Καθυστέρηση στις μεταθέσεις και το 2022-Άμεση θέσπιση «αμετάθετου» με 30 έτη υπηρεσίας-Πλεονεκτήματα που θα προκύψουν

Καθυστέρηση στις μεταθέσεις και το 2022-Άμεση θέσπιση «αμετάθετου» με 30 έτη υπηρεσίας-Πλεονεκτήματα που θα προκύψουν

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟ 2022 – ΑΜΕΤΑΘΕΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 30 ΕΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΩΡΑ [ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ (ΕΣΠΕΗΠ)]

Η Ένωση μας γίνεται δέκτης αναφορών πολλών συναδέλφων που βλέπουν για άλλη μια χρονιά να υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση των μεταθέσεων του προσωπικού Στρατού Ξηράς.

Η Ένωση Στρατιωτικών Ηπείρου στα δέκα χρόνια λειτουργίας της έχει επανέλθει πολλές φορές στο θέμα αυτό και μέσω της Ομοσπονδίας μας αλλά δυστυχώς δεν έχει υπάρξει η παραμικρή βελτίωση, γεγονός που μας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, απογοήτευση και αγανάκτηση στα μέλη μας, Στρατιωτικούς.

Σε συνέχεια των παραπάνω να επανέλθουμε σε μια από τις σημαντικότερες διεκδικήσεις των στρατιωτικών που αποτελεί η παραχώρηση δικαιώματος μετακίνησης σε Φρουρά της επιθυμίας τους ή πλησίον αυτής και εν συνεχεία παραμονή εκεί επ’ αόριστο («αμετάθετο»), μετά τη συμπλήρωση 30 ετών υπηρεσίας από κατατάξεως στις Ένοπλες Δυνάμεις ειδικά τώρα που το ΥΠΕΘΑ όπως δημοσιεύτηκε φέρνει και Νομοσχέδιο για ψήφιση στην Βουλή.

Οι στρατιωτικοί ως κοινωνική ομάδα, βρίσκονται υπό συνεχή μετακίνηση σε όλη την Ελλάδα και ιδίως σε απομακρυσμένες περιοχές της Θράκης και των νησιών του Αν. Αιγαίου, μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, για την κάλυψη των εκάστοτε υπηρεσιακών αναγκών.

Απαιτείται ενδιαφέρον και βούληση από την πλευρά της Πολιτείας για την επίλυση προβλημάτων και την ανακούφιση του χαμηλόβαθμου κυρίως στρατιωτικού προσωπικού που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την οικονομική κρίση και τις συνεχείς μισθολογικές περικοπές, αδυνατώντας πλέον να συντηρήσει αξιοπρεπώς την οικογένεια του.

Πλεονεκτήματα που θα προκύψουν από την θέσπιση του αμετάθετου:

α. Παράταση παραμονής στην ενεργό υπηρεσία (έως και 10 έτη) του προσωπικού που έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και το οποίο διάγει την πλέον παραγωγική φάση της σταδιοδρομίας του.

β. Σταθερός οικογενειακός προγραμματισμός (απόκτηση κατοικίας, σπουδές τέκνων, εργασία συζύγου κλπ), χωρίς εκπλήξεις και ανατροπές. Παρέχεται στους συζύγους των στρατιωτικών, που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, η δυνατότητα αναζήτησης μόνιμης απασχόλησης, ώστε να συμβάλουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

γ. Αύξηση παραγωγικότητας και αποδοτικότητας των ευεργετούμενων στελεχών, με εντατικοποίηση του ρυθμού εργασίας, μακριά – κατά το δυνατόν – από προβλήματα οικογενειακής και οικονομικής φύσεως.

δ. Μείωση δαπανών που καταβάλλει η Υπηρεσία για τις μετακινήσεις των μετατιθέμενων.

ε. Ξεριζώνεται ως νοοτροπία η προσφιλής συνήθεια της προσφυγής σε πλάγια μέσα για το θέμα των μεταθέσεων.

στ. Εξάλειψη φαινομένων απώλειας της οικογενειακής συνοχής, εξαιτίας της διατήρησης 2 και 3 κατοικιών. Το εν λόγω φαινόμενο είχε ως αποτέλεσμα συχνές διαζεύξεις συζύγων και εμφάνιση ψυχοσωματικών διαταραχών στα παιδιά λόγω του ασταθούς οικογενειακού ή κοινωνικού περιβάλλοντος.

Κατόπιν τούτου, προτείνεται η ενσωμάτωση στο ισχύον νομικό πλαίσιο (Ν.3883/2010), τροποποιητικής προσθήκης, όπως παρακάτω:

«Μετά τη παρέλευση συνολικής πραγματικής υπηρεσίας 30 ετών, ο Στρατιωτικός , μετατίθεται υποχρεωτικά σε Μονάδα ή Υπηρεσία της πόλης προτίμησής του και εάν αυτό δεν είναι δυνατόν μετατίθεται σε Μονάδα ή Υπηρεσία του οικείου ή άλλου Κλάδου των ΕΔ που απέχει το ανώτερο 40 χιλιόμετρα οδικώς από αυτήν (την πόλη) και πάντα εντός της περιφερειακής ενότητας στην οποία υπάγεται ο τόπος πρώτης προτίμησης του στελέχους, με δυνατότητα παραμονής μέχρι τη συνταξιοδότηση ή την αποστρατεία του . Από την εφαρμογή της διάταξης αυτής εξαιρούνται απαρέγκλιτα οι Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί που έχουν αποφοιτήσει από τις ΑΔΙΣΠΟ, ΑΣΠ και ισότιμες αυτών, και προορίζονται σταδιοδρομικά για την κάλυψη θέσεων ευθύνης, όσοι έχουν εκπαιδευτεί με έξοδα της υπηρεσίας στο εσωτερικό ή εξωτερικό και δεν έχουν συμπληρώσει το προβλεπόμενο πρόσθετο χρόνο υποχρεωτικής παραμονής στην υπηρεσία».

Κατόπιν των παραπάνω παρακαλούμε για τις ενέργειές σας για την επίλυση του θέματος που θα βοηθήσει χιλιάδες συναδέλφους αλλά κυρίως στηρίξτε και ενισχύστε τις ίδιες τις οικογένειές τους.

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Μην εκλιπαρειτε.Δραστε δυναμικα.Με μακρυλογια δεν κερδισε κανεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάλι οι μεταθέσεις βγήκαν για ημέτερους.... όποιος έχει μπάρμπα στην Κορώνη πάει μπροστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή