Kλείνει για έναν μήνα ο εναέριος χώρος του Έβρου-Σε αυξημένη επαγρύπνηση οι ΕΔ

Kλείνει για έναν μήνα ο εναέριος χώρος του Έβρου-Σε αυξημένη επαγρύπνηση οι ΕΔ

Κλειστός για όλα τα στρατιωτικά αεροσκάφη από σήμερα ο εναέριος χώρος στην περιοχή του Έβρου με αφορμή και τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία η Ρωσία

Γιώργος Διονυσόπουλος

Πιο συγκεκριμένα, με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας απαγορεύει από την 1η έως και την 28η Μαρτίου όλες τις στρατιωτικές πτήσεις πάνω από τον Νομό Έβρου, με εξαίρεση μόνο για τα αεροσκάφη τα οποία έχουν νωρίτερα καταθέσει και λάβει ειδική άδεια προκειμένου είτε να διέλθουν από τον εναέριο χώρο της περιοχής, είτε να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απαγόρευση στρατιωτικών πτήσεων πάνω από την ελληνική ακριτική περιοχή πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικού αμερικανικού αιτήματος και στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), καθώς υπάρχει η ανησυχία ότι η Μόσχα ή... σύμμαχες χώρες που διατηρούν δεσμούς με τη Ρωσία (π.χ. Τουρκία) θα μπορούσαν κάνοντας χρήση εναέριων μέσων να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα του αμερικανικού στρατού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο αποτελεί πλέον βασική πύλη ανεφοδιασμού των βάσεων που διατηρούν οι ΗΠΑ σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Παράλληλα, από σήμερα Τρίτη 1η Μαρτίου και μέχρι τις 18 του μήνα το σύνολο σχεδόν των δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού στον Έβρο ξεκινά τη διεξαγωγή ευρείας κλίμακας ασκήσεων με τη συμμετοχή του Πεζικού, αλλά και των μηχανοκίνητων μονάδων του Δ’ Σώματος Στρατού. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τα σενάρια των ασκήσεων είναι αυστηρά διαβαθμισμένα και σε ανώτατο βαθμό, κάτι το οποίο συμβαίνει συνήθως μόνο κατά τη διάρκεια της διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων», της σημαντικότερης και μεγαλύτερης άσκησης των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως σημειώνουν πάντως οι ίδιες πηγές, ένα από τα βασικά σενάρια των ασκήσεων προβλέπει την προσομοίωση προάσπισης της Αλεξανδρούπολης από τυχόν συμβατική ή ασύμμετρη απειλή άλλης χώρας.

Να σημειώσουμε ότι στο Πεντάγωνο παρατηρούν με μεγάλη προσοχή τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης, καθώς η ελληνική πλευρά αξιολογεί ως πολύ πιθανή την εκδήλωση μιας ασύμμετρης απειλής στον Έβρο. Η συγκεκριμένη απειλή θα μπορούσε να εξελιχθεί είτε στην ξηρά, μέσω της αύξησης των κατευθυνόμενων μεταναστευτικών ροών στα πρότυπα του Μαρτίου του 2020, είτε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του νομού, όπου η Άγκυρα θα επεδίωκε να προκαλέσει κάποιο επεισόδιο στέλνοντας τουρκικά αλιευτικά να ψαρέψουν παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, όπως συνέβη το απόγευμα της περασμένης Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Χίο και τις Οινούσσες.

Αυξημένη επαγρύπνηση

Την ίδια στιγμή αυξημένη είναι η επαγρύπνηση που υπάρχει και στο Πολεμικό Ναυτικό, καθώς στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου πλέει ένας σημαντικός αριθμός πολεμικών πλοίων του αμερικανικού και του ρωσικού στόλου. Πιο συγκεκριμένα, περισσότερα από 30 πλοία του ρωσικού στόλου εμφανίζονται να έχουν απλωθεί σε μια τεράστια θαλάσσια έκταση που ξεκινά από τη νοτιοδυτική Κρήτη (όπου πλέει ανελλιπώς τις τελευταίες ημέρες και συνοδεία πλοίων η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μεσογείου, το καταδρομικό «Ustinov») και φτάνει μέχρι τη νότια Κύπρο και τα ανοιχτά της Συρίας, όπου και βρίσκεται ο κύριος όγκος τους.

Από την άλλη πλευρά, περίπου ανάλογος είναι και ο αριθμός των αμερικανικών πλοίων του 6ου Στόλου, τα οποία συνεπικουρούμενα και από σκάφη κρατών-μελών του ΝΑΤΟ έχουν κατακλύσει τη θαλάσσια περιοχή που ξεκινά βόρεια της Κρήτης και φτάνει μέχρι και τις νότιες μικρασιατικές ακτές. Παράλληλα, μία σημαντική νατοϊκή δύναμη πλέει και σε περιοχές νοτίως της Κύπρου, επιτηρώντας τα γυμνάσια που διεξάγουν τις τελευταίες ημέρες τα πλοία του ρωσικού στόλου που κινούνται μεταξύ Κύπρου και Συρίας. Οι ΗΠΑ εμφανίζονται να ανησυχούν ιδιαίτερα από την έντονη ρωσική παρουσία στη ΝΑ Μεσόγειο, δεδομένου ότι αρκετά ρωσικά πλοία φέρουν πυραύλους μέσου και μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους και αμερικανικές βάσεις που βρίσκονται διάσπαρτες στη Νότια Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Ορισμένα από αυτά τα σκάφη, όπως το «Ustinov», φέρουν μεταξύ άλλων και πυραύλους basalt κατά αεροπλανοφόρων, έχοντας εντός της εμβέλειάς τους τόσο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman» όσο και το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle».

Αντίστοιχα ισχυρή πάντως είναι και η δύναμη πυρός που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους και οι μονάδες του Συμμαχικού Στόλου. Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman», το οποίο συνοδεύεται επίσης από τα αντιτορπιλικά «USS Bainbridge», «USS Gravely», «USS Ross» και «USS Roosevelt», μεταφέρει περισσότερα από 70 σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και έναν σημαντικό αριθμό πυραύλων Κρουζ, εντός του βεληνεκούς των οποίων βρίσκεται και η ουκρανική επικράτεια.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Τι είναι πάλι τούτο; Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μόνον ο Εβρος και όχι όλη η Θρακη! Δηλαδή έχετε βάλει στον Εβρο τους ρωσικους
    S 300;;; Xα Χα Χα... Κ. Κουλη και κ. Τεως Μαρμαρα. Αν χρειαστειτε κανένα ανταλλακτικό για τους
    S 300 τι θα Κανετε; Θα στειλετε τον Conte Dendia στον Πουτινα να σάς το δώσει; Η πώς αλλιώς κλειδώσατε τον εναέριο χώρο του Έβρου; Φέρατε πίσω τη Συστοιχία PATRIOT πο είχατε δώσει στην Σαουδική Αραβία; Αλήθεια βρίσκονται τώρα εκεί; Και με τι ανταλλάγματα τους δώσατε; Μήπως σάς δάνεισε κανένα ομόλογο η Σαουδική Αραβία; Ερωτήσεις κάνουμε, διότι ως φορολογούμενοι Έλληνες πολίτες έχετε υποχρέωση να Μας ενημερώσετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή