H άσκηση ΕΦΕΣ και η «γύμνια» των τουρκικών ΕΔ-Ο Αντγος ε.α. Χ. Δρίβας αποδομεί την τουρκική άσκηση (ΒΙΝΤΕΟ)

H άσκηση ΕΦΕΣ και η «γύμνια» των τουρκικών ΕΔ-Ο Αντγος ε.α. Χ. Δρίβας αποδομεί την τουρκική άσκηση (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Χρήστος Δρίβας αποδομεί στο enikos.gr την τουρκική άσκηση ΕΦΕΣ κι αποκαλύπτει σημαντικά πράγματα για την «γύμνια» των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η τουρκική άσκηση «EFES 2022» ή ΕΦΕΣΟΣ όπως είναι η ελληνική απόδοσή της, ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο, με εμφατικό τρόπο, αφού ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε ένα πρωτοφανές παραλήρημα απειλών και ύβρεων εναντίον της Ελλάδας και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά.

Όμως, οι Τούρκοι φρόντισαν να διανθίσουν την άσκηση αυτή με πολλά τηλεοπτικά γυρίσματα, αρκετά εκ των οποίων έμοιαζαν με σκηνές βγαλμένες από το Χόλιγουντ.

«Είχε καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα. Ουδέν νεότερο» λέει ο έμπειρος απόστρατος αξιωματικός, Χρήστος Δρίβας, στο enikos.gr.

«To μοναδικό νέο που μπορώ να πω ότι ξεχώρισα ήταν κατά την διάρκεια της έκθεσης την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-DAY), που παρουσιάστηκαν δύο drones εγχώριας ανάπτυξης. Το αξιοπρόσεκτο και στα δύο είναι ότι πρόκειται για drones που έχουν την μορφή πυραύλου και εκτοξεύονται από τα εγχώριας ανάπτυξης UAV, όπως τα ΑΝΚΑ που πετούν εσχάτως στο Αιγαίο» λέει ο Αντιστράτηγος.

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Χρήστος Δρίβας

Όπως μας εξηγεί πρόκειται για το Kargi, ένα αντιραντάρ drone, που αναπτύσσει ταχύτητες ως 0.9 mach και έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τα καμικάζι – drones Harpy, τα οποία καταστρέφουν τα επίγεια ραντάρ με τη κεφαλή Υψηλής Εκρηκτικότητας που φέρουν.

Παρόμοια είναι και τα Kuzgun, τα οποία όμως έχουν εμβέλεια 1.000 χιλιόμετρα.

Και τα δύο μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο πονοκέφαλο στην αντίπαλη αεράμυνα, ειδικά σε επιθέσεις κορεσμού άμυνας περιοχής.

Σε ότι αφορά την άσκηση, όπως αυτή μεταδόθηκε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης εξηγεί ότι «πρόκειται για καθαρό σόου, με πολλά – ανεπίτρεπτα για τέτοιου επιπέδου άσκηση λάθη».

Η «γύμνια» των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αποκαλύφθηκε από την επίδειξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων που δεν περιλάμβανε νυχτερινή ενέργεια το βράδυ της 8ης Ιουνίου, αλλά πραγματοποιήθηκε σε μεταγενέστερο χρόνο και τα πλάνα που δόθηκαν στην δημοσιότητα ήταν επί της ουσίας ένα μαγνητοσκοπημένο βίντεο.

«Για να γίνει αντιληπτό με απλά λόγια, το αεροπρογεφύρωμα, που πραγματοποιείται κανονικά το βράδυ έπρεπε να συνενωθεί με το προγεφύρωμα της επομένης κι έτσι να γίνει η πραγματοποίηση της τελικής επίθεσης. Αυτό δε συνέβη ποτέ. Αντιθέτως, είχαμε μία απόβαση που δεν ήταν συγχρονισμένη. Τα μεταγωγικά ελικόπτερα πέταξαν χωρίς κόσμο υπό τον φόβο κάποιου ατυχήματος, προφανώς λόγω ελλιπούς συντήρησης» λέει ο Αντιστράτηγος.

Ταυτόχρονα αποκαλύπτει σημαντικές λεπτομέρειες και ως προς τον τρόπο δράσης των ελικοπτέρων τουρκικής συναρμολόγησης, τα ΑΤΑΚ Τ-129: «Τα τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα είχαν μεγάλους στόχους, που δεν χρειάζονταν ιδιαίτερες σκοπευτικές ικανότητες από τους χειριστές.

Οι κινήσεις των αρμάτων μάχης ήταν χαρακτηριστικά αργές. Αν έκαναν απόβαση σε κάποιο ελληνικό νησί έτσι, οι Ελληνικές Δυνάμεις θα τους είχαν πετσοκόψει» μας λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Στα άρματα ήταν εκτεθειμένος ο αρχηγός πληρώματος. Θα τον είχε εκτελέσει αμέσως δικός μας σκοπευτής. Επιπλέον, πραγματοποίησαν απόβαση σε συνθήκες άπνοιας. Είναι ανάξια λόγου».

Αυτό που έκανε εντύπωση στον κ. Δρίβα είναι το γεγονός ότι κανείς από τους εκπροσώπους των μεγάλων δυνάμεων που συμμετείχαν στην άσκηση (ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία) δεν πήγε να χαιρετίσει και να φωτογραφηθεί με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

ΠΗΓΗ: enikos.gr

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Εύγε Στρατηγέ, πάντα επίκαιρος και εύστοχος στις παρατηρήσεις και τις απο-ενημερώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή