ΗΠΑ: «Μπλόκο» σε Τουρκία για τα F-35 εξαιτίας των εκβιασμών σε Σουηδία και Φινλανδία

ΗΠΑ: «Μπλόκο» σε Τουρκία για τα F-35 εξαιτίας των εκβιασμών σε Σουηδία και Φινλανδία

«Αντίποινα» στη στάση της Τουρκίας και την άρνησή της να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Σουηδία και η Φινλανδία, έρχονται να δώσουν οι ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το breaking defence, η απάντηση δόθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Adam Smith και αφορά στην επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

«Η Τουρκία δεν επανέρχεται στο πρόγραμμα των F-35», είπε ο Adam Smith, (Δημοκρατικός από την Ουάσιγκτον), στους δημοσιογράφους σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Ομάδα των Συγγραφέων που ασχολούνται με θέματα άμυνας.

Η Τουρκία ήταν πρώτος εταίρος στο πρόγραμμα F-35 και βοήθησε στη χρηματοδότηση της ανάπτυξής του. Το σχέδιο ήταν να αγοράσει 100 από τα μοντέλα F-35A, τα οποία είχαν εξασφαλίσει πολλές χώρες του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ανήσυχες, ότι το ρωσικό σύστημα θα χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή πληροφοριών για το F-35 από τη Μόσχα.

Ύστερα από αρκετά χρόνια διαπραγματεύσεων, τον Ιούλιο του 2019 η Τουρκία πήρε τους S-400 στο έδαφός της.

Τουρκία: Συνεχίζει το «πόκερ» για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για θέματα εξωτερικής πολιτικής δήλωσε σήμερα στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Άγκυρα θέλει προηγουμένως να γίνουν «συγκεκριμένα βήματα» για τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» –όπως τις αποκαλεί– που υπάρχουν στη Φινλανδία και τη Σουηδία, προκειμένου να εξετάσει την υποψηφιότητά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία, ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και ο Ιμπραχίμ Καλίν συζήτησαν σήμερα την υποψηφιότητα των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Τουρκία αντιτίθεται στην ένταξη των δύο χωρών στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο με το σκεπτικό ότι δίνουν καταφύγιο σε ανθρώπους που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και με άλλες οργανώσεις τις οποίες θεωρεί τρομοκρατικές. Επίσης, η Φινλανδία και η Σουηδία έβαλαν τέλος στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία το 2019.

Στην ανακοίνωση, η τουρκική προεδρία αναφέρει ότι ο Καλίν είπε στον Σάλιβαν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ότι οι χώρες που θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πρέπει «να μάθουν τις αξίες και τις αρχές της συμμαχίας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την αντιτρομοκρατία».

«Τονίστηκε ότι είναι επιβεβλημένο η Σουηδία και η Φινλανδία να κάνουν συγκεκριμένα βήματα όσον αφορά τις τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας», προστίθεται στο κείμενο αυτό.

Η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν δηλώσει ότι καταδικάζουν την τρομοκρατία και είναι ανοιχτές στον διάλογο.

ΠΗΓΗ: enikos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια