Αναβάθμιση του G3 στο Αίγιο λόγω ματαίωσης σχεδίου για νέο εθνικό τυφέκιο-Τι θα περιλαμβάνει

Αναβάθμιση του G3 στο Αίγιο λόγω ματαίωσης σχεδίου για νέο εθνικό τυφέκιο-Τι θα περιλαμβάνει

Ο εκσυγχρονισμός του G3 στο Αίγιο επιτακτική ανάγκη μετά την εγκατάλειψη του σχεδίου για το νέο εθνικό τυφέκιο για οικονομικούς λόγους

Του ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ - ΠΗΓΗ: ΓΝΩΜΗ ΠΑΤΡΩΝ 11/03/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Η μη υλοποίηση του σχεδίου για το νέο εθνικό τυφέκιο επιφέρει την επιτακτική αναβάθμιση του συνόλου των όπλων G3, με κύριο σημείο αναφοράς το εργοστάσιο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στο Αίγιο, που ανακοίνωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας. Πρόκειται ασφαλώς για μια ενθαρρυντική εξέλιξη, καθώς με την αναβάθμιση των G3 αναβαθμίζεται παράλληλα και ο ρόλος του εργοστασίου του Αιγίου, το οποίο «ψηλώνει» στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Αλλά για να φτάσουμε σ' αυτήν προηγήθηκε το «ναυάγιο» του φιλόδοξου πρότζεκτ που αφορούσε την παραγωγή του νέου εθνικού τυφεκίου, διαμετρήματος 5.5 χιλιοστών, που θα αντικαθιστούσε το G3, διαμετρήματος 7.62 χιλιοστών. Τη ματαίωση του συγκεκριμένου σχεδίου γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στον Ιάσονα Φωτήλα, επικαλούμενος οικονομικούς λόγους. Έτσι, ο εκσυγχρονισμός του συνόλου των G3, που υπερβαίνουν τις 200.000, καθίσταται μονόδρομος.

Όμως, ακόμη κι αν προχωρούσε το πρόγραμμα για το νέο εθνικό τυφέκιο, δεν θα ήταν δυνατό τα G3 να αντικατασταθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός αχρησιμοποίητων.

ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο της αναβάθμισής τους, στα G3 θα γίνουν οι εξής μετατροπές:

Αντικατάσταση του υπάρχοντος πλαστικού χειροφυλακτήρα με άλλον από αλουμίνιο αεροπορικού τύπου με ενσωματωμένες ράγες προσαρμογής picatinny, για την τοποθέτηση διαφόρων απαρτίων, όπως τακτικός φακός, κάθετη χειρολαβή με ενσωματωμένο δίποδα, αορτηριούχο.

Τοποθέτηση ράγας picatinny στο επάνω μέρος του τυφεκίου με σκοπό την προσαρμογή οπτικού σκοπευτικού, καθώς επίσης και πληθώρας άλλων τύπων σκοπευτικών - διοπτρών.

Τηλεσκοπικό κοντάκιο τύπου Μ4 των 6 θέσεων.

Τοποθέτηση αορτήρα τριών σημείων.

40 και πλέον χρόνια σε υπηρεσία

Η προϋπηρεσία του G3 στις Ένοπλες Δυνάμεις μετράει ήδη τέσσερις δεκαετίες. Το 1977 το Ελληνικό Δημόσιο υπέγραψε σύμβαση με τη δυτικογερμανική εταιρεία Heckler und Koch για την κατασκευή του, από την τότε Ελληνική Βιομηχανία Όπλων.

Οι στρατιωτικές μονάδες άρχισαν να εξοπλίζονται με G3 από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. οπότε αυτά διανεμήθηκαν σχεδόν σε όλα τα στρατόπεδα. Πρόκειται για ένα όπλο που συνδυάζει δύναμη πυρός ελεύθερου σκοπευτή και ελαφρού πολυβόλου και παράγεται σε πολλές χώρες, ενώ σήμερα το χρησιμοποιούν πάνω από 60 στρατοί.

Όσοι έχουν υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις γνωρίζουν ότι το G3 παράγεται σε δύο «εκδόσεις». Η πρώτη είναι το G3Α3 (με το πλαστικό κοντάκιο) το οποίο φέρουν οι στρατιώτες. Η δεύτερη είναι το G3Α4 (με μεταλλικό κοντάκιο), το οποίο φέρουν δόκιμοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί.

Δημοσίευση σχολίου

17 Σχόλια

  1. Και μεγαλύτερο γεμιστήρα χρειάζεται το G3 ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μ: αυτά και μ' αυτά,φορτωνομαστε ένα όπλο των 6.3 - 6.5 χλγ κι όλα καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το G3 είναι ένα πάρα πολύ βαρύ τυφέκιο εφόδου. Πάρα πολύ αξιόπιστο όμως.Πιστευω όμως ότι αν αντικατασταθούν διάφορα μέρη με ελαφρύ υλικό, όπως κοντάκιο,χειροφυλακτηρας, σύστημα σκανδάλης με ελαφρύ υλικό, θα μπορούσε να χάσει λίγο βάρος.Αλλα παραμένει ένα ξεπερασμένο όπλο.Και αν προστεθούν και άλλα συστήματα, θα εξακολουθήσει να είναι βαρύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.ΟΙ ΓΕΜΙΣΤΗΡΕΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. θα μπορούσαμε να γυρίσουμε και στο εγγυημένο Μ1!!! χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λοιπόν ας πάρουμε τα πράγματα ένα ένα, γιατί αυτούς που δε ξέρουν από όπλα μπορειτε να τους δουλέψετε, κάποιον όμως που είναι του χώρου όχι. Πείτε μας λοιπόν πόσο θα κοστίσουν όλα αυτά τα κομμάτια του όπλου που θα αντικαταστήσετε; Να σας πω εγώ κάπου στα 1500 ευρώ , ίσως και παραπάνω. Ξέρετε πόσο ξεκινάνε τα AR στην αγορά της Αμερικής; Από 800 δολάρια περίπου. Για ποιο κόστος μιλάτε λοιπόν ρε χαρτογιακαδες; Πείτε ότι δε τα βρήκατε στη μίζα να τελειώσει. Και κάτι τελευταίο αλλάξτε και κανα κανονισμό περί βολών που είναι και τσάμπα ,μπας και μάθει και κανένας να ρίχνει, γιατί έτσι όπως κάνετε αποστειρωμενα τις βολές με μόνο σκοπό να μη φάτε καμία εδε , σίγουρα πόλεμο δε πάμε. Έτσι κάναμε βολές στα χαρακώματα το 1918 ,και βγαίνουν οι φωστήρες τα κομμάτοσκυλα οι απόστρατοι στα παράθυρα και κάνουν και πολεμικές εκτιμήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέστα φίλε μου. Δεν τους βγήκε η μοιρασιά κι ευτυχώς γλυτώσαμε το εθνικό-ισραηλινό τυφέκιο. Από τις ελλείψεις του ΣΞ, τι να πρωτοαναφέρει κανείς; Την εκπαιδευση στις βολές,που γράφεις κι εσύ;Τις εξαρτύσεις, τον ρουχισμό και την υπόδυση; Αυτός που βγάζει τις προδιαγραφές της στολής μάχης, έχει κάτσει κανένα βράδυ έξω με χιόνι ή την έχει βγάλει μόνο μεταξύ Χολαργού και Γουδή 07:00-14:30 με σκαρπίνι; Να πούμε για τα κινούμενα φέρετρα του 1960 που παριστάνουν τα ΤΟΜΠ; Τις επιθέσεις ανακατάληψης υψώματος εφ' όπλου λόγχη-πυρ και κίνηση, αγνοώντας επιδεικτικά το σύγχρονο περιβαλλον μάχης (drones, νυχτερινη όραση, ατομικοί ασύρματοι κλπ). Κανένα προβλημα, μόνο μην ενοχλήσουμε την πολιτική ηγεσία και τουςψηφοφόρους της γιατι πως αλλιώς θα γίνουμε ΑΓΕΣ και ΑΓΕΕΘΑ; Το PR να λειτουργεί κι όλα καλά.

      Διαγραφή
  7. Όταν είσαι στο ΝΑΤΟ αυτά είναι τα πλεονεκτήματα. Τρώνε οι αξιωματικαρες με δέκα μασέλες και οι άλλοι τον πίνουν. Είναι πολλά τα προνόμια τι να κάνουμε. Άσ θυμιθουμε όμως λίγη ιστορία. Ο προδότης ο Βενιζέλος χρεοκοπίσε το κόμμα του για να ταιζει τους αξιωματικούς ,όταν έχασε τις εκλογές. Και όταν έγινε η καταστροφή για να μην επωμιστεί το πολιτικό κόστος έριξε το φταίξιμο πάνω τους και τους κρέμασε ( δίκη των έξι ). Νόμιζαν Τα κορόιδα ότι επειδή μπήκαν στις στοές ήταν μέσα στο σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να "θυμηθούμε λίγη ιστορία": δεν ήταν ο Βενιζέλος ΠΘ το '22 είχε χάσει τις εκλογές του 1920, αλλά οι βασιλικοί, οπότε ποιο πολιτικό κόστος είχε να επωμιστεί; Οι έξι ήταν πολιτικά πρόσωπα, ως επί το πλείστον (οι ΠΘ από το '20 έως το '22 και ο αρχηγός της Στρατιάς ο Χατζανέστης).

      Διαγραφή
  8. ΣΥΝΧΡΟΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΥΦΕΚΙΟΥ ΜΑΧΗΣ ΣΕ ΛΕΥΚΟ ΧΑΡΤΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΕΕ;;; ΘΕΛΕΙ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ.. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΕΕ;;; ΑΛΛΑ ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ;; ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ;; ΚΙ ΕΚΕΙΝΕΣ ΟΙ ΒΟΛΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΡΑΝΗ ΤΟΥ ΒΠΠ ΕΛΕΟΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κί ό δισέγγονοs μού G3 θά εχει;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αριστο και αξιοπιστο τουφέκι μάχης. Και οι βολιδες των 7,6 mm τρυπαν τα σύγχρονα αλεξισφαιρα γιλεκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απαράδεκτη απόφαση. Το G3 έχει ξεπεραστεί πλέον. Με όλες αυτές τις αλλαγές που θα του κάνουν θα φτάσει τα 6 κιλά βάρος. Και να χρειαστεί να διεξάγουμε αστικές επιχειρήσεις όπως στην Ουκρανία, άντε κάνε εκκαθάριση με όπλο των 6 κιλών και με γεμιστήρα 20 φυσιγγίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θα κάνω και εγώ ένα σχόλιο.αυτοι που έχουν ιδέα από όπλα και πολεμικό υλικό μίλησαν σωστά πιο πάνω αλλά είναι ακόμη ποιο πολλά αυτά που κρίνει η αλήθεια.οποιος ψάξει κι άλλο δυστυχώς απελπίζεται τελείως.τωρα αν κάνετε μια έρευνα στο διαδίκτυο θα δείτε τι χρησιμοποιούν οι άλλοι στρατοί και ειδικές δυνάμεις και θα καταλάβετε ότι η αναβάθμιση δεν έχει αποτέλεσμα κανένα.αλλες εποχές ίσως να είχε στο παρελθόν.τωρα και στο μέλλον όχι.θα αναβαθμίζετε το παλιό σας κινητό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπάρχει και τρίτη παραλλαγή του j3 το 11. Έπρεπε να είχαν προχωρήσει σε αντικατάσταση του j3 είναι ξεπερασμένο όσο για τα χρήματα να τα βάλουν από τους παχουλούς μισθούς που παίρνουνε οι βουλευτές του σύγχρονου ελληνικού κράτους να μην πάρει κανένας τον μισθό του για ένα χρόνο και βγαίνουν τα λεφτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εκτιμώ ότι η απόφαση αυτή είναι λάθος, διότι το κόστος του κιτ μετατροπής θα είναι το ίδιο ή παραπλήσιο με αυτό της αγοράς νέου τυφεκίου. Επίσης, ως οπλουργός έχω αναβαθμίσει G3 για χρήση του ως ΕΣ και έχω διαπιστώσει ότι και το βάρος αυξήθηκε με την προσθήκη των σκοπευτικών και επηρεάστηκε αρνητικά το κέντρο βάρους με αρνητικά αποτελέσματα τελικά για τη σκόπευση. Ελπίζω τουλάχιστον την απόφαση για το ποιο κιτ αναβάθμισης θα επιλεγεί να την πάρουν οι ειδικοί (οπλουργοί) και όχι οι πολιτικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Λοιπόν επειδή οπλουργός είμαι και εγώ έχω τις εξής απορίες
    1)μόνο με μαστίγιο καταλαβαίνει ο Έλλην?
    2) οτιδήποτε εκτός ειδικών δυνάμεων θα γίνει ποτέ επιχειρησιακό η θα μείνουν μια ζωή εργάτες οικοδομής για να έρχεται ο κάθε ανώτερος αξιωματικός και να βλέπει-χαιρεται?
    3) Από το ποτάμι Έβρου μέχρι την νησο ψωμί θα υπάρξει ατομικός ασύρματος ο οποίος θα λειτουργήσει με κάποιο προτοκολο η θα μείνουμε στο να γκαριζουμε?
    4)g3 ανάθεμα την ώρα που το πήραμε τώρα ξαφνικά το αναβαθμίζουμε?
    5) εκπαίδευση ατομικός εξοπλισμός? Βαρέθηκαμε να κουβαλάμε μαλακίες καθώς και να τις πράττουμε
    6)πρέπει ο απέναντι να φτάσει Βόλο και Πελλοπονήσο για να ξυπνήσει κάποιος αδαής και να καταλάβει ότι τα μύρια δεν σε γλυτώνουν από την ολοκληρωμένη ξεφτίλα -προδοσια ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή