Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης: Αναβάλλεται η κατάργηση της σε δημόσιο-συνταξιούχους το 2023

Σύννεφα από Βρυξέλλες για τις ελαφρύνσεις του 2023

Του Τάσου Δασόπουλου - ΠΗΓΗ: capital.gr

Σε συνεχή αγώνα δρόμου θα πρέπει να βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο για να εξασφαλίσει και φέτος, αλλά και για το 2023, την υπεραπόδοση της οικονομίας, ώστε να μπορέσει να στηρίξει την οικονομία και να συνεχίσει την πολιτική της μείωσης φόρων και εισφορών.

Η παράταση της ρήτρας συνολικής διαφυγής και για το 2023, η οποία θα ανακοινωθεί στο Eurogroup της Δευτέρας, αλλάζει το σκηνικό για την επέκταση και μονιμοποίηση του μέτρου, της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και της μονιμοποίησης της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% το «εκλογικό» 2023, επιταχύνοντας τις πολιτικές εξελίξεις και ίσως και το χρόνο των εκλογών.

Τούτο διότι η αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων δεν επιτρέπει στα κράτη μέλη την εφαρμογή μόνιμων μέτρων με δημοσιονομικό κόστος πάνω από 0,1% - 0,2% του ΑΕΠ.

Η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι δύο μέτρα με συνολικό κόστος 1,6 δισ. ευρώ τα οποία εφαρμόστηκαν πρώτη φορά το 2021 και εφαρμόζονται και φέτος ως έκτακτα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας απέναντι στην πανδημία.

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα ανεβάζει το κόστος του μέτρου από τα 750 εκατ. στο 1,2 δισ. ευρώ. Μαζί με τα 850 εκατ. ευρώ που κοστίζει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα αποτελούσαν μόνιμα μέτρα συνολικού κόστους 2,1 δισ., για τα οποία το οικονομικό επιτελείο θα έπρεπε να βρει τον ανάλογο δημοσιονομικό χώρο.

Με την παράταση όμως της αναστολής των δημοσιονομικών κανόνων, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να διαπραγματευτεί ξανά με τους θεσμούς, για να συνεχίζουν ισχύουν και το 2023 και πάλι ως έκτακτα.

Παράλληλα, αναβολή παίρνει η επέκταση της αναστολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο (παρότι οι δικαστικοί έχουν κινήσει νομικές διαδικασίες) και τους συνταξιούχους. Τούτο με δεδομένο ότι στις εαρινές εκτιμήσεις της Commission και στο κομμάτι για την Ελλάδα προσυπογράφεται η χρησιμότητα των μέτρων για την ανάπτυξη και την απασχόληση αλλά, σημειώνεται, ότι τα μέτρα αυτά ήταν προγραμματισμένα να πάψουν να ισχύουν στο τέλος του 2022.

Την ίδια ώρα η συνέχιση της αναστολής των δημοσιονομικών κανόνων, φέρνει άλλο ένα πρόβλημα στη δημοσιονομική διαχείριση του 2022 για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες με υψηλό χρέος και αφορά τα μέτρα που θέλουν να υλοποιήσουν για τη στήριξη των οικονομιών τους απέναντι στην ακρίβεια. Ο επίτροπος, αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πάολο Τζεντιλόνι, έστειλε το σχετικό μήνυμα κατά την παρουσίαση των εαρινών εκτιμήσεων. Απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε, τόνισε ότι η Ελλάδα και οι άλλες χώρες με υψηλό χρέος θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τα μέτρα στήριξης που χρηματοδοτούν με εθνικούς πόρους.

Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα συμβαδίζει και με την εκτίμηση που υπάρχει στο υπουργείο Οικονομικών ότι με δεδομένη την τρέχουσα συγκυρία και εν αναμονή της νέας αναστολής των δημοσιονομικών κανόνων για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά τα περιθώρια θα είναι σφικτά. Τούτο διότι οι Βρυξέλλες έχουν επιφορτιστεί με το καθήκον να επιτηρούν στενά τις δαπάνες των υπερχρεωμένων χωρών, ώστε να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός για όλη την Ευρωζώνη.

Δημοσίευση σχολίου

19 Σχόλια

  1. Το είπε ο Κυριάκος παιδιά, τον άκουσα ο ίδιος. Δεν μπορεί κάποιο λάθος θα έγινε. Ε ρε βρεγμένη σανίδα που σας χρειάζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι άνθρωποι είναι να τους μαζέψεις και να τους πας στον Αμαζόνιο στην καρδιά της ζουγκλας και να τους αφησεις εκεί στα αδερφάκιά τους Μαρτίου τόσο ψέμα και κοροιδια μέσα σε ένα 24ωρο αλλάζουν αποφάσεις διαταγές ότι να νέ

      Διαγραφή
  2. ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ . ΑΛΛΩΣΤΕ , Η Ε.Α.Σ. ΕΧΕΙ ........................ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ 2ο/2007
    ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ; ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΚΙ Η Ε.Ε.Α. ΕΠΙΣΗΣ , Η ΛΗΣΤΕΙΑ 4093/12 ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡ-
    ΓΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2018 ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ; ΕΚΕΙ ΚΑΠΟΥ ΣΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΟΜΩΣ ΚΑΤΙ ΥΠΑΡ-
    ΧΕΙ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ (Α , ΓΙΑ ΤΟΥΣ ............. ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!!!!!!!!!!) .
    .........................ΒΡΕΓΜΕΝΗ ΣΑΝΙΔΑ ΜΟΝΟ Η΄................................
    ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ , ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ....... ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΞΑΝΑ
    ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Ο "ΑΓΩΝΑΣ" . ΓΙΟΥΡΓΙΑ.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ουτε τα 7 ευρω τον μηνα δεν ειστε ικανοι να καταργησετε .....παλιολ@μογια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καμία πορεία προς κάνα υπουργείο??????
    Λέω εγώ τώρα......
    Τι δεν υπάρχει αντίδραση??????
    Τί μήπως πονάνε τα ποδαράκια σας????
    Η δεν θέλετε να πάτε κόντρα στην κυβέρνηση σας?????
    Η κανονίζετε τις διακοπες σας εκεί στα θέρετρα, άγιο Αντρέα, Αγία Μαρίνα, κλπ κλπ......
    Ουστ...............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μάλιστα ήρθε η ώρα να αλλάξουμε κυβέρνηση μάλλον φτάνει πια θα τα πούμε στις εκλογές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δειτε τα χαλια σας σαλτιμπαγκοι νεοδημοκρατες.Θα χορτασετε ψωμοτυρι και το 2023.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μειωσεις συνταξεων βλεπω φιλοι μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν είχε πάρει το ΟΚ από τις Βρυξέλλες πριν το ανακοινώσει ;;; ΟΤΙ θα καταργήσει την κράτηση Εναντι Ειδ. Εισφοράς Ν3986/11 από ΙΑΝ/2023 ;; Οπότε ,πάλι στην αναμονή και υπομονή(έως πότε;;;).
    Από ΙΑΝ/2023 που θα(αν) …ξεπαγώσουν… οι αυξήσεις στις συντάξεις παράδειγμα υπολογισμού (με 34 έτη-9 μήνες-16 ημέρες συντάξιμα έτη και συντάξιμο μισθό 2.129,26) μηνιαίας κύριας σύνταξης αποστράτου που έχει ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.
    Α)Εως ΣΕΠΤ/2019 με 33,48% ποσοστό Ν4387/2016(Κατρούγκαλου)η προσωπική διαφορά ήταν 287,96 ευρώ.
    Β)Από ΟΚΤ/2019 έως ΔΕΚ/2022 με 36,80% ποσοστό το οποίο αυξήθηκε με τον Ν4670/2020(Βρούτση) η προσωπική διαφορά μειώθηκε στα 221,51 ευρώ .
    Γ)Από ΙΑΝ/2023 ε ά ν το ποσοστό αύξησης στις συντάξεις θα είναι π.χ. 4% θα μειωθεί η προσωπική διαφορά ΠΕΡΙΠΟΥ στα 165 με 175 ευρώ.
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
    Θα περάσουν αρκετά έτη ,για να μηδενίσει την προσωπική διαφορά ο συνταξιούχος ,για να πάρει μετά ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ αύξηση και ΟΧΙ …..ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. H EEΣ για εισοδηματα εως 27.000 ευρω ειναι απο 4-20 ευρω /μηνα τα υψηλοτερα ανω των 20.000 ευρω.Επομενως χ@στηκαμε δεν ειναι τοσο το ποσο οσο η εκ εκνεου εισβαρος διακριση εναντιον ΕΝΣΤΟΛΩΝ ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ ΝΥΝ.-Στρεφουν τους ενστολους ενατιον της κοινωνιας που λαμβανει VOUCHER και επιδοματα πασης μορφης.Είναι σίγουρο ότι θα αποτυπωθεί ΔΥΣΜΕΝΩΣ ....στην κάλπη προσεχώς για το κυβερνών κόμμα ....... OΜΩΣ <> αυξάνει τελικώς την τιμή των μεριδίων κατά 1 ευρώ στο Μέρισμα και 1 ευρώ στο ΕΚΟΕΜΑ <> στους Μερισματούχους Αποστράτους του Μ.Τ.Α. Ταυτόχρονα επίσης ΔΕΝ δίνει 2 χρόνια τώρα λύση (με νομοθετική ρύθμιση πολλές φορές υποσχόμενη εκ μέρους του ) στις αντισυνταγματικές κρατήσεις του ν.4093/12 (Απόστρατοι 2 ταχυτήτων) αδικώντας τους Αποστρατευθέντες των Μετοχικών Ταμείων πριν το Μαι του 2016 οι οποίοι <> για το Μ.Τ.Α. με 3 εκ ετησίως με τις εν λόγω κρατήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άνθρακες ο θησαυρός φίλοι μοι.ολα τα τρώει η προσωπική διάφορα αφενός και για ν 4093 κλπ μια από τα ίδια εγώ έκανα αφετέρου ατομική αγωγή το ελεγκτικό συνέδριο λέει αντίο ηλικιακό κριτήριο ν4024 και ν4051 και δώρα τίποτα αν μηνει ένα μικρό υπόλοιπο στον ν 40993 βάλε τα χρόνια που περίμενα τους φόρους δικαστικά έξοδα σημειοσατε μηδεν.αρα ελπίδα δεν υπάρχη προεκλογικά θα σου πετάξουν ένα μεροκάματο της πλακαςτα πέσουν τα ψηφαλακια και μετά έρχονται οι μειώσεις των συντάξεων μέσω της ακρίβειας και μην δούμε και νέο μνημόνιο κλπ.καλο κουράγιο συνάδερφοι ...Γιώργος Χανιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είδαμαμε το νομοσχέδιο του Υ.Π.Ε.Θ.Α με το οποίο αυξάνονται τα όρια ηλικίας,θεσπίζεται η 35ετία κ.λ.π.Χωρίς όμως να αίρουν τις αδικίες για τους ήδη αποστράτους.Ειδικότερα για κάποιους που εφυγαν, χωρίς τη θέλησή τους με λιγότερα των 35 ετών ούτε λόγος!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. εν τω μεταξυ....τα καραγκιοζακια που καναν σημαια ! τα 7-20 ευρω ως επι το πλειστον ..για να φαινονται ...88 ευρω τον χρονο κερδος ...και στην δεκαετια ...ρε μπαγλαμαδες ! 1000 ευρω ξεφτιλες .....παραμυθατζιδες !!!..ουτε αυτα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εάν δεν ξυπνήσουμε επιτέλους και δεν πάψουμε να είμαστε δεδομένοι σε κόμματα δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στην ζωή την δικιά μας καί τών παιδιών μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αλλα υπόσχονται κι αλλα κανουν, μη μας περνανε για ανιδεους, ξυπνησαμε πια, τους μαθαμε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έχουμε κ έναν εμβόλιμο, εδώ μέσα που γραφει μήνες τώρα, για κατάργηση της Εισφορας αλληλεγγύης από 2023 κ πόσα θα πάρουμε κ να επεξηγήσεις κ να μελάνι, γιατί έχει βαλθεί, να μας κάνει να πιστέψουμε ότι είμαστε τυχεροί που θα καταργηθεί. Ποτέ δεν είπε, ότι σε όλους όσους, ήθελε η ΜΔουλα , ήδη την έχει καταργήσει κ εμείς συνεχίζουμε να πληρώνουμε το χαράτσι κ ότι ούτε αποφάσεις σέβονται για κατάργηση ούτε τίποτα! Όταν μεταξύ μας, έχουμε τέτοια άτομα, που νομίζουν ότι είμαστε Χάνες, τι περιμένεις? Ούστ ρε! Έχουν κάνει τις επιλογές τους, όπως μας λένε οι κυβερνώντες, στοχεύουν στοχευμένη δεξαμενή ψήφων, στην οποία εμείς δεν συμπεριλαμβανιμαστε, τόσα απλά, στο λένε! Προς τι άλλες αποδείξεις, από το κακό, στο χειρότερο θα μας πηγαίνουν! Ας πάρουν κ τις στοχευμένες ψήφους, που εξυπηρετούν, θα τους φτάνουν φαίνεται, εμείς που πάμε εκεί για να μας περιπεζουν? Ούστ πάλι! ΥΓ, εννοείται ότι, προτιμότερος ο καναπές, απ' όλους, όμως, καλύτερος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Για τα δικα τους παιδια λεφτα υπαρχουν , για να μας επιστρεψει τις παρανομως παρακρατημενες κρατησεις της Εισφορας Αλληλεγγυης οπως απο το 2018 αποφασισε η Δικαιοσυνη στα μερισματα μας, μεχρι σημερα σιγη ιχθυος. Θα τους ΄΄τιμησουμε με την ψηφο μας'' και μεις στις επομενες εκλογες...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή