Συνταξιούχοι: Τι αλλάζει στην απασχόλησή τους από την 1η Μαρτίου-Τι δεν έχει γίνει γνωστό

Συνταξιούχοι: Τι αλλάζει στην απασχόλησή τους από την 1η Μαρτίου-Τι δεν έχει γίνει γνωστό

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ - ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 25/02/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Μειώσεις τόσο στην κύρια όσο και στην επικουρική τους σύνταξη θα υποστούν από την 1η Μαρτίου οι συνταξιούχοι που άρχισαν να εργάζονται πριν από τις 13/5/2016, εφόσον συνεχίζουν να εργάζονται. Η συγκεκριμένη κατηγορία δεν επηρεάστηκε από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (13/5/2016), η οποία προέβλεπε περικοπές κατ' αρχάς κατά 60% και από τον Μάρτιο του 2020 κατά 30%. Γι' αυτούς προβλέφθηκε ότι θα υποστούν τις μειώσεις που υπέστησαν και οι συνταξιούχοι που απέκτησαν ιδιότητα απασχολούμενου συνταξιούχου μετά τις 13/5/2016, κατ' αρχάς από 1/3/2021, με τροποποίηση, δε, της σχετικής διάταξης από 1/3/2022.

Εκείνο που δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό είναι ότι οι συνταξιούχοι αυτοί καθώς και όλοι οι άλλοι απασχολούμενοι συνταξιούχοι, σύμφωνα με υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2021, έχουν υποχρέωση να δηλώσουν την απασχόληση ή αυτοαπασχόλησή τους αυτή στις καθ' ύλην αρμόδιες υπηρεσίες εκκαθάρισης συντάξεων του e-ΕΦΚΑ, μέχρι την ενεργοποίηση μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής που προβλέπεται να δημιουργηθεί, σύμφωνα με την ίδια υπουργική απόφαση. Η υποχρέωση αυτή είναι ανεξάρτητη από το αν είχαν δηλώσει την απασχόλησή τους όταν την ξεκίνησαν. Η παράλειψη ή η μη συμμόρφωση προς την υποχρέωση αυτή συνεπάγεται βαρύτατες συνέπειες για τον απασχολούμενο συνταξιούχο, αφού αν διαπιστωθεί η μη υποβολή της σχετικής δήλωσης, επιβάλλεται πρόστιμο το οποίο αντιστοιχεί στο ύψος 12 μηνιαίων κύριων και επικουρικών συντάξεων του «παραβάτη».

Την ίδια ώρα, πάντως, ανεφάρμοστη παραμένει εδώ και δύο χρόνια η διάταξη του νόμου Βρούτση, Ν.4670/2020 (της σημερινής κυβέρνησης), όσον αφορά την αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης των χιλιάδων συνταξιούχων που εργάζονται. Ήδη, καταγράφονται έντονες διαμαρτυρίες αλλά και δικαστικές προσφυγές. Όσοι συνταξιούχοι εργάστηκαν δεν έχουν λάβει τη νόμιμη αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης ενώ καταβάλλουν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές. Δηλαδή δεν εισπράττουν την ανταποδοτικότητα των εισφορών τους, όπως προβλέπει ο ισχύων νόμος.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, Ν.4670/2020, οι καταβληθείσες εισφορές χρησιμοποιούνται για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης και της επικουρικής σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων. Δηλαδή, ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιείται από τους απασχολούμενους συνταξιούχους μπορεί να αξιοποιηθεί για καταβολή επιπλέον ποσού στην κύρια και την επικουρική σύνταξη, τόσο στις περιπτώσεις που γίνεται περικοπή όσο και στις περιπτώσεις που γίνεται αναστολή της σύνταξης.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Επισκέφτηκα σήμερα 14/3/2022 στις 12.30 (κατόπιν ραντεβού), το ΕΦΚΑ της περιοχής μου (Ναύπλιο) προκειμένου να υποβάλω "Δήλωση Απασχόλησης Συνταξιούχου", όντας αυτοαπασχολούμενος από το 2000 και εκεί μου είπαν: 1. Δεν γνωρίζουν τίποτα για το συγκεκριμένο θέμα, και 2. Θα πρέπει ν απευθυνθώ στο ΓΛΚ ( Συντάξεις Δημοσίου).
    Τι να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή