ΕΛ-ΑΣ: Πως φέρονται οι κονκάρδες των αποφοίτων των Σχολών;;;

Του Νικολάου Αθ. Μπλάνη Αντιστράτηγου Αστυνομίας ε.α.

1. Οι αστυνομικοί παγκοσμίως φέρουν κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους την προβλεπόμενη στολή. Η εμφάνιση και παράστασή τους, εντός και εκτός υπηρεσίας, αποτελεί κρίσιμο ζήτημα και πρέπει να είναι άψογη. Οι Αξιωματικοί απόφοιτοι της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας, του Τμήματος Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών-Στελεχών (Τ.Ε.Μ.Ε.Σ) και των αντίστοιχων των Ενόπλων Δυνάμεων (Σχολή Εθνικής Άμυνας-Σ.ΕΘ.Α. και της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου-Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ ή Ανώτατης Σχολής Πολέμου–Α.Σ.Π) φέρουν στη στολή τους τα διακριτικά σήματα αυτών (μεταλλικές κονκάρδες), σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κανονισμού της στολής (άρθρο 63 της 7012/6/103 ΦΕΚ τ.Β΄/16-7-2009 απόφασης Αρχηγού, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει).

2. Παρά ταύτα παρατηρείται, είτε η τοποθέτηση μη προβλεπόμενων εμβλημάτων, διακριτικών, σημάτων και λοιπών ειδών, επί των διαφόρων στολών, είτε η αντικανονική τοποθέτηση των προβλεπόμενων. Το γεγονός αυτό προκαλεί αλγεινή εντύπωση. Αξιωματικοί δεν γνωρίζουν ποια παράσημα τους έχουν απονεμηθεί και για το ποιά θα φέρουν στη στολή τους αποφασίζει ο… ράφτης. Καμιά σημασία στη σπουδαιότητα των συμβόλων (τονίζεται ότι Στρατηγός του Αμερικάνικου Στρατού αυτοκτόνησε από ευθιξία, επειδή φορούσε παράσημο, που δεν του είχε απονεμηθεί)!!!

3. Ειδικότερα τα διακριτικά σήματα του Τμήματος Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών–Στελεχών, της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας καθώς και της Σ.ΕΘ.Α., Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ και Α.Σ.Π. φέρονται στο δεξιό μέρος του στήθους των χιτωνίων και ιματιδίων και στο αυτό ύψος με τις διεμβολές των παρασήμων και μεταλλίων, σχηματίζοντας οριζόντια γραμμή. Κατά σειρά τοποθετούνται από τα αριστερά προς τα δεξιά (όπως τα βλέπουμε) τα σήματα του Τ.Ε.Μ.Ε.Σ, της Α.Σ.Π ή Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ ή Σ.ΕΘ.Α και της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας.

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Δεν ξέρω αν ισχύει κάτι διαφορετικό στην Αστυνομία, αλλά στις ΕΔ φέρεται μόνο ένα διακριτικό, αυτό της ανώτερης σχολής κατά περίπτωση, δηλαδή ή της ΣΕΘΑ αν είναι απόφοιτος αυτής ή της ΑΔΙΣΠΟ ή διαφορετικά της Σχολής Επιτελών του κλάδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Σωστος φαινεται στην ΕΛ.ΑΣ αυτα τα εχουν ...πανηγυρια.

      Διαγραφή
  2. Και στο Στρατό φέρονται και τα δύο ήτοι ΣΕΘΑ και ΑΔΙΣΠΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή