Οι 3 βασικοί παράγοντες για την επιτυχή εκτέλεση της αποστολής των ΕΔ

Οι 3 βασικοί παράγοντες για την επιτυχή εκτέλεση της αποστολής των ΕΔ

Οι καιροί ου μενετοί...

Γράφει ο Αντγος ε.α. Ζορμπάς Βασίλειος - Αθήνα, 17 Ιουνίου 2022

Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που αφορούν σε εξοπλιστικά προγράμματα των ΕΔ, που υλοποιούνται είτε από το εθνικό πρόγραμμα είτε με πιθανές ανταλλαγές υφισταμένων παλαιών οπλικών συστημάτων με νεότερα από αποθέματα δυτικών χωρών, λόγω της συρράξεως στην Ουκρανία.

Παράλληλα με αυτό, παρουσιάζονται και αρκετές αναλύσεις σχετικά με τον ένοπλο αγώνα που διεξάγεται μεταξύ των 2 μερών επί του πεδίου, την τακτική που ακολουθούν αλλά και τα λάθη και τις αδυναμίες των αντιπάλων, οι οποίες στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι, σε μεγάλο βαθμό, μη αναμενόμενες. Λάθη και αδυναμίες, για παραδοσιακά μεγάλες δυνάμεις, κυρίως σε θέματα τακτικής αλλά και εκπαιδεύσεως του προσωπικού στη διεξαγωγή του αγώνα εκ του σύνεγγυς αλλά και στην αντιμετώπιση των πιεστικών καταστάσεων της μάχης (ψυχικά και σωματικά).

Prima faciae, 3 είναι οι βασικοί παράγοντες στους οποίους θα πρέπει να εστιάσουμε για την επιτυχή εκτέλεση της αποστολής των ΕΔ έναντι στρατιωτικών ενεργειών που στρέφονται κατά της ασφάλειας της χώρας μας και των νομίμων συμφερόντων της:

- Η Τεχνολογία: σύγχρονα οπλικά συστήματα με αντίστοιχες υποστηρικτικές υποδομές.

- Η συνεχής αναθεώρηση και επικαιροποίηση της τακτικής μας επί του πεδίου, σύμφωνα, πάντοτε, με τα μέσα που διαθέτουμε, τις απαιτήσεις του δόγματός μας, την υφιστάμενη απειλή αλλά και των συμπερασμάτων από τα νέα πεδία μαχών στην ευρύτερη περιοχή μας.

- Η εκπαίδευση του προσωπικού με την παροχή υποδομών και μέσων, σε κάθε είδους αγώνα σε σχέση με τις απειλές που αντιμετωπίζουμε στο επιχειρησιακό μας περιβάλλον και σε πλήρη ταύτιση με την αποστολή μας.

Οι 3 ως άνω παράγοντες είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους και εκτιμώ ότι, από τον καιρό της ειρήνης, θα πρέπει να προετοιμάζονται και να εξελίσσονται παράλληλα και με την ίδια βαρύτητα.(1,2) Ο εκσυγχρονισμός των μέσων μας, ομοιόμορφα και χωρίς επιχειρησιακά κενά, αποτελεί σαφώς ένα βασικό παράγοντα πολλαπλασιασμού της ισχύος και της αποτρεπτικής μας ικανότητος. Από μόνος του όμως δεν αρκεί για να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα(3)

Όλοι οι Κλάδοι των ΕΔ, όπως και όλα τα Ο-Σ του ΣΞ, συνεισφέρουν συντονισμένα και κατά το μέρος που τους αναλογεί στην επιτυχή έκβαση του αγώνα. Όμως, παράλληλα, ορισμένοι εξ αυτών θα κληθούν να δώσουν τον αγώνα εκ του σύνεγγυς, ημέρα και νύκτα, για να υπερασπισθούν τον εθνικό χώρο, να αγωνισθούν σε χερσαίο, θαλάσσιο ή αστικό περιβάλλον(4), να εκδιώξουν τον εχθρό από πάτριο έδαφος, εφόσον απαιτηθεί ή να αποτελέσουν το βασικό εργαλείο για τη σταθεροποίηση πιθανών μετασυγκρουσιακών καταστάσεων. Και αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, γι' αυτό και τα πιθανά επιχειρησιακά ή εκπαιδευτικά κενά που υπάρχουν οφείλουμε να τα αντιμετωπίζουμε με την ίδια λογική και σοβαρότητα αφού κανείς δεν περισσεύει στην προσπάθεια αυτή.

Στο σημείο αυτό και ενισχυτικά, κρίνω σκόπιμο να υπενθυμίσω ότι, όπως έχει καταδειχθεί τις τελευταίες δεκαετίες για την εφαρμογή, κυρίως, αποφάσεων Διεθνών Οργανισμών, αλλά και στην αντιμετώπιση ασυμμέτρων απειλών, οι βομβαρδισμοί από μεγάλες αποστάσεις, παρά τη συνεχώς βελτιούμενη καταστροφική των ισχύ, δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα και σε πολλές περιπτώσεις κρίθηκε αναγκαία και επιβεβλημένη η διεξαγωγή χερσαίων επιχειρήσεων. Επιπλέον δε, έχει αποδειχθεί ότι απλοί κανόνες της βασικής στρατιωτικής εκπαιδεύσεως(5), παραμένουν διαχρονικά επίκαιροι και a fortiori αναντικατάστατοι.

Εν είδει επιλόγου, η προετοιμασία των ΕΔ για την επιτυχή εκτέλεση της αποστολής των είναι συνεχής, επίπονη και απαιτεί συντονισμένες ενέργειες. Είναι θέμα δύσκολο, πολυπαραγοντικό και ιδιαίτερα δαπανηρό. Σε κάθε περίπτωση όμως στο τέλος, de facto νικητής είναι εκείνος που θα διατηρήσει το έδαφος που κατέχει ή αυτό που θα καταλάβει.

__________________
1 ”Αν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο” liberal.gr, Στγος ε.α. Κων. Γκίνης Επίτιμος Α/ΓΕΣ
2 ... όταν ανακύψει ο πόλεμος, δεν εμπλέκεσαι με τον Στρατό που επιθυμείς ή επιβάλλουν οι συνθήκες αλλά με αυτόν που έχεις ’Όι πόλεις, το πεδίο μαχών του 21ου αιώνα” liberal.gr, Στγος ε.α. Κων. Γκινης Επίτιμος Α/ΓΕΣ

3 ... η τεχνολογική υπεροχή από μόνη της δεν αποτελεί το ασφαλές διαβατήριο για τη στρατιωτική επιτυχία και τη στρατηγική νίκη ”Οι πόλεις, το πεδίο μαχών του 21ου αιώνα” liberal.gr, Στγος ε.α. Κων. Γκίνης Επίτιμος Α/ΓΕΣ
4 ”Οι πόλεις, το πεδίο μαχών του 21ου αιώνα” liberal.gr, Στγος ε.α. Κων. Γκίνης Επίτιμος Α/ΓΕΣ
5 ΕΕ7-4 και άλλοι

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Νιάτα χρειάζονται οι Ε.Δ ενός κράτους. Κι επειδή είμαστε ακόμη έθνος-κράτος, τα νιάτα αυτά πρέπει να είναι, τουλάχιστον στην κρίσιμη μάζα τους, παιδιά Ελλήνων, με προγόνους που έχυσαν αίμα και ιδρώτα στις μάχες του έθνους. Άρα κίνητρα για 3+ παιδιά στα νέα ζευγάρια, ώστε σε ορίζοντα 20ετίας να ανακάμψουμε δημογραφικά. "Άνδρες γαρ πόλιος πύργος¨ (οι άνδρες είναι τα τείχη της πόλης)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή