Νέα απόφαση: Eπιτρέπεται η oπλοκατοχή-oπλοφορία-oπλοχρησία στελεχών EΔ εκτός στρατοπέδων-Δείτε τις προϋποθέσεις

Νέα απόφαση: Eπιτρέπεται η oπλοκατοχή-oπλοφορία-oπλοχρησία στελεχών EΔ εκτός στρατοπέδων-Δείτε τις προϋποθέσεις

Αναρτήθηκε στη Διαύγεια (ΑΔΑ: 99826-ΔΨΒ) η κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με την οποία «στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) επιτρέπεται η οπλοκατοχή, οπλοφορία και οπλοχρησία για την εκπλήρωση συγκεκριμένων αποστολών, πέραν της φύλαξης στρατοπέδων, ζωτικών χώρων και εγκαταστάσεων από τα όργανα υπηρεσίας, τα τμήματα φυλακής ή ασφάλειας και τα στρατονομικά όργανα».

Κατά την εκπλήρωση των ως άνω αποστολών παρέχεται υποστήριξη, εφόσον απαιτείται, από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ) στο πλαίσιο της αποστολής της.

Ως αποστολές νοούνται η συνοδεία και προστασία υψηλών προσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των ΕΔ έως το επίπεδο των διοικητών μειζόνων διοικήσεων εντός και εκτός στρατιωτικών χώρων, καθώς και η συνοδεία χρηματαποστολών, υλικών και μέσων στρατιωτικού ενδιαφέροντος, που μεταφέρονται εκτός στρατιωτικών χώρων, μέσω της παρουσίας και δράσης ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού.

Ως οπλισμός και συνοδευτικός εξοπλισμός νοούνται αντίστοιχα τα πυροβόλα όπλα, πυρομαχικά και αστυνομικές ράβδοι, καθώς και κάθε υλικό ή μέσο, όπως ιδίως εξάρτηση, αλεξίσφαιρα γιλέκα και φορητά μέσα επικοινωνίας, που χορηγούνται στο ως άνω προσωπικό από τη στρατιωτική υπηρεσία και φέρονται από αυτό για την εκπλήρωση των αποστολών.

Ως οπλοχρησία ορίζεται η κατά τον προορισμό του ενεργοποίηση του όπλου και η εκτόξευση βλήματος (πυροβολισμός). Ο πυροβολισμός, ανάλογα με τον στόχο της βολής, κλιμακώνεται σε:

Εκφοβιστικό, όταν δεν στοχεύεται η πλήξη οποιουδήποτε προσώπου ή πράγματος.

Κατά πραγμάτων, όταν στοχεύεται η πλήξη πραγμάτων.

Ακινητοποίησης, όταν στοχεύεται η πλήξη μη ζωτικών σημείων του σώματος ανθρώπου και ιδίως των κάτω άκρων του.

Εξουδετέρωσης, όταν στοχεύεται η πλήξη ανθρώπου με τρόπο που καθίσταται αποδεκτή η ενδεχόμενη επέλευση του θανάτου του.

Ένοπλη επίθεση είναι η πράξη, με την οποία γίνεται χρήση όπλου του άρθρου 1 του ν. 2168/1993 (Α΄ 147) εναντίον προσώπου ή απειλείται η άμεση χρήση του. Ως ένοπλη επίθεση θεωρείται και η απειλή με πειστική απομίμηση όπλου ή ανενεργό όπλο.

Προϋποθέσεις χορήγησης άδειας οπλοκατοχής και οπλοφορίας υπηρεσιακού πυροβόλου όπλου

1. Το προσωπικό, για την εκπλήρωση των αποστολών, εφοδιάζεται με υπηρεσιακό πυροβόλο όπλο για χρήση αποκλειστικά για την εκπλήρωση των ανωτέρω αποστολών, κατόπιν άδειας που χορηγείται από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α. Να έχει κριθεί σωματικά και ψυχικά κατάλληλο για την κατοχή και τον χειρισμό οπλισμού.

β. Να υπηρετεί ή να εκτελεί καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί νόμιμα σε τμήματα φυλακής ή ασφάλειας όλων των επιπέδων διοίκησης και των στρατονομικών υπηρεσιών των ΕΔ, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς και διαταγές.

γ. Να έχει λάβει κατάλληλη εκπαίδευση, η οποία συνίσταται αφενός στην απόκτηση τεχνικών γνώσεων και την πρακτική εξάσκηση σχετικά με την οπλοφορία και την οπλοχρησία, αφετέρου στην επαρκή κατάρτιση όσον αφορά στα πρότυπα και τους κανόνες εμπλοκής προσώπων που φέρουν και χρησιμοποιούν πυροβόλο όπλο.

δ. Να μην είναι φυγόποινος ή φυγόδικος.

ε. Να μην έχει καταδικαστεί αμετάκλητα ούτε να εκκρεμεί σε βάρος του ποινική υπόθεση για τα αδικήματα της παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 2168/1993.

2. Η κατοχή άδειας οπλοκατοχής και οπλοφορίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, δεν επηρεάζει την εφαρμογή της παρούσας. Οι κάτοχοι τέτοιας άδειας ενημερώνουν τη στρατιωτική υπηρεσία κατά την υποβολή αιτήματος χορήγησης της άδειας του παρόντος άρθρου, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο άρθρο 4.

3. Το προσωπικό, στο οποίο έχει χορηγηθεί η άδεια της παρ. 1, δεν επιτρέπεται να φέρει και να χρησιμοποιεί, κατά τη διάρκεια και για τους σκοπούς της εκάστοτε αποστολής, οπλισμό διαφορετικό από αυτόν που εφοδιάστηκε από τη στρατιωτική υπηρεσία.

Με άδεια Α/ΓΕΕΘΑ η οπλοφορία

Η άδεια ισχύει στο έδαφος της ελληνικής επικράτειας για τρία έτη και δύναται να ανανεωθεί με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται για τη χορήγησή της.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μετά από ουσιαστική εκτίμηση του οικείου φακέλου και ανάλογα με το πόρισμα της γνωμάτευσης της ανώτατης υγειονομικής επιτροπής, καθώς και της αξιολόγησης της Διεύθυνσης Ασφάλειας του οικείου Γενικού Επιτελείου (ΓΕ), αποφασίζει για την έκδοση της άδειας ή απορρίπτει το αίτημα του ενδιαφερομένου και διαβιβάζει τη σχετική πράξη στη μονάδα-υπηρεσία του κοινοποιώντας την στη Διεύθυνση Ασφάλειας του οικείου ΓΕ, καθώς και στην κατά τόπο αρμόδια Διεύθυνση Αστυνομίας. Η άδεια οπλοκατοχής και οπλοφορίας ανακαλείται από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που αναφέρονται στην απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση που το προσωπικό κάνει χρήση του υπηρεσιακού του όπλου κατά την εκπλήρωση των αποστολών, πλην περιπτώσεων βολών και εκπαίδευσης, συντάσσει λεπτομερή αναφορά του συμβάντος προς τη μονάδα-υπηρεσία του, η οποία την καταχωρίζει στο τηρούμενο βιβλίο συμβάντων και ενημερώνει σχετικά τα προϊστάμενα κλιμάκια, τη Διεύθυνση Ασφάλειας του ΓΕΕΘΑ, την αρμόδια στρατιωτική εισαγγελική αρχή και την κατά τόπο αστυνομική αρχή.

Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση:

Δημοσίευση σχολίου

12 Σχόλια

  1. Καλο ειναι να υπαρχουν αρκετοι σε μιαμοναδα με αδεια. Μην πω ολοι ωστε σε καθε κινηση υλικου προσωπου οπλικου συστηματος ευαισθητου υλικου να υπαρχουν στελεχη οπλισμενα με πιστολι για την αυτοπροστασια υλικων κ κοσμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι τιτανομεγιστοι της Μεσογείων κ της κυβέρνησης το εκαναν κι αυτο:
    Για το αυτονόητο χρειάζεται ειδικη αδεια..
    Ελεος με την διαστρεβλωση.
    ΕΔ, ΕΛΑΣ και ΛΣ, ειναι ΕΝΟΠΛΑ σωματα. Οχι κολεγια κορασίδων..
    Που περιμένουν και μπραβο..
    Ελεος ρε φιλε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα πρεπε αυτεπαγγελτα μετα τις παραγωφικες σχολες τουλαχιστον οι στις μαχιμες ειδικοτητες να εχουν αδεια οπλοφοριας και εκτος στρατοπεδων. Υπηρεσιακο μη πω και δικο τους οπλο με αδεια πανω τους για εκτελεση καθε αποστολης καθηκοντος υοηρεσιας. Οπως αστυνομια λιμενικο. Ενοπλα δυναμεις ειναι. Δηλαδη του χρεωνεις αρμα πυροβολο τουφεκιο και εξω πρεπι να βγαλει αδεια ο αλλος;
    Ελεος. Αυτο εγινε για τις φρουρες των στρατηγων ξεκαθαρα. Να κουβαλαν σιδερικα σα καουμποηδες.

    Πιστολι σε καθε μονιμο στελεχος μαχιμης ειδικοτητας οπως οι αστυνομια ,με υπηρεσιακο η ιδιωτικο οπλο γαι αυτοπροστασια και προστασια υλικου της υπηρεσιας τωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σιγά ρε πιστολέρο πήρες μεγάλη φόρα

      Διαγραφή
    2. προς Ανώνυμος
      Σάββατο, Ιουλίου 09, 2022 11:27:00 π.μ

      κανονικα δεν θα επρεπε να ειχαν και οι σσωφρονιστικοι(εσωτερικη φρουρα)??

      Διαγραφή
    3. οι υπόλοιποι ,που δεν είναι παραγωγ. σχολών??

      Διαγραφή
  4. Συγχαρητήρια που επιτέλους το ΥΠΕΘΑ αποφάσισε να εφαρμόσει το Ν2168/93, Άρθρο 10, Παράγραφο 2. Τρεις δεκαετίες καθυστερημένα έβγαλαν την ΚΥΑ που όφειλαν με το Νόμο να βγάλουν. Μπράβο που το έκαναν!!!!! .... αλλά εκεί τελειώνουν και τα καλά νέα.
    Η ΚΥΑ είναι προσβλητική για κάθε στρατιωτικό που σέβεται τον ευατό του. Άδεια οπλοκατοχής και οπλοφορίας (και όχι μόνο υπηρεσιακού αλλά και ιδιωτικού οπλισμού) έχει όποιος μπορείς να φανταστείς, από τον πυροσβέστη μέχρι τον δασοφύλακα μέχρι τον τελωνειακό μέχρι τον ειδικό φρουρό των 4μηνών εκπαίδευσης. Και καλά κάνουν, γιατί είναι απαραίτητος, αλλά πώς γίνεται οι στρατιωτικοί ακόμα και μετά την ΚΥΑ να συνεχίσουν να εξαιρούνται; Όταν ο στρατιώτης κάνει σκοπιά είναι κατάλληλος να φέρει όπλο. Όταν ο έφεδρος πάει στην άσκηση είναι πάλι κατάλληλος. Παρελάσεις, σκηνάκια, βολές, και ένα σκασμό που δεν καλύπτονται από την ΚΥΑ. Είναι κατάλληλος για αυτά. Αλλά ξαφνικά για αυτές τις αποστολές, δεν είναι;;;; Τί έγινε η ικανότητα τους και η εκπαίδευση τους στα όπλα, εξαφανίστηκε;;;;
    Και τί πάει να πει μέχρι διοικητές μείζονας διοίκησης;;; Δηλαδή ο ταξίαρχος και ο μέραρχος σε νησιά και Έβρο και οπουδήποτε αλλού, αυτοί είναι ασήμαντοι; Οι ''ένοπλες" δυνάμεις χρειάζονται την αστυνομία για να τους προστατεύσει;;; Τραγικό, προσβλητικό, χάλια.
    Το άλλο με τα 15 φυσίγγια, από που το ονειρευτήκανε; Κάθε σκοπευτής που το διάβασε ξεκαρδίστηκε!! Ας ελπίσουμε να μην το πάρουν χαμπάρι υπηρεσίες άλλων στρατών, θα γίνουμε ρεζίλι!! .... και άλλα πολλά.
    Κύριοι που βγάλατε αυτή τη ΚΥΑ, καλά κάνατε και την βγάλατε και εφαρμόσατε το Νόμο, αλλά υπάρχουν πολλά κενά ακόμα που πρέπει να καλυφθούν και επιτέλους πρέπει και έμπρακτα να δείξετε ότι εμπιστεύεστε τον Έλληνα στρατιώτη. Περιμένουμε να συνεχίσετε και να επανέρθετε γρήγορα (όχι 30 χρόνια πάλι, σας παρακαλούμε) ώστε να ολοκληρώσετε το έργο σας στο επίπεδο που οφείλει να είναι και περιμένει από εσάς ο κάθε ένστολος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μακριά απο μας, και ας είναι και ένα εκατοστό. Ένα σιδερικό παραπάνω δεν είναι απλά ένα κιλό βάρους ακόμα,κουβαλάει ευθύνες που καλό είναι να μην έχει κάποιος πέραν των διαταχθέντων της υπηρεσίας του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βγες εσυ κινηση με πυρομαχικα ή κατι ευαισθητο να στην πεσουν γυφτοι να σε δω τι θα λες στην εδε μετα

      Διαγραφή
  6. Ειδικοτητες που προβλεπεται να χουν πιστολι και για να βγεις εκτος στρατοπεδο να θελει αδεια. Χαχαχα.
    Δημοσιογραφοι νομικοι επιχειρηματιες μπραβοι επωνυμων πολιτικοι. Ολοι εχουν αδειες. Αλλα εσυ που προβλεπεται να χεις και εκπαιδευεσαι για αυτο μετα την μαντρα σε ακυρωνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για ακόμα μια φορά, έχουμε προβλητική απαξίωση και η αυτο-ενοχοποποίηση των ΕΔ. Τι σημαίνει η ΚΥΑ; Ένοπλες ναι, αλλά μόνο μέσα στις τρύπες σας. Θα οπλοφορείτε νόμιμα μόνο για φρούρηση των στρατοπέδων, ούτε καν για βολές και ασκήσεις μέσα σ' αυτά. Όταν βγαίνετε ένοπλοι εκτός για παρελάσεις, αγήματα, περιπόλους, ενέδρες, σκηνάκια, ασκήσεις, μετασταθμεύσεις κλπ, θα είστε ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ και στη διακριτική ευχέρεια του κάθε αστυνομικού οργάνου να σας στείλει πίσω ή ακόμα και να σας συλλάβει. Ούτε οπλισμό στα πλοία του ΠΝ θα έχετε, ούτε οπλισμένα μαχητικά θα πετάνε στον αέρα ούτε καν ξίφος οι αξιωματικοί στο σπίτι τους - είναι παράνομη οπλοκατοχή!
    Μεταφορές χρημάτων και ειδικών υλικών (όπλα, πυρομαχικά, ανταλλακτικά υψηλής αξίας κλπ) γίνονται εδώ και καιρό με τη συνοδεία της ΕΛΑΣ, ορθά κατά τη γνώμη μου αφού απαιτείται ειδική εκπαίδευση για το χειρισμό περιστατικών ληστείας και δεν είναι μόνο πιστολίδι με G3 σε κατοικημένη περιοχή. Άρα, ΕΔ για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι οι 10-15 παρατρεχάμενοι που το παίζουν Αθάνατοι του Ξέρξη, πραιτωριανοί του Καίσαρα και POTUS Secret Service και, όταν δεν είναι αραχτοί στα γραφεία τους, φοράνε το ετοιματζίδικο κουστουμάκι των 100 ευρώ και το μαύρο γυαλί και συνοδεύουν τον υπουργό. Μην μου πείτε ότι κάνουν τις προβλεπόμενες βολές συντήρησης ή έχουν καν την απαιτούμενη εκπαίδευση για φρούρηση υψηλών προσώπων. Αυτούς τρέξανε να καλύψουνε νομικά, καθώς και τις ειδικές δυνάμεις που αναγκαστικά ασκούνται εκτός στρατοπέδων.
    Τουλάχιστον, πριν υπήρχε η αμφιβολία και νομικό κενό. Τώρα, είναι σαφές και οριστικό: οι ΕΔ δεν μπορούν να φέρουν όπλα εντός της ελληνικής επικράτειας. Το ΠΣ, οι σωφρονιστικοί φρουροί, η Frontex, η ασφάλεια ξένων διπλωματών, επιχειρηματίες, ποδοσφαιριστές, πολιτικοί, τραγουδιστές μπορούν να οπλοφορούν νόμιμα, να μην συζητήσουμε για τους ντόπιους και εισαγόμενους εγκληματίες που δεν τους αγγίζει κανείς. Αν δεν έγινε κατά λάθος, είναι χοντρό χαστούκι στο προσωπικό των ΕΔ. που χαρακτηρίζεται έμμεσα ως ανίκανο να φέρει όπλα και αχρείαστο για την άμυνα της χώρας. Μάλλον σκοπεύουν, άμα γίνει πολεμος, να στείλουν μόνο τη φρουρά τους και τις ειδικές δυνάμεις! Οι υπόλοποι, θα σκοτωθούν μεταξύ τους όταν θα παραλαμβάνουν οπλισμό ή θα βαράνε στο γάμο του Καραγκιόζη σαν τον Βέγγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή