ΥΕΘΑ για Νυχτερινή Αποζημίωση: Μετακυλίεται ο χρόνος έκδοσης της ΚΥΑ λόγω δημοσιονομικών αναγκών

ΥΕΘΑ για Νυχτερινή Αποζημίωση: Μετακυλίεται ο χρόνος έκδοσης της ΚΥΑ λόγω δημοσιονομικών αναγκών

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Βασίλης Κεγκέρογλου και Κώστας Σκανδαλίδης, με θέμα «Αποζημίωση Νυχτερινής Απασχόλησης», σας γνωρίζω, κατά το μέρος που αφορά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), τα ακόλουθα:

Κατ’ αρχάς η αρμοδιότητα για την πολιτική μισθών και αποζημιώσεων εμπίπτει αποκλειστικά στο συνερωτώμενο Υπουργείο Οικονομικών, την οποία εξειδικεύει με ειδικούς μισθολογικούς νόμους, με βάση τις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες και την εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική.

Προαπαιτούμενο για την έκδοση της ΚΥΑ, που προβλέπεται από την παρ. Δ.β του άρθρου 127 του ν.4472/2017 για τον καθορισμό της ειδικής αποζημίωσης νυχτερινής απασχόλησης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι η ένταξη της προκαλούμενης δαπάνης σε δημοσιονομικό προγραμματισμό. Επειδή, στον προϋπολογισμό (Π/Υ) έτους 2018 είχε προβλεφθεί ποσό μόνο 500.000€ στον ΚΑΕ 0521 (Π/Υ Κ.Υ ΥΠΕΘΑ), το ΥΠ.ΕΘ.Α., ως αρμόδιο για τη σύνταξη του οικείου σχεδίου ΚΥΑ, ανέλαβε απαιτούμενες πρωτοβουλίες, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια των πιστώσεων.

Παρότι, αρχικά η σχετική δαπάνη εκτιμήθηκε στα 42.000.000€ αιτήθηκε από το ΥΠ.ΟΙΚ. την εγγραφή πιστώσεων ύψους 18.000.000€, για λόγους δημοσιονομικούς, και επαναδιαβίβασε, υπογεγραμμένο από την πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, σχέδιο ΚΥΑ προκειμένου να συνυπογραφεί από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών.

Όπως ήδη σας είχαμε ενημερώσει, μέσω της παρούσας διαδικασίας, το ΥΠ.ΟΙΚ. επέστρεψε, ανυπόγραφο το ανωτέρω σχέδιο, επικαλούμενο ότι η μη επάρκεια των πιστώσεων και η τυχόν υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων θα έχει συνέπειες στο Μ.Π.Δ.Σ 2019-2022, ενώ με επόμενο έγγραφό του, μας γνωστοποίησε ότι εγγράφηκε το ίδιο ποσό (500.000€) και στον Π/Υ έτους 2019. Όπως είναι φυσικό η εξέλιξη αυτή συνέβαλε στη μη έκδοση της ΚΥΑ, καθιστώντας ανεφάρμοστη τη σχετική διάταξη μέχρι σήμερα για τους στρατιωτικούς.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω βούληση της παρούσας πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ είναι η προώθηση νέου σχεδίου ΚΥΑ, όμως λόγω των τρεχουσών υγειονομικών και οικονομικών καταστάσεων, αλλά και των συνακόλουθων δημοσιονομικών αναγκών που αντιμετωπίζει η χώρα, κατόπιν και της γενικότερης κατάστασης και των εξελίξεων στην Ευρώπη από τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι προφανές ότι καθίσταται δυσχερής η εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης, γεγονός που μετακυλίει το χρόνο έκδοσης της, ώστε να αποτραπούν δημοσιονομικές αποκλίσεις.

Τέλος, υπό το πρίσμα των παραπάνω, σας καταθέτουμε το σχέδιο ΚΥΑ και την σχετική με το θέμα αλληλογραφία, για την ενημέρωσή σας.

Κατά τα λοιπά αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Οικονομικών.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΥΠΟΙΚ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ ΕΔΩ
Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. χαχαχαχαχα μετακυλιεται η ψηφος σε άλλο κόμμα.... φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν υπάρχει έστω και ένα εν ενέργεια στρατιωτικός μεχρι τον βαθμό του Λοχαγου που ψηφίζει νέα δημοπρασια έχει σοβαρό πρόβλημα. Ούτε μια ψήφος χαμένη σε αυτές τις εκλογές. Για το καλό μας. Εκεί που πονάει. Ο καθένας ξερι πολύ καλά που πονάνε. Εκεί ακριβώς. Εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Οι φίλοι μας μας λενε ΝΝ" Nationale Neverlandes δηλαδη και ξερο ψωμι.
    Οπως πλεον εχετε ολοι αντιληφθεί, οι συγκεκριμένοι πολιτικοί παράγοντες του συγκεκριμένου κόμματος, συνειδητά παρανομουν, επικαλουμενοι διαρκως οτι αρλουμπα κατεβασει η γκλαβα τους.
    Χθες ηταν τα μνημόνια και τα χρηματα που μας εφαγαν, σημερα ο covid και η Ουκρανία, αυριο η εισβολή εξωγηινων.
    Επίσης, πλεον των ενώσεων (που οτι μπορουν κανουν για την ανάδειξη του θέματος) δεν υπαρχει ουδεις εκ των αρμοδίων που να επιθυμεί να επιβάλλει την νομιμότητα. Ουτε "ηγεσια" ουτε αυτεπαγγελτη δικαιοσύνη ουτε τιποτα.
    Ετσι θα κινούνται ολοι αυτοι απο εδω και το εξης.
    Το θέμα είναι τι μαθηματα περνει ο καθε ενας για την ποιοτητα ολων αυτων.
    Και φυσικά τι προτίθεται ο καθε ενας να πραξει ωστε να εξασφαλισει το να μην επαναεμφανιστουν στην πολιτικη τετοιοι τυποι ξανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητοί κύριοι διαχειριστές του site μπράβο που βγάζετε θέματα και μας ενημερώνετε. Αλλά ερώτηση και η απάντηση είναι σε χρόνο παλιότερο ακολούθησε επίκαιρη ερώτηση. Εκεί ακούστηκαν πολλα ενδιαφέροντα https://youtu.be/sAeJQN1RyuQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν μετακυλούνταν η πληρωμή της βουλευτικής αποζημίωσης και τα φύλα πορείας αρκετών υψηλόβαθμων συναδέλφων,θα 'χε ξεσπάσει ΗΔΗ μια αντιπαράθεση και μεταξύ πολιτικών ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή