Συμμαχία και στις Eθνικές Eπετείους: Τα Eλληνικά Rafale θα συμμετάσχουν στο Παρίσι στους εορτασμούς της «Άλωσης της Βαστίλης»

Συμμαχία και στις Eθνικές Eπετείους: Τα Eλληνικά Rafale θα συμμετάσχουν στο Παρίσι στους εορτασμούς της «Άλωσης της Βαστίλης»

Για την πρώτη τους «αποστολή» εκτός συνόρων ετοιμάζονται τα ελληνικά Rafale, που εντυπωσιάζουν σε κάθε τους πτήση χάρη στις μοναδικές επιχειρησιακές τους ικανότητες.

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com - ΠΗΓΗ: POLITICAL 08/07/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Ανταποδίδοντας την τιμή που έκαναν τα γαλλικά μαχητικά πετώντας πάνω από την Αθήνα και την πλατεία Συντάγματος κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης της 25ης Μαρτίου, τα ελληνικά Rafale θα ταξιδέψουν μέχρι το Παρίσι για να συμμετάσχουν στους εορτασμούς της «Άλωσης της Βαστίλης». Την ερχόμενη Πέμπτη 14 Ιουλίου τα μπλε «φτερά» θα πετάξουν πάνω από τη γαλλική πρωτεύουσα, επιβεβαιώνοντας πως η συμμαχία Αθήνας και Παρισιού παραμένει ισχυρή. Ένα ζευγάρι Rafale της 332 Μοίρας «Γεράκι» θα απογειωθεί τη Δευτέρα από την Τανάγρα με προορισμό τη Γαλλία, όπου, εκτός από την τιμητική πτήση στην εθνική εορτή, θα έχει την ευκαιρία για συνεκπαίδευση με τις γαλλικές «Ριπές».

Πριν από τα Rafale στη Γαλλία θα μεταβεί και ένα C-130 που θα μεταφέρει ιπτάμενους, τεχνικούς και ανταλλακτικά που απαιτούνται για την παραμονή των μαχητικών στο εξωτερικό.

Ανταπόδοση

Οι Γάλλοι τίμησαν δύο φορές τη στρατηγική σχέση με την Ελλάδα, στέλνοντας τα μαχητικά τους να «παρελάσουν» μαζί με τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Την 25η Μαρτίου 2021, οι γαλλικές «Ριπές» συμμετείχαν στους εορτασμούς των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση. Τα Rafale της Arméede l’ Air πέταξαν πάνω από την ηπειρωτική χώρα αλλά και τα νησιά του Αιγαίου, λίγες ημέρες μάλιστα αφότου υπεγράφη η συμφωνία απόκτησης 18 μαχητικών από την Πολεμική Αεροπορία.

Έναν χρόνο μετά, οι Γάλλοι επέστρεψαν τιμώντας και πάλι την εθνική επέτειο της Ελλάδας αλλά και την Αμυντική Συμφωνία που είχαν υπογράψει λίγους μήνες πριν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. Τα αεροσκάφη που συμμετείχαν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου ανήκαν στο γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό και απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» το οποίο βρισκόταν στα ανοιχτά του Φαλήρου. Μαζί τους, πέταξαν για πρώτη φορά στον αττικό ουρανό και τα ελληνικά Rafale, αποσπώντας τον θαυμασμό όλων όσων βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

Σε ρυθμούς «after burner»

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζεται η εκπαίδευση ιπταμένων και τεχνικών στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα ώστε μόλις έρθουν τα επόμενα έξι Rafale, στα τέλη του χρόνου, να καταστούν το συντομότερο δυνατόν επιχειρησιακά, αυξάνοντας κατακόρυφα τις δυνατότητες και την ισχύ πυρός της Πολεμικής Αεροπορίας. Πριν από λίγες μέρες επέστρεψε από τη Γαλλία το τελευταίο κλιμάκιο τεχνικών που αναμένεται να λάβει την πιστοποίησή του μέσα στον επόμενο μήνα. Στην 332 Μοίρα «Γεράκι» συνεχίζεται η αναβάθμιση των υποδομών με την κατασκευή υπόστεγων για τα υπερσύγχρονα μαχητικά, ενώ τα έξι αεροσκάφη που έχει στη διάθεσή της η Μοίρα πραγματοποιούν μέχρι και τρεις εξόδους τη μέρα, με τους Έλληνες πιλότους να τεστάρουν τα πτητικά χαρακτηριστικά αλλά και τα πανίσχυρα όπλα τους, τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Meteor, τους «φονικούς» Mica και φυσικά τους αντιπλοϊκούς Exocet.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια