Διευκρινήσεις Παναγιωτόπουλου για Γονική άδεια στελεχών ΕΔ-Τι αναφέρει

Διευκρινήσεις Παναγιωτόπουλου για Γονική άδεια στελεχών ΕΔ-Τι αναφέρει

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, με θέμα «Γονική άδεια για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Με το ν.4808/2021 (Α΄101) ενσωματώθηκε η Οδηγία (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 «σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς και τους φροντιστές και την κατάργηση της οδηγίας 2010/18/ΕΕ του Συμβουλίου».

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28, του παραπάνω Νόμου, ορίζεται ότι κάθε εργαζόμενος γονέας ή πρόσωπο που ασκεί τη γονική μέριμνα έχει ατομικό και αμεταβίβαστο δικαίωμα γονικής άδειας για την ανατροφή του παιδιού, διάρκειας τεσσάρων (4) μηνών, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει συνεχόμενα ή τμηματικά, μέχρι το παιδί να συμπληρώσει την ηλικία των οκτώ (8) ετών. Για τους δύο (2) πρώτους μήνες της γονικής άδειας, ο γονέας που την λαμβάνει, δικαιούται καταβολής επιδόματος γονικής αδείας.

Τίθενται, επομένως, τρεις βασικές κατ’ ελάχιστο απαιτήσεις:

Άδεια ανατροφής διάρκειας τεσσάρων (4) μηνών.

Λήψη αποδοχών από το δικαιούχο για τους δύο (2) πρώτους μήνες της άδειας. Ερμηνευτικά, συνάγεται ότι οι δύο (2) επόμενοι μήνες της εν λόγω άδειας ανατροφής είναι άνευ αποδοχών για τον γονέα.

Η άδεια εξαντλείται μέχρι το παιδί να συμπληρώσει την ηλικία των οκτώ (8) ετών.

Σε ό,τι αφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις, η άδεια ανατροφής τέκνου περιγράφεται στο άρθρο 19 της ισχύουσας Υπουργικής Απόφασης, υπό στοιχεία Φ.400/34/292616/Σ.4753/31 Αυγ 16 απόφαση Υπουργού Εθνικής Άμυνας (Β'2808), όπου καθορίζεται ότι η χορηγούμενη άδεια είναι τουλάχιστον εννέα (9) μηνών (με τις προσαυξήσεις που προβλέπονται για περιπτώσεις πολύδυμων κυήσεων, άγαμων, διαζευγμένων, χήρων γονέων κ.λπ), ενώ το σύνολο της χορηγούμενης άδειας είναι μετ' αποδοχών.

Ως προς το χρονικό σημείο εξάντλησης της άδειας, η ελάχιστη απαίτηση της Οδηγίας, δηλαδή τα 8 έτη του τέκνου, ικανοποιείται από τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 22 της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα με το οποίο στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στους Επαγγελματίες Οπλίτες μετά την ορκωμοσία τους χορηγείται γονική άδεια ανατροφής άνευ αποδοχών διάρκειας έως και δύο (2) ετών για το πρώτο τέκνο και ένα (1) έτος για κάθε επιπλέον τέκνο.

Η συγκεκριμένη διάταξη, λόγω και της απευθείας υποχρεωτικής εφαρμογής του άρθρου 28 του ν. 4808/2021 (Α΄101) στις Ένοπλες Δυνάμεις, δυνάμει του άρθρου 25 του ιδίου νόμου, έχει ως χρονικό σημείο εξάντλησης τα οκτώ (8) έτη του τέκνου, και όχι τα έξι (6) έτη.

Οι εν λόγω ρυθμίσεις θα συμπεριληφθούν σε μελλοντική τροποποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, η οποία θα έχει την έννοια της επικαιροποίησης της κωδικοποιημένης νομοθεσίας, που διέπει τις Ένοπλες Δυνάμεις, με το ισχύον νομικό πλαίσιο. Συναφώς, η άσκηση του σχετικού δικαιώματος δεν εξαρτάται από την ολοκλήρωση της ως άνω τροποποίησης, καθώς αυτό καθίσταται ενεργό λόγω της απευθείας, εκ του νόμου, υποχρεωτικής εφαρμογής στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Επομένως, έχουμε την εκτίμηση ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που διέπει την άδεια ανατροφής στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων όχι μόνο πληροί τις ελάχιστες εγγυήσεις, που τίθενται με το ν.4808/2021 (Α΄101), αλλά και κατά περίπτωση τυγχάνει ευνοϊκότερο στο σύνολό του.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι, σε κάθε περίπτωση, οι ενδεχόμενες τροποποιήσεις των ισχυόντων στο θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει εν γένει τις Ένοπλες Δυνάμεις, λαμβάνουν χώρα μετά από διακλαδική επεξεργασία απόψεων, των Γενικών Επιτελείων, ώστε να προκύψουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις και βελτιώσεις, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για τον εξορθολογισμό αλλά και την αναβάθμιση των παροχών στο στρατιωτικό προσωπικό.

Μάλιστα, εν προκειμένω, η συγκεκριμένη τροποποίηση δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα έναρξης ισχύος στις Ένοπλες Δυνάμεις όσων ευνοϊκότερων διατάξεων τυγχάνουν απευθείας εφαρμογής στο στρατιωτικό προσωπικό.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. Θα φας τόσο μαυρο εσύ και το τρισάθλιο κόμμα σου που δεν θα το πιστεύεις. Αντί να ψηφίσεις που μας έχεις πρήξει τα σηκωτια τα νομοσχέδια που ωφειλεις και συγκεκριμένα για εμάς τους ΑΣΣΥ, 91,92 και 93 ασχολείστε με τρίχες κατσαρές. Ντροπή σε όλη την νέα Δημοκρατία. Θα το πληρώσετε βαρύτατα στις επερχόμενες εκλογές. Έχετε εξευτελιση κάθε έννοια αξιοκρατίας προαγωντας εθελόντριες που δεν έχουν πατήσει με αρβυλο ποτέ τους χώμα, δεν ανεβηκαν ποτέ σε καραβί, δεν πηδηξαν ποτέ με αλεξίπτωτο, δεν δεν δεν δεν δεν δεν χίλια δεν και παρόλα αυτά μας εμπαιζεις. Καλά νομίζεις τρώμε σανό? Ρε λαμογια εδώ είμαστε και είμαστε χιλιάδες. Έχουμε δύναμη και θα σας την δείξουμε το βράδυ των εκλογών. Είμαστε όλοι συννενοημενοι για το τι ακριβώς θα ψηφίσουμε για να σας τσούξει όσο δεν φαντάζεστε. Έχουμε και άλλη δύναμη. Κρυφή. Θα φανερωθει όταν πρέπει. Η οργή έχει φτάσει ταβάνι αλλά θα φανερωθει όταν πρεπει. Θα τα πούμε......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιλάμε για κυβέρνηση μεγάλων καραγκιόζηδων. Δύο κοινές υπουργικές αποφάσεις, έχει εκδώσει μετά το ν 4808/21, η παρούσα κυβέρνηση, οι οποίες διαχωρίζουν τη γονική άδεια από την εννιαμηνη άδεια ανατροφής τέκνου κι ορίζουν ως αποζημίωση για τη γονική άδεια τεσσάρων μηνών τα 780 ευρώ μικτά, για τους δύο πρώτους μήνες. Κι ο Παναγιωτόπουλος απαντάει αρλούμπες. Δε πειράζει έρχονται εκλογές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας δει ο Παναγιωτόπουλος κι το νόμο 4926/22 άρθρα 77κι 78, που προβλέπουν γονική άδεια τεσσάρων μηνών, πρώτοι δύο μήνες με αποδοχές 780 ευρώ στα στελέχη του λιμενικού σώματος Ελληνικής ακτοφυλακής. Η ΝΔ το ψήφισε αυτόν το νόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλλα γραφει το αρθρο γιαλα-νταλα απαντανε.Ειναι μια παροχη του κρατους και δεν ειναι εσαει.Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΟΝ....ΠΟΝΟ ΤΟΥ...γραφει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και το δικό σου πρόβλημα ποιο είναι; θίξαμε τον υπουργό και το κόμμα σου;

      Διαγραφή