ΕΦΚΑ – Συνταξιούχοι εργαζόμενοι: Άτυπη παράταση υποβολής αιτήσεων αλλιώς… πρόστιμα

ΕΦΚΑ – Συνταξιούχοι εργαζόμενοι: Άτυπη παράταση υποβολής αιτήσεων αλλιώς… πρόστιμα

Δήλωση απασχόλησης από συνταξιούχους που εργάζονται: Να μεταβούν στον ΕΦΚΑ και να δηλώσουν την απασχόλησή τους καλούνται περίπου 15.000 συνταξιούχοι που είχαν κάποια απασχόληση πριν από την έναρξη του νόμου Κατρούγκαλου, ήτοι στις 13 Μαΐου 2016, και εξακολουθούν να εργάζονται - Με πρόστιμο απειλούνται οι συνταξιούχοι που είχαν απασχόληση πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου και συνεχίζουν, εάν δεν δηλώσουν την εργασία τους

Ρούλα Σαλούρου

Να μεταβούν στον ΕΦΚΑ και να δηλώσουν την απασχόλησή τους καλούνται περίπου 15.000 συνταξιούχοι που είχαν κάποια απασχόληση πριν από την έναρξη του νόμου Κατρούγκαλου, ήτοι στις 13 Μαΐου 2016, και εξακολουθούν να εργάζονται. Σε αντίθετη περίπτωση ο νόμος ορίζει ότι –εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν έχουν δηλώσει την απασχόλησή τους– θα πληρώσουν υψηλότατο πρόστιμο, που φθάνει έως και 12 συντάξεις, κύριες και επικουρικές.

Από τον ΕΦΚΑ επισημαίνουν ότι η υποβολή νέας δήλωσης είναι υποχρεωτική, ανεξάρτητα από το εάν στο παρελθόν ο συνταξιούχος είχε δηλώσει την απασχόλησή του.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων έληξε στις 28 Φεβρουαρίου, όμως πηγές από τον ΕΦΚΑ επισημαίνουν ότι υπάρχει περιθώριο μιας άτυπης παράτασης προκειμένου να ενημερωθούν και να προστρέξουν στα κατά τόπους καταστήματα του ΕΦΚΑ και να υποβάλουν χειρόγραφα την αίτηση. Να σημειωθεί, βέβαια, ότι σύμφωνα με τον νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) θα έπρεπε να έχει δημιουργηθεί μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε η δήλωση να γίνεται ηλεκτρονικά, όμως κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν είναι εφικτό τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και προκρίνεται η λύση της χειρόγραφης δήλωσης.

Ο νόμος ορίζει ότι όσοι δεν υποβάλουν αίτηση, εάν γίνει έλεγχος από τον ΕΦΚΑ και εντοπιστούν, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ίσο με τις συντάξιμες αποδοχές τους 12 μηνών, από κύριες και επικουρικές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συνταξιούχοι: Τι αλλάζει στην απασχόλησή τους από την 1η Μαρτίου-Τι δεν έχει γίνει γνωστό

Να σημειωθεί ότι από την 1η Μαρτίου αλλάζει και το καθεστώς των περικοπών που θα εφαρμοστεί για συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων-εργαζομένων. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, από την 1η Μαρτίου και οι παλαιοί συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται θα δουν την κύρια και την επικουρική τους σύνταξη να μειώνονται στο 70%. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται ήδη για όσους έχουν βγει στη σύνταξη μετά την έναρξη εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016), δηλαδή μετά τις 13 Μαΐου 2016.

Επίσης ισχύει και για όσους ήταν μεν συνταξιούχοι, ξεκίνησαν όμως εργασία από την ανωτέρω ημερομηνία και μετά. Και πλέον θα εφαρμόζεται και για όσους ήταν συνταξιούχοι, εργάζονταν πριν από τον Μάιο του 2016 και συνεχίζουν να εργάζονται. Να σημειωθεί ότι γι’ αυτούς ο νόμος όριζε πως η σύνταξή τους περικοπτόταν κατά 70% για ποσά από 1.000 ευρώ και άνω.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. Συνταξιούχος που καλλιεργεί ιδιόκτητα αγροκτήματα,για να παράγει το λάδι του, πρέπει να υποβάλλει αίτηση στον ΕΦΚΑ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, εφόσον το ετήσιο αγροτικό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 10.000€
      Δείτε και https://enstoloi.net/voithimata/apascholisi/

      Διαγραφή
  2. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΕΡΓΑΖΟ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΠΟ ΤΟ 2012ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ;ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ ΤΩΝ ΕΤΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΚΑΙ ΠΩΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δ΄ Δ/ΝΣΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ & ΕΦΑΠΑΞ ΔΗΜ. ΤΟΜΕΑ (Στρατός Ξηράς, Αεροπορία, Ναυτικό, Λιμενικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα) Φιλελλήνων 13-15, 210-3275097, 210-3275104, d.dapon.syntefdt@efka.gov.gr

      Διαγραφή
  3. Επισκέφτηκα σήμερα 14/3/2022 στις 12.30 (κατόπιν ραντεβού), το ΕΦΚΑ της περιοχής μου (Ναύπλιο) προκειμένου να υποβάλω "Δήλωση Απασχόλησης Συνταξιούχου", όντας αυτοαπασχολούμενος από το 2000 και εκεί μου είπαν: 1. Δεν γνωρίζουν τίποτα για το συγκεκριμένο θέμα, και 2. Θα πρέπει ν απευθυνθώ στο ΓΛΚ ( Συντάξεις Δημοσίου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή