Ερώτηση στη ΒτΕ για μη απόδοση συμπληρωματικού «εφάπαξ» σε δικαιούχους συνταξιούχους στρατιωτικούς-Τι αναφέρει

Ερώτηση στη ΒτΕ για μη απόδοση συμπληρωματικού «εφάπαξ» σε δικαιούχους συνταξιούχους στρατιωτικούς-Τι αναφέρει

Ερώτηση (6392/12-07-22) του Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, βουλευτή Λάρισας, προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας - Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων - Οικονομικών, με θέμα: «Ανάγκη για την απόδοση στους δικαιούχους συνταξιούχους στρατιωτικούς ποσών από παρακρατήσεις επί εισπραττόμενων ποσών “εφάπαξ” οι οποίες κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως παράνομες»

Ειδικότερα:

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Έχουμε γίνει αποδέκτες αγωνιωδών εκκλήσεων συνταξιούχων στρατιωτικών, προκειμένου να μεταφέρουμε για λογαριασμό τους ενώπιόν σας έκκληση για την αποκατάσταση συνταξιοδοτικών τους εκκρεμοτήτων, κατόπιν σχετικών αποφάσεων της αρμόδιας έδρας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το προαναφερθέν ζήτημα αφορά στο διορθωτικό - συμπληρωματικό ποσό «εφάπαξ» που δικαιούνται όλοι όσοι αποστρατεύτηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 1/8/2012 μέχρι και την 31/12/1016. Συγκεκριμένα, καθώς, μέχρι την 31/7/2012, οι αποδοχές των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων («Ε.Δ.») υπολογίζονταν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3205/2003 (Α΄, 297) και με το Ν.4093/2012 (Α΄, 222) η κυβέρνηση επέβαλε, από 1/8/2012, μειώσεις στις αποδοχές των στελεχών των «Ε.Δ.», οι οποίες, στην συνέχεια, με τις αποφάσεις 2192-2196/2014 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίθηκαν αντισυνταγματικές και παράνομες.

Ακολούθως, με το άρθρο 86, του Ν.4307/2014 (Α΄, 246), υλοποιήθηκε μερική εφαρμογή των ως άνω αποφάσεων του ΣτΕ, τόσο στην αναπροσαρμογή των αποδοχών των στελεχών των «Ε.Δ.», όσο και στα οφειλόμενα προς επιστροφή στα εν λόγω στελέχη, περιορίζοντας αυτά κατά 50% και αναδρομικά από 1/8/2012. Ως εκ τούτου, τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού - Ναυτικού - Αεροπορίας κατέβαλαν και την αντίστοιχη διαφορά του «εφάπαξ», μειωμένη κατά 50%, όπου αφορά στο ποσό που εδικαιούτο το κάθε στέλεχος που αποστρατεύτηκε μετά την 1/8/2012.

Στην συνέχεια, το υπόλοιπο 50% των οφειλόμενων των ανωτέρω αποδοχών δόθηκε ως «εφάπαξ» ποσό αναδρομικών στα «εν ενεργεία» και «εν αποστρατεία» στελέχη των «Ε.Δ.», σύμφωνα με το άρθρο 10, του Ν.4575/2018 (Α΄, 192), που αντιστοιχεί στην διαφορά μεταξύ των μηνιαίων αποδοχών που θα δικαιούνταν να λάβουν με βάση τις ισχύουσες κατά την 31/7/2012 μισθολογικές διατάξεις και των μηνιαίων αποδοχών, που πράγματι τους καταβλήθηκαν, με βάση το άρθρο 86, του Ν.4307/2014 (Α’, 246), το οποίο έχει υπολογιστεί για το χρονικό διάστημα από 1/8/2012 μέχρι 31/12/2016, χωρίς όμως να ληφθεί κάποια μέριμνα για το υπόλοιπο 50% της διαφοράς του «εφάπαξ» που οφείλουν τα Μετοχικά Ταμεία. Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Ν.4575/2018 (Α΄, 192) αφορά και στο νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, που ισχύει από την 1/1/2017.

Σε σχετικές τους αιτήσεις, αρκετοί συνταξιούχοι στρατιωτικοί μας ενημέρωσαν ότι συνάντησαν την άρνηση, τόσο του «ΓΕΝ», όσο και του ασφαλιστικού φορέα «ΜΤΝ/ΕΛΟΑΝ» (όπου κάποιοι εξ’ αυτών ήταν επίσης ασφαλισμένοι), όσον αφορά στην καταβολή του υπολοίπου 50% της διαφοράς του «εφάπαξ», με τα έωλα και νόμω αβάσιμα επιχειρήματα: α) ότι δήθεν δεν έλαβαν αναδρομικά, αλλά ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΦΑΠΑΞ ΠΑΡΟΧΗ, και β) ότι με τον Ν.4575/2018 (Α΄, 192): «…δεν αναπροσαρμόζονται τα μισθολόγια του Ν.4307/2014 (Α΄, 246), άρα, δεν δικαιούνται συμπληρωματικό ποσό εφάπαξ». Κατόπιν των παραπάνω, αιτούνται οι στρατιωτικοί συνταξιούχοι από την αρμόδια πολιτική ηγεσία να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να επιλυθεί το εν λόγω εις βάρος τους αδιέξοδο, η επίλυση του οποίου, σημειωτέο, ενώ δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, απασχολεί δραματικά όσους αποστρατεύτηκαν από την 1/8/2012 μέχρι και την 31/12/2016, ταλαιπωρώντας τους επί μακρόν και υποβάλλοντάς τους σε μεγάλα δικαστικά έξοδα, προκειμένου για την δικαστική διεκδίκηση των αυτονόητων.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί: Προτίθεσθε, κατά το μερίδιο της δικαιοδοσίας που σας αναλογεί, να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου να αποδοθούν στους δικαιούχους συνταξιούχους των Ενόπλων Δυνάμεων, αναδρομικά, εκείνα τα χρηματικά ποσά που αντιστοιχούν στην διαφορά του μεριδίου «εφάπαξ» που οφείλουν στους τελευταίους τα Μετοχικά Ταμεία, κατά τα παραπάνω αναγραφόμενα, καθώς και οποιαδήποτε άλλα χρηματικά ποσά αφορούν σε ενδεχόμενες παρακρατήσεις επί των εισπρακτέων συντάξιμων ποσών, που θεωρήθηκαν παράνομες από την αρμόδια προς τούτο σύνθεση έδρας του Συμβουλίου της Επικρατείας;

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Γιώργο......παρακολούθησε την πορεία,της επερώτησης και ανάρτησε την σχετική απάντηση, του αρμόδιου υπουργού. Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιτέλους και κάποιος να μιλήσει για αυτή την αδικία που έχουμε υποστεί όσοι αποστρατευτηκαμε από το 2012 έως το 2016.
    Δοθηκε το 50% και το υπόλοιπο 50% πήγε στις καλένδες.
    Μας οφείλουν πολλά.
    Τώρα τι θα πάρουμε;
    Ας μην γίνω χυδαιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Kυριοι το παρον να το στειλετε ατοφιο στο ΣτΕ και Αρειο Παγο και ΟΛΑ ΤΑ υπουργεια και Πρω γραφειο ειναι θεσμικο οργανο της ΒΟΥΛΗΣ ο κ ΒΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ-Επισης μεταφρασμενο στην Ευρωπαικη επιτροπη ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ.σε οσους αποστρατευτηκαν από το 2012 έως το 2016.ΜΕΤΑ το 2016 -2018 ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΙΑΤΙ ΒΓΗΚΕ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι μόνο που θα λάβετε οι συνταξιούχοι από αυτούς είναι συμπληρωματικοι φόροι. Ξανά ψηφίστε τους για να μην έχετε ούτε ψωμί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πιστεύω ότι στην όλη διαδικασία υπάρχει η μη αποκατάσταση κατά 50/100 του βασικού μισθού αποστρατείας.Εαν η πολιτεία δεν το αποκαταστήσει όπως οφείλει....τα Μετοχικά ταμεία δεν πρόκειται να δώσουν τίποτα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτονόητα είναι ΟΛΑ.ΔΕΝ χρειάζεται να αγωνίζεται δικαστικά κάποιος τον οποίο έχει κλέψει το ίδιο το κράτος. Το ίδιο κράτος το οποίο Υπηρετούσε. Τα κλοπιμαία από το σπίτι σου δεν τα διεκδικείς με δικαστήρια. Στα επιστρέφουν στο σπίτι σου.Κλοπή έγινε σε Συντάξεις, μερίσματα, ΒΟΕΑ, Εφάπαξ, έτη Κονδύλη, Δώρα. Αυτά ΠΡΕΠΕΙ να επιστραφούν χωρίς έξοδα και Δικαστήρια στους παθόντες. Τελεία και παύλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. όσοι είχαν καταθέσει ομαδικές αγωγές το 2015 για το υπόψη θέμα πρωτόδικα δικαιώθηκαν, το ταμείο άσκησε έφεση επί των αποφάσεων αυτών, μέχρι τέλος του έτους θα εκδικαστούν οι περισσότερες υποθέσεις στο εφετείο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αν ημασταν τιποτα ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ θα τα ειχαμε πάρει, τους εχω σιχαθεί ΟΛΟΥΣ, ολοι μας δουλεύουν και μας θυμούνται με κανενα καθρεφτάκι για ιθαγενείς στις εκλογες!!
    Δείτε την τεράστια αύξηση που μας εκαναν στα μερίδια του ΜΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή