ΓΕΣ: Υπενθύμιση Οδηγιών για Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση Φαρμάκων

ΓΕΣ: Υπενθύμιση Οδηγιών για Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση Φαρμάκων

Σύμφωνα με έγγραφο του ΓΕΣ/ΔΥΓ, που εκδόθηκε πρόσφατα και αφορά την Υγειονομική Περίθαλψη (Υπενθύμιση Οδηγιών για την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση Φαρμάκων στα Στελέχη των ΕΔ):

Πρόθεση του ΓΕΣ είναι η ενημέρωση των στελεχών, για την προβλεπόμενη διαδικασία που διέπει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων, προκειμένου να γίνουν κατανοητά τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις:

α. Οι εν ενεργεία στρατιωτικοί υποχρεούνται να προσέρχονται για ιατρική εξέταση και ενδεχομένως συνταγογράφηση φαρμάκων έντυπη ή άυλη:

(1) Στα στρατιωτικά νοσοκομεία (ΣΝ) μετά την παραπομπή της Μονάδας ή κατόπιν ραντεβού, καθώς και χωρίς ραντεβού σε επείγοντα περιστατικά.

(2) Στις στρατιωτικές Μονάδες οι οποίες διαθέτουν ιατρείο με πιστοποιημένο, εξειδικευμένο, στρατιωτικό ιατρό.

(3) Στα τμήματα επειγόντων των κρατικών νοσοκομείων, για αντιμετώπιση κατάστασης απειλητικής για τη ζωή τους.

β. Εξαίρεση της ανωτέρω υποχρέωσης αποτελούν οι κάτωθι περιπτώσεις, οι οποίες βεβαιώνονται από Ιατρό ή Διοικητή Στρατιωτικής Μονάδας ή ιατρό ΣΝ:

(1) Στην περιοχή δεν υπηρετεί στρατιωτικός ιατρός αναλόγου ειδικότητας.

(2) Στην περιοχή δεν λειτουργεί ΣΝ ή αυτό που λειτουργεί στερείται χώρου, θεραπευτικών μέσων ή εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.

(3) Η κατάσταση του ασθενή δεν επιτρέπει την ασφαλή μετακίνηση στο πλησιέστερο ΣΝ ή αυτή κρίνεται ασύμφορη για το δημόσιο.

γ. Στις περιπτώσεις της παρ. β επιτρέπεται οι εν ενεργεία στρατιωτικοί να λάβουν υγειονομική περίθαλψη, κατά σειρά προτεραιότητας, ως έξης:

(1) Ως εσωτερικοί ασθενείς:

(α) Στα Κρατικά Νοσοκομεία.

(β) Σε ιδιωτικές κλινικές.

(2) Ως εξωτερικοί ασθενείς:

(α) Στα εξωτερικά ιατρεία των Κρατικών Νοσοκομείων.

(β) Σε ιδιώτες ιατρούς (περιλαμβάνονται και οι στρατιωτικοί ιατροί που διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο).

δ. Οι εν ενεργεία στρατιωτικοί οι οποίοι υπηρετούν στο νομό Αττικής, ακολουθούν τους ίδιους ως άνω περιορισμούς για την περίθαλψη τους σε ΣΝ έτερου Κλάδου.

ε. Τα μέλη οικογένειας των στρατιωτικών, ασφαλισμένα του ΥΠΕΘΑ/ΓΕΣ, εξαιρούνται της παραπάνω υποχρέωσης, καθώς γι’ αυτά υφίσταται ελεύθερη επιλογή ιατρού.

στ. Οι ασφαλισμένοι του ΥΠΕΘΑ/ΓΕΣ εκτελούν τις συνταγές τους επί πιστώσει, πλην της προβλεπόμενης συμμετοχής, σε στρατιωτικά φαρμακεία, σε φαρμακεία κρατικών νοσοκομείων, καθώς και ιδιωτικά φαρμακεία συμβεβλημένα με το ΥΠΕΘΑ.

ζ. Όταν οι συνταγές εκτελούνται σε μη συμβεβλημένα ιδιωτικά φαρμακεία, τα στελέχη καταβάλλουν τη δαπάνη του φαρμάκου και παραλαμβάνουν από το φαρμακοποιό το εκτυπωμένο έγγραφο της εκτελεσμένης συνταγής (με επικολλημένες τις ταινίες γνησιότητας) και σφραγισμένο, προκειμένου να αιτηθούν αποζημίωσης από τις διαχειρίσεις χρηματικού των οικείων ΚΤΣ-ΚΤΕΘ.

η. Ο/Η εν ενεργεία στρατιωτικός που δεν τηρεί την ανωτέρω διαδικασία, όπως περιγράφεται στις παρ. α έως δ, βαρύνεται με το αντίτιμο της συνταγής.

Συναφώς:

Το φαρμακείο που εκτελεί εντολή υγειονομικής περίθαλψης συνταγογραφημένη με μη προβλεπόμενο τρόπο:

(1) Δύναται να ακυρώσει την εκτέλεσή της, να ενημερώσει τον/την εν ενεργεία στρατιωτικό ότι αυτή η συνταγή δεν μπορεί να εκτελεστεί επί πιστώσει και να ζητήσει τη συνολική αξία της από το στέλεχος (σε περίπτωση χορήγησης των φαρμάκων).

(2) Δεν αποζημιώνεται από το ταμείο, καθόσον η παρατυπία διαπιστώνεται κατά τον έλεγχο - εκκαθάριση του συνόλου των συνταγών που πραγματοποιείται από τα ελεγκτήρια δαπανών υγειονομικής περίθαλψης. Στην περίπτωση αυτή δύναται να ζητήσει την καταβολή της αξίας των φαρμάκων από το στέλεχος.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, καθώς και τα μέλη τους, έχουν ενημερωθεί επανειλημμένως και εγγράφως για τις ως άνω ισχύουσες διατάξεις και περιορισμούς που αφορούν στην υγειονομική περίθαλψη και στη διαδικασία συνταγογράφησης φαρμάκων των εν ενεργεία στρατιωτικών οι οποίες περιγράφονται και στις μεταξύ τους συμβάσεις. Σημειώνεται ότι, στην έναρξη της διαδικασίας συνταγογράφησης φαρμάκων εμφανίζεται προειδοποιητικό μήνυμα, υπενθυμίζοντας αυτούς τους περιορισμούς στον συνταγογράφοντα ιατρό.

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Τα ασφαλισμένα μέλη (σύζυγοι - τέκνα κτλ) στους καλύτερους ιδιώτες γιατρούς και κλινικές συμβεβλημένους με το ΥΠΕΘΑ, και οι άμεσα ασφαλιζόμενοι στα στρατιωτικά νοσοκομεία, αναμονή στην ουρά, (που συχνά παρακάμπτεται από "διάφορους"), για εξέταση του τρίλεπτου. Ούτε καν λόγος, σε χρόνους αναμονής για αξονική - μαγνητική τομογραφία ή χειρουργείο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το χειρότερο σύστημα φαρμακευτικής-υγειονομικής κάλυψης είναι αυτό των ΕΔ, με διαφορά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάνουν 2 χρόνια να πληρώσουν τα συμβεβλημένα φαρμακεία, με αποτέλεσμα να διακόπτουν τη συνεργασία με το ΓΕΣ!
    Το σύστημα των ηλεκτρονικών ραντεβού στα ΣΝ μείωσε ακόμα ποιο πολύ τον ήδη περιορισμένο χρόνο εργασίας των στρατιωτικών γιατρών στα ΣΝ και επιβάρυνε ακόμα περισσότερο το χρόνο αναμονής των εν ενεργεία στρατιωτικών για εξετάσεις. Να μη μιλήσω για την ποιότητα παροχής υπηρεσιών. Ποδολογος ιδιώτης διέγνωσε σε ένα λεπτό αυτό που δεν είδαν 2 ορθοπεδικοί σε δύο επισκέψεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή