ΥΕΘΑ για Επίδ. Παραμεθορίου: Καταβάλλεται σε όσους απασχολούνται αποκλειστικά σε υπηρεσία περιοχής που δικαιολογεί την καταβολή του

ΥΕΘΑ για Επίδ. Παραμεθορίου: Καταβάλλεται σε όσους απασχολούνται αποκλειστικά σε υπηρεσία περιοχής που δικαιολογεί την καταβολή του

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές της κοινοποίησης, με θέμα «Αποκατάσταση αδικίας με τη χορήγηση του επιδόματος παραμεθόριων περιοχών στους εκτελούντες υπηρεσία στα ΕΦ της ΠΕ Καστοριάς», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το άρθρο 127 του Ν.4472/2017 (Α' 74), προβλέπεται η χορήγηση μηνιαίου επιδόματος ύψους εκατό ευρώ (100€), στα στελέχη των ΕΔ που υπηρετούν σε Μονάδες-Υπηρεσίες που εδρεύουν εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (μόνο πρώην Ν. Δωδεκανήσου), καθώς και σε Μονάδες Προκάλυψης της ηπειρωτικής μεθορίου (Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης), στη νήσο Σκύρο και στις τοπικές κοινότητες Ζίρου και Παλαιοκάστρου του Δήμου Σητείας.

Εν προκειμένω, το Υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ), στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, προέβη στην εν λόγω θέσπιση επιδόματος στα στελέχη που υπηρετούν ή είναι αποσπασμένα στις προαναφερόμενες Μονάδες - Υπηρεσίες, αρχικώς σε αντιρρόπηση της καταργηθείσας ημερήσιας αποζημίωσης που ελάμβαναν προγενέστερα τα τοποθετημένα στις εν λόγω περιοχές στελέχη.

Συνακόλουθα, η διορθωτική πρωτοβουλία που επήλθε με τον ν.4553/2018 (Α’119), κρίθηκε σκόπιμη, καθώς αφορά σε γεωγραφικούς προσδιορισμούς με ιδιόμορφα χαρακτηριστικά, αντίστοιχα των περιοχών που περιελήφθησαν στην αρχική διάταξη και τα στελέχη τελούν υπό ανάλογες συνθήκες διαβίωσης και επιχειρησιακής ετοιμότητας, σε συνδυασμό με τα πρόσθετα καθήκοντα που επιφορτίζονται, όπως ενδεικτικά αυτά της φύλαξης των συνόρων - διαχείρισης προσφυγικών ροών.

Επομένως, σύμφωνα με τη ρητή διατύπωση του άρθρου 127 του ως άνω νόμου, το επίδομα καταβάλλεται με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στην υπηρεσία της περιοχής που δικαιολογεί την εν λόγω καταβολή.

Τέλος, ευχερώς συνάγεται από τα προεκτεθέντα ότι, το προβαλλόμενο αίτημα είναι εκτός του εύρους της εξουσιοδοτικής διάταξης, αφού θεσπίστηκε για τα στελέχη που είναι τοποθετημένα στις εν λόγω περιοχές και προσφέρουν καθήκοντα με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Οποιαδήποτε σχετική πρωτοβουλία κρίνεται ότι δε σηματοδοτεί την προοπτική αποδοχής της από το αρμόδιο ΥΠΟΙΚ, καθώς οι τυχόν προωθούμενες νομοτεχνικές βελτιώσεις θα πρέπει να διαφυλάσσουν, πέραν από τον δημοσιονομικό προγραμματισμό, την ακεραιότητα της νομοθεσίας, σύμφωνα με τις αρχές και τη βούληση του οικείου νομοθέτη.

Κατά τα λοιπά αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο ΥΠΟΙΚ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΙΚ ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. "....Τέλος, ευχερώς συνάγεται από τα προεκτεθέντα...
    "...εκτός του εύρους της εξουσιοδοτικής διάταξης..."
    "...δε σηματοδοτεί την προοπτική αποδοχής της από το αρμόδιο ΥΠΟΙΚ,
    "...να διαφυλάσσουν, πέραν από τον δημοσιονομικό προγραμματισμό, την ακεραιότητα της νομοθεσίας, σύμφωνα με τις αρχές και τη βούληση του οικείου νομοθέτη.."

    Αληθεια;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    Ακεραιοτητα της νομοθεσιας;;;;
    Αληθεια;;;;;;;;
    Αχαχαχαχαχαχαχα
    Για ποια νομοθεσια;;;;
    Αυτην που την εφαρμοζετε γιαλατζι;
    Που ειναι τα νυχτερινα μας;;
    Που ειναι οι πυρασφαλειες;;;
    Που ειναι οι υπηρεσιες αργιες;;;;;
    ΟΕΟΟΟΟΟ;;;;;
    Για ποια νομοθεσια μιλατε κ. "υπουργε";;;;;;;;;;;;
    Αχαχαχαχα
    Οτι να ναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Oχι άλλο κάρβουνο….(χρήμα εννοώ). Τόσα που πήρατε από την παρούσα Κυβέρνηση δεν νομίζω ότι θα σας δώσουν και άλλα. Οι επόμενοι που θα κυβερνήσουν ας ελπίζουμε ότι θα πετάξουν και κανένα ξεροκόμματο και στα ακούραστα στελέχη των ΕΝ.ΔΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κοιταχτε μούρη, κοιταχτε μίσος και κακία που βγάζει......
    Ποιοί μας κυβερνάνε γαμωτο.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενας ανεκδιηγητος ΗΠΑλληλακος ειναι.Αξιος ο μισθος του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τους ραγιάδες και τους υποτακτικούς ΔΕΝ φταίνε οι Αμερικάνοι, δεν φταίει κανείς, φταίει η κακη μας η μοίρα και η ραγιαδοσυνη που έχει φωλιάσει στο αίμα μας 500 χρόνια και που κανείς 200 χρόνια από την απελευθέρωση δεν έκανε κανείς τίποτα για να αλλάξει κάτι. Όσοι το προσπάθησαν τα ίδια αυτά ανθρωπάκια τους φυλάκισαν τους εξόρισαν τους εκτέλεσαν. Ανθρωπάκια είναι λοιπόν και αυτοί και πολύ περισσότερο όλοι εσείς που τους ανέχεστε και τους ψηφίζετε ο καθένας για την πάρτη του, για ψίχουλα που καταρακωνουν όμως το κοινωνικό σύνολο. Συνεχίστε ραγιάδες σας φταίνε πάντα οι άλλοι, οι Αμερικάνοι, οι Γερμανοί, οι Ιταλοί, οι Άγγλοι, οι Γάλλοι, οι Πορτογάλοι, αλλά ποτέ εσείς. Και κάτι βασικό οι άλλοι σε σέβονται όσο σέβεσαι εσύ το εαυτό σου, εάν εσύ δεν σέβεσαι τον εαυτό σου γιατί να σε σεβαστεί ο άλλος, όταν εσύ μόνο σου ξεπουλάς και ξεπουλιέσαι;

      Διαγραφή
  5. Θα μας τα κάνουν χειρότερα αυτοί. Αφήστε μας ρε τουλάχιστον να καταφέρουν να μας διώξουν στα 50 όσο πιο καλά μπορούν από άποψη σύνταξης και μη γκρινιάζετε συνέχεια μερικοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή