YEΘA: Tα οδοιπορικά έξοδα μεταθέσεων έχουν να αναπροσαρμοσθούν πλέον της 20ετίας-Θα καταβάλλονται με βάση όσα ίσχυαν μέχρι 31-12-2015

YEΘA: Tα οδοιπορικά έξοδα μεταθέσεων έχουν να αναπροσαρμοσθούν πλέον της 20ετίας-Θα καταβάλλονται με βάση όσα ίσχυαν μέχρι 31-12-2015

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές της κοινοποίησης, με θέμα «Χορήγηση οδοιπορικών εξόδων στα στελέχη των ΕΔ, που να καλύπτουν το σημερινό δυσβάστακτο κόστος μετακινήσεων», σας γνωρίζω, κατά το μέρος που αφορά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), τα ακόλουθα:

Κατ’ αρχάς η αρμοδιότητα για την πολιτική αποζημιώσεων ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ), το οποίο την εξειδικεύει με ειδικούς νόμους, με βάση τις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες και την εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική, καθώς έχει και την ευθύνη εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Είναι γεγονός και αποδεκτό ότι, τα καταβαλλόμενα σήμερα ποσά εξόδων μετάθεσης χρήζουν αναμόρφωσης και περαιτέρω εναρμόνισης με τα σύγχρονα και πραγματικά δεδομένα, αφού έχουν να αναπροσαρμοσθούν πλέον της εικοσαετίας.

Αποτελεί επίσης γεγονός ότι το ΥΠΕΘΑ, εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων του, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των αιτημάτων των στελεχών των ΕΔ, και στο πλαίσιο αυτό θεσπίστηκε με το άρθρο 15 του ν.4336/2015 (Α΄94) εξουσιοδοτική διάταξη που προβλέπει ότι με ΠΔ θα ρυθμίζονται οι δαπάνες μετακίνησης των στελεχών των ΕΔ, παρότι στόχος του ΥΠΟΙΚ ήταν η θεσμοθέτηση ενιαίων προϋποθέσεων και αποζημιώσεων στους μετακινουμένους με εντολή του δημοσίου.

Η διαδικασία σύνταξης του ως άνω σχεδίου ΠΔ προαπαιτούσε τη μελέτη όλων των υποβαλλόμενων αιτημάτων και την επεξεργασία πολλών παραγόντων, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που διέπουν τη φύση των μετακινήσεων των στελεχών των ΕΔ, αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας, παράμετροι που επέφεραν όπως είναι φυσικό καθυστερήσεις στην έκδοση του νέου ΠΔ.

Το σχέδιο ΠΔ που συνέταξε το ΥΠΟΙΚ, ως οριστικό, αποτέλεσε αντικείμενο μακράς αλληλογραφίας, επεξεργασίας και διορθωτικών παρεμβάσεων για την οριστικοποίηση του. Ενδεικτικά σας γνωρίζουμε ότι, με έγγραφό μας την 17η Νοεμβρίου 2021, υπό στοιχεία Φ.845/124656/Σ.21038/ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ, με το οποίο ζητήθηκε από το ΥΠΟΙΚ να επεξεργαστεί εκ νέου, τις προτάσεις επί του σχεδίου ΠΔ, νομοτεχνικής βελτίωσης και αποκατάστασης αδικιών, σύμφωνα με τη βούληση της παρούσας πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ.

Επί του παρόντος, μέχρι την έκδοση του ΠΔ, ο τρόπος και το ύψος των οικείων δαπανών νομοτελειακά ρυθμίζονται με τα όσα ίσχυαν μέχρι την 31-12-2015, δηλαδή πριν την θέσπιση του ν.4336/2015.

Συνεπώς, τυχόν αίτημα για καταβολή έκτακτου συμπληρωματικού ποσού δε δύναται να υλοποιηθεί με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο, επειδή είναι εκτός του εύρους της εξουσιοδοτικής διάταξης και κατά συνέπεια εκτός δημοσιονομικού προγραμματισμού. Απαιτείται ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την οποία υφίστανται επιφυλάξεις αφού είναι ήδη σε εξέλιξη η έκδοση του ΠΔ.

Κατά τα λοιπά αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο ΥΠΟΙΚ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΙΚ ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

 1. Αλλο ένα ματς πινγκ πονγκ..... φταίει το υποικ ,όχι φταίει το ΥΕΘΑ και οι μέρες μήνες χρόνια παίρνουν..... μάλλον νομίζουν είμαστε αφελείς.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Βαρέθηκα να σας ακούω να κλαίγεστε ρε νεοδημοκράτες ! Αν δεν σας αρέσουν οι δεξιές κυβερνήσεις που ποτέ δεν έκαναν καλό στο προσωπικό των ΕΔ, ας τις αλλάζατε. Αφού νια ζωή τους φέρνετε στην εξουσία, σας αξίζουν στο ακέραιο όσα πεθαίνετε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τρία κορυφαία στελέχη της παρούσης Κυβέρνησης (σε λίγους μήνες πιστεύω ότι θα αποτελεί παρελθόν) ακούνε για τα στελέχη των ΕΝ.ΔΥΝ. και παθαίνουν τραμπάκουλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ρε άχρηστοι που είναι το νομοσχέδιο για τα στελέχη που θα φέρατε από τον Μάρτιο? Θα σας εξηγήσουμε καλά το όνειρο στις εκλογές. Η φάπα που θα φάτε θα είναι δυνατή. Μαύρο στην νέα δημοπρασια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Θα το πληρώσετε ακριβά στις εκλογές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ποιο άχρηστο υπουργό Άμυνας εδώ και 30χρονια δεν έχω ξαναδεί!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ντίλερ είναι ο άνθρωπος, 15 δις αγορές έκανε, το προσωπικό να πάει να γ@@θεί!!

   Διαγραφή
 7. Παναγιωτόπουλε εσύ και ο ανύπαρκτος μαλιστακιας Α/ΓΕΣ έχετε στρέψει όλο το προσωπικό εναντίον σας.Αν ήταν άλλος αρχηγός θα σου είχε τρίψει την παραίτηση στα μούτρα,αλλά είναι γλυκιά η καρέκλα και ο παχυλος μισθός εις βάρος των στελεχών,που πλέον η πλειοψηφία δεν μπορεί να βγάλει ούτε το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, έχετε εξαθλιωσει το στράτευμα!!!Να τα βάλετε εκεί που ξέρετε τα Rafal και τις κορβέτες όταν το προσωπικό δεν μπορεί να επιβιώσει με την παραμικρή αξιοπρέπεια πλέον!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή