KYΣEA: Aποφασίσθηκε η επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρου-Όλες οι λεπτομέρειες

KYΣEA: Aποφασίσθηκε η επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρου-Όλες οι λεπτομέρειες

Τι αποφασίστηκε στη συνεδρίαση, με αφορμή τη νέα στρατηγική της Τουρκίας στα χερσαία σύνορα

Μέτρα για να μπει φρένο στις ροές των παράνομων μεταναστών από τα σύνορα του Έβρου, αποφασίστηκε να ληφθούν κατά την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με μοναδικό αντικείμενο τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο, μετά και τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας που δείχνουν μια αναζωπύρωση της «κινητικότητας» στα χερσαία σύνορα της χώρας.

Στη σημερινή τακτική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έλαβαν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης (ο οποίος με απόφαση του πρωθυπουργού θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ), ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Θάνος Ντόκος.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκαν όλα τα δεδομένα επί τάπητος, προκειμένου το σκηνικό των τελευταίων ημερών στον Έβρο να μην επαναληφθεί σε συνέχειες τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες.

Με δεδομένο ότι ο φράχτης, που επεκτείνεται κατά 80 χλμ., αποτελεί βασικό αποτρεπτικό εργαλείο, η Τουρκία αναζητεί τρόπους να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο.

Όπως κατήγγειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, οι τουρκικές αρχές φέρνουν τους μετανάστες στην όχθη του Έβρου και με απειλή χρήσης βίας τους πιέζουν να έρθουν στις νησίδες του ποταμού, ώστε η Ελλάδα, πιεζόμενη, να τους βάλει στην επικράτειά της.

Τι αποφασίστηκε

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, αποφασίστηκε η επέκταση του φράχτη του Έβρου σταδιακά κατά μήκος ολόκληρου του Έβρου ποταμού.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η σταδιακή επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρου, κατά προτεραιότητα σε επίμαχα σημεία όπως αυτά προσδιορίζονται από τα συναρμόδια υπουργεία και το ΓΕΕΘΑ.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι ο διαγωνισμός για συμφωνία – πλαίσιο.

Αποφασίστηκε επίσης η αναβάθμιση και η ενίσχυση των μέσων επιτήρησης.

Η επέκταση θα γίνει και με εθνικούς πόρους, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Η κυβέρνηση έχει κάνει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ακόμα εκκρεμεί.

Παράλληλα, έγινε μια συνολική επισκόπηση της κατάστασης σε θάλασσα και στεριά και διαπιστώθηκε πως στη θάλασσα υπάρχει τριπλασιασμός των περιστατικών, κυρίως στη ρότα προς Ιταλία, όπως το προ ημερών περιστατικό στα Κύθηρα.

Έγινε, ακόμα, συζήτηση για το πρόσφατο επεισόδιο του Έβρου. Διαπιστώθηκε πως, λόγω του γεγονότος ότι οι χάρτες έχουν συνταχθεί το 1926 και η γεωμορφολογία στην περιοχή είναι ευμετάβλητη, το επεισόδιο του Δεκαπενταύγουστου με τη νησίδα ήταν κατευθυνόμενο από την Τουρκία.

«Πρέπει να έχουμε το νου μας», ανέφεραν συμμετέχοντες στη σύσκεψη, καθώς αξιολογήθηκαν μεν τα σενάρια, ωστόσο δεν είναι σαφές πώς θα συμπεριφερθούν οι Τούρκοι και πόσο θα τραβήξουν το σχοινί.

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Τρομερή σκέψη πώς το σκέφτηκαν άραγε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με εξαίρεση τον κο Δένδια, έχουμε την εντύπωση ότι όλοι οι υπόλοιποι, είναι παντελώς ΑΣΧΕΤΟΙ και ακατάλληλοι με το αντικείμενο και την comprehensive approach του (βλ. Στεφανής).
    Επίσης γιατί μας θυμίζει κάτι από την περίφημη τάφρο, αλλά με χρηματοδότηση;
    Επίσης αυτό για τους χάρτες από το 1926, είναι παντελώς ανακριβές και προβοκατόρικο και σίγουρα κρύβει κάτι από πίσω, για όσους ξέρουν από χάρτες και εργασίες πεδίου της πάλαι ποτέ ανυπέρβλης ΓΥΣ και απορώ γιατί κάποιος από τις ΕΔ δεν ψέλλισε έστω κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γελάνε και τα τσιμέντα μαζί σας ανίκανοι οσφυοκάμπτες πολιτικάντηδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή