξιούχος χωρίς προσωπική διαφορά που σήμερα λαμβάνει 1000 ευρώ στη τσέπη του τον μήνα, από 1/1/2023 και με αύξηση της τάξεως του 6%, η σύνταξη του αυξάνεται κατά 60 ευρώ τον μήνα φτάνοντας στα 1060 ευρώ (πριν τη φορολογία). Ετήσιο όφελος 720 ευρώ.

Σε περίπτωση που η αύξηση ανέλθει στο 6,5%, η σύνταξη του αυξάνεται κατά 65 ευρώ τον μήνα φτάνοντας στα 1065 ευρώ (πριν τη φορολογία). Ετήσιο όφελος 780 ευρώ.

Παράδειγμα 3: Έστω συνταξιούχος ο οποίος, το 2021 έχει μια μικρή προσωπική διαφορά 21 ευρώ και λαμβάνει 1000 ευρώ στη τσέπη του μηνιαίως. Με αύξηση συντάξεων 6%, υπερκαλύπτει την προσωπική του διαφορά και θα έχει μηνιαία αύξηση κατά 39 ευρώ (ετήσια αύξηση 468 ευρώ).

Εάν η αύξηση των συντάξεων φτάσει στο 7,5%, τότε θα έχει μηνιαία αύξηση 54 ευρώ (ετήσια αύξηση 648 ευρώ).

Παράδειγμα 4: Συνταξιούχος που το 2021 έχει μια σημαντική προσωπική διαφορά 150 ευρώ και λαμβάνει στη τσέπη του 1.500 ευρώ τον μήνα. Με μια αύξηση συντάξεων 6%, δεν θα δει μεν στο καθαρό του ποσό κάποια αύξηση, αλλά η προσωπική διαφορά θα πέσει πλέον στα 60 ευρώ το μήνα.

• Με αύξηση κατά 6,5% η προσωπική διαφορά μειώνεται στα 53 ευρώ.

• Με αύξηση κατά 7,5% τότε η προσωπική διαφορά μειώνεται ακόμα περισσότερο στα 38 ευρώ το μήνα.

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Την προσωπική διαφορά την δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο "Κατρουγκαλου". Βέβαια δεν στερούνται ευθύνης και οι άλλες προηγούμενες πιο παλιές κυβερνήσεις που δεν άλλαξαν εγκαίρως το νόμο, με αποτέλεσμα να μπορούν να βγουν σε σύνταξη κάποιοι με 20 χρόνια υπηρεσίας. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πονηρούλη... "Ξεχνάς" ότι και ο Κούλης την διατήρησε, όπως και το ν. Κατρούγκαλου... Να τα λέμε ΟΛΑ χωρίς "κομματικά γυαλιά"...

      Διαγραφή
    2. @22/9, 4:28:00. Mεγαλε ο ν. 4387/16 (ν. Κατρουγκαλου) βελτιωθηκε καπως με τον νομο 4670/20 (ν. Βρουτση). Τωρα για αυτους (που παρ' ολο που δεν εφταιγαν οι ιδιοι αλλα οι κυβερνωντες {οπως λεω παραπανω} που εκεινη την περιοδο ηταν ΝΔ) πηραν το ρισκο να φυγουν με 20 ΜΟΝΟ χρονια, κανεις δεν μπορει να τους βοηθησει. Ας μην ''ξεχναμε'' επισης οτι με τον νομο 4472/17 (ποιος κυβερνουσε τοτε?) ειχε ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ η προσωπικη διαφορα δηλαδη θα σταματουσε να διδεται αφαιρουμενη απο τις συνταξεις!!!!!!! Ο νομος αυτος των ΣΥΡΙΖΟ -ΑΝΕΛ ευτυχως (για ποιους λογους αραγε???) καταργηθηκε καποιους μηνες πριν τις εκλογες του 2019 με την ψηφο ολων σχεδον των κομματων.

      Διαγραφή
  2. Δεν εφαρμόστηκε ποτέ γιατί ήταν το δωράκι της Μέρκελ απέναντι στην επίλυση του Σκοπιανού ζητήματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το αποτελεσμα ολων των προαναφερομενων ειναι αγαπητοι συναδερφοι οτι η προσωπικη διαφορα ζει και βασιλευει,ειναι αδικο.την στιγμη που μας απενεμειθη η οποια συνταξη μας,θα επρεπε να λαμβανεται εφ ορου ζωης.τα υπολοιπα ειναι αλχημειες,αφηστε αυτα που σας χωριζουν,παμε σε αυτα που μας ενωνουν.ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ...ΧΑΝΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είχα 337€ προσωπική διάφορα με 30,5 χρόνια υπηρεσίας. Με τον νέο υπολογισμό πήγα στα 331€ προσωπική διάφορα. Άρα αύξηση θα πάρω όταν γίνω ογδόντα χρονών!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με 40,5 χρονια Πραγματικη Συνταξιμη Στρατιωτικη Υπηρεσια (χωρις να εχω εξαμηνα Αλεξιπτωτιστου) ειχα με τον νομο Κατρουγκαλου προσωπικη διαφορα 87 ευρω η οποια μηδενιστηκε με τον νομο Βρουτση, Οσοι εφυγαν με Στρατιωτικη υπηρεσια γυρω στα 25 χρονια, ηταν επιλογη τους και δεν τους φταιει ουτε αυτη η κυβερνηση ουτε καμμια κυβερνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή