Ερώτηση 26 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Υπόθαλψη παρανόμων αποστρατειών Αξιωματικών EOΘ του ΠN και ΠA

Ερώτηση (6268/06-07-22) βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, με θέμα: «Υπόθαλψη παρανόμων αποστρατειών Αξιωματικών εκτός Οργανικών Θέσεων, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας»

Με το νόμο 4494/2017 δόθηκε η δυνατότητα της οικειοθελούς παραμονής στην ενεργό υπηρεσία και Εκτός Οργανικών Θέσεων (ΕΟΘ), Αξιωματικών μέχρι του βαθμού Συνταγματάρχη και αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των ΕΔ, που υπάγονται στις διατάξεις του σταδιοδρομικού νόμου 2439/1996 και για τους οποίους ανακύπτουν λόγοι υποχρεωτικής εξόδου από τις τάξεις των ΕΔ, καθόσον αποστρατεύονται λόγω συμπλήρωσης 35ετούς συντάξιμης υπηρεσίας.

Όπως αναφέρει η συνοδευτική αιτιολογική έκθεση που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, με το προς ψήφιση σχέδιο νόμου (μετέπειτα νόμο 4494/2017): «……..με τη ρύθμιση αυτή βελτιστοποιείται η λειτουργία των ΕΔ, καθώς εξασφαλίζεται η δυνατότητα υπηρεσιακής αξιοποίησης διαπιστωμένα ικανών και έμπειρων στελεχών των ΕΔ, τα οποία οδηγούνται σε υποχρεωτική έξοδο από τις ΕΔ σε βαθμούς που συνάδουν με την εκπλήρωση κρίσιμων καθηκόντων, μολονότι επιθυμούν να παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις ΕΔ.»

Τα στελέχη αυτά, αφού αρχικά δηλώσουν την επιθυμία για την παραμονή τους, στη συνέχεια το Ανώτατο κατά Κλάδο Συμβούλιο γνωμοδοτεί για τις υπηρεσιακές ανάγκες, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του ατομικού τους φακέλου.

Ακολουθεί η έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης που τους εντάσσει στους Αξιωματικούς Εκτός Οργανικών Θέσεων, δίνοντας τους τη δυνατότητα να παραμείνουν στο στράτευμα, για πέντε (5) επιπλέον έτη ή μέχρι και την συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους. Μετά την ένταξή τους στην κατηγορία αυτή μπορούν να αποστρατευτούν πριν το 58ο έτος ή την παρέλευση των 5 ετών μόνο σε δύο περιπτώσεις, στην περίπτωση που οι ίδιοι υποβάλλουν αίτηση αποστρατείας ή στην περίπτωση που κριθούν δυσμενώς στις τακτικές ετήσιες κρίσεις από τα κατά Κλάδο αρμόδια Συμβούλια Κρίσεων, ως μη διατηρητέοι.

Στις φετινές τακτικές κρίσεις έτους 2022, όπως και κάθε προηγούμενο έτος, όλοι οι Αξιωματικοί ΕΟΘ κρίθηκαν Διατηρητέοι.

Και ενώ ο νόμος ορίζει ότι τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσεων θα έπρεπε να υποβάλουν εντός 10ημέρου προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας τους σχετικούς Πίνακες Κρίσεων, προκειμένου αυτοί να κυρωθούν, στην πράξη καταρτίστηκαν στα μέσα του μηνός Ιουνίου νέοι ταυτάριθμοι πίνακες κρίσεων, που σύμφωνα με αυτούς, αποστρατεύεται το 50% των ΕΟΘ στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία.

Σύμφωνα με το άρθρο 17§2 του νόμου 2439/1996, οι πίνακες κρίσεων υποβάλλονται από τα Γενικά Επιτελεία απευθείας στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, το αργότερο μέχρι την 2 Απριλίου του έτους των τακτικών κρίσεων και στην περίπτωση έκτακτων κρίσεων, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 10 ημερολογιακών ημερών.

Καταφανώς οι ενέργειες αυτές είναι παράνομες και καταχρηστικές, αποτελούν, δε, παράβαση καθήκοντος, καθόσον διαπιστώνεται δόλος ο οποίος και κατέλυσε κάθε έννοια νομιμότητας ως προς τις διαδικασίες.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Πως εξηγεί το γεγονός της καθυστέρησης της υποβολής των πινάκων κρίσεων πέραν των 90 ημερών;

2. Ποιες παρεμβάσεις και από ποιους έλαβαν χώρα όλο αυτό το χρονικό διάστημα;

3. Αντιλαμβάνεται ότι στην περίπτωση που οι καθυστερήσεις αυτές δεν προήλθαν κατόπιν δικής του εντολής, είναι ο ηθικός αυτουργός υπόθαλψης αυτών των παρεμβάσεων - διώξεων;

4. Τι έχει να απαντήσει ως προς το γεγονός ότι υπόγραψε (και με τον τρόπο αυτό κύρωσε) τους πίνακες κρίσεων 3 ολόκληρους μήνες μετά από τη σύγκληση των Συμβουλίων Κρίσεων, αντί για τις 10 ημέρες που ο νόμος ορίζει;

5. Γιατί επέτρεψε αυτή την θεσμική εκτροπή;

6. Συμφωνεί ότι στην περίπτωση που διαπιστωθεί η αλήθεια των παραπάνω, θα πρέπει ο ίδιος να παραπέμψει την υπόθεση στην ποινική δικαιοσύνη;

7. Προτίθεται να προβεί στην ανάκληση των παράνομων αυτών διοικητικών πράξεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ραγκούσης Ιωάννης, Δρίτσας Θεόδωρος, Αβραμάκης Ελευθέριος, Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος, Βαρεμένος Γιώργος, Bέττα Καλλιόπη, Βίτσας Δημήτρης, Ζαχαριάδης Κω/νος, Ηγουμενίδης Νικόλαος, Καλαματιανός Διονύσης, Κάτσης Μάριος, Κόκαλης Βασίλειος, Μάλαμα Κυριακή, Μαμουλάκης Χαράλαμπος, Μάρκου Κώστας, Μωραίτης Θάνος, Παπαηλιού Γεώργιος, Παππάς Νίκος, Πολάκης Παύλος, Πούλου Παναγιού (Γιώτα), Σκουρολιάκος Παναγιώτης, Τσίπρας Γιώργος, Φάμελλος Σωκράτης, Φωτίου Θεανώ, Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης, Χρηστίδου Ραλλία

Η σχετική ερώτηση ΕΔΩ.

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια


  1. Παρανομο δεν είναι καθολου αφου προβλεπεται αποστρατεια τους μετα από 35 πραγματικα ετη.Οι κοματικοι ενστολοι του συριζα ηθελαν παραμονη μεχρι ατ 58 -60 ετη που γινοταν και ειχε γινει σλογκαν. Πλην όμως αυτό σταματησε και ισχυει σε πραγματικες περιπτωσεις που τα στελεχη εχουν αναγκη με ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΔ ΜΕ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ.-ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΕ ΑΞΙΑ ΝΕΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΠΕΛΕΣ ΜΕ ΠΤΥΧΙΑ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥΣ .Εχουμε ηδη ΓΗΡΑΣΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΔ-ΣΑ και ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 35 ΕΤΩΝ και ΑΝΩ.Οτι ειχαν να προσφερουν το εδωσαν είναι αντιπραγωγικοι και ΜΗ ΕΜΠΝΕΥΣΙΜΟΙ.ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΣΑΛΤΣΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. επειδη τυγχανει να ειμαι στο Π.Ν. οπου και __εγω πολλα βλεπω και ακουω__ η γνωμη μου ειναι η εξηs:
    το να παραμεινει σαν εοθ αξιωματικοs,, καποιοs ο οποιοs υπηρεσιακα {επιχειρησιακα} προσφερει και μπορει ακομη να {δωσει} το καταλαβαινω,,, αλλα οταν ακουω,μαθαινω οτι μεχρι και ο {τελευταιοs καντινιερηs} σε καθηκοντα και το γραφω κομψα για να μην πω κατι αλλο,,,θελει απλα να κατσει σαν εοθ για να μην βγει ακομη σε συνταξη,,, με δικιαολογιεs του τυπου {εχω 3 παιδια να μεγαλωσω ακομη} η {εχω εγγονι που σπουδαζει και τι να κανω} η {χρωσταω σε δανεια} ε οχι ρε παιδια,,,,
    θα γεμισουμε ξαφνικα με ολοκληρεs ταξειs {γεροντων} οι οποιοι θα καταλαμβανουν ενα σωρο θεσειs απο το πουθενα και ετσι θα {κολλανε} σε μεταθεσειs και καθηκοντα και ολοι οι υπολοιποι βαθμολογικα κατω απο αυτουs!!!! υπαρχει αναγκη κοσμου για το στρατευμα αλλα το θεμα ειναι σε τι ηλικιεs,σε τι καθηκοντα και φυσικα που μπορουν να χρησιμοποιηθουν!!!! δεν μιλαω {πολιτικα} γιατι δεν με ενδιαφερει αλλα να λεμε ολεs τιs αληθειεs.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή