Αυξάνουν την ένταση οι Τούρκοι - Επιχειρούν να στήσουν θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα

Αυξάνουν την ένταση οι Τούρκοι - Επιχειρούν να στήσουν θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα

Το κλίμα έντασης και προκλήσεων στο Αιγαίο συντηρούν οι Τούρκοι, με την τουρκική μονταζιέρα να «παίρνει φωτιά». Η Άγκυρα επιχειρεί να στήσει επεισόδιο στο Αιγαίο και να το «χρεώσει» στην Ελλάδα.

Τρεις συνολικά προσπάθειες έχουν κάνει μέχρι στιγμής τα τελευταία 24ωρα, με το πιο πρόσφατο περιστατικό να συμβαίνει λίγο μετά την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ όπου υπογράμμισε πως η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τα νταηλίκια στο Αιγαίο, η γειτονική χώρα επενδύει σε κλίμα σύγκρουσης, επιχειρώντας έτσι να μετριάσει την εσωτερική της πολιτική αντιπαράθεση:

Συγκεκριμένα, η πρώτη προσπάθεια ήταν με το λοκάρισμα των τουρκικών μαχητικών που παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο δήθεν για να συνοδεύσουν αμερικανικά B-52,

Η δεύτερη ήταν με την υποτιθέμενη παρενόχληση τουρκικών μαχητικών από τα ραντάρ ελληνικών S-300 στην Κρήτη, ενώ

Η τρίτη και πιο πρόσφατη με την παρενόχληση του σκάφους  «Anatolian» το οποίο σύμφωνα πάντα με την τουρκική πλευρά δέχθηκε πυρά από σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού, ενώ έπλεε «σε διεθνή ύδατα» 11 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Τενέδου.

Όπως έχουν επισημάνει διπλωματικές πηγές ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, θα μπορούσε να ξεκινήσει με ένα ατύχημα στο Αιγαίο με ψαράδες ή μετανάστες, κάτι που όπως δείχνουν τα γεγονότα προσπαθεί ήδη να συμβεί η τουρκική πλευρά.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θεωρούν πως ο βασικός στόχος είναι να παρουσιάσουν την Ελλάδα ως την επιτιθέμενη χώρα στο Αιγαίο και να εφαρμόσουν το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα με επίσημη ανακοίνωση απαντά στα όσα ισχυρίστηκαν νωρίτερα το Σάββατο οι τουρκικές Αρχές σχετικά με το επεισόδιο που έλαβε χώρα κοντά στην Τένεδο. Το Λιμενικό επιβεβαιώνει πως πράγματι υπήρξαν προειδοποιητικές βολές από το ελληνικό περιπολικό σκάφος αλλά αφενός έγιναν σε ασφαλή τομέα και αφετέρου όχι αναίτια. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, το Ro-Ro πλοίο «ANATOΛΙΑΝ» με σημαία Κομόρες, κινείτο ύποπτα εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και όχι σε διεθνή ύδατα όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι.

Ο καπετάνιος του εν λόγω πλοίου αν και ενημερώθηκε για να σταματήσει ώστε να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος δεν υπάκουσε στην εντολή του ελληνικού σκάφους και συνέχισε την πορεία του, παράλληλα προς τα τουρκικά παράλια.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια