Η «ομπρέλα» που «τυφλώνει» τα τουρκικά Bayraktar-Εγκρίθηκε η απόκτηση 3 αμερικανικών UAV MQ-9

Η «ομπρέλα» που «τυφλώνει» τα τουρκικά Bayraktar-Εγκρίθηκε η απόκτηση 3 αμερικανικών UAV MQ-9

H αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ενέκρινε το πρόγραμμα για την απόκτηση τριών αμερικανικών UAVs

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com - ΠΗΓΗ: POLITICAL 06/07/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Σημαντικά βήματα στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών κάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, θωρακίζοντας τα νησιά και την ενδοχώρα απέναντι στα τουρκικά UAV Bayraktar, Αnka και Akinci.

Η αρμόδια Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής ενέκρινε το πρόγραμμα για την απόκτηση τριών αμερικανικών UAVs, μέσου ύψους πτήσης - μεγάλης αυτονομίας, MQ-9 και μάλιστα στην ειδική έκδοση «Sea Guardian» που έχει βάλει εδώ και καιρό στο «στόχαστρο» το ΓΕΕΘΑ. Τα συγκεκριμένα drones θεωρούνται ιδανικά για την ανάληψη αποστολών επιτήρησης, αναγνώρισης και κατάδειξης στόχων σε ναυτικό περιβάλλον και με την πλήρη ενσωμάτωσή τους στο ελληνικό οπλοστάσιο θα αποτελούν τους «φύλακες» των περιοχών εθνικού ενδιαφέροντος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το κόστος του προγράμματος για τα τρία MQ-9 και τους δύο επίγειους σταθμούς ελέγχου ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ. Στο ελληνικό Επιτελείο πάντως γνωρίζουν πολύ καλά τις εντυπωσιακές δυνατότητες των συγκεκριμένων συστημάτων που επιχειρούν εδώ και μήνες από την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, η οποία θα αποτελεί και τη μελλοντική τους βάση όταν αποκτηθούν από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σύμφωνα με την επιχειρησιακή αξιολόγηση που έγινε από Έλληνες αξιωματικούς, τρία MQ-9 καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες επιτήρησης της χώρας, ενώ η αυτονομία τους, που αγγίζει τις 27 ώρες, η εμβέλειά τους, που εκτιμάται στα 1.850 χιλιόμετρα, και η οροφή τους στα 50.000 πόδια δίνουν τη δυνατότητα διαρκούς παρακολούθησης όσων συμβαίνουν όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Αντι-drone από το Ισραήλ

Η ελληνική απάντηση απέναντι στην ολοένα και αυξανόμενη χρήση UAVs από την Άγκυρα δεν εξαντλείται μόνο με την απόκτηση των τριών MQ-9. Η Αθήνα εδώ και καιρό προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης μιας μαζικής «εισβολής» τουρκικών drones. Άλλωστε, σε καθημερινή πλέον βάση τα Anka του τουρκικού ναυτικού παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο, ενώ πραγματοποιούν ακόμη και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Το ΓΕΕΘΑ υπό άκρα μυστικότητα εκπόνησε τη μελέτη και στη συνέχεια προχώρησε στην υλοποίηση της εγκατάστασης ενός αντι-drone συστήματος που εξουδετερώνει εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το ισραηλινής τεχνολογίας σύστημα βασίζεται σε ένα πλέγμα από σταθμούς εδάφους που έχουν ήδη τοποθετηθεί στα ελληνικά νησιά, οι οποίοι μέσω εκπομπών σε συγκεκριμένες συχνότητες «τυφλώνουν» και «αποπροσανατολίζουν» τα UAVs.

Ταυτόχρονα, το ΓΕΕΘΑ εξετάζει την απόκτηση και των ισραηλινών Heron, τα οποία έχουν αναπτυχθεί στη Σκύρο, όταν ολοκληρωθεί η περίοδος του leasing. Στο «μικροσκόπιο» έχουν μπει και τα οπλισμένα Heron TP που, σύμφωνα με πληροφορίες, το Τελ Αβίβ εμφανίζεται πρόθυμο να αποδεσμεύσει για τη χώρα μας ως αποτέλεσμα της διαρκώς βελτιούμενης στρατηγικής συνεργασίας.

Τεθωρακισμένα για τους πεζοναύτες

Η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων ενέκρινε και το σχέδιο για την απόκτηση 74 Αμφίβιων Τεθωρακισμένων Οχημάτων AAV-7. Σύμφωνα με ανώτατες στρατιωτικές πηγές, τα οχήματα που θα προμηθευτούν οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι εν χρήσει και όχι παροπλισμένα, ενώ όλες οι εργασίες συντήρησης και επαναφοράς σε κατάσταση «καινούργιου» θα πραγματοποιηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα AAV-7 αποτελούν εδώ και πολύ καιρό προτεραιότητα για τους πεζοναύτες της 32ης Ταξιαρχίας, καθώς μέχρι σήμερα το βασικό μέσο που έχουν στη διάθεσή τους είναι οι αποβατικές άκατοι (ΑΒΑΚ) που βρίσκονται σε υπηρεσία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην Επιτροπή παρουσιάστηκε και το σχέδιο για την αξιοποίηση των αεροσκαφών Mirage 2000EG, τα οποία μετά την αγορά των Rafale παραμένουν καθηλωμένα στην πίστα της 332 Μοίρας. Η αξία τους έχει αποτιμηθεί σε περίπου 117 εκατ. ευρώ, με την κατασκευάστρια Dassault να έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για την απόκτησή τους, όπως είχε αποκαλύψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης το 2020. Το «πακέτο» θα περιλαμβάνει τα 18 αεροσκάφη με τους κινητήρες και τα ανταλλακτικά τους αλλά και υλικό που χαρακτηρίζεται «υπηρεσιακά μη αναγκαίο».

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια