ΝΥΤ: Αμερικανική πρόταση για F-35 στην Τουρκία αν δώσει τους S-400 στην Ουκρανία

ΝΥΤ: Αμερικανική πρόταση για F-35 στην Τουρκία αν δώσει τους S-400 στην Ουκρανία

Σενάρια σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία θα μπορούσε να στείλει στην Ουκρανία ως αεράμυνα τους ρωσικούς S-400 που έχει παραλάβει, και έτσι να εξασφαλίσει την επιστροφή της στο πρόγραμμα των αμερικανικών F-35, αποκαλύπτουν μέσα από δημοσίευμά τους οι New York Times.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, οι Ηνωμένες Πολιτείες («Αμερικανοί αξιωματούχοι») πρότειναν στην τουρκική πλευρά να στείλει στην Ουκρανία ως αεράμυνα συστοιχίες των ρωσικών αντιαεροπορικών/αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 που είχε η ίδια η Άγκυρα παραλάβει.

Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως αναφέρεται, θα μπορούσε ενδεχομένως να εξεταστεί ως αντάλλαγμα ακόμη και το ενδεχόμενο να επιστρέψει και πάλι η νατοϊκή Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35 από το οποίο υπενθυμίζεται πως εκείνη είχε εκδιωχθεί/αποκλειστεί ακριβώς επειδή είχε προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών S-400.

Αμερικανοί διπλωμάτες εκτιμούν, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα των New York Times, πως κατά αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να επιτύχουν δύο στόχους: να τραβήξουν την Τουρκία μακριά από την επιρροή της Ρωσίας και να ενισχύσουν παράλληλα την ουκρανική αεράμυνα με ένα ισχυρό όπλο.

Το όλο «δούναι και λαβείν» φαντάζει δύσκολα υλοποιήσιμο. Εάν η Άγκυρα προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση, το πιο πιθανό είναι πως θα ακολουθούσε μια σοβαρότατη κρίση στις σχέσεις της με τη Ρωσία. Και δικαιολογημένα, καθώς οι Τούρκοι θα είχαν στείλει ρωσικά όπλα στους Ουκρανούς για να αντιμετωπίσουν τη ρωσική επίθεση, πράγμα που δεν θα μπορούσε φυσικά να αρέσει στη Μόσχα για λόγους πρακτικούς αλλά και για λόγους συμβολικούς.

Στο εν λόγω σενάριο πάντως πλέον αναφέρονται σοβαρές αμερικανικές πηγές, μεταξύ αυτών ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Σάνγκερ των New York Times, σύμφωνα με τον οποίο η σχετική πρόταση έχει ήδη κοινοποιηθεί από τους Αμερικανούς προς την τουρκική πλευρά, η οποία όμως τουρκική πλευρά ακόμη δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά ούτε έχει δώσει κάποια απάντηση.

Πηγή: New York Times

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Χα χα χα... Σιγά και τους δώσουν... Πάει αυτό. Ίσα ίσα τώρα είναι η ευκαιρία πού θα πάρουν κι άλλους. Και όχι μόνο!!! Ο Μητσοτάκης τί θα κάνει άμα τον στριμωξουν; Θά τούς δωσει τους S 300?

    ΑπάντησηΔιαγραφή