Βίντεο ντοκουμέντο: Αλεξιπτωτιστής «κρέμεται» έξω από C130 κατά τη διάρκεια άλματος-Τι συνέβη

Βίντεο ντοκουμέντο: Αλεξιπτωτιστής «κρέμεται» έξω από C130 κατά τη διάρκεια άλματος-Τι συνέβη

Εικόνες που «κόβουν την ανάσα» έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, και οι οποίες απαθανατίζουν αλεξιπτωτιστή να έχει κρεμαστεί έξω από το C-130

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Το περιστατικό συνέβη στην ζώνη ρίψεως αλεξιπτωτιστών Τερσεφάνου στη Λάρνακα, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένου άλματος με τη συμβολή της Πολεμικής Αεροπορίας.

Όπως αναφέρθηκε, έγινε κάποιο λάθος στη συσκευασία του αλεξιπτώτου καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είχε συνδεθεί ο βρόγχος του αλεξιπτώτου με τον στατικό ιμάντα κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βγει συρόμενος ο αλεξιπτωτιστής.

Ως σημαντικό σε αυτή την υπόθεση εκτιμάται το ότι τηρήθηκε η ψυχραιμία, λειτούργησε ο επαγγελματισμός τόσο των αλεξιπτωτιστών που οι αρχηγοί ρίψεως έχουν τεράστια εμπειρία με χιλιάδες άλματα στατικού ιμάντα και ελευθέρας πτώσεως στην καριέρα τους και κατάφεραν με χειρουργικές κινήσεις να φέρουν στην άτρακτο του αεροσκάφους τον κρεμάμενο αλεξιπτωτιστή.

Σημαντική ήταν και η συμβολή του πληρώματος του C-130 τόσο των τεχνικών που είναι στο πίσω μέρος του αεροσκάφους, όσο και των πιλότων οι οποίοι έδιναν τις κατάλληλες κλήσεις στο αεροσκάφος ώστε να μη συμβεί το παραμικρό ο αλεξιπτωτιστής μέχρι να καταφέρουν οι συνάδελφοί τους να τον φέρουν ξανά κοντά τους.

Βεβαίως, το άλμα ακυρώθηκε ώστε να γίνει έλεγχος στα αλεξίπτωτα των στελεχών που θα έκαναν άλμα και θα επαναληφθεί το προσεχές διάστημα.

Σημειώνεται ότι, στατιστικά, αυτό το ατύχημα μπορεί να συμβεί 3-4 φορές τον χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο και επειδή ακριβώς όλα λειτούργησαν όπως έπρεπε η στρατιωτική ηγεσία, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, σκοπεύει να βραβεύσει τόσο τα έμπειρα στελέχη που επανέφεραν τον αλεξιπτωτιστή στο αεροσκάφος αλλά και τα μέλη του πληρώματος του C-130.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Σωστή η κίνηση της βραβευσης, αλλά όχι ως πρωτεύουσα ενέργεια.
    Προεχει η διερευνιση του πρόβληματος.
    Και εν προκειμενω ισχυει το Στρατιωτικο ρητο: Η εμπλοκη είναι μία! Τα αιτια όμως πολλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο και εύγε και στο θάρρος και την ψυχραιμία του αλεξιπτωτιστή αλλά και στην ετοιμότητα και τον επαγγελματισμό του αρχηγού ρίψεων και φυσικά στους απίθανους πιλότους με τους σωτηριους ελιγμούς.
    Και κάτι που θυμήθηκα για να μην το ξεχάσω: "Όταν στέκομαι στην πόρτα 1000 πόδια 'κει ψηλά το εφεδρικό χαϊδεύω μου 'χει φύγει η μαγκιά, μα σαν έρθει εκείνη η ώρα και κοιτώ τον αρχηγό, χίλιους φόβους ξεπερνώ και βουτάω στο κενό"
    Ζήτω το Έθνος, ζήτω η Ελλάδα, ζήτω οι ΕΔ, ζήτω ο Στρατός.
    Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα συνάδελφοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή