Νέα λίστα για αμερικανικά όπλα με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση των Ελληνικών ΕΔ-Τι περιλαμβάνει

Νέα λίστα για αμερικανικά όπλα με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση των Ελληνικών ΕΔ-Τι περιλαμβάνει

Η Αθήνα θέλει να αξιοποιήσει την ευκαιρία ενίσχυσης του ΝΑΤΟ, με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και τη «γέφυρα» που στήνεται ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Άγκυρα

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ - ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 13/04/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Την προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τα αποθέματα αμυντικού υλικού των ΗΠΑ (Excess Defense Articles - EDA) επιδιώκει η Αθήνα με συντονισμένες ενέργειες του υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ τις τελευταίες ημέρες.

Οι επιτελείς θέλουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο το μομέντουμ που τους προσφέρεται με στόχο να ενισχύσουν εξοπλιστικά τις Ένοπλες Δυνάμεις. Το ΝΑΤΟ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ενισχύει την ανατολική πτέρυγά του και η Ελλάδα έχει αναβαθμισμένο ρόλο στη νέα εποχή της Συμμαχίας. Υπό αυτό το δεδομένο η Αθήνα θέλει να εκμεταλλευθεί αυτή την ευκαιρία. Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο επισημαίνει στους συνομιλητές της από τις ΗΠΑ πως ένα ενισχυμένο ΝΑΤΟ σημαίνει και ενισχυμένες δυνατότητες των μελών του, όπως είναι η Ελλάδα. Σε αυτή την κατεύθυνση η Αθήνα προσδοκά μια καλή συμφωνία με τις ΗΠΑ και για την ένταξη της Πολεμικής Αεροπορίας στο πρόγραμμα των F-35, την ώρα της επαναπροσέγγισης Ουάσιγκτον - Άγκυρας με στόχο τη συμφωνία για προμήθεια αναβαθμισμένων F-16 από την Τουρκία.

Η Αθήνα, ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στον στόχο της απόκτησης των υπερσύγχρονων μαχητικών. Η ελληνική πλευρά την τελευταία πενταετία έχει καταρτίσει μια μακρά λίστα με αμυντικό υλικό που έχουν ανάγκη και οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων και την έχει θέσει υπ' όψιν των Αμερικανών. Τώρα όμως οι Επιτελείς αναπροσαρμόζουν και επικαιροποιούν αυτόν τον κατάλογο έχοντας υψηλότερες προσδοκίες για παραχώρηση περισσότερο ποιοτικού υλικού. Εξάλλου και μετά την υπογραφή της νέας Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας - ΗΠΑ η Αθήνα συζητάει πλέον τη διάθεση αμυντικού υλικού από τα αποθέματα των ΗΠΑ όχι ως... πελάτης αλλά ως στρατηγικός εταίρος και σύμμαχος. Και διαπραγματεύεται έχοντας ως επιπλέον «όπλο» στη φαρέτρα της τις διευκολύνσεις που παρέχει στους Αμερικανούς και στο ΝΑΤΟ, όπως είναι η Αλεξανδρούπολη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την περασμένη εβδομάδα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Μαρκ Μίλεϊ, συζητήθηκε και η προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τα αποθέματα αμυντικού υλικού των ΗΠΑ, καθώς και το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του εκσυγχρονισμού τους με χρήση κονδυλίων «Foreign Military Financing» (FMF).

Τι περιλαμβάνει ο κατάλογος

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΓΕΕΘΑ, με εισηγήσεις των τριών Αρχηγών, έχει συντάξει έναν μεγάλο κατάλογο με όπλα και υλικά που έχουν ανάγκη και οι τρεις κλάδοι.

Για παράδειγμα, ο Στρατός Ξηράς ενδιαφέρεται εδώ και χρόνια για την παραχώρηση από τις ΗΠΑ τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Bradley, όμως στο παρελθόν έχει λάβει αρνητικές απαντήσεις. Επίσης, επιδιώκει να αποκτήσει ως EDA πυροβόλα Μ109 για το πυροβολικό. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον του ΓΕΣ και για οχήματα γενικής χρήσης, δηλαδή αρματοφορείς, ρυμουλκά, αλλά και μικρότερα οχήματα. Στόχος είναι να ανανεωθεί το υπάρχον μεταφορικό υλικό. Ακόμα,  επιδιώκει να αποκτήσει αμφίβια οχήματα για τον Στρατό Ξηράς αλλά και ελικόπτερα για την Αεροπορία Στρατού. Σημειώνεται πως τον Ιούνιο αναμένεται να παραλάβει ως πλεονάζον υλικό από τις ΗΠΑ και άλλες δύο δόσεις - περί τα 700 - από τα συνολικά 1.200 οχήματα αναγνώρισης Μ1117.

Σε ό,τι αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, η τελευταία εξέλιξη είναι η απόκτηση - το πιθανότερο έως το τέλος του χρόνου - των αμερικανικών σκαφών island για να χρησιμοποιηθούν ως παράκτια περιπολικά. Θα αντικαταστήσουν τα υπέργηρα περιπολικά του Πολεμικού Ναυτικού (κάποια είναι άνω των... 50 ετών). Τα εν λόγω περιπολικά βρίσκονται στην περιοχή του Περσικού (Μπαχρέιν) και τα είδαν από κοντά επιτελείς του Ναυτικού.

Αιτήματα από την ελληνική πλευρά υπάρχουν και για τη διαθεσιμότητα UAVs όχι μόνο για την Πολεμική Αεροπορία αλλά για όλους τους κλάδους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια