Αυξήσεις στο μέρισμα αποστράτων-Τα οφέλη από κατάργηση περικοπών Ν.4093/12-Τον Ιούλιο ψηφίζεται η διάταξη (ΠΙΝΑΚΑΣ)

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ - ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 5% ΩΣ 20% ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4093 - ΟΦΕΛΟΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 30€ ΤΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ 120.000 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ - ΤΑ ΠΟΣΑ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟ, ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ, ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΒΑΘΜΟ - ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΕΩΣ ΤΟ 2018 - ΠΙΘΑΝΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2021

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 23/06/2022 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Καταργείται οριστικά από τα μερίσματα 120.000 αποστράτων η αντισυνταγματική περικοπή του Νόμου 4093, με νομοθετική διάταξη η οποία ήταν έτοιμη εδώ και πολλούς μήνες και τελικά αναμένεται να ψηφιστεί τον Ιούλιο.

Από τη διακοπή της κράτησης θα έχουν όφελος (έμμεση αύξηση μερίσματος) ως και 30 ευρώ το μήνα. Εκτός απροόπτου τα μερίσματα του Αυγούστου που θα λάβουν οι απόστρατοι από τα Μετοχικά τους Ταμεία (Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας) στα τέλη Ιουλίου δεν θα έχουν την εν λόγω μνημονιακή μείωση, που επιβλήθηκε το 2013 και διατηρήθηκε μέχρι σήμερα παρότι κρίθηκε αντισυνταγματική.

Αν η διάταξη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ψηφιστεί προς το τέλος Ιουλίου που θα έχουν βγει τα ποσά των μερισμάτων, τότε το όφελος από την κατάργηση της μείωσης θα φανεί στα μερίσματα Σεπτεμβρίου. Το πράσινο φως για να σταματήσει να επιβάλλεται η μείωση του Νόμου 4093 στα μερίσματα των αποστράτων άναψε, σύμφωνα με πληροφορίες, από το γεγονός ότι στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων διατηρήθηκαν οι «κοινωνικοί πόροι» που προέρχονται από τις εξοπλιστικές δαπάνες.

Δεδομένου ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας έχει αναβαθμιστεί και αυξηθεί με επιπλέον δισ. ευρώ από τις νέες συμφωνίες (rafale, φρεγάτες), τα Μετοχικά Ταμεία των Στρατιωτικών θα μπορέσουν να αναπληρώσουν τις απώλειες εσόδων από την κατάργηση των περικοπών στα μερίσματα με το μερίδιο που θα έχουν από τους πόρους για τις εξοπλιστικές δαπάνες. Για το λόγο αυτόν κρίθηκε ότι η κράτηση μπορεί να καταργηθεί χωρίς να υπάρξει πρόβλημα στην πληρωμή των μερισμάτων.

Κλιμακωτά

Η μείωση του Νόμου 4093/2012 επιβάλλεται με κριτήριο το άθροισμα των συνταξιοδοτικών παροχών που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι από κύρια σύνταξη, επικουρική, μερίσματα, ως εξής:

Σε άθροισμα συντάξεων και μερισμάτων από 1.000 ως 1.500 ευρώ η μείωση είναι 5%.

Σε άθροισμα συντάξεων και μερισμάτων από 1.500,01 ως 2.000 ευρώ η μείωση είναι 10%.

Σε άθροισμα συντάξεων και μερισμάτων από 2.000,01 ως 3.000 ευρώ η μείωση είναι 15%.

Σε άθροισμα συντάξεων και μερισμάτων από 3.000,01 ευρώ και άνω η μείωση είναι 20%.

Το άθροισμα συντάξεων που λαμβάνεται υπόψη για τη μείωση του Νόμου 4093 είναι αυτό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των κρατήσεων που έχουν προηγηθεί (εν προκειμένω μετά την ΕΑΣ, και μετά τις μειώσεις πάνω από τα 1.200 και πάνω από τα 1.300 ευρώ στις κύριες συντάξεις).

Για παράδειγμα:

1. Απόστρατος Στρατού Ξηράς με αρχική μικτή κύρια σύνταξη 1.900 ευρώ και μερίσματα ΜΤΣ και ΕΚΟΕΜΣ 380 ευρώ έχει κράτηση στην κύρια σύνταξη 114 ευρώ από ΕΑΣ, 117 ευρώ από κράτηση Νόμου 4024 και 44 ευρώ κράτηση Νόμου 4051. Η κύρια σύνταξη από τα 1.900 ευρώ μειώνεται στα 1.625 ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα προστεθούν τα 380 ευρώ από μέρισμα και ΕΚΟΕΜΣ και το άθροισμα βγαίνει 2.005 ευρώ. Στο άθροισμα αυτό θα έχει τη μείωση Νόμου 4093 με ποσοστό 15% και στην κύρια και στα μερίσματα. Από την κύρια θα χάσει 243 ευρώ και από τα μερίσματα 57 (380x15%) ευρώ. Με τη διάταξη που ψηφίζεται η κράτηση 4093 θα καταργηθεί από τα μερίσματα και θα πάρει πίσω τα 57 ευρώ, αλλά δεν θα γίνει το ίδιο με την κύρια σύνταξη, καθώς εκεί η μείωση θα παραμείνει παρότι είναι αντισυνταγματική.

2. Απόστρατος Στρατού Ξηράς με αρχική μικτή κύρια σύνταξη 1.500 ευρώ και μερίσματα ΜΤΣ και ΕΚΟΕΜΣ 280 ευρώ έχει κράτηση στην κύρια σύνταξη 45 ευρώ από ΕΑΣ, 51 ευρώ από κράτηση Νόμου 4024 και 13 ευρώ από κράτηση Νόμου 4051. Η κύρια σύνταξη από τα 1.500 ευρώ μειώνεται στα 1.391 ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα προστεθούν τα 280 ευρώ από μέρισμα και ΕΚΟΕΜΣ και το άθροισμα βγαίνει 1.671 ευρώ. Στο άθροισμα αυτό θα έχει τη μείωση Νόμου 4093 με ποσοστό 10%. Από την κύρια θα χάσει 139 ευρώ και από τα μερίσματα 28 (280x10%) ευρώ. Με την κατάργηση της κράτησης 4093 από τα μερίσματα θα πάρει πίσω τα 28 ευρώ.

Αναδρομικά

Η αρχικά διατυπωμένη διάταξη (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) προέβλεπε ότι η κράτηση του Νόμου 4093 καταργείται από 1ης/1/2021. Αν δεν γίνει αλλαγή και το 2021, δεν αντικατασταθεί «από το 2022», τότε οι απόστρατοι είναι πιθανό να σταματήσουν να έχουν τη μείωση στα μερίσματα αναδρομικά από το 2021, ειδάλλως από την ψήφιση της διάταξης και μετά.

Προσοχή: Οι στρατιωτικοί που αποχωρούν από το 2019 δεν έχουν τη μείωση 4093 στα μερίσματα γιατί προβλέφθηκε άλλος τρόπος υπολογισμού χωρίς την περικοπή. Επομένως τα οφέλη είναι για τους παλαιούς απόστρατους που είναι και οι περισσότεροι και οι οποίοι θα έχουν μόνιμη κατάργηση της μείωσης του Νόμου 4093 από τα μερίσματα που λαμβάνουν.

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

23 Σχόλια

  1. Πιθανή επιστροφή αναδρομικών από αρχές του 2021; να τα μας πιθανή λοιπόν, η κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό μας μέσω τρίτων, τον Ιούλιο ΘΑ ψηφιστεί. Η αναδρομικότητα που έπρεπε να είναι για όλα τα χρόνια έγινε από 1-1-21 και τώρα ως πιθανότητα, στον βωμό των επιδομάτων, στις απαράδεκτες δηλώσεις Σκυλακάκη που ως στρατευμένο (υπηρέτησε;;) τον έβαζαν "καλλιόπη" γιαυτό τέτοιο μένος. Το καλύτερο βέβαια είναι πως το πασάρουν στην κοινωνία ως αύξηση μας, ως δικιά τους διευθέτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακόμη και την στερνή στιγμή σας, το ίδιο βρώμικο παιχνίδι παίζετε. Τρία χρόνια ως κυβέρνηση δεν κάνατε τίποτα, καμία μέριμνα για το εν ενεργεία προσωπικό πρωτίστως και δευτερευόντως για τους συνταξιούχους, αντ' αυτού μας εμπαίζατε κιόλας με τις αλλοπρόσαλλες δικαιολογίες και προφάσεις σας παρά την ύπαρξη ειλημμένων δικαστικών αποφάσεων. Γιαυτό μην περιμένετε από εμάς καμία συμπάθεια καμία ψήφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eπιστροφή τών χρημάτων από τήν παράνομη κράτηση υπέρ ΕΛΟΑΣ-ΕΛΟΑΑ-ΕΛΟΑΝ που επιβλήθηκε στούς ΕΜΘ ,η παράνομη παρακράτηση διπλών εισφορών από τα μετοχικά ταμεία ,για τον ιδιο χρόνο ασφάλισης τώρα στο κατατεθέν νομοσχέδιο >

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν είναι να πέσει έξω το ΜΤΣ , τους χαρίζω τις περικοπές και τα αναδρομικά αυτών, στην εισφορά αλληλεγγύης των μερίσματων, αφού δεν θα πάρει το ΜΤΣ τίποτα από τις αγορές των ΡΑΦΑΛ και Φρεγατών.Αφού μας καταλήστευσαν τα μετοχικά μας ταμεία τώρα επιστρέφουν καραμελιτσες!Δεν τολμώ να γράψω την λέξη..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα ποσά είναι μικτά του παραπάνω πίνακα ,της ..... έμμεσης αύξησης.
    πχ με την μείωση (κράτηση) Ν4093/12 (10%) στα 13,48€ η καθαρή....εμμεση αύξηση είναι 9,41€.
    (Έως σήμερα, δεν περιλαμβάνεται στις ανακοινώσεις τύπου ,του υπουργείου Εθνικής Άμυνας η σχετική νομοθετική διάταξη για την κατάργηση Ν4093/12 ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΗΛΑΔΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΚΕΨΗ ΝΑ ΜΗΝ ΙΣΧΥΣΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ 1/1/2021 ΕΕΕ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς 6:28:00 μ.μ. Ακριβώς αυτό, δύο φορές αναφέρεται μάλιστα στο κείμενο! Ως φαίνεται, και όπως γλαφυρά αναφέρουν οι προηγούμενοι σχολιαστές, οι στρ. συνταξιούχοι για άλλη μια φορά παραγκωνισμένοι χάριν των επιδομάτων και της εμμονής του τιτανομέγιστου σκυλακάκη. Πάντως ακόμη είναι ρευστό και ομιλώ για το αν θα πάει για ψήφιση στην βουλή τον Ιούλιο, χλωμό το βλέπω εάν δεν πάμε για εκλογές τον Οκτώβριο.

      Διαγραφή
  7. Άρα το μέρισμα θα προστίθετε στη σύνταξη (μετά αφαίρεση ΕΑΣ,ν.4024,ν.4051) ώστε να προκύπτει σε ποια κλίμακα θα είμαστε για περικοπή 4093 στη σύνταξη. Μέχρι τώρα η μείωση επιμεριζόταν στη σύνταξη και στο μέρισμα.Για να δούμε, να μη μας φορτώσουν τη μείωση που θα γλιτώσουμε από το μέρισμα και τη πληρώσουμε στη σύνταξη..
    Κανονικά το μέρισμα δεν είναι επικουρικό και δεν πρέπει να προστίθετε στη σύνταξη.
    ΙΔΩΜΕΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα μερίσματα ΔΕΝ είναι επικουρικά επ' ουδενί. Το κράτος της μπαλκάνικης μπανάνιγιας, ΔΕΝ πληρώνει όπως στους λοιπούς ΔΥ επικουρική ασφάλιση. Παρανόμως, τονίζεται ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ έχει περαστεί ως επικουρικό για να αρπάζουν χρήματα για την λαθρονεταναστευτικη και επιδοματικη πολιτική των ευπαθών λ€χρίτων. Κανένας αρχηγός δεν έχει κάνει τίποτε, μόνο βαρυγδουπες δηλώσεις είτε ως ε.ε. είτε ως ε.α. διότι όπως είπε και S.J., κάτι για πατρίδες και καταφύγια. Ας τολμήσουν μετά τις εκλογές λοιπόν οι ενώσεις εάν θέλουν να τρελάνουν σε αγωγές τον συγκεκριμένο όνομα και πράγμα. Κανείς δεν θα τον υποστηρίξει να είστε σίγουροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κατικέ δεν ειναι αύξηση
    Ειναι κατάργηση παράνομης παρακράτησης
    Κατάλαβες Ανθρωπάκι του συστήματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΠΙΒΕΒΑΊΩΣΗ επερχόμενων εκλογών. ΣΑΝΟΣ στα πρόβατα για να θυμούνται τις τελευταίες στιγμές και να πάθουν αμνησία για το πριν. ΠΙΟ αλήτες δεν υπάρχουν. Να μου κοπεί το χέρι που το 2019 υποχώρησα και τους ψήφισα για να φύγουν οι άλλοι τρισκαταρατοι. ΊΔΙΟΙ και χειρότεροι οι τρανς δεξιοί. ΨΗΦΟ τιμωρίας τώρα, ρίχνοντας σε μικρά κόμματα για να πονέσει ο κ_ _ος των συστημικων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες τα μεγάλε. ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ είναι τα πράγματα. Και όμως αν ακούσεις σε κουβεντούλα αποστρατους, υπάρχουν τούβλα με παρωπίδες. Οσο για την ΕΑΑΣ, τα έλυσε όλα και ασκεί πολιτική για τις Πρεσπες. Ένα μάτσο χάλια, σωτηρία από πουθενά.

      Διαγραφή
  11. Και επειδή επιβεβαιώνονται οι επερχόμενες εκλογές ας έχουν υπόψιν τους ότι, Εκκρεμεί και η Τροποποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου υπολογισμού των στρατιωτικών συντάξεων, για την αναγνώριση από τον ΕΦΚΑ (Τμήμα Στρατιωτικών Συντάξεων) των πρόσθετων 3 συντάξιμων ετών, που προβλέπονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 42 του ΠΔ 169/2007, κατ’ επέκταση του Α.Ν. 1854/1951 (Νόμος «ΚΟΝΔΥΛΗ») που κυρώθηκε με τον Ν.2113/1952 και τα οποία αφορούν στην αποκατάσταση στελεχών προέλευσης εξ Υπαξιωματικών (προσαύξηση μηνιαίου συντάξιμου μισθού κατά 3/35), για συνταξιούχους στρατιωτικούς που είχαν ενταχθεί στο υπόψη καθεστώς έχοντας αποδεχθεί τη λήψη συνταξιοδοτικού βαθμού κατώτερου του δικαιούμενου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα…..το πρώτο 10ήμερο του Οκτώβρη θα κληθούν στις κάλπες. Η Κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να περάσει αλώβητη τον βαρύ χειμώνα που έρχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΟΝ4093/2012 ειναι ΠΡΟΒΛΗΜΑ που ο ΣΥΡΙΖΑ τον εβαλε στο ΝΟΜΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ.
    Οι κρατησεις των Ν 4024,Ν 4051,Ν 4093 εφραμοζονται ΜΟΝΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΦΥΓΑΝ ΠΡΙΝ 2016-2018 ΕΝΩ ΣΤΙΣ > Ν-Ε-Ε Σ <ΕΠΑΝΑΥΠΟΛΟΓΙΖΟΜΕΝΕΣ ΟΧΙ
    Οι κρατησεις των Ν 4024,Ν 4051,Ν 4093 στα ενημερωτικα σημειωματα συνταξεων ΠΡΕΠΕΙ να είναι μειωμενες σε στρατιωτικους που εφυγαν αυτεπαγγέλτως ειτε ΄΄εφυγαν΄΄ενεκα υπηρεσιας όχι εκμεταλλευομενοι διαταξεων προσκαιρης συνταξιοδοτησης.
    Σκεπτικο : Οι στρατιωτικοι που αποστρατευτηκαν όχι με υπαιτιοτητα τους αλλα αυτεπαγγέλτως με 35 ετη πραγματικης υπηρεσιας, δεν επιβάρυναν τα Μετοχικα Ταμεια ουτε τον ΕΦΚΑ και είναι δικαιο να εχουν λιγοτερες κρατησεις των νομων όχι να τους τιμωρείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμο 25-6-22 11:44 π.μ.
      Εσύ τώρα κάνεις ότι δεν βλέπεις τα σχόλια της πλειοψηφίας στο συγκεκριμένο άρθρο.
      Εσύ τώρα κάνεις τον δικηγόρο του διαβόλου.
      Εσύ τώρα ψηφίζεις και το πρόβλημα σου είναι ο κατρούγκαλος και όχι ΚΑΙ ο βρούτσης και οι λοιποί ακατονόμαστοι.
      Εσύ τώρα θεωρείς εαυτό σου ικανό προς "Σκεπτικό"

      Διαγραφή
  14. Εσύ τώρα ...ΕΙΣΑΙ που ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ τα γραφομενα του που ισχυουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. η κατάργηση της κράτησης στα ταμεία θα επιφέρει και μείωση της κράτησης στην σύνταξη για όσους αλλάζουν ποσοστό επιβολής της κράτησης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αν η διάταξη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ψηφιστεί προς το τέλος Ιουλίου.......ΧΛΩΜΟ......ΦΑΙΝΕΤΑΙ..................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΤΙΠΟΤΑ .ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΜΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ .19/8/2022

    ΑπάντησηΔιαγραφή