Ρελάνς της Αθήνας στη «μάχη των drones»: Η Ελλάδα έτοιμη για απόκτηση 3 UAVs MQ-9 Reaper

Ρελάνς της Αθήνας στη «μάχη των drones»: Η Ελλάδα έτοιμη για απόκτηση 3 UAVs MQ-9 Reaper

Η Ελλάδα μελετά την προμήθεια τριών αμερικανικής κατασκευής UAVs MQ-9 Reaper μαζί με δύο σταθμούς εδάφους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΛ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΗΓΗ: ΒΗΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 27/02/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Η «μάχη των UAVs» φαίνεται ότι έχει αρχίσει για τα καλά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όπως πληροφορείται «Το Βήμα», η Αθήνα δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο στην απόκτηση ειδικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου για να αντιμετωπίσει τη σημερινή υπεροπλία της Άγκυρας στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία εσχάτως κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Ο σχεδιασμός της ελληνικής πλευράς, ο οποίος είναι πολύ πιο προχωρημένος από όσο δημοσίως ομολογείται, χωρίς όμως να αγνοεί τις χρηματοδοτικές πραγματικότητες του τρέχοντος δημοσιονομικού πλαισίου, περιλαμβάνει την προμήθεια τριών αμερικανικής κατασκευής UAVs MQ-9 Reaper μαζί με δύο σταθμούς εδάφους.

Το εν λόγω υποπρόγραμμα θα αποτελέσει, κατά κάποιον τρόπο, τη μετεξέλιξη μιας παλαιότερης ιδέας για την προμήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες UAVs MQ-1 Predator, η οποία όμως ενεπλάκη στα γρανάζια της στρατιωτικής γραφειοκρατίας και δεν προχώρησε – με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Τώρα όμως η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου εμφανίζονται αποφασισμένες να προχωρήσουν στην προμήθεια των εν λόγω UAVs τα οποία χρησιμοποιούν σε μεγάλους αριθμούς οι Ηνωμένες Πολιτείες (η αμερικανική πολεμική αεροπορία διαθέτει τουλάχιστον 300 από αυτά), ενώ έξι MQ-9 Reaper σταθμεύουν στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Αεροπορικής Βάσης της Λάρισας και χρησιμοποιούνται για αναγνώριση και παρακολούθηση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Μαύρης Θάλασσας.

Πρόταση στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», η ελληνική πλευρά έχει ήδη καταθέσει στην αμερικανική κυβέρνηση το επονομαζόμενο Letter of Request for Price and Availability (LoR for P&A). Με βάση το κόστος που δόθηκε στην ελληνική πλευρά έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία ενεργοποίησης σχετικού υποπρογράμματος με σκοπό να εγκριθεί η χρηματοδότησή του. Ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια ώστε το υποπρόγραμμα να προχωρήσει και έχει ήδη περάσει τόσο από το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο (ΑΑΣ) όσο και από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ). Εφόσον το σκέλος ενεργοποίησης του υποπρογράμματος και εξεύρεσης της αναγκαίας χρηματοδότησης ολοκληρωθεί, τότε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα προχωρήσει επισήμως στην αποστολή Letter of Request (LoR). Στην παρούσα φάση πάντως, οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) ασχολούνται με τους γενικούς και ειδικούς όρους μιας μελλοντικής σύμβασης. Λογικά, το μοντέλο που θα επιλεγεί είναι αυτό της διακρατικής συμφωνίας G2G, που προσφέρει ένα πιο ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο και αποτρέπει την υπέρβαση κόστους, καθώς η σύμβαση γίνεται ουσιαστικά με την αμερικανική κυβέρνηση.

Εμβέλεια δράσης

Η ενίσχυση των ελληνικών δυνατοτήτων στα UAVs είναι αναγκαία, καθώς έχει καταστεί προφανές ότι η χρονομίσθωση των ισραηλινών Heron (που σταθμεύουν στη Σκύρο) είναι μεν σημαντική αλλά όχι επαρκής. Λήγει δε το επόμενο έτος και ήδη έχουν ξεκινήσει συνομιλίες για την επέκτασή της ή και για την αγορά των ισραηλινών UAVs. Ωστόσο, τα MQ-9 Reaper μπορούν να προσφέρουν πολύ περισσότερα στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Είναι μεγαλύτερα, μπορούν να πετούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σε μεγαλύτερο ύψος, ενώ αν και αρχικά αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για παρακολούθηση και αναγνώριση, οι δυνατότητες να μετατραπούν αργότερα σε οπλισμένα είναι εγνωσμένες.

Πιο συγκεκριμένα, τα MQ-9 Reaper έχουν αυτονομία 30 ωρών πτήσης όταν χρησιμοποιούνται για παρακολούθηση και συλλογή πληροφοριών (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance – ISR), χρόνος που μειώνεται στις 23 ώρες όταν φέρει οπλικό φορτίο (το οποίο μπορεί να φθάσει ως και τα 1.700 κιλά). Ο κινητήρας τους έχει ισχύ 950 ίππων και η ταχύτητά τους μπορεί να φθάσει ως και τα 480 χιλιόμετρα/ώρα.

Anti-drone για την ενίσχυση της αεράμυνας

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συζητά και για την ενίσχυση των δυνατοτήτων anti-drone της ελληνικής αεράμυνας. Οι συζητήσεις για το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα προχωρημένες με την ισραηλινή πλευρά, αν και στρατιωτικές πηγές επεδίωκαν εσχάτως, σε ιδιωτικές τους συνομιλίες, να κατεβάσουν τους τόνους λέγοντας ότι η βασική και αρχική προτεραιότητα σε αυτή τη φάση είναι η απόκτηση δυνατοτήτων που θα ενισχύουν την άσκηση ηλεκτρονικών αντιμέτρων για την «τύφλωση» των τουρκικών drones και όχι τόσο για την κατάρριψή τους. Άλλωστε, η δεύτερη επιλογή εγείρει «δύσκολα» ερωτήματα και δεν είναι απαραίτητα η κατάλληλη – τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Θα ήθελα να μας δώσει ο αναλυτης αυτής της είδησης την άποψη του στο ερώτημα : ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΞΑΡΤΩΜΑΣΤΕ , ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΦΤΗΝΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΛΛΗΝ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ UAV και UCAV ; ( ΑΠΟ ΧΘΕΣ)....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακόμα και τις βίδες για το σεσουάρ σε αυτή τη χώρα τις κάνουμε εισαγωγή…
    Κρίμα.
    Ενώ η ΕΛ.ΒΟ. Είναι σε απραξία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή