O εφιάλτης των Τούρκων γίνεται πραγματικότητα-Rafale και F-16 Viper αλλάζουν τα δεδομένα στον αέρα

O εφιάλτης των Τούρκων γίνεται πραγματικότητα-Rafale και F-16 Viper αλλάζουν τα δεδομένα στον αέρα

Σάρκα και οστά παίρνει ο εφιάλτης της Τουρκίας, αφού μέσα στην επόμενη εβδομάδα η 332 Πολεμική Μοίρα «Γεράκι», η Μοίρα των υπερσύγχρονων και πανίσχυρων Rafale, πρόκειται να περάσει την επιχειρησιακή της αξιολόγηση.

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com - ΠΗΓΗ: POLITICAL 20/09/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Με πάνω από 700 απογειώσεις μέχρι τώρα, οι ιπτάμενοι της 332 είναι έτοιμοι να «δοκιμάσουν» τις δυνατότητες του 4,5 γενιάς αεροσκάφους στον ακήρυχτο «πόλεμο» του Αιγαίου απέναντι σε κάθε απειλή. Άλλωστε, όπως ανέφεραν οι πρώτοι Έλληνες πιλότοι που εκπαιδεύτηκαν στη Γαλλία, το Rafale θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αφού διαθέτει τεράστια αυτονομία -μέχρι και εννέα ώρες στον αέρα χωρίς ανεφοδιασμό με την κατάλληλη διαμόρφωση-, ενώ οι αισθητήρες, τα ηλεκτρονικά και τα όπλα του το καθιστούν τον κορυφαίο θηρευτή του αέρα.

Στις Σμηναρχίες Μάχης

Μόλις ολοκληρωθεί η επιχειρησιακή αξιολόγηση, η 332 θα ενταχθεί στον σχεδιασμό του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας και σύντομα και στα «Readiness», ενώ θα έχει στα υπόστεγά της ένα ακόμη «Γεράκι», το 7ο κατά σειρά Rafale. Δεν αποκλείεται μάλιστα τα υπόλοιπα αεροσκάφη να παραδοθούν γρηγορότερα από το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται στη Σύμβαση που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, με τη Μοίρα να επιχειρεί με πλήρη δύναμη 24 Rafale μετά τα μέσα του 2023.

Τον θαυμασμό τους για την ταχύτητα με την οποία ανασυντάχθηκε η Μοίρα αλλά και τον βαθμό προσαρμογής των Ελλήνων πιλότων και τεχνικών στο νέο αεροσκάφος δεν έκρυψαν ούτε οι Γάλλοι «Ραφαλάδες» που ήρθαν στην Τανάγρα στο πλαίσιο της 10ης Athens Flying Week. Όχι μόνο κοιτούσαν ως ίσος προς ίσο τους χειριστές της 332, αλλά δεν έκρυψαν την έκπληξή τους όταν το ελληνικό Rafale, αν και ήρθε στη χώρα πριν από εννέα μήνες, πραγματοποίησε ένα άκρως εντυπωσιακό tactical display, αφήνοντας άφωνους τους χιλιάδες θεατές της διοργάνωσης.

Την ίδια ώρα, εκτός από διελεύσεις και ελιγμούς που συναρπάζουν τον κόσμο, τα Rafale μαζί με τα F-16 Viper αλλάζουν τα δεδομένα στον αέρα. Η δυνατότητα σύνθεσης ενιαίας τακτικής εικόνας και ανταλλαγής κρίσιμων πληροφοριών για εχθρικούς στόχους και απειλές δίνει στα ελληνικά «φτερά» το απόλυτο πλεονέκτημα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και δικαίως κάνει τους Τούρκους επιτελείς να χάνουν τον ύπνο τους, αφού δεν διαθέτουν ανάλογη πλατφόρμα ή άλλον τρόπο για να αντιμετωπίσουν το μακρύ δόρυ της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ράπισμα στην Τουρκία

Αυστηρή απάντηση στους παραλογισμούς του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε στείλει επιστολή στις Βρυξέλλες με τα fake news για παρενοχλήσεις τουρκικών αεροσκαφών από τους ελληνικούς S-300, έδωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο κ. Μπορέλ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, οι δηλώσεις που αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού βαίνουν στην αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης και δημιουργούν αρνητική δυναμική». Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τονίζει ακόμη ότι «η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να γίνεται μέσω καλή τη πίστει διαλόγου, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Στην απαντητική επιστολή του, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διαμηνύει στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι ο μοναδικός δρόμος για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας είναι η προσήλωση στις διεθνείς συμφωνίες, τις οποίες θέλει να αναθεωρήσει η Τουρκία και προτείνει μάλιστα την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια