Το τερμάτισαν οι Τούρκοι: «Απαγορεύoυν» επισκέψεις ελλήνων υπουργών στα νησιά-Στο «στόχαστρο» ο Χαρδαλιάς

Το τερμάτισαν οι Τούρκοι: «Απαγορεύoυν» επισκέψεις ελλήνων υπουργών στα νησιά-Στο «στόχαστρο» ο Χαρδαλιάς

Στο θέμα της αποστρατικoποίησης των ελληνικών νησιών επανέρχεται η Τουρκία με την εκπρόσωπο του Χουλουσί Ακάρ να προκαλεί, φτάνοντας στο σημείο να θεωρεί παραβίασεις του Διεθνούς Δικαίου τις επισκέψεις Ελλήνων υπουργών, βάζοντας στο «στόχαστρο» τον Νίκο Χαρδαλιά.

Η εκπρόσωπος τύπου του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, Μπουρτσού Νάλιτς Γιοκούβα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τις δραστηριότητες του υπουργείου «ιδιαίτερα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», υποστήριξε ότι η Ελλάδα διέπραξε 953 παραβιάσεις μέσα στο 2022 προσθέτοντας τα εξής: «Στο διάστημα αυτό η παραβίαση του διεθνούς δικαίου συνεχίστηκε καθώς πραγματοποιήθηκαν 73 επισκέψεις στα εν λόγω νησιά, οι 24 από αυτές από τον Υφυπουργό Άμυνας».

Όπως είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους, η Ελλάδα είναι αυτή που «δυστυχώς συνεχίζει να κλιμακώνει την επιθετική ρητορική και τις παράνομες ενέργειες».

Τι είπε η εκπρόσωπος του Ακάρ

«Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μας συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την επίλυση όλων των προβλημάτων μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Παρά τις καλοπροαίρετες και ειλικρινείς προσεγγίσεις της Τουρκίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και της Συμμαχίας, η Ελλάδα δυστυχώς συνεχίζει να κλιμακώνει την επιθετική ρητορική της και τις παράνομες ενέργειες, αφήνοντας αναπάντητα όλες τις εκκλήσεις μας για διάλογο και συνεχίζοντας τις αβάσιμες κατηγορίες κατά της χώρας μας.

Η Ελλάδα συνεχίζει τις παραβιάσεις στα νησιά και με στρατιωτικά πλοία και αεροσκάφη διέπραξε 953 παραβιάσεις το 2022. Και πάλι στο διάστημα αυτό η παραβίαση του διεθνούς δικαίου συνεχίστηκε καθώς πραγματοποιήθηκαν 73 επισκέψεις στα εν λόγω νησιά, οι 24 από αυτές από τον Υφυπουργό Άμυνας.

Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ελλάδας προς τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς συνιστούν "υλική παραβίαση" των διατάξεων των Συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων για το μη στρατιωτικό καθεστώς.

Λαμβάνονται οι απαραίτητες πρωτοβουλίες κατά τέτοιων παραβιάσεων και επισκέψεων μέσω της διπλωματικής οδού και διεξάγονται δραστηριότητες στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας.

Η ελπίδα μας.

- Οι Τούρκοι και οι Έλληνες να ζουν με ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια κάνοντας δίκαιη χρήση του πλούτου της περιοχής,

- Το Αιγαίο να είναι μια θάλασσα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η κατάσταση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο νησί. Τονίζουμε ότι δύο κυρίαρχα, ίσα και ανεξάρτητα κράτη είναι η μόνη λύση στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τις εγγυήσεις και τις συμφωνίες της συμμαχίας, στεκόμαστε δίπλα στους Κύπριους αδελφούς και αδελφές μας σήμερα, όπως και στο παρελθόν. Ως εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι ο εγγυητής της ειρήνης, της ηρεμίας και της ασφάλειας στην Κύπρο στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών και των νόμιμων δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΣΥΝΑΨΕΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΜΙΑ ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΓΑΠΗΘΟΥΜΕ Μ ΑΥΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή