Σκέψεις Αντιπροέδρου ΕΑΑΣ για σκοπιμότητα Εσπερίδας στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Σκέψεις Αντιπροέδρου ΕΑΑΣ για σκοπιμότητα Εσπερίδας στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Γράφει ο Υπτγος ε.α. Ιωάννης Δεβούρος, Αντιπρόεδρος ΕΑΑΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Γνωρίζετε ότι την Τετάρτη 22 Ιουν 2022, η Ένωση Αποστράτων Αξκών Στρατού (ΕΑΑΣ) με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, οργανώνει εσπερίδα με θέμα «Καταγγέλλουμε την συμφωνία των Πρεσπών» (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Φέτος τον Ιούνιο συμπληρώνονται τέσσερα (4) χρόνια, από την ημερομηνία υπογραφής της διμερούς αυτής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και της Δημοκρατίας των Σκοπίων, και θεωρούμε σκόπιμο να εξετάσουμε τις βασικές πτυχές της, καθώς και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα.

Να μου επιτρέψετε να υπενθυμίσω κάτι πολύ σημαντικό, που συνοψίζεται σε επτά (7) μόνο λέξεις : «Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική!» Αυτό δεν είναι σύνθημα των δήθεν «Εθνικιστών» και φυσικά δεν έχει καμία ιδεολογική προσέγγιση. Είναι η ιστορική αλήθεια και η ουσία του υπάρχοντος πολιτικού προβλήματος σήμερα.

Η συμφωνία βρίσκεται σε εξέλιξη και όπως προβλέπει και η ίδια, είμαστε υποχρεωμένοι σαν ελεύθεροι, ενεργοί και σκεπτόμενοι πολίτες, να εξετάζουμε και να φωτίζουμε τις διάφορες πτυχές της (Εθνικές, Πολιτικές, Οικονομικές, Αμυντικές, Διεθνείς και διμερείς επιπτώσεις). Είναι σημαντικό να διαπιστώσουμε τα πολιτικά και οικονομικά οφέλη και τις αντίστοιχες ζημίες.

Απομένουν τρία (3) μνημόνια συνεργασίας να επικυρωθούν από την ΒτΕ, τα οποία προβλέπονται από την υπογραφείσα συμφωνία και έχουν καθυστερήσει να έρθουν στη Βουλή για συζήτηση - επικύρωση.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα διατυπωθούν και θα εξετασθούν εμπεριστατωμένα, διάφορες προτάσεις, σκέψεις και αμφισβητήσεις, με θετικές και αρνητικές επιπτώσεις σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας.

Αυτός είναι και ο σκοπός της συγκεκριμένης δράσης, δηλαδή η ενημέρωση, η γνώση και ο προβληματισμός ,όλων των σκεπτόμενων Ελλήνων πολιτών.

Η Ένωση από την πρώτη στιγμή, ενεργοποιήθηκε έντονα για το σοβαρό αυτό Εθνικό Θέμα και ήταν συνδιοργανωτής στα μεγαλειώδη συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Είναι δεδομένο ότι η υπογραφείσα Συμφωνία δημιουργεί έννομα αποτελέσματα και ότι το Κράτος έχει συνέχεια και πρέπει να τιμά την υπογραφή του, πλην όμως υπάρχουν αρκετά σημεία τα οποία επιβάλλεται να παρακολουθούμε. Αναρωτιέμαι πόσοι άραγε από εμάς τα έχουν εντοπίσει.

Ανέφερα παραπάνω για έννομα αποτελέσματα, τα οποία όμως για να επέλθουν, πρέπει η Συμφωνία να τηρείται επακριβώς και από τα δύο Συμβαλλόμενα Μέρη.

Ερώτημα υπάρχει, εάν αυτό τηρείται. Είναι θέμα προς εξέταση.

Στη διπλωματία και τις Διεθνείς Σχέσεις, ο χρόνος δεν μετράει με τον ίδιο τρόπο κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για Εθνικά Θέματα: Η γραμμή του χρόνου (time line) έχει πολλές και σοβαρές παραμέτρους.

Η Εθνική Πολιτική πρέπει να είναι μια Πολιτική Αρχών που στοχεύει στην προάσπιση της Εθνικής Κυριαρχίας και των Εθνικών Ενεργών Κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Με τον τρόπο αυτό υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία της Χώρας, μέσα σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον, το οποίο είναι ταραγμένο, ανήσυχο και επικίνδυνο.

Είμαστε ενεργοί, σκεπτόμενοι Έλληνες πολίτες, απόστρατοι Αξκοι και ενημερωνόμαστε επί των σοβαρών θεμάτων που απασχολούν τη χώρα.

Δεν είμαστε άβουλα και χειραγωγήσιμα όργανα των υπαρκτών ισχυρών οικονομικών και όχι μόνο συμφερόντων. Καλλιεργούμε την κριτική σκέψη συνειδητά και διατηρούμε τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπειά μας.

Είναι μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της ΕΑΑΣ η συγκεκριμένη δράση; Ξεκάθαρα ΝΑΙ! Σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο, τα Εθνικά θέματα περιλαμβάνονται στους σκοπούς της Ένωσης.

Η ΕΑΑΣ είναι πέρα και πάνω από πολιτικά κόμματα, πολιτικές φιλοδοξίες και σκοπιμότητες. Εξετάζουμε ένα καθαρά Εθνικό θέμα, θέλοντας να ενημερωθούμε επί των εξελίξεων και προοπτικών του. Η Συμφωνία των Πρεσπών αξίζει και πρέπει να την εξετάζουμε και να την παρακολουθούμε, στο επί μέρους και στο γενικό νόημά της.

Σε αιτιάσεις μεμονωμένων συναδέλφων, εάν η Ένωση έχει επιλύσει όλα τα συνταξιοδοτικά-ασφαλιστικά προβλήματα που αφορούν τα μέλη της και προχωρά σε διοργάνωση της εσπερίδας του θέματος, απαντώ ότι όσοι παρακολουθούν τις δράσεις της, γνωρίζουν τις συντονισμένες και συνεχείς προσπάθειες για την υπεράσπιση των συμφερόντων των μελών της , με μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα.

Η υπεράσπιση των συμφερόντων των μελών της, η καλλιέργεια πνεύματος αλληλεγγύης καθώς και η έμπρακτη ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου της Ένωσης προς τον συνάδελφο, είναι οι κύριες προσπάθειές της.

Ενδεικτικά αναφέρω τις πρόσφατες σημαντικές και σε εξέλιξη ενέργειες που αφορούν :

- Την αναλογική κατανομή των κρατήσεων των εξοπλιστικών προγραμμάτων ΕΔ, στα Μετοχικά Ταμεία (έσοδα ΜΤΣ).

- Την επαναφορά της μονομερούς κατάργησης, σε σχέση με τους άλλους δυο Κλάδους των ΕΔ, του ποσοστού 2%, επί των πληρωμών υπέρ ΕΛΟΑΣ, που κάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για προμήθειες, επισκευές κ.λπ.

- Την ένταξη στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας, το οποίο έχει συνταχθεί και αναμένεται να ψηφιστεί από την ΒτΕ έως τέλος Ιουλίου, σημαντικών θεμάτων που μας αφορούν, αλλά και αρκετά ακόμη σημαντικά προβλήματα τα οποία αφορούν τους συναδέλφους και δεν είναι του παρόντος να αναφέρω.

Τελειώνοντας αγαπητοί συνάδελφοι, σας καλώ να παραστείτε στην αναφερόμενη εσπερίδα, στις 22 Ιουνίου, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα και οι ομιλητές της εκδήλωσης αναφέρονται στην ιστοσελίδα της ΕΑΑΣ (eaas.gr), από την οποία μπορείτε να την παρακολουθήσετε σε ζωντανή μετάδοση (live streaming).

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Μπράβο και εύγε στην ΕΑΑΣ.
    Ξύδι και μάλιστα ληγμένο για τους κλαψο..ούνηδες και λοιπούς διαμαρτυρόμενους, είτε ευθέως,είτε πλαγίως.
    Άντε πια γιατί χορτάσαμε πολιτικορεκτίλα και ορθότητα ειδικά από κάτι απόστρατα που χωρίς ντροπή δηλώνουν και τις αντιρρήσεις τους, ενω τους γνωρίζουμε καλά από την εποχή που βολόδερναν και γράφανε "σκορ" με τιμωρημένους ευέλπιδες στην ΣΣΕ, κατόπιν πασοκατζίδικων διαταγών.
    Ε αεί σ....ίρ, αφήστε να ακουστεί και μια άλλη άποψη,μας κουράσατε με την άκρατη αχρηστεροπασοκίλα περασμένων χρόνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε πολλά αποστήματα. Ενοχλήθηκε "Έλληνας" αξιωματικός που η ένωση αποστράτων κάνει εκδήλωση κατά της επαίσχυντης συμφωνίας των Πρεσπών. Μακάρι να γινόταν συνέχεια τέτοιες εκδηλώσεις για να πειστεί το πολιτικό σύστημα για την ανάγκη καταγγελίας της συμφωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταντια ΣΥΡΙΖΑ γιατι χανει ψηφους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και άν αναρωτιέστε γιατί δεν έγινε η διαμαρτυρία έγκαιρα πριν υπογραφεί για να πιάσει και τόπο....έ δεν επέτρεψε ο πολιτικός προιστάμενος μας ο τότε κ.ΥΕΘΑ του ΣΥΡΙΖΑ.Τώρα μπορούμε να κάνωμε και εμείς τη μαγκιά μας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή